«Η προσπάθεια που έχει γίνει από όλους είναι επίμονη σε μια λογική σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Μπαίνουμε σε μια εποχή πολύ μεγάλων προκλήσεων και πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας. Ο πρωθυπουργός χτες έβαλε τον οδικό χάρτη και έδωσε σαφείς κατευθύνσεις σε όλους τους υπουργούς, δίνοντας μήνυμα στην κοινωνία ότι πρέπει να μείνουμε ενωμένοι», τόνισε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Secret» με τον Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

«Η κρίση δεν προέρχεται από κακούς κυβερνητικούς χειρισμούς όπως την προηγούμενη δεκαετία, είναι μια κρίση που έρχεται απέξω. Πρέπει να το δούμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα. Τα προβλήματα θα είναι πολλά, βεβαίως λιγότερα από άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία» σημείωσε ο κ. Τσιάρας.

«Η όποια έκφραση άποψης δεν μπορεί να θεωρεί ντρίμπλα για την αλλαγή της ατζέντας. Το βασικό μήνυμα που πρέπει να υπάρχει για να βγούμε αλώβητοι από την κρίση είναι να υπάρχει σταθερότητα, κυβερνητική και κοινωνική», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Εκλογικός νόμος

Στη συνέχεια, ο κ. Τσιάρας, αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο και τη σταθερότητα στη χώρα, είπε: «Οι Έλληνες είναι αυτοί που κρίνουν και είναι δεδομένο ότι τα προηγούμενα χρόνια έγινε μια προσπάθεια εθνικής ανάκαμψης. Αν πάμε σε δεύτερο γύρο εκλογών με τον νέο νόμο θα μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση».

Παρακολουθήσεις

«Από τη πρώτη στιγμή είπαμε ότι πρέπει να αποκαλυφθεί η αλήθεια», είπε για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων ο κ. Τσιάρας και συμπλήρωσε: «Πιθανότατα υπάρχει ένα θεσμικό κενό στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, αλλά πρόκειται για πρακτική που ακολουθούνταν συστηματικά και κατά τη διάρκεια της θητείας και άλλων κυβερνήσεων, όπως και επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ».

«Υπάρχουν υποθέσεις που ανάγονται στη δεκαετία του ’80. Ο πρωθυπουργός ανέδειξε την αυτονόητη ανάγκη να αναληφθεί πρωτοβουλία για θεσμικές αλλαγές σε ζητήματα που γεννούν ερωτηματικά. Είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε τις θεσμικές πρωτοβουλίες για να μην επαναληφθούν τέτοια ζητήματα», τόνισε στη συνέχεια.

Επιπλέον, ο υπουργός Δικαιοσύνης, σημείωσε για την υπόθεση: «Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι πρέπει να φανεί η αλήθεια. Είναι πολύ λεπτές γραμμές που μπορεί μεγάλη δυσκολία κάποιος να ξεκαθαρίσει. Η συζήτηση θεωρώ θα έπρεπε να είχε ως πραγματική βάση τον λόγο που γίνονται οι παρακολουθήσεις. Είμαι βέβαιος πως αν το συζητήσουμε θα καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και επιλογές. Δε γίνεται να απαξιώσουμε το τεράστιο έργο της Υπηρεσίας. Πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικοί στη δημόσια συζήτηση».

«Λείπει η σοβαρότητα»

«Πρέπει να γίνουν βήματα θεσμικής θωράκισης και αποτροπής φαινομένων όπως αυτά που είδαμε το τελευταίο διάστημα. Είναι αδιανόητο συζητήσεις σε Επιτροπές με εμπιστευτικό χαρακτήρα να γίνονται αντικείμενο δημόσιας πληροφόρησης. Λείπει σοβαρότητα και υπευθυνότητα από ανθρώπους που έχουν ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα. Πρέπει να κρατήσουμε ψηλά τον θεσμικό πήχη και να γίνουν τα απαραίτητα βήματα», τόνισε στη συνέχεια.



