Xατζηδάκης στα Παραπολιτικά 90,1: Στη ΔΕΘ πρέπει να περιμένουμε πολυεπίπεδη παρέμβαση της κυβέρνησης με αξιοποίηση της ακίνητης και κινητής περιουσίας
Για τις χθεσινές αναφορές Καραμανλή από τα Ανώγεια, ο υπουργός τόνισε πως πρέπει «να σταματήσουμε να ενοχοποιούμε τον διάλογο στην Ελλάδα. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει δείξει με τη συμπεριφορά του ότι είναι στρατιώτης της παράταξης».
Στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Secret» με τον Παναγιώτη Τζένο μίλησε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.
Για τις χθεσινές αναφορές του Κώστα Καραμανλή από τα Ανώγεια, ο υπουργός ανέφερε ότι «ο καθένας έχει τον τρόπο εκφοράς του πολιτικού του λόγου. Ήταν ασυγχώρητο το λάθος με το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη και για αυτό δε συγχωρήθηκε και είχαμε παραιτήσεις. Ο κ. Καραμανλής είπε με τον δικό του τρόπο πράγματα που έχουν ειπωθεί. Πρέπει να προχωρήσουμε με διορθώσεις και προσαρμογές στα κρατούντα στην ΕΕ. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει εσωκομματικό θέμα. Πιστεύω ότι η υπόθεση αυτή αδικεί συνολικά το κυβερνητικό έργο. Θέλουμε να ξεκαθαριστεί η υπόθεση, γιατί πράγματι δεν μπορεί να μείνουν σκιές. Καταλαβαίνω ότι ορισμένες πλευρές έχουν τις σκοπιμότητές τους».
Για το αν αυτό θα προκαλέσει αστάθεια εντός των τειχών της Ν.Δ., όπως αναφέρει, «η ΝΔ θα προχωρήσει μπροστά συντεταγμένα, γιατί αυτό επιτάσσει το συμφέρον του τόπου, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και αυτό είναι το κλίμα στην Κ.Ο. Το σύνολο της Κ.Ο. θα στηρίξει την προσπάθεια. Δε χρειάζεται κανείς πιστοποιητικά κομματικής νομιμοφροσύνης. Όλοι έχουν σταθεί σε πολύ δύσκολες ώρες για την παράταξη. Ας σταματήσουμε να ενοχοποιούμε τον διάλογο στην Ελλάδα. Η παράταξη δεν έχει πολιτικές φθορές. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει δείξει με τη συμπεριφορά του ότι είναι στρατιώτης της παράταξης».
Για το ασφαλιστικό σύστημα, τόνισε ότι «είναι μια κουρελού. Επί δεκαετίες διάφοροι υπουργοί προσέθετε πράγματα, έκαναν διορθώσεις και υπάρχει ένα πλαίσιο που έχει πολλά περιθώρια εξορθολογισμού. Το νέο νομοσχέδιο κάνει 8 μεγάλες παρεμβάσεις. Ξεχωρίζω δύο, η μία είναι αυτή που έχει να κάνει με τις παραγραφές. Ο νόμος Κατρούγκαλου είχε πάει την παραγραφή των απαιτήσεων του ΕΦΚΑ από τα 10 χρόνια στα 20. Το ΣΤΕ είπε ότι ήταν αντισυνταγματικό γιατί θίγει την αρχή της αναλογικότητας κι εμείς συμμορφωνόμαστε αυτονόητα με την απόφαση του ΣτΕ και πηγαίνουμε στην 10ετία τόσο στο πρώην ΙΚΑ όσο και στα υπόλοιπα Ταμεία. Μετά το 2026 θα πάμε στην πενταετία. Καλύπτει μόνο όσους δεν είχαν βεβαιωμένες οφειλές. Αν έχεις βεβαιωμένη οφειλή δεν παραγράφεται. Αν σε είχε ξεχάσει ο ΕΦΚΑ και ξαφνικά σε θυμήθηκε ο άλλος έχει κάνει τους λογαριασμούς του και ο ΕΦΚΑ ας έκανε καλά τη δουλειά του. Η δεύτερη έχει κάνει με τις δόσεις για την εξόφληση των οφειλών. Δεν είναι νοητό να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση σε Εφορία και ΕΦΚΑ και έτσι εναρμονιζόμαστε με την Εφορία και πάμε από τις 12 στις 24 δόσεις».
