Στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον Αέρα» με την Νίκη Λυμπεράκη μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Αναφορικά με τον προσωπικό γιατρό, κατέστησε σαφές ότι «ο κάθε γιατρός εγγράφεται και μπορεί να συμμετέχει είτε Part είτε full time. Οι πολίτες θα έχουν έναν γιατρό που θα τους ξέρει και θα τον εμπιστεύονται. Ο προσωπικός γιατρός είναι εκείνος που θα πάρουμε τηλέφωνο όταν θα μας συμβεί κάτι ξαφνικό. Η εγγραφή είναι απλή είναι από την πλατφόρμα είτε από ένα φαρμακείο. Είναι καλό να εγγραφείτε γιατί αν καλυφθούν οι γιατροί που έχουν μεγάλη ζήτηση δε θα μπορείτε να εγγραφείτε».

Για τους εμβολιασμούς, υπογράγμμισε ότι «θα πάμε σε έναν εμβολιασμό τύπου γρίπης. Για τον επόμενο χρόνο θα χρειαστεί να κάνουμε εμβόλιο, σίγουρα οι ευπαθείς ομάδες, αλλά και ο γενικός πληθυσμός, καθώς ο κοροναϊός είναι ακόμα νέος ιός.

Στην περίπτωση υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού αν και εφόσον προκύψει νέο κύμα, δήλωσε ότι  «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα νέο κύμα, αλλά δεν το περιμένουμε. Θα ξεκινήσουμε χωρίς υποχρεωτικότητα, αλλά με ισχυρή σύσταση».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Μίνας Γκάγκα στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά για τον προσωπικό γιατρό

Μ.ΓΚΑΓΚΑ: Ο κάθε γιατρός που θέλει εγγράφεται και μπορεί να συμμετέχει είτε full time δηλαδή 7 ώρες την ημέρα, είτε με μερική απασχόληση. Δηλαδή μπορεί να ξεκινήσει ο κάθε γιατρός από 3 ώρες την ημέρα έως 7 ώρες την ημέρα βέβαια ανάλογα είναι και η εγγραφή πολιτών ξεκινάμε από 700 πολίτες με το 3 ώρες την ημέρα και φτάνουμε στους 2.000 με το φουλ ωράριο. Άρα και οι γιατροί έχουν μεγάλη ευελιξία και μπορούν να διαλέξουν τι θέλουν και οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν το γιατρό που θέλουν στην περιοχή τους.

Ερωτηθείσα τι κερδίζουν οι πολίτες με τον προσωπικό γιατρό

Μ.ΓΚΑΓΚΑ: Το πρώτο είναι ότι έχεις έναν άνθρωπο που σε ξέρει, που σε επισκέπτεται τακτικά ιδιαίτερα οι άνθρωποι που έχουν χρόνια προβλήματα αλλά και κάποιος που δεν έχει προβλήματα γιατί χρειαζόμαστε συμβουλές για πρόληψη, χρειαζόμαστε συμβουλές μεγαλώνοντας για το πότε πρέπει να πηγαίνουμε να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις, τι εξετάσεις πρέπει να είναι αυτές ανάλογα με τον κάθε άνθρωπο. Είναι ο άνθρωπος μας, είναι επίσης ο άνθρωπος που μπορούμε να πάρουμε τηλέφωνο όταν μας συμβεί κάτι ξαφνικό και θέλουμε μια βοήθεια πριν φτάσουμε στα Επείγοντα ενός νοσοκομείου.

Ερωτηθείσα ποιος είναι ο τρόπος εγγραφής

Μ.ΓΚΑΓΚΑ: Υπάρχουν πολλοί τρόποι ή μέσω του internet ή μέσω του φαρμακοποιού δηλαδή ο κάθε πολίτης μπορεί να πάει στον φαρμακοποιό και να τον εγγράψει στο γιατρό. Δεν πληρώνει κάτι, πληρώνει το ελληνικό δημόσιο. Είναι καλό να εγγραφεί κάποιος γιατί μπορεί κάποιοι γιατροί να έχουν μεγάλη ζήτηση και αν κλείσουν δεν θα μπορεί να βρει το γιατρό που θέλει.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων

Μ.ΓΚΑΓΚΑ: Ελπίζω ότι δεν θα έχουμε πολλά κρούσματα. Αυτή τη στιγμή κοντεύουμε στα 4 εκατομμύρια 800 χιλιάδες κρούσματα στην Ελλάδα άρα ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει ανοσοποιηθεί με φυσική νόσηση παράλληλα με τον εμβολιασμό που είναι περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί άρα έχουμε ανοσία. Άρα και κάποιος να ξανά αρρωστήσει είναι όπως η γρίπη, με την γρίπη δεν το σκεφτόμαστε.

