Βουλή: Στις 10 η συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών για τις παρακολουθήσεις - Ποιοι βουλευτές θα συμμετάσχουν στην Επιτροπή
Αντιδρά η αντιπολίτευση
Σε τεταμένο κλίμα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, με αντικείμενο όλες τις ουσιαστικές και διαδικαστικές λεπτομέρειες σχετικά με την αυριανή σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας χαρακτήρισε ως εντυπωσιακή πρόκληση την αυριανή συνεδρίαση όσων αφορά την τήρηση του απορρήτου της επιτροπής. Ο κ. Τασούλας επεσήμανε πως ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διαφυλάξουν την μυστικότητα της διαδικασίας και του απορρήτου κάτι με το οποίο σύσσωμα τα κόμματα τάχθηκαν υπέρ.
«Το θέμα είναι να είναι να αυτοπροστατευθεί η διαδικασία και ελπίζουμε όλοι να βοηθήσουν μην ξεφύγει η κατάσταση».
Στο θέμα των κινητών τηλεφώνων και κατά πόσο θα εισέλθουν ή όχι στην αίθουσα με αυτά τα μέλη της επιτροπής ο κ. Τασούλας επεσήμανε πως συνέστησε και υπόδειξε πως θα ήταν προς την διασφάλιση της διαδικασίας να αφήσουν τα κινητά έξω από την αίθουσα, ωστόσο σημείωσε πως δεν μπορεί να κάνει σωματικό έλεγχο στους βουλευτές.
Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Βουλής επί της διαδικασίας αύριο θα γίνει ακρόαση όλων των κληθέντων όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις και των 9 προσώπων, δεν πρόκειται για μάρτυρες, αλλά για ακρόαση κοινοβουλευτικού ελέγχου, τονίζοντας πως η επιτροπή Θεσμών δεν λειτουργεί ως εισαγγελέας. «Δεν γίνεται κατά μονάς η ακρόαση γιατί αφορά κοινοβουλευτικό έλεγχο».
Στην ερώτηση, εάν θα υπάρξουν κυρώσεις είπε πως: «Το προεδρείο της επιτροπής έχει στα χέρια του από τον Κανονισμό της Βουλής τα εργαλεία για να αποφασίσει τι πρέπει να κάνει, εάν διαπιστωθεί ηχητική διαρροή» και αναφέρθηκε στην περασμένη εβδομάδα στην συνεδρίαση με τον διοικητή της ΕΥΠ Θ. Δεμίρη, όπου όπως ανέφερε κυκλοφόρησε κι άκουσε ο ίδιος με τα αυτιά του ηχητικό από την επιτροπή.
Αναφορικά με την δημοσιοποίηση πρακτικών - απάντησε πως είναι εξ’ ολοκλήρου απόρρητη - καθώς τα μέλη βουλευτές της επιτροπής δεσμεύονται εφ’ όρου ζωής για τα όσα έχουν ακούσει. Δεν απέκλεισε πως μπορεί μόνον να υπάρξει ένα κείμενο συμπερασμάτων από προεδρείο της επιτροπής με τη συμφωνία κομμάτων, αλλά όχι από κάθε κόμμα ξεχωριστά.
Η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ξεκινά αύριο στις 10 το πρωί και θα συνεδριάσει 6 με 7 ώρες κατά εκτίμηση, καθώς θα ακροαστεί τους πρώην διοικητές της ΕΥΠ Θόδωρο Δραβίλλα (επί κυβέρνησης Σαμαρά), Γιάννη Ρουμπάτη (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) και Παναγιώτη Κοντολέωντα.
Έχουν κληθεί σε ακρόαση και ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδης καθώς και ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος.