Για το επίσης «καυτό» ζήτημα των συντάξεων, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο εκδόθηκαν 170.000 συντάξεις, ενώ όλο το 2019 εκδόθηκαν 120.000. Μέσα σε 19 μήνες που είμαι στο υπουργείο έχουν εκδοθεί 400.000 κύριες συντάξεις. Είμαστε στην τελική ευθεία με τις κύριες και η συζήτηση έχει φύγει από τις κύριες και έχει πάει στις επικουρικές, οι οποίες βγαίνουν πια πιο εύκολα σε κάποιους μήνες».
Σε σχέση με τη μείωση της ανεργίας που καταγράφεται, ο κ.Χατζηδάκης επισήμανε ότι «Δεν έχει να κάνει με τον τουρισμό. Σε επίπεδο 3ετίας έχει πέσει 5 μονάδες. Πέρσι την άνοιξη ήταν 16% και φέτος έπεσε 4 μονάδες. Υπάρχει αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών και αυτό προφανώς μεταφράζεται σε αύξηση της εργασίας».
Τέλος, αναφορικά με την ΔΕΘ και τις ανακοινώσεις για τη στεγαστική πολιτική που πρόκειται να κάνει ο πρωθυπουργός, κατέστησε σαφές ότι «πρέπει να περιμένουμε κάτι σημαντικό πολυπεπίπεδη παρέμβαση της κυβέρνησης με αξιοποίηση της ακίνητης και κινητής περιουσίας και επιδοματική πολιτική με έμφαση στα νέα ζευγάρια». δδ
Αναλυτικά οι δηλώσεις του
Αναφορικά με την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού του κ. Καραμανλή
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ο καθένας έχει τον τρόπο εκφοράς του πολιτικού του λόγου. Εγώ για παράδειγμα έχω πει επανειλημμένως ότι πρόκειται για ένα μεγάλο λάθος, ασυγχώρητο λάθος αυτό που έγινε με το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη και για αυτό δεν συγχωρήθηκε κιόλας από τον Πρωθυπουργό με συνέπειες τόσο στο διοικητή της ΕΥΠ όσο και στον Γενικό Γραμματέα του πρωθυπουργού. Κατά τη δική μου άποψη ο Καραμανλής είπε με το δικό του τρόπο πράγματα που έχουν ήδη σημειωθεί και επίσης σε χθεσινή μου συνέντευξη είχα σημειώσει ότι παρότι δεν φαίνεται η ΝΔ να έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις από αυτή την υπόθεση, ακόμα και μηδενικές επιπτώσεις να έχει πρέπει πέραν όσων κάναμε με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου να προχωρήσουμε περαιτέρω με διορθώσεις και προσαρμογές στα κρατούντα στην ΕΕ, στις προηγμένες χώρες ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα επιχειρώντας βέβαια πάντοτε να ισορροπήσουμε μεταξύ εθνικής ασφάλειας για να μην διαλύσουμε την ΕΥΠ, και προστασίας του απορρήτου. Είναι δικαίωμα κατοχυρωμένο από το σύνταγμα και εμείς ως φιλελεύθερο κόμμα έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι σε αυτό. Αντιλαμβάνομαι ότι ορισμένες πλευρές έχουν τις σκοπιμότητές τους.
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Σημείωσε ότι θα ήταν αδιανόητο να συμβαίνει πράγμα το οποίο το είχε σημειώσει άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο οποίος ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι δεν είχε καμία γνώση και για αυτό άλλωστε κινήθηκε και με τον τρόπο που κινήθηκε
Ερωτηθείς αν υπάρχει εσωκομματικό θέμα στη ΝΔ με αφορμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων και την τοποθέτηση Καραμανλή
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν πιστεύω. Πιστεύω ότι η υπόθεση αυτή αδικεί συνολικά το κυβερνητικό έργο. Αντί να μιλήσουμε για το πώς πάει η ανεργία που πέφτει, πως πάνε τα πράγματα με τις συντάξεις που θα αυξηθούν, τις εκκρεμείς συντάξεις που μειώνονται και μια σειρά άλλα οικονομικά θέματα που υπάρχει πρόοδος συζητάμε το συγκεκριμένο ζήτημα.
