Ο Τσίπρας βάζει στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση - Τι αλλάζει στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις παρακολουθήσεις
Τα σενάρια που επεξεργάζονται στον ΣΥΡΙΖΑ και η στρατηγική που θα ακολουθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το επόμενο διάστημα
H υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, εκτός του ότι έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, άνοιξε και πάλι τη συζήτηση για την «προοδευτική διακυβέρνηση» της χώρας όταν γίνουν οι εκλογές. Αυτή είναι μια γενική εκτίμηση στο επιτελείο της Κουμουνδούρου, που βλέπει ως «παράθυρο» ευκαιρίας για την ενίσχυση της πολιτικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Η συμπόρευση του Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, μέσα από κοινές δηλώσεις και παρεμβάσεις, και η στήριξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον προσωπικό πόλεμο που δέχθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δίνουν ένα «στίγμα» ότι οι αποστάσεις περιορίζονται, χωρίς φυσικά να οδηγούνται οι εξελίξεις σε φάση συμπόρευσης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχωρούν σε μια αρχική διαπίστωση ότι μέσα από τη συγκεκριμένη υπόθεση αποδυναμώνεται σημαντικά κάθε σενάριο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ., καθώς, όπως υποστηρίζουν, θα είναι τουλάχιστον παράδοξο ο Νίκος Ανδρουλάκης να συνεργαστεί με την κυβέρνηση που τον παρακολουθούσε, ακόμα και μετά την ξεκάθαρη βούληση του πρωθυπουργού να διερευνηθεί πλήρως το θέμα.
Φυσικά, από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ακόμα και μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο Νίκος Ανδρουλάκης διστάζει να ζητήσει εκλογές, γεγονός που, όπως λένε, δείχνει πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να κλιμακώσει ακόμα περισσότερο την κρίση, πυροδοτώντας ένταση στο εσωτερικό του κόμματός του.
«Προφανώς, μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν δυνάμεις που ακόμη υποστηρίζουν τη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ.», λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «και γι’ αυτό ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θέλει να κλιμακώσει την αντιπαράθεση με τη Ν.Δ.». Την εκτίμηση αυτή άλλωστε επιβεβαίωσε σχετική δήλωση του Α. Λοβέρδου σύμφωνα με την οποία ούτε με το «πιστόλι στον κρόταφο» θα μπορούσε να υπάρξει κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οπως εκτιμούν συνεργάτες του Α. Τσίπρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης το επόμενο διάστημα θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις από τους υποστηρικτές της κεντροδεξιάς διακυβέρνησης να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου, από τη στιγμή, μάλιστα, που η κυβέρνηση τάχθηκε χωρίς επιφυλάξεις υπέρ της Εξεταστικής Επιτροπής.
Αναγνωρίζουν, δε, ότι για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ η ταύτισή του αποκλειστικά με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διόλου εύκολη υπόθεση, καθώς το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» μέσα στο κόμμα του παραμένει εξαιρετικά ισχυρό.
Ορισμένοι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν ότι μέσα από τη συγκεκριμένη ιστορία εκμηδενίστηκε κάθε πιθανότητα συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ.
Κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε λόγο να εμφανίζεται ικανοποιημένος από την εξέλιξη της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, αφού από πέρυσι ο Αλέξης Τσίπρας είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του στην τοποθέτηση του -πρώην πλέον διοικητή της ΕΥΠ- Παναγιώτη Κοντολέοντος, γιατί δεν πληρούσε τα κριτήρια».
Οπως εκτιμούν, μάλιστα, το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν εμφανίζεται πολιτικά να συγκρούεται με σφοδρότητα με την κυβέρνηση τους ωφελεί δημοσκοπικά, αφού οι κεντρώοι ψηφοφόροι παραδοσιακά αντιδρούν σε τέτοιου είδους ιστορίες.
Περί εκλογών
Ταυτόχρονα ως θετικό χαρακτηρίζουν το γεγονός ότι η λέξη «εκλογές» επανήλθε στο πολιτικό λεξιλόγιο, αν και στον ΣΥΡΙΖΑ όλοι συμφωνούν ότι κανένας πρωθυπουργός δεν προσφεύγει στις κάλπες για ένα τέτοιο θέμα. Σε ό,τι αφορά την Εξεταστική Επιτροπή, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν ότι, έτσι όπως γίνονται οι Εξεταστικές Επιτροπές από την παρούσα Βουλή, δηλαδή με μονοκομματικό προεδρείο και αποκλεισμό μαρτύρων, δεν υπάρχουν προσδοκίες για ουσιαστική διερεύνηση.
Στην Κουμουνδούρου κρατούν ακόμα ως θετικό ότι το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. έκανε με τον τρόπο του την αυτοκριτική του για τη θετική ψήφο που είχε δώσει στην ξαφνική τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2021, ώστε η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) να μην υποχρεούται να ενημερώνει τους πολίτες που καταγγέλλουν ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνά τους. Η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε αμέσως μετά την προσφυγή του δημοσιογράφου κ. Κουκάκη στην ΑΔΑΕ, ενώ η θετική ψήφος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. αποδίδεται «στον αιφνιδιασμό και στην ελλιπή ενημέρωση».
Σήμερα «διακινείται», πάντως, η δέσμευση από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πως, όταν επανέλθει τροπολογία στη Βουλή για την κατάργησή της, «θα την υπερψηφίσουν».
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 12/8.