Παπαδημητρίου στα Παραπολιτικά 90,1: Θα δοθούν πολλά χρήματα για να καλυφθεί το κόστος της ενέργειας - Μπάχαλο με την απλή αναλογική
Οι εκτιμήσεις του γαλάζιου βουλευτή ενόψει ΔΕΘ
Επιπλέον, εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα διευκρινίσει τι μπορεί να γίνει ώστε να καλυφθεί ένα μεγάλο κομμάτι του υπερβολικού κόστους της ενέργειας.
«Αστοχία και λάθος»
Σε ότι αφορά το θέμα των παρακολουθήσεων, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου έκανε λόγο για αστοχία και λάθος το οποίος έχει παραδεχτεί ο πρωθυπουργός. Επίσης, είπε πως η απλή αναλογική «θα δώσει ένα μπάχαλο».Η συνέντευξη
Ο βουλευτής της ΝΔ, Μπάμπης Παπαδήμητρίου, είπε στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη:
Αναφορικά με την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ
Μ.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ που είχε πολύ μεγάλο νόημα το ’70, το ’80, στις αρχές του ’90 δεν έχει πλέον το ίδιο νόημα. Γιατί τότε το κράτος κατεύθυνε τα πάντα, καθόριζε τις αμοιβές, έλεγε τι θα κάνω με τις συντάξεις, τα πάντα όλα. Τώρα δεν έχει ακριβώς το ίδιο νόημα και φοβάμαι κάθε φόρα που ανεβαίνει ένας πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη αυτό κοστίζει πολλά χρήματα.
Μ.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σίγουρα θα δοθούν πολλά χρήματα, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, για να καλυφτεί όσο είναι δυνατόν να καλυφτεί το κόστος της ενέργειας.
ΔΗΜ: Μόνο για αυτό ή και για αποπροσανατολισμό από τα τρέχοντα;
Μ.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Δεν νομίζω πρώτον διότι αυτοί που είναι προσανατολισμένοι στα τρέχοντα και τα αντιλαμβάνονται ως κάτι πολυ σοβαρό διότι πάρα πολλοί σου λένε «δεν ήταν σωστό, ίσως δεν θα έπρεπε να γίνονται αυτό τα πράγματα αλλά δεν βαριέσαι, έτσι γίνεται συνήθως». Αυτό το κομμάτι των πολιτών που αυτά τα θεωρεί ότι είναι μείζονα ζητήματα και τα βάζει πρώτα στα ζητήματα που τον απασχολούν δεν νομίζω οτι θα αλλάξει γνώμη ότι και να ακούσει από τον πρωθυπουργό διότι εδω μιλάνε τα γεγονότα. Εγινε; Έγινε. Ζήτησε συγνώμη; Ζήτησε. Καλώς; Καλώς ζήτησε συγνώμη αλλά δεν θα πειστούν αν δεν ληφθούν μέτρα τα οποία θα μπορέσουν να πείσουν και τους πιο καχύποπτους πολίτες σε ότι αφορά στα ατομικά δικαιώματα ότι είναι αρκετές οι δικλείδες ασφαλείας. Γιατί ένα πρόβλημα που πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης που εγώ πιστεύω ότι αυτά τα ζητήματα τον απασχολούν πάρα πολύ, είναι ότι τελικά οι δικλείδες ασφαλείας δεν ήταν αρκετές. Όμως νομίζω ότι ο πρωθυπουργός θα δώσει και θα διευκρινίσει τι μπορεί να γίνει δεδομένων των συνθηκών που αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ώστε να καλυφθεί ένα μεγάλο κομμάτι από το υπερβολικό κόστος ενέργειας στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Ερωτηθείς αν η προσπάθεια καλύψεις των αναγκών από την κυβέρνηση με επιδοτήσεις μπορούν να δημιουργήσουν δημοσιονομικό θέμα
Μ.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Το ερώτημα είναι αν θα ξεφύγουμε δημοσιονομικά αυτό είναι και ερώτημα και ανησυχία πρώτον γιατί δεν πρέπει να το κάνουμε. Εγω την έχω αυτή την ανησυχία, την έχω γράψει τρεις φορές τον τελευταίο ενάμιση μήνα και θα συνεχίζω να την έχω έως ότου δω τι ακριβώς τι θα γίνει με τον προϋπολογισμό. Όμως θεωρώ πολύ σημαντικό ότι ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν πάω στη Θεσσαλονίκη για να ανοίξω το σακί με το λεφτά υπάρχουν και πάρτε. Δεν γίνεται να το κάνει και να ήθελε. Ο γενικός τόνος του πρωθυπουργού είναι εκείνος που χρειάζεται ώστε να πετύχουμε και το ένα και το άλλο, το πρώτο είναι να πετύχουμε να ικανοποιήσουμε το πρόβλημα που λέγεται ενεργειακή ακρίβεια. Το δεύτερο είναι να πούμε ότι υπάρχει μια σταθερότητα σε ότι αφορά στο ότι οι συντάξεις που επιτέλους το 2023 θα πάρουν την τιμαριθμική προσαρμογή ότι αυτό θα συμβεί. Δεν θα πάμε δηλαδή σε μια λιτότητα σε βάρος των συνταξιούχων όπως κάποιοι πιστεύουν ότι θα συμβεί. Το τρίτο είναι ότι θα θέσει και τα όρια ταυτοχρόνως διότι εμείς πάμε για ένα έλλειμμα το 2023 πολύ ελεγχόμενο, και το θέλουμε αυτό γιατί είναι πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου να κατακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα που σημαίνει ότι οι αγορές σου λένε τα έχεις κάνει όλα, μπορώ να σου έχω εμπιστοσύνη. Αυτή δεν είναι μια απλή αποκατάσταση επηρεάζει τις ζωές όλων.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είναι σωστό να δίνονται οριζόντιες επιδοτήσεις ή δίνονται επειδή πάμε σε εκλογές
Μ.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Δεν έχει να κάνει με τις εκλογές, έχει να κάνει με το γεγονός ότι υπάρχουν δύο σχολές εδώ. Η μια σχολή λεει ότι αφού επιδοτείς ένα αγαθό που λέγεται ρεύμα θα το επιδοτήσεις με τον ίδιο τρόπο για όλους. Η δεύτερη σχολή όμως λεει το εξής ότι αυτό που πραγματικά η χώρα να αποκτήσει είναι ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας. Τις προάλλες είπα ότι λιτότητα δημοσιονομική δεν βλέπω για κανένα λόγο, δεν υπάρχουν τα αντικειμενικά δεδομένα, δεν αποτελεί κίνδυνο αυτό λιτότητα όμως ενεργειακής κατανάλωσης χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα για αυτό. Εκεί θα πρέπει οπωσδήποτε να πεις στους μεγάλους καταναλωτές ότι «κύριε πρόσεχε δεν μπορώ να σε καλύψω για οτιδήποτε».