ΔΗΜ: Όχι αδίκως
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν είπα αυτό, είπα ότι αδικεί το κυβερνητικό έργο με το λάθος αυτό. Εμείς δεν το κρύψαμε κάτω από το χαλί, υπήρξε συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων στην Βουλή, σημερα συνεδριάζει εκ νέου η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, έχει συσταθεί εξεταστική επιτροπή με ψήφους της αντιπολίτευσης χάρη στην ίδια την πρωτοβουλία της ΝΔ να τροποποιήσει σχετικά το σύνταγμα για να μπορεί και η αντιπολίτευση να έχει τέτοιου είδους δικαιώματα και θέλουμε να το ξεκαθαρίσουμε γιατί πράγματι δεν πρέπει να μένουν σκιές. Προφανώς όταν βγαίνουν εφημερίδες προσκείμενες στο ΣΥΡΙΖΑ και έχουν τους τίτλους που έχουν σήμερα είναι νομίζω τελείως ξεκάθαρες οι σκοπιμότητες των Μέσων Ενημέρωσης αυτών όπως και του ΣΥΡΙΖΑ με το πρωτοσέλιδο της ΑΥΓΗΣ.
Ερωτηθείς αν μπαίνουμε σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η ΝΔ θα προχωρήσει μπροστά συντεταγμένα διότι αυτό επιτάσσει το συμφέρον του τόπου, δεν υπάρχει αυτή την ώρα κάποια εναλλακτική λύση αλλά και γιατί αυτό είναι το κλίμα και μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Άλλωστε είδατε την συζήτηση στη Βουλή, είδατε την αντίδραση των βουλευτών όταν μιλούσε ο Πρωθυπουργός, τον χειροκρότησαν όρθιοι, και είμαι βέβαιος ότι το σύνολο της ΚΟ θα στηρίξει τη συνολικότερη προσπάθεια. Δεν χρειάζεται κανένας πιστοποιητικά κομματικής νομιμοφροσύνης γιατί έχουν σταθεί όλοι τους σε πολύ δύσκολες ώρες για την παράταξη και σε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις. Εν πάση περιπτώσει να σταματήσουμε να ενοχοποιούμε το διάλογο στην Ελλάδα, όταν εγώ ο ίδιος σημειώνω που είμαι αντιπρόεδρος της ΝΔ στο κάτω-κάτω ότι πρόκειται για σοβαρό λάθος και ότι θα πρέπει να δούμε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ακόμα και αν η παράταξη δεν έχει πολιτικές φθορές και αυτό φαίνεται αυτή την ώρα, ε! δεν μπορούμε να παίρνουμε τις τοποθετήσεις οποιουδήποτε και να δημιουργούμε θέματα.
ΔΗΜ: Ο πρώην πρωθυπουργός δεν είναι οποιοσδήποτε
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν λεω αυτό υπήρξαν τοποθετήσεις και άλλων βουλευτών που πάνω κάτω είναι στο μήκος κύματος της δικής μου τοποθέτησης. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει δείξει με τη συμπεριφορά του όλο το διάστημα στο οποίο είναι στην πολιτική και στη Βουλή ότι είναι στρατιώτης της παράταξης. Το λεω ως εκ περισσού για να μη δημιουργηθεί παρεξήγηση. Ξέρει και ο ίδιος πόσο τον εκτιμώ και βεβαίως τον εκτιμά και η βάση της ΝΔ η οποία όμως στηρίζει την κυβερνητική προσπάθεια γιατί είναι προσπάθεια για την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τον τόπο.
Αναφορικά με το ασφαλιστικό
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι μια κουρελού. Επί δεκαετίες διάφοροι υπουργοί, βουλευτές με τις τροπολογίες τους ερχόντουσαν και προσέθεταν πράγματα, διόρθωναν προηγούμενες διορθώσεις και υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς εξυγίανσης προφανώς έχει πολλά περιθώρια εξορθολογισμού. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται αυτό το νομοσχέδιο το οποίο κάνει 8 μεγάλες παρεμβάσεις, θα ξεχώριζα δύο, η μια είναι αυτή που έχει να κάνει με τις παραγραφές. Ο νόμος Κατρούγκαλου είχε πάει την παραγραφή από τα 10 χρόνια στα 20, το ΣτΕ είπε ότι είναι αντισυνταγματική διάταξη διότι θίγει την αρχή της αναλογικότητας και εμείς συμμορφωνόμαστε με την απόφαση του ΣτΕ και πηγαίνουμε στην 10ετία τόσο στο πρώην ΙΚΑ επαναφέροντας το προηγούμενο καθεστώς όσο και στα υπόλοιπα ταμεία που είχαν 20ετία και το κάνουμε και αυτό 10ετία. Μετά από το 2026 θα πάμε στην 5ετία. Αυτό καλύπτει φυσικά μόνο αυτούς που δεν είχανε βεβαιωμένες οφειλές. Αν έχεις βεβαιωμένη οφειλή στο διάστημα της 10ετίας δεν σημαίνει ότι παραγράφεται η οφειλή σου. Αν σε είχε ξεχάσει ο ΕΦΚΑ και ξαφνικά σε θυμήθηκε μετά από 10 χρόνια και σου λεει «χρωστάς» ο άλλος έχει κάνει τους λογαριασμούς του ας κάνει και ο ΕΦΚΑ σωστά τη δουλειά του. Η δεύτερη παρέμβαση έχει να κάνει με τις δόσεις. Όταν ρυθμίζεις οφειλές στην εφορία είχες 24 δόσεις και στον ΕΦΚΑ , στο ίδιο κράτος, είχες 12 δόσεις. Δεν είναι νοητό να υπάρχει για το ίδιο πράγμα ουσιαστικά μια τόσο διαφορετική αντιμετώπιση. Εναρμονιζόμαστε και εμείς με την εφορία και πάμε στις 24 δόσεις πράγμα που εξυπηρετεί προφανώς τον οφειλέτη. Αυτές είναι οι δύο βασικές ρυθμίσεις.
