Η στρατηγική των επόμενων 8 μηνών από το Μαξίμου: Οι συζητήσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες του Υπουργικού Συμβουλίου και οι αλλαγές
Τι προανήγγειλε ο πρωθυπουργός και ποιες είναι οι κρίσιμες αποφάσεις για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου
Την περασμένη Τρίτη το πρωί, στην έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, οι υπουργοί βρέθηκαν προ μιας μικρής εκπλήξεως: Επί τρία χρόνια είχαν συνηθίσει κάθε συνεδρίαση να ξεκινάει με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού και στη συνέχεια να παίρνει τον λόγο ξεχωριστά κάθε υπουργός που είχε κάποιο συγκεκριμένο νομοσχέδιο να παρουσιάσει, ώστε να λάβει το «πράσινο φως» του Υπουργικού.
Τώρα ήταν αλλιώς: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την εισαγωγική του ομιλία και ακολούθησε επί σχεδόν μιάμιση ώρα «ζωηρή» συζήτηση (σ.σ.: «Πολύ γόνιμο αυτό που γίνεται», είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο ίδιος). Συζήτηση για την οικονομία και τις αντοχές της, για την ενεργειακή κρίση, για την ανάγκη περαιτέρω στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων απέναντι στην ακρίβεια και στις ανατιμήσεις.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, αυτό που μόλις είχαν αντιληφθεί όλοι οι παρόντες, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα λειτουργεί πλέον περισσότερο πολιτικά και θα αποτελέσει ένα όργανο στο οποίο δεν θα επικυρώνονται μόνο τα νομοσχέδια, αλλά θα συζητείται η πολιτική επικαιρότητα, θα χαράσσεται ευρύτερη πολιτική και θα συντονίζεται το κυβερνητικό έργο. Θα γίνει, δηλαδή, ο πυρήνας παραγωγής πολιτικής και χάραξης επικοινωνιακής -και όχι μόνο- στρατηγικής, παράλληλα με την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Ολα αυτά για το επόμενο οκτάμηνο, μέχρι δηλαδή τα τέλη περίπου του Απριλίου του 2023, όταν ο πρωθυπουργός αναμένεται να προκηρύξει εκλογές για τα τέλη Μαΐου.
Εως τότε, η γενική στρατηγική είναι συγκεκριμένη και θα ακολουθεί τους τρεις άξονες στους οποίους αναμένεται να κινηθεί και η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της ΔΕΘ το προσεχές Σάββατο.
Τώρα ήταν αλλιώς: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την εισαγωγική του ομιλία και ακολούθησε επί σχεδόν μιάμιση ώρα «ζωηρή» συζήτηση (σ.σ.: «Πολύ γόνιμο αυτό που γίνεται», είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο ίδιος). Συζήτηση για την οικονομία και τις αντοχές της, για την ενεργειακή κρίση, για την ανάγκη περαιτέρω στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων απέναντι στην ακρίβεια και στις ανατιμήσεις.
Ξεκάθαρος
«Δεν θα ενδώσουμε σε πιέσεις πέραν των ανώτατων ορίων που μας δίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Οικονομικών», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης. Είχε προηγηθεί η ανησυχία που εξέφρασαν υπουργοί για τον πληθωρισμό, ειδικά, όπως τόνιζαν, αν επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια για τις διεθνείς τιμές της ενέργειας το φθινόπωρο, αλλά και η ανάγκη να επικοινωνηθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει πιο γενναία μέτρα και πιο γρήγορα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές. Συμφωνήθηκε δε ότι το Δημόσιο πρέπει να μειώσει πρώτο την κατανάλωση ενέργειας σε όλα του τα κτίρια, τόσο για λόγους συμβολισμού όσο και για λόγους ουσίας.Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, αυτό που μόλις είχαν αντιληφθεί όλοι οι παρόντες, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα λειτουργεί πλέον περισσότερο πολιτικά και θα αποτελέσει ένα όργανο στο οποίο δεν θα επικυρώνονται μόνο τα νομοσχέδια, αλλά θα συζητείται η πολιτική επικαιρότητα, θα χαράσσεται ευρύτερη πολιτική και θα συντονίζεται το κυβερνητικό έργο. Θα γίνει, δηλαδή, ο πυρήνας παραγωγής πολιτικής και χάραξης επικοινωνιακής -και όχι μόνο- στρατηγικής, παράλληλα με την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Ολα αυτά για το επόμενο οκτάμηνο, μέχρι δηλαδή τα τέλη περίπου του Απριλίου του 2023, όταν ο πρωθυπουργός αναμένεται να προκηρύξει εκλογές για τα τέλη Μαΐου.
Που θα κινηθεί
Εως τότε, η γενική στρατηγική είναι συγκεκριμένη και θα ακολουθεί τους τρεις άξονες στους οποίους αναμένεται να κινηθεί και η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της ΔΕΘ το προσεχές Σάββατο.- Πρώτον, απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης, με έμφαση στις διαρκείς και μείζονες κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί (Μεταναστευτικό, Εβρος, πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία, Ενεργειακό).
- Δεύτερον, στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στις ανατιμήσεις και την ακρίβεια, αλλά και άλλα σχήματα ενισχύσεων. Από το βήμα της ΔΕΘ, δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εξαγγείλει, μεταξύ άλλων, ως μέτρα ανάσχεσης της ενεργειακής κρίσης τη συνέχιση της γενναίας επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, το νέο fuel pass για τα καύσιμα και την αύξηση και διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης. Θα ανακοινώσει, επίσης, την αύξηση στις συντάξεις από 1ης Ιανουαρίου, την τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού επί κυβέρνησης Ν.Δ., την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους και πιθανότατα νέα επιταγή ακρίβειας, αλλά και ένα σχήμα διευκόλυνσης της νέας γενιάς για την απόκτηση της δικής της στέγης. Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται μια ομάδα εργασίας υπό τον Ακη Σκέρτσο εδώ και μήνες, με λογική που δεν θα κινείται τόσο στις επιδοτήσεις όσο στην αύξηση της προσφοράς στέγης με την αξιοποίηση κλειστών διαμερισμάτων που για διάφορους λόγους δεν μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι ιδιοκτήτες τους, με αξιοποίηση κτιρίων του Δημοσίου, με δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών και με «φρένο» στην αλόγιστη εξάπλωση του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσω πλατφορμών όπως η Airbnb.
- Το τρίτο πεδίο της κυβερνητικής στρατηγικής, αλλά και της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη αφορά το μέλλον. Τόσο στην επόμενη τετραετία που διεκδικεί η Νέα Δημοκρατία όσο και στην Ελλάδα του 2030 που οραματίζεται ο πρωθυπουργός, με πολιτικές για τη μείωση των ανισοτήτων, το άλμα στην ψηφιακή εποχή, την πράσινη μετάβαση και τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.