Η συνέντευξη

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, είπε στην εκπομπή «Secret» με τον Παναγιώτη Τζένο:

Για τις κινήσεις της κυβέρνησης: Δεν νομίζω ότι η προσπάθεια η οποία έχει γίνει από όλους, πρώτα βέβαια από τον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά και από τους υπουργούς δεν ήταν μια προσπάθεια επίμονη,  συνεχής σε μια λογική σοβαρών σημαντικών μεταρρυθμίσεων για τη χώρα αυτά τα τρία χρόνια. Βεβαίως επειδή μπαίνουμε σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων και  πολύ μεγάλων δυσκολιών η οποία βεβαίως σηματοδοτεί και την ολοκλήρωση  της θητείας αυτού του κύκλου  της  κυβέρνησης αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρέπει να εντείνει  την προσπάθεια του και να προσπαθήσει ακόμα περισσότερο και αυτό είναι λογικό. Ο πρωθυπουργός  έβαλε ουσιαστικά και τον οδικό χάρτη του πως θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα, ανέδειξε ο ίδιος τα μεγάλα ζητήματα και τις μεγάλες προκλήσεις οι οποίες υπάρχουν και βεβαίως έδωσε  σαφείς κατευθύνσεις προς όλους τους υπουργούς ώστε να κινηθούν με το μέτρο, τον τρόπο, τη σοβαρότητα που πρέπει δίνοντας ένας σαφές μήνυμα σε όλη  την ελληνική κοινωνία ότι πρέπει να μείνει ενωμένη και ότι πρέπει όλοι μαζί να τα καταφέρουμε. Είναι μια μεγάλη πρόκληση αυτή η εποχή η οποία βρίσκεται μπροστά μας, η ενεργειακή κρίση θα δημιουργήσει εντελώς διαφορετικά δεδομένα όχι στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο διότι δεν είναι μια κρίση η οποία  προέρχεται από  ενδεχομένως κακούς κυβερνητικούς χειρισμούς ή από μια χώρα η οποία βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής, μπροστα στη χρεοκοπία. Είναι μια κρίση η οποία έρχεται απέξω , είναι μια κρίση η οποία πυροδοτείται από έναν  πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και βεβαίως από μια πολιτική που ακολουθεί η Ρωσία, που είναι η βασική χώρα παραγωγός φυσικού αερίου η οποία με αυτό τον τρόπο  δυστυχώς δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό είναι ένα  θέμα το οποίο πρέπει να το δούμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα, πρέπει να σκύψουμε πάνω από τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν και θα είναι πολλά, πολύ μικρότερα βεβαίως σε σχέση με τα προβλήματα που θα  δημιουργηθούν σε πολυ μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα η Γερμανία φαίνεται ότι θα είναι η χώρα που θα πληγεί περισσότερο από όλες γιατι η εξάρτησή της  από το φυσικό αέριο είναι τεράστια αλλά βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι η σημερινή κυβέρνηση  του Κυρ. Μητσοτάκη που το έχει αποδείξει στη διαχείριση πολύ μεγάλων και πολύ σημαντικών κρίσεων μέχρι τώρα δεν θα σταθεί με την ίδια ακριβώς λογική και απέναντι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έρχονται.

Για την αναφορά του πρωθυπουργού ότι δεν μπορούμε να ρισκάρουμε στην πολιτική αστάθεια και την κριτική που δέχτηκε ότι αυτό είναι μια ντρίπλα για να αλλάξει την ατζέντα: Δεν νομίζω ότι απέναντι σε πραγματικά γεγονότα μπορεί κανείς η όποια έκφραση άποψης να θεωρηθεί  ως ντρίπλα προκειμένου να αλλάξει την ατζέντα   διότι η πραγματικότητα είναι μια και είναι μοναδική. Το γεγονός αυτή τη στιγμή  οτι ήδη χώρες οι οποίες πλήττονται από την ενεργειακή κρίση έχουν μπει σε μια γενικότερη αστάθεια, ξεκινάει από κυβερνητική αστάθεια- βλέπει κανείς τι γίνεται στην Ιταλία ή στην Βουλγαρία- και φτάνει ενδεχομένως και σε συνέπειες οι οποίες είναι πολύ σημαντικότερες και αφορούν συνολικά την οικονομία και αφορούν τους πολίτες και όλους αυτούς που δεν μπορούν να επιβιώσουν μέσα από μια συγκεκριμένη οικονομική πραγματικότητα, δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζονται όλα αυτά ως πραγματικά γεγονότα και τα οποία θα κληθούμε και εμείς να αντιμετωπίσουμε.

Για την ενεργειακή κρίση: Το βασικό μήνυμα το οποίο θα πρέπει να υπάρχει για το επόμενο χρονικό διάστημα αν θέλουμε η πατρίδα μας να βγει με τις μικρότερες δυνατές απώλειες και αν είναι  δυνατόν και αλώβητη από αυτή την τεράστια ενεργειακή κρίση που θα αλλάξει το χάρτη των οικονομιών στην Ευρώπη είναι ότι πρέπει να υπάρχει γενικότερη σταθερότητα. Κυβερνητική σταθερότητα, κοινωνική σταθερότητα. Πρέπει να υπάρχει η διάθεση μιας ενότητας στην κοινωνία  για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα μεγάλα προβλήματα τα οποία φαίνεται ότι έρχονται, δεν έχουν καμία σχέση με την κυβερνητική πολιτική, είναι εξωγενή προβλήματα, έρχονται και  επηρεάζουν όλο τον κόσμο και είναι λογικό ότι θα επηρεάσουν και την Ελλάδα.