Αναφορικά με τις συντάξεις
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Από τον Ιανουάριο του ‘22 μέχρι τον Ιούλιο του ’22 έχουν εκδοθεί περίπου 170 χιλιάδες συντάξεις όταν ολόκληρο το ’19 είχαν εκδοθεί μόνο 123 χιλιάδες συντάξεις. Θυμίσω ότι το ’19 το μισό ήταν με ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος μας κάνει σήμερα κριτική με τα βουνά των εκκρεμοτήτων που μας παρέδωσε. Να σας το πω και με άλλο τρόπο μόνο όσο καιρό είμαι εγώ στο υπουργείο 18-19 μήνες έχουνε εκδοθεί 400 χιλιάδες κύριες συντάξεις. Δεν είναι μικρό πράγμα, 400 χιλιάδες είναι το 1/7 του συνολικού αριθμού των συνταξιούχων και το λεω για να καταδείξω
το μέγεθος της προσπάθειας που γίνεται με 900 λιγότερους υπαλλήλους αλλά γίνεται με άλλο τρόπο, με άλλο σύστημα, αξιοποιώντας και υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα, με τον ηλεκτρονικό πύργο ελέγχου, με τους νέους θεσμούς των συντάξεων fast track και τα λοιπά. Επομένως είμαστε στην τελική ευθεία για τις συντάξεις και αυτό καταδεικνύετε επίσης και από το ότι η συζήτηση έχει φύγει από τις κύριες και έχει πάει στις επικουρικές οι οποίες τώρα πια θα είναι το επίκεντρο της προσπάθειάς μας και με δεδομένο ότι βγαίνουν οι κύριες συντάξεις πια είναι πολύ πιο εύκολο να εκδοθούν οι επικουρικές και η έκδοση των επικουρικών είναι θέμα κάποιων μηνών.
Ερωτηθείς για τη μείωση της ανεργίας
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν έχει να κάνει με τον τουρισμό διότι σε επίπεδο τριετίας έχει πέσει 5 μονάδες, από 17,3 που τη βρήκαμε από το ΣΥΡΙΖΑ έχει πάει 12,1. Προφανώς συνέβαλε και ο τουρισμός αλλά πέρυσι την άνοιξη η ανεργία ήταν 16% και από πέρυσι μέχρι φέτος την άνοιξη έχει πέσει 4 μονάδες. Γιατί; Γιατί υπάρχει αύξηση των επενδύσεων πολύ μεγάλη, αντίστοιχη αύξηση και μεγαλύτερη των εξαγωγών, μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης και αυτό προφανώς μεταφράζεται σε θέσεις εργασίας. Μετά την άρση των προστατευτικών μέτρων του κορονοϊού μου λέγαν όλοι στο υπουργείο ότι θα υπάρξει έκρηξη της ανεργίας, συνέβη το ακριβώς αντίθετο γιατί η κυβέρνηση έχει μια σωστή φορολογική, δημοσιονομική, αδειοδοτική, εργασιακή και ασφαλιστική πολιτική και όλα αυτά συνδυαζόμενα μαζί οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα.
Ερωτηθείς αν θα πρέπει να περιμένουμε σημαντικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ για τη στεγαστική πολιτική
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Να περιμένετε, δεν μπορώ να το πω με ακρίβεια πρώτον γιατί συνεχίζονται οι συζητήσεις και δεύτερον γιατί και να το ήξερα για λόγους θεσμικούς, δεοντολογικούς δεν μπορώ να αναφερθώ σε λεπτομέρειες θα είναι όμως μια πολυεπίπεδη παρέμβαση της κυβέρνησης. Μετά από χρόνια η χώρα θα αποκτήσει και πάλι στεγαστική πολιτική, θα έχουμε μια επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Αξιοποίηση της ακίνητης αλλά και κινητής περιουσίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, μια νέα προσέγγιση στο ζήτημα της επιδοματικής πολιτικής και φυσικά όλα αυτά θα γίνουν με έμφαση στους νέους ανθρώπους.