Επίσης, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής καλούνται η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου και ο Εισαγγελέας Εφετών, Κωνσταντίνος Τζαβέλλας. Εκ μέρους της κυβέρνησης στη συνεδρίαση της Επιτροπής, θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
Αντιδρά η αντιπολίτευση
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος, έκανε λόγο για απόπειρα υποβάθμισης του κοινοβουλευτισμού και για πρόθεση της πλειοψηφίας να υπονομεύσει την αυριανή συνεδρίαση.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος εξέφρασε τη γνώμη ότι το θέμα του απορρήτου των συνεδριάσεων προβλήθηκε για λόγους αντιπερισπασμού: Εμείς είπαμε, προφανώς, να τηρηθεί η μυστικότητα στον βαθμό που προστατεύει την εθνική ασφάλεια και τα εθνικά μυστικά, αλλά δεν μπορεί να είναι άλλοθι και αντικείμενο χειραγώγησης αυτή η πρόβλεψη του κανονισμού από την πλειοψηφία, ούτως ώστε, με επιλεκτικές διαρροές, να διαστρεβλώνεται το τι ειπώθηκε.
«Εφόσον υπάρχουν στοιχεία στα πρακτικά, που ανάγονται σε θέματα εθνικής ασφάλειας ή εθνικού απορρήτου, αυτά προφανώς να παραλείπονται, όλα όμως τα υπόλοιπα να είναι στο φως» είπε, και σημείωσε: «Ακόμα και αυτή η πρότασή μας απορρίφθηκε, διότι η πλειοψηφία δεν ενδιαφέρεται για την αλήθεια. Εμείς αυτά τα θέματα θα τα θέσουμε και στην αυριανή επιτροπή Θεσμών και ένα είναι σίγουρο: Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να αποδράσει».
Από το ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος δήλωσε ότι τα ζητήματα των παρακολουθήσεων είναι πολύ σοβαρές υποθέσεις, ότι σχετίζονται άμεσα με τον λαό και τα δικαιώματά του, και γι’ αυτόν τον λόγο «δεν μπορεί η όποια διερεύνηση να γίνεται εν κρυπτώ, πολύ, δε, περισσότερο να υπάρχουν επιλεκτικές διαρροές για τη δημιουργία εντυπώσεων».
Ο κ. Καραθανασόπουλος είπε ότι το ΚΚΕ ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συζητήσεων, προσθέτοντας πως σε θέματα που μπορεί να είναι απόρρητα και σχετίζονται με την άμυνα, τότε πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση το θέμα της μη δημοσιοποίησής τους.
Όσο για τη σύσταση προς τα μέλη της επιτροπής να μη φέρουν τα κινητά τους στη συνεδρίαση, είπε ότι «είναι ψευτοδίλημμα»: Αυτό που προστατεύει τον καθένα είναι η πλήρης δημοσιότητα και η έρευνα επί της ουσίας της υπόθεσης αυτής, είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.
Η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, είπε ότι «ζητήσαμε να βγουν όλα στο φως» αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τα θεσμικά όργανα και με απόλυτα θεσμικό τρόπο. Σήμερα, προσέθεσε, η πλειοψηφία προτείνει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να ομαδοποιήσει όλους όσοι προσέλθουν, και να τους ακούσουμε όλους μαζί. «Αυτό οδηγεί στον απόλυτο ευτελισμό της διαδικασίας», συμπλήρωσε η Ε. Λιακούλη.
Ποιοι βουλευτές θα συμμετάσχουν στην Επιτροπή
Γνωστοποιήθηκαν τα ονόματα των βουλευτών της ΝΔ, πυ θα συμμετάσχουν στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.
- Δημήτρης Μαρκόπουλος
- Λάζαρος Τσαβδαρίδης
- Άννα Μάνη Παπαδημητρίου
- Σταύρος Κελέτσης
- Ιάσων Φωτήλας
- Χάρης Θεοχάρης
- Έλενα Ράπτη
- Μαρία Κεφάλα
- Χριστόφορος Μπουτσικάκης
- Κώστας Καραγκούνης
- Κώστας Κυρανάκης
- Βασίλης Σπανάκης
- Στάθης Κωνσταντινίδης
- Τάσος Χατζηβασιλείου