Για το αν αντέχει το εκλογικό σύστημα να βγάλει μια σταθερή κυβέρνηση και αν ήρθε η ώρα να ξανασυζητηθεί ο εκλογικός νόμος: Οι έλληνες πολίτες είναι αυτοί που κρίνουν και νομίζω ότι αυτή η προσπάθεια που έγινε τα προηγούμενα τρία χρόνια  δημιουργώντας συνθήκες πραγματικής ανάκαμψης, ανάτασης και γενικότερα αξιοπρεπούς παρουσίας και συνθηκών στη χώρα μας,  εντός και εκτός, είναι μια πραγματικότητα που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Η Ελλάδα από παρίας της ΕΕ  κατέληξε να είναι μια χώρα που έχει φωνή, που πρωταγωνιστεί. Ο πρωθυπουργός σε όποιο φόρουμ και αν βρεθεί απολαμβάνει όχι μόνο της αναγνώρισης αλλά και της πραγματικής εμπιστοσύνης με σοβαρές προτάσεις και με σοβαρή αντιμετώπιση από όλους τους ευρωπαίους και παγκόσμιους ηγέτες.  Έχετε δει ποια είναι τα αποτελέσματα και με τους δείκτες οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και με τα θεαματικά αποτελέσματα του τουρισμού αλλά βεβαίως και με το κλίμα της εμπιστοσύνης που γυρνάει  με την επιστροφή των μεγάλων επενδύσεων στη χώρα μας και με το γεγονός  ότι η Ελλάδα ξαναγίνεται πόλος προσέλκυσης επενδύσεων και ουσιαστικά σοβαρών οικονομικών προοπτικών και οικονομικής ανάπτυξης για το μέλλον. Όλα αυτά αν τα βάλει κανείς σε μια ζυγαριά και δει και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και την αντιμετώπιση του πολίτη ή τη διαχείριση των πολύ μεγάλων κρίσεων που αντιμετωπίσαμε τα προηγούμενα τρία χρόνια νομίζω ότι η εκτίμηση που μπορεί να υπάρχει από την ελληνική κοινωνία δεν μπορεί παρά να είναι θετική σε σχέση με το παραγόμενο αποτέλεσμα. Εγώ πιστεύω ότι η ΝΔ ακόμη και αν χρειαστεί να πάμε μετά την απλή αναλογική στο δεύτερο γύρο των εκλογών με τον ψηφισθέντα εκλογικό νόμο τον μετά την απλή αναλογική  θα είναι σε θέση να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.   

Για την υπόθεση των υποκλοπών: Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι πρέπει να αποκαλυφθεί η αλήθεια και δεν κρυφτήκαμε πίσω από το δάχτυλο μας αποδεχόμενοι οποιαδήποτε πρόκληση και οποιοδήποτε αίτημα που προέκυψε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Για αυτό το λόγο συνεδρίασε η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας από την πρώτη στιγμή, για αυτό το λόγο και έγινε δεκτή η πρόταση για τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτών αρχηγών, για αυτό το λόγο έγινε δεκτή η πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι όταν υπάρχει μια κυβερνητική πλειοψηφία η οποία θα μπορούσε για το δικό της λόγο να μην δεχτεί τίποτα από όλα αυτά ενδεχομένως φοβούμενη να μην αποκαλυφθεί κάτι για το οποίο  υπάρχει ευθύνη προφανώς η άποψη η οποία θα δημιουργούνταν θα ήταν εντελώς διαφορετική. Η ουσία είναι ότι πιθανότατα  υπάρχει ένα θεσμικό κενό σε όλη αυτή τη διαδικασία των παρακολουθήσεων να το πούμε απλά, δεν θα πω των νομίμων επισυνδέσεων. Είναι όμως μια πρακτική την οποία ανακαλύψαμε και ισχύει μόνο κατά τη διάρκεια αυτής της κυβερνητικής περιόδου ή μήπως είναι μια πρακτική η οποία ακολουθούνταν συστηματικά και κατά τη διάρκεια της θητείας των προηγουμένων κυβερνήσεων; Διότι άκουσα για μερικές χιλιάδες παρακολουθήσεων επί των ημερών της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κάτι το οποίο δεν διέψευσε κανείς. Ξέρουμε ότι αυτό συνέβαινε και παλιότερα, ξέρουμε ότι υπάρχουν υποθέσεις οι οποίες ανάγονται στο τέλος της δεκαετίας του ’80, ξέρουμε ότι υπάρχει μια γενικότερη συζήτηση. Ο πρωθυπουργός με τη δημόσια τοποθέτησή του ανέδειξε την αυτονόητη ανάγκη να αναληφθεί πρωτοβουλία θεσμικών αλλαγών σε όλα  αυτά τα ζητήματα  τα οποία μπορούν να γεννούν ερωτηματικά και βεβαίως μπορεί να είναι και ζητήματα ουσίας, ζητήματα δημοκρατίας για αυτό το λόγο και είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε όλες αυτές τις θεσμικές πρωτοβουλίες ώστε τέτοιου είδους ζητήματα να μην ξαναυπάρξουν σε μεγάλη ένταση ή στην επικαιρότητα στο μέλλον.