Για τις χθεσινές αναφορές του Κώστα Καραμανλή από τα Ανώγεια, ο υπουργός ανέφερε ότι «ο καθένας έχει τον τρόπο εκφοράς του πολιτικού του λόγου. Ήταν ασυγχώρητο το λάθος με το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη και για αυτό δε συγχωρήθηκε και είχαμε παραιτήσεις. Ο κ. Καραμανλής είπε με τον δικό του τρόπο πράγματα που έχουν ειπωθεί. Πρέπει να προχωρήσουμε με διορθώσεις και προσαρμογές στα κρατούντα στην ΕΕ. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει εσωκομματικό θέμα. Πιστεύω ότι η υπόθεση αυτή αδικεί συνολικά το κυβερνητικό έργο. Θέλουμε να ξεκαθαριστεί η υπόθεση, γιατί πράγματι δεν μπορεί να μείνουν σκιές. Καταλαβαίνω ότι ορισμένες πλευρές έχουν τις σκοπιμότητές τους».
Για το αν αυτό θα προκαλέσει αστάθεια εντός των τειχών της Ν.Δ., όπως αναφέρει, «η ΝΔ θα προχωρήσει μπροστά συντεταγμένα, γιατί αυτό επιτάσσει το συμφέρον του τόπου, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και αυτό είναι το κλίμα στην Κ.Ο. Το σύνολο της Κ.Ο. θα στηρίξει την προσπάθεια. Δε χρειάζεται κανείς πιστοποιητικά κομματικής νομιμοφροσύνης. Όλοι έχουν σταθεί σε πολύ δύσκολες ώρες για την παράταξη. Ας σταματήσουμε να ενοχοποιούμε τον διάλογο στην Ελλάδα. Η παράταξη δεν έχει πολιτικές φθορές. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει δείξει με τη συμπεριφορά του ότι είναι στρατιώτης της παράταξης».
Για το ασφαλιστικό σύστημα, τόνισε ότι «είναι μια κουρελού. Επί δεκαετίες διάφοροι υπουργοί προσέθετε πράγματα, έκαναν διορθώσεις και υπάρχει ένα πλαίσιο που έχει πολλά περιθώρια εξορθολογισμού. Το νέο νομοσχέδιο κάνει 8 μεγάλες παρεμβάσεις. Ξεχωρίζω δύο, η μία είναι αυτή που έχει να κάνει με τις παραγραφές. Ο νόμος Κατρούγκαλου είχε πάει την παραγραφή των απαιτήσεων του ΕΦΚΑ από τα 10 χρόνια στα 20. Το ΣΤΕ είπε ότι ήταν αντισυνταγματικό γιατί θίγει την αρχή της αναλογικότητας κι εμείς συμμορφωνόμαστε αυτονόητα με την απόφαση του ΣτΕ και πηγαίνουμε στην 10ετία τόσο στο πρώην ΙΚΑ όσο και στα υπόλοιπα Ταμεία. Μετά το 2026 θα πάμε στην πενταετία. Καλύπτει μόνο όσους δεν είχαν βεβαιωμένες οφειλές. Αν έχεις βεβαιωμένη οφειλή δεν παραγράφεται. Αν σε είχε ξεχάσει ο ΕΦΚΑ και ξαφνικά σε θυμήθηκε ο άλλος έχει κάνει τους λογαριασμούς του και ο ΕΦΚΑ ας έκανε καλά τη δουλειά του. Η δεύτερη έχει κάνει με τις δόσεις για την εξόφληση των οφειλών. Δεν είναι νοητό να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση σε Εφορία και ΕΦΚΑ και έτσι εναρμονιζόμαστε με την Εφορία και πάμε από τις 12 στις 24 δόσεις».
Για το επίσης «καυτό» ζήτημα των συντάξεων, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο εκδόθηκαν 170.000 συντάξεις, ενώ όλο το 2019 εκδόθηκαν 120.000. Μέσα σε 19 μήνες που είμαι στο υπουργείο έχουν εκδοθεί 400.000 κύριες συντάξεις. Είμαστε στην τελική ευθεία με τις κύριες και η συζήτηση έχει φύγει από τις κύριες και έχει πάει στις επικουρικές, οι οποίες βγαίνουν πια πιο εύκολα σε κάποιους μήνες».