Αναφορικά με το εμβολιασμό

Μ.ΓΚΑΓΚΑ: Οι περισσότεροι γιατροί και στο υπουργείο πιστεύουμε ότι θα πάμε σε έναν εμβολιασμό τύπου γρίπης γιατί ο κορονοϊός φαίνεται ότι είναι εδώ, γίνεται μια πάγια λοίμωξη όπως είναι η γρίπη και τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο νομίζω ότι θα κάνουμε προφυλακτικό εμβόλιο. Σίγουρα όλες οι ευπαθείς ομάδες και οι ανθρωποι πάνω από τα 60 και όσοι έχουν προβλήματα υγείας. Επειδή μιλάμε για ένα νόσημα που είναι πιο καινούργιο είναι καλό να κάνουμε όλοι ως γενικός πληθυσμός.

Ερωτηθείσα αν θα υπάρξει υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στην περίπτωση ενός νέου κύματος

Μ.ΓΚΑΓΚΑ: Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα νέο κύμα, ειλικρινά πιστεύω και ελπίζω ότι δεν το περιμένουμε. Έχω την αίσθηση ότι θα ξεκινήσουμε χωρίς υποχρεωτικότητα αλλά με ισχυρή σύσταση και νομίζω ότι μάθαμε πια να είμαστε προφυλαγμένοι και από εκεί και πέρα αν χρειαστούν μέτρα θα παρθούν αλλά ξεκινάμε χαλαρά. Πιστεύω ότι από εδώ και πέρα λίγο πολύ έχουμε την ανοσία της αγέλης εκ των πραγμάτων και άρα νομίζω ότι τα πράγματα θα είναι ευκολότερα από εδώ και πέρα.

Αναφορικά με τα προβλήματα υγείας που παρουσιάζονται μετά από τη νόσηση με covid

Μ.ΓΚΑΓΚΑ: Μέχρι τώρα στην ιατρική ξέραμε το σύνδρομο μετά από ίωση. Εγώ για παράδειγμα είχα συνάδελφο στην Αγγλία που για δύο χρόνια μετά από γρίπη δεν μπορούσε να πάρει τα πόδια του. Το βλέπαμε πιο σπάνια γιατί δεν είχαμε αυτά τα νούμερα κρουσμάτων που είχαμε τα τελευταία χρόνια με τον κορονοϊό άρα όταν έχεις δισεκατομμύρια κρούσματα ιώσεως θα δεις και πολλά σύνδρομα μετά την ίωση. Κάποια μπορεί πράγματι να αποδίδονται στον κορονοϊό κάποια μπορεί να είναι αποτέλεσμα της παρόδου του χρόνου, της ηλικίας δηλαδή κάποιοι ανθρωποι εκδηλώνουν υπέρταση σε μια ορισμένη ηλικία έχουν δεν έχουν περάσει κορονοϊό, κάποιοι ανθρωποι μπορεί να κάνουν έμφραγμα και το ξέρετε ότι συμβαίνει συχνά. Άρα ένα μέρος οφείλεται στον long covid και για αυτό υπάρχουν ιατρεία σε όλα τα νοσοκομεία, υπάρχει η φροντίδα που χρειάζεται, υπάρχουν οδηγίες. Οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να πάει σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και να κάνει εξετάσεις. Δεν είναι υποχρεωτικό να γίνει αν δεν έχουμε συμπτώματα, δεν πρέπει να τρομάζουμε, πρέπει να παρακολουθηθούμε όμως αν υπάρχουν συμπτώματα πρέπει να έχουμε έλεγχο.

Αναφορικά με το περιστατικό στην Κάσο όπου δεν υπάρχει χειριστής ακτινολογικού μηχανήματος

Μ.ΓΚΑΓΚΑ: Είχαμε μια δυσκολία με τις εγκρίσεις των θέσεων για το προσωπικό που έχει λυθεί και που θα πάει προσωπικό στην Κάσο όπως και σε κάθε νησί. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να υπάρχει χειριστής σε κάθε νησί όποτε χρειάζεται ακόμη και στα πολύ μικρά, δεν είναι απαραίτητο με τη σημερινή τεχνολογία να υπάρχει και γιατρός. Έχουμε την τεχνολογία να διαβάσουμε οποιαδήποτε ακτινολογική εξέταση οπουδήποτε στην Ελλάδα βεβαίως πρέπει να την κάνει ο καθένας στον τόπο του και είναι άμεσος στόχος του υπουργείου. Οι θέσεις βγαίνουν τώρα και για το επικουρικό προσωπικό αλλά και για το μόνιμο προσωπικό.

Αναφορικά με την υπόθεση των υποκλοπών

Μ.ΓΚΑΓΚΑ: Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε ότι το θέμα θα διερευνηθεί και διερευνάται. Έγιναν αυτά τα δύο γεγονότα τα οποία είχαν πάρει τις εγκρίσεις, αν δεν έπρεπε να γίνουν οι εγκρίσεις είναι κάτι που ελέγχεται και από την επιτροπή της Βουλής και από την κυβέρνηση και είναι σαφές ότι αυτό θέλουμε να μην υπάρχει. Οτιδήποτε ευθύνη υπάρχει θα διερευνηθεί, οπωσδήποτε λάθος χειρισμός θα διερευνηθεί και το βέβαιο είναι ότι αν υπάρχει κάποιο λάθος θέλουμε όλοι να διορθωθεί.