Για το αν συμφωνεί με την άποψη ότι θα έπρεπε τα πολιτικά πρόσωπα να εξαιρούνται από αυτή τη διαδικασία:  Είναι πολύ λεπτές γραμμές που κανείς δεν μπορεί για κανένα λόγο να τις διακρίνει, αυτή είναι η άποψη μου. Νομίζω ότι αυτή είναι  μια συζήτηση η οποία  θα έπρεπε να έχει ως βάση τον πραγματικό λόγο για τον οποίο  γίνονται οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και αν καθίσουμε και δούμε ποιος είναι ο πραγματικός λόγος είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και σε συγκεκριμένες επιλογές.

Για την ΕΥΠ: Η  δημόσια συζήτηση δυστυχώς απαξιώνει ένα τεράστιο έργο που γίνεται από την ΕΥΠ. Η ΕΥΠ έχει διαφυλάξει τα συμφέροντα της πατρίδας μας σε πολλές κρίσιμες ιστορικά στιγμές και πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί σε αυτή τη δημόσια συζήτηση. Δεν γίνεται επειδή ενδεχομένως υπήρξαν κάποια λάθη να μπαίνει κανείς σε μια λογική συζήτησης απαξίωσης μιας υπηρεσίας η οποία προσφέρει πολύ σημαντικό έργο. Σας διαβεβαιώνω διότι γίνομαι δέκτης κάποιων πληροφοριών, και εγώ προσωπικά όταν χρειάζεται, κυρίως για θέματα εθνικής ασφάλειας όχι αυτού του τύπου βεβαίως που συζητάμε αλλά αλλοδαπών οι οποίοι έχουν ένα ποινικό μητρώο και μπορεί να βρίσκονται για οποιοδήποτε λόγο στην Ελλάδα υπάρχει μια ενημέρωση η οποία πάντα μας βοηθάει προκειμένου να κινηθεί η ελληνική πολιτεία προς την σωστή κατεύθυνση. Η συνεισφορά της ΕΥΠ στο θέμα του μεταναστευτικού που αντιμετωπίσαμε πριν από δύο χρόνια ήταν τεράστια και αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν όλα αυτά αν δεν υπήρχε η σοβαρή εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών η οποία επιτελεί ένα τεράστιο έργο, ένα πολύ σημαντικό έργο για την πατρίδα . Μην μπούμε λοιπόν σε μια λογική απαξίωσης μιας υπηρεσίας που έχει έναν πραγματικό ρόλο και αυτή είναι μια συζήτηση η οποία τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να γίνεται με όρους δημόσιας συζήτησης. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, χρειάζεται να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί όλοι μας και χρειάζεται να κάνουμε όλοι μαζί βήματα και θεσμικής θωράκισης αλλά πολύ περισσότερο αποτροπής φαινομένων  όπως αυτά που είδαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Για τις διαρροές πληροφοριών από τις αρμόδιες επιτροπές:  Αυτό  είναι απαράδεκτα. Είναι αδιανόητο  επιτροπές οι οποίες δεσμεύουν με εμπιστευτικότητα τα μέλη που συμμετέχουν σε αυτές οι συζητήσεις σε αυτές τις επιτροπές να γίνονται αντικείμενο μιας δημόσιας πληροφόρησης σχεδόν  την ίδια στιγμή. Κρίμα, λείπει ένα μεγάλο κομμάτι σοβαρότητας, υπευθυνότητας πολλές φορές ακόμη και από συναδέλφους βουλευτές ή και από ανθρώπους οι οποίοι έχουν ορκιστεί πίστη στο σύνταγμα και να υπηρετούν την πατρίδα με ένα τέτοιο τρόπο ώστε να μη δημιουργείται κανένα ζήτημα.  Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο είναι προς σχολιασμό από όλη την κοινωνία.