Σε σχέση με τη μείωση της ανεργίας που καταγράφεται, ο κ.Χατζηδάκης επισήμανε ότι «Δεν έχει να κάνει με τον τουρισμό. Σε επίπεδο 3ετίας έχει πέσει 5 μονάδες. Πέρσι την άνοιξη ήταν 16% και φέτος έπεσε 4 μονάδες. Υπάρχει αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών και αυτό προφανώς μεταφράζεται σε αύξηση της εργασίας».
Τέλος, αναφορικά με την ΔΕΘ και τις ανακοινώσεις για τη στεγαστική πολιτική που πρόκειται να κάνει ο πρωθυπουργός, κατέστησε σαφές ότι «πρέπει να περιμένουμε κάτι σημαντικό πολυπεπίπεδη παρέμβαση της κυβέρνησης με αξιοποίηση της ακίνητης και κινητής περιουσίας και επιδοματική πολιτική με έμφαση στα νέα ζευγάρια». δδ
Αναλυτικά οι δηλώσεις του
Αναφορικά με την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού του κ. ΚαραμανλήΚ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ο καθένας έχει τον τρόπο εκφοράς του πολιτικού του λόγου. Εγώ για παράδειγμα έχω πει επανειλημμένως ότι πρόκειται για ένα μεγάλο λάθος, ασυγχώρητο λάθος αυτό που έγινε με το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη και για αυτό δεν συγχωρήθηκε κιόλας από τον Πρωθυπουργό με συνέπειες τόσο στο διοικητή της ΕΥΠ όσο και στον Γενικό Γραμματέα του πρωθυπουργού. Κατά τη δική μου άποψη ο Καραμανλής είπε με το δικό του τρόπο πράγματα που έχουν ήδη σημειωθεί και επίσης σε χθεσινή μου συνέντευξη είχα σημειώσει ότι παρότι δεν φαίνεται η ΝΔ να έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις από αυτή την υπόθεση, ακόμα και μηδενικές επιπτώσεις να έχει πρέπει πέραν όσων κάναμε με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου να προχωρήσουμε περαιτέρω με διορθώσεις και προσαρμογές στα κρατούντα στην ΕΕ, στις προηγμένες χώρες ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα επιχειρώντας βέβαια πάντοτε να ισορροπήσουμε μεταξύ εθνικής ασφάλειας για να μην διαλύσουμε την ΕΥΠ, και προστασίας του απορρήτου. Είναι δικαίωμα κατοχυρωμένο από το σύνταγμα και εμείς ως φιλελεύθερο κόμμα έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι σε αυτό. Αντιλαμβάνομαι ότι ορισμένες πλευρές έχουν τις σκοπιμότητές τους.
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Σημείωσε ότι θα ήταν αδιανόητο να συμβαίνει πράγμα το οποίο το είχε σημειώσει άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο οποίος ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι δεν είχε καμία γνώση και για αυτό άλλωστε κινήθηκε και με τον τρόπο που κινήθηκε
Ερωτηθείς αν υπάρχει εσωκομματικό θέμα στη ΝΔ με αφορμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων και την τοποθέτηση Καραμανλή
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν πιστεύω. Πιστεύω ότι η υπόθεση αυτή αδικεί συνολικά το κυβερνητικό έργο. Αντί να μιλήσουμε για το πώς πάει η ανεργία που πέφτει, πως πάνε τα πράγματα με τις συντάξεις που θα αυξηθούν, τις εκκρεμείς συντάξεις που μειώνονται και μια σειρά άλλα οικονομικά θέματα που υπάρχει πρόοδος συζητάμε το συγκεκριμένο ζήτημα.
ΔΗΜ: Όχι αδίκως
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν είπα αυτό, είπα ότι αδικεί το κυβερνητικό έργο με το λάθος αυτό. Εμείς δεν το κρύψαμε κάτω από το χαλί, υπήρξε συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων στην Βουλή, σημερα συνεδριάζει εκ νέου η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, έχει συσταθεί εξεταστική επιτροπή με ψήφους της αντιπολίτευσης χάρη στην ίδια την πρωτοβουλία της ΝΔ να τροποποιήσει σχετικά το σύνταγμα για να μπορεί και η αντιπολίτευση να έχει τέτοιου είδους δικαιώματα και θέλουμε να το ξεκαθαρίσουμε γιατί πράγματι δεν πρέπει να μένουν σκιές. Προφανώς όταν βγαίνουν εφημερίδες προσκείμενες στο ΣΥΡΙΖΑ και έχουν τους τίτλους που έχουν σήμερα είναι νομίζω τελείως ξεκάθαρες οι σκοπιμότητες των Μέσων Ενημέρωσης αυτών όπως και του ΣΥΡΙΖΑ με το πρωτοσέλιδο της ΑΥΓΗΣ.
