Στα σενάρια περί νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου, σενάρια που αναζωπυρώθηκαν το τελευταίο διάστημα έπειτα από την υπόθεση των παρακολουθήσεων και την όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Υπάρχει κάποιου είδους πολιτική μεταβολή που να δικαιολογεί κάποιου είδους σκέψη [σ.σ. για αλλαγή του εκλογικού νόμου], το ξαναλέω, επί του παρόντος δεν υπάρχει τέτοια σκέψη και δεν έχω ενημερωθεί. Όμως, υπάρχει πολιτική μεταβολή, ο τρόπος με τον οποίον αντιπολιτεύεται το σύνολο της αντιπολίτευσης, και αυτό δεν αφορά μόνο την αξιωματική αντιπολίτευση, δείχνει μία απόλυτη αδυναμία συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων, εάν τυχόν χρειαστεί πολιτικά να υπάρξει τέτοια συνεννόηση. Με αφορμή την παρακολούθηση Ανδρουλάκη εκδηλώθηκαν συγκεκριμένες στρατηγικές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης και συνέχισε:

«Δεν μπορώ να πω ότι εδώ υπάρχει διαφοροποίηση στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, πάντα σε αυτή τη λογική ήταν, δεν συνεργαζόμαστε με τη ΝΔ. Εκείνο που έχει αλλάξει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ένταση της ρητορικής του. Εκείνο το οποίο αλλάζει όμως είναι ότι σε αυτήν την τοξική ρητορική παρασύρεται πλέον και το ΠΑΣΟΚ – δεν συζητάω για λοιπές δυνάμεις εντός του κοινοβουλίου – Αν έτσι όπως διαμορφώνονται τα πράγματα κανείς δεν μπορεί να συνεννοηθεί με κανέναν και μάλιστα δεν διαμορφώνεται και ένα πεδίο διαλόγου και λεκτικής δυνατότητας συνεννόησης {….} Το ΠΑΣΟΚ με τον τρόπο που πολιτεύεται το τελευταίο διάστημα προφανώς προσχωρεί σε μία ανταγωνιστική προσέγγιση της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ, ποιος θα πει τα πιο πολλά».

«Έτσι δεν διαμορφώνεται ένα πεδίο που επιτρέπει να ελπίζει κανένας, αν τυχόν χρειαστεί να υπάρξει μία συνεννόηση η χώρα να μπορεί να κυβερνηθεί. Αν τορπιλίζεται το πολιτικό κλίμα, τέτοιου είδους συνεννόηση δεν μπορεί να υπάρχει. Αν τορπιλίζεται το πολιτικό κλίμα, εν συνεχεία τέτοιου είδους συνεννόηση δεν υπάρχει, ούτε όμως η χώρα μπορεί να μείνει ακυβέρνητη» υποστήριξε. Όπως τόνισε ο Μάκης Βορίδης δεν υπάρχει ηθικό πρόβλημα για αλλαγή του εκλογικού νόμου σε προεκλογική περίοδο καθώς «μπορείς να το κάνεις μέχρι την τελευταία ημέρα. Εντάξει… Η σκέψη είναι ότι μεσολαβούν εκλογές».