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι έχει πρόθεση το Δημόσιο να συμμαζευτεί ενεργειακά
Μ.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Πρόθεση υπάρχει, ακούω και μερικούς που λένε ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό γιατί είναι θέμα ασφάλειας, που υπάρχει όντως ένα θέμα ασφάλειας με το βραδινό φωτισμό αλλά οι δήμαρχοι πρέπει να βρουν τον τρόπο. Σπατάλη γίνεται πάρα πολύ μεγάλη άρα μόνο και μόνο αν περιορίσουμε την σπατάλη υποθέτω ότι ένα 10% θα το μαζέψουμε.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι το ζήτημα των παρακολουθήσεων θα μετρήσει στο εκλογικό αποτέλεσμα
Μ.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Όλα μετρούν και δεν νομίζω ότι δεν μπορεί να μην μετρήσει γιατί ήταν μια αστοχία, μια ανοησία, ένα λάθος το οποίο το παραδέχτηκε βεβαίως ο πρωθυπουργός, και όλοι εμείς το παραδεχτήκαμε με την έννοια ότι όντως αφού το βρήκε το σύστημα και το ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Εκεί που πηγαίναμε να ψάξουμε να δούμε τι γίνεται με το predator γιατί έγινε η απόπειρα να εγκατασταθεί στο τηλέφωνο του κ. Ανδουλάκη βρήκαμε ότι τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ τι να πούμε άλλο; Αυτό είναι το αντικειμενικό γεγονός. Έπρεπε να το κάνει; Δεν έπρεπε κατά τη γνώμη μου.
ΔΗΜ: Γνωρίζουν το λόγο στην κυβέρνηση γιατί παρακολουθείτο ο κ. Ανδρουλάκης;
Μ.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Αυτός που το ξέρει είναι οπωσδήποτε αυτός που έδωσε την εντολή δηλαδή οι αξιωματικοί που υπέγραψαν, ο τότε προϊστάμενος ο κ. Κοντολέων και η αρμόδια Εισαγγελέας η οποία κοίταξε όλα τα προηγούμενα και είπε προχωρήστε.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου
Μ.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Εάν συνεχιστεί αυτή η ατμόσφαιρα, αυτό το τοξικό κλίμα στην πολιτική ζωή του τόπου με το έρεβος και το χάος και την άβυσσο που μας χωρίζει όπως είπε ο κ. Τσίπρας εάν υπάρχει αυτό δεν συμβαδίζει αυτό με την απλή αναλογική. Άρα η απλή αναλογική θα δώσει ένα μπάχαλο, άρα πάμε στο επόμενο βήμα που είναι αυτό που έχει ψηφιστεί. Όσο πηγαίνουμε σε κατάσταση αστάθειας τόσο περισσότερο η ανάγκη να ενισχυθεί από τη δεύτερη κατανομή το πρώτο κόμμα καθίσταται μεγάλη επομένως εγώ υποστηρίζω εδώ και καιρό ότι ο πρωθυπουργός κοιτώντας το πρόβλημα της σταθερότητας που είναι το μείζον πρέπει να ξανασκεφτεί και να ξανασυζητήσει αυτό το ζήτημα ότι πρέπει να προκύπτει οπωσδήποτε αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Ερωτηθείς αν θα συμπράξουν με τον κ. Βελόπουλο
Μ.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή να σκεφτεί κανείς τέτοιου είδους συμμαχίες. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις όταν πρόκειται για κάτι το οποίο αφορά το καλό της χώρας μπορούν να συνεργαστούν εκτός από ελάχιστες τις οποίες τις γνωρίζουμε όλοι άρα ο κ. Βελόπουλος πρέπει να τοποθετηθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια σε ορισμένα βασικά ζητήματα που ειδικά αυτή την εποχή του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και της Ευρώπης μας απασχολούν.