Ερωτηθείς αν μπαίνουμε σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η ΝΔ θα προχωρήσει μπροστά συντεταγμένα διότι αυτό επιτάσσει το συμφέρον του τόπου, δεν υπάρχει αυτή την ώρα κάποια εναλλακτική λύση αλλά και γιατί αυτό είναι το κλίμα και μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Άλλωστε είδατε την συζήτηση στη Βουλή, είδατε την αντίδραση των βουλευτών όταν μιλούσε ο Πρωθυπουργός, τον χειροκρότησαν όρθιοι, και είμαι βέβαιος ότι το σύνολο της ΚΟ θα στηρίξει τη συνολικότερη προσπάθεια. Δεν χρειάζεται κανένας πιστοποιητικά κομματικής νομιμοφροσύνης γιατί έχουν σταθεί όλοι τους σε πολύ δύσκολες ώρες για την παράταξη και σε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις. Εν πάση περιπτώσει να σταματήσουμε να ενοχοποιούμε το διάλογο στην Ελλάδα, όταν εγώ ο ίδιος σημειώνω που είμαι αντιπρόεδρος της ΝΔ στο κάτω-κάτω ότι πρόκειται για σοβαρό λάθος και ότι θα πρέπει να δούμε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ακόμα και αν η παράταξη δεν έχει πολιτικές φθορές και αυτό φαίνεται αυτή την ώρα, ε! δεν μπορούμε να παίρνουμε τις τοποθετήσεις οποιουδήποτε και να δημιουργούμε θέματα.
ΔΗΜ: Ο πρώην πρωθυπουργός δεν είναι οποιοσδήποτε
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν λεω αυτό υπήρξαν τοποθετήσεις και άλλων βουλευτών που πάνω κάτω είναι στο μήκος κύματος της δικής μου τοποθέτησης. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει δείξει με τη συμπεριφορά του όλο το διάστημα στο οποίο είναι στην πολιτική και στη Βουλή ότι είναι στρατιώτης της παράταξης. Το λεω ως εκ περισσού για να μη δημιουργηθεί παρεξήγηση. Ξέρει και ο ίδιος πόσο τον εκτιμώ και βεβαίως τον εκτιμά και η βάση της ΝΔ η οποία όμως στηρίζει την κυβερνητική προσπάθεια γιατί είναι προσπάθεια για την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τον τόπο.
Αναφορικά με το ασφαλιστικό
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι μια κουρελού. Επί δεκαετίες διάφοροι υπουργοί, βουλευτές με τις τροπολογίες τους ερχόντουσαν και προσέθεταν πράγματα, διόρθωναν προηγούμενες διορθώσεις και υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς εξυγίανσης προφανώς έχει πολλά περιθώρια εξορθολογισμού. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται αυτό το νομοσχέδιο το οποίο κάνει 8 μεγάλες παρεμβάσεις, θα ξεχώριζα δύο, η μια είναι αυτή που έχει να κάνει με τις παραγραφές. Ο νόμος Κατρούγκαλου είχε πάει την παραγραφή από τα 10 χρόνια στα 20, το ΣτΕ είπε ότι είναι αντισυνταγματική διάταξη διότι θίγει την αρχή της αναλογικότητας και εμείς συμμορφωνόμαστε με την απόφαση του ΣτΕ και πηγαίνουμε στην 10ετία τόσο στο πρώην ΙΚΑ επαναφέροντας το προηγούμενο καθεστώς όσο και στα υπόλοιπα ταμεία που είχαν 20ετία και το κάνουμε και αυτό 10ετία. Μετά από το 2026 θα πάμε στην 5ετία. Αυτό καλύπτει φυσικά μόνο αυτούς που δεν είχανε βεβαιωμένες οφειλές. Αν έχεις βεβαιωμένη οφειλή στο διάστημα της 10ετίας δεν σημαίνει ότι παραγράφεται η οφειλή σου. Αν σε είχε ξεχάσει ο ΕΦΚΑ και ξαφνικά σε θυμήθηκε μετά από 10 χρόνια και σου λεει «χρωστάς» ο άλλος έχει κάνει τους λογαριασμούς του ας κάνει και ο ΕΦΚΑ σωστά τη δουλειά του. Η δεύτερη παρέμβαση έχει να κάνει με τις δόσεις. Όταν ρυθμίζεις οφειλές στην εφορία είχες 24 δόσεις και στον ΕΦΚΑ , στο ίδιο κράτος, είχες 12 δόσεις. Δεν είναι νοητό να υπάρχει για το ίδιο πράγμα ουσιαστικά μια τόσο διαφορετική αντιμετώπιση. Εναρμονιζόμαστε και εμείς με την εφορία και πάμε στις 24 δόσεις πράγμα που εξυπηρετεί προφανώς τον οφειλέτη. Αυτές είναι οι δύο βασικές ρυθμίσεις.
Αναφορικά με τις συντάξεις
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Από τον Ιανουάριο του ‘22 μέχρι τον Ιούλιο του ’22 έχουν εκδοθεί περίπου 170 χιλιάδες συντάξεις όταν ολόκληρο το ’19 είχαν εκδοθεί μόνο 123 χιλιάδες συντάξεις. Θυμίσω ότι το ’19 το μισό ήταν με ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος μας κάνει σήμερα κριτική με τα βουνά των εκκρεμοτήτων που μας παρέδωσε. Να σας το πω και με άλλο τρόπο μόνο όσο καιρό είμαι εγώ στο υπουργείο 18-19 μήνες έχουνε εκδοθεί 400 χιλιάδες κύριες συντάξεις. Δεν είναι μικρό πράγμα, 400 χιλιάδες είναι το 1/7 του συνολικού αριθμού των συνταξιούχων και το λεω για να καταδείξω
το μέγεθος της προσπάθειας που γίνεται με 900 λιγότερους υπαλλήλους αλλά γίνεται με άλλο τρόπο, με άλλο σύστημα, αξιοποιώντας και υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα, με τον ηλεκτρονικό πύργο ελέγχου, με τους νέους θεσμούς των συντάξεων fast track και τα λοιπά. Επομένως είμαστε στην τελική ευθεία για τις συντάξεις και αυτό καταδεικνύετε επίσης και από το ότι η συζήτηση έχει φύγει από τις κύριες και έχει πάει στις επικουρικές οι οποίες τώρα πια θα είναι το επίκεντρο της προσπάθειάς μας και με δεδομένο ότι βγαίνουν οι κύριες συντάξεις πια είναι πολύ πιο εύκολο να εκδοθούν οι επικουρικές και η έκδοση των επικουρικών είναι θέμα κάποιων μηνών.
Ερωτηθείς για τη μείωση της ανεργίας
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν έχει να κάνει με τον τουρισμό διότι σε επίπεδο τριετίας έχει πέσει 5 μονάδες, από 17,3 που τη βρήκαμε από το ΣΥΡΙΖΑ έχει πάει 12,1. Προφανώς συνέβαλε και ο τουρισμός αλλά πέρυσι την άνοιξη η ανεργία ήταν 16% και από πέρυσι μέχρι φέτος την άνοιξη έχει πέσει 4 μονάδες. Γιατί; Γιατί υπάρχει αύξηση των επενδύσεων πολύ μεγάλη, αντίστοιχη αύξηση και μεγαλύτερη των εξαγωγών, μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης και αυτό προφανώς μεταφράζεται σε θέσεις εργασίας. Μετά την άρση των προστατευτικών μέτρων του κορονοϊού μου λέγαν όλοι στο υπουργείο ότι θα υπάρξει έκρηξη της ανεργίας, συνέβη το ακριβώς αντίθετο γιατί η κυβέρνηση έχει μια σωστή φορολογική, δημοσιονομική, αδειοδοτική, εργασιακή και ασφαλιστική πολιτική και όλα αυτά συνδυαζόμενα μαζί οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα.
Ερωτηθείς αν θα πρέπει να περιμένουμε σημαντικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ για τη στεγαστική πολιτική
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Να περιμένετε, δεν μπορώ να το πω με ακρίβεια πρώτον γιατί συνεχίζονται οι συζητήσεις και δεύτερον γιατί και να το ήξερα για λόγους θεσμικούς, δεοντολογικούς δεν μπορώ να αναφερθώ σε λεπτομέρειες θα είναι όμως μια πολυεπίπεδη παρέμβαση της κυβέρνησης. Μετά από χρόνια η χώρα θα αποκτήσει και πάλι στεγαστική πολιτική, θα έχουμε μια επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Αξιοποίηση της ακίνητης αλλά και κινητής περιουσίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, μια νέα προσέγγιση στο ζήτημα της επιδοματικής πολιτικής και φυσικά όλα αυτά θα γίνουν με έμφαση στους νέους ανθρώπους.