Ανακοινώσεις Σκρέκα - Βορίδη - Σκυλακάκη: Έρχεται μείωση κατανάλωσης 10% στο δημόσιο - Τα κίνητρα στους φορείς και οι ενδεχόμενες συνέπειες
«Η Ελλάδα θα ζητήσει από την ΕΕ γενναίες αποφάσεις», σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας
Για τα μέτρα που θα λάβουν την καταπολέμηση της ενεργειακής σπατάλης στον δημόσιο τομέα μίλησαν σε έκτακτη ενημέρωση οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, για τα μέτρα που θα λάβουν για την καταπολέμηση της ενεργειακής σπατάλης στον δημόσιο τομέα.
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ανοίγοντας την συνέντευξη τύπου το σχέδιο είναι σε δύο άξονες: η στήριξη των επιχειρήσεων και νοικοκυριών και η εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο.
Σκρέκας: H Ευρώπη καθυστέρησε χαρακτηριστικά
Ξεκινώντας, ο υπουργός Ενέργειας, μίλησε για μια τριπλή ενεργειακή κρίση σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και καύσιμα και τόνισε ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος οξύνει την κρίση. Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση, ακόμα έλαβε μέτρα για την ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας με πάνω από 8 δις για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Για τα υπερέσοδα έχει εισπραχθεί πάνω από 1,5 δις το οποίο επιστρέφεται στους πολίτες. Η Ελλάδα θα ζητήσει από την ΕΕ γενναίες αποφάσεις, σημείωσε και τόνισε ότι η Ευρώπη καθυστέρησε χαρακτηριστικά.
Στόχοι η ενεργειακή επάρκεια και η απεξάρτηση από την Ρωσία και η μείωση του λογαριασμού, είπε επίσης. Για την εξοικονόμηση στην δημόσια διοίκηση τόνισε ότι αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% της κατανάλωσης.
Προτάσεις:
Boρίδης: Oι φορείς που ενεργοποιήθηκαν είναι μόλις 221
Παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης τόνισε ότι όσα συζητάμε έχουν ενσωματωθεί από τις 02/07 σε ΚΥΑ και αυτή προβλέπει το πλαίσιο για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Είπε ακόμα ότι βασικό είναι ο ενεργειακός υπεύθυνος και πρόσθεσε ότι οι φορείς που θα πετύχουν τους στόχους θα επιβραβεύονται με ενίσχυση του προϋπολογισμού τους.
Μετά από 2 μήνες η κατάσταση είναι ως εξής: οι φορείς που ενεργοποιήθηκαν είναι μόλις 221 από τους 2495. Εκδόθηκε ήδη μια ερμηνευτική εγκύκλιος, είπε ο κ. Βορίδης, που αναφέρει ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης εκτός από τα κίνητρα θα υπάρχουν κυρώσεις.
Σε πρώτο επίπεδο αν δεν έχουν συμμορφωθεί θα εξεταστεί αν θα μπουν στον προγραμματισμό προσλήψεων. Επίσης, δεν θα ενταχθούν οι φορείς στον δεύτερο κύκλο κινητικότητας.
Θα είμαστε αυστηροί στο ζήτημα αυτό γιατί ζητείται κάτι αρκετά απλό και η αλήθεια είναι ότι πλήθος των φορέων τους δημοσίου είναι ΟΤΑ ή νομικά πρόσωπα που συνδέονται με την αυτοδιοίκηση.
Σκυλακάκης: Τα 3+1 κίνητρα και αντικίνητρα στο Δημόσιο
Τις κυρώσεις εξειδίκευσε ακόμα περισσότερο ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος αρχικά είπε ότι «αν επιτευχθεί η εξοικονόμηση θα γλιτώσουμε πληρωμές με 240 ευρώ/μεγαβατώρα, δηλαδή 12-14 φορές πάνω από ό,τι συνέβαινε πριν. Αν μιλάγαμε για βενζίνη δηλαδή θα είχαμε βενζίνη στα 10 ευρώ/λίτρο».
«Στην προσπάθεια αυτή φτιάξαμε μια πλατφόρμα στην οποία πρέπει να ενταχθούν όλα τα κτήρια και οι δομές του Δημοσίου λογαριασμό-λογαριασμό και θέλουμε να ταυτίσουμε αυτούς τους λογαριασμούς με πρόσωπα και τα μέτρα εξοικονόμησης ώστε να παρακολουθούμε τι επιτυγχάνεται. Η πλατφόρμα ήδη λειτουργεί εδώ και 1,5 μήνα» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
- Για όσο καιρό ένας φορέας δεν εφαρμόζει την ΚΥΑ δεν θα αξιολογούνται αιτήματα για ενισχύσεις από ειδικό και γενικό αποθεματικό τόσο για την κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους όσο και για ανάγκες έκτακτου χαρακτήρα.
- Η εξοικονόμηση 10% ειδικά για τον οδοφωτισμό αποτελεί δεσμευτικό στόχο για την έκτακτη βοήθεια προς τους δήμους στο τέλος του έτους. Όπου ο στόχος δεν επιτυγχάνεται δεν θα ενισχύσει την κάλυψη του ενεργειακού κόστους για το β΄ εξάμηνο όπως έγινε στο α΄ εξάμηνο οπότε και δώσαμε 90-100 εκατομμύρια ευρώ. Αν δηλαδή ένας ΟΤΑ δεν έχει πόρους και ζητα βοήθεια για τον οδοφωτισμό θα πρέπει να πετύχει αυτό τον στόχο
- Έχουμε βάλει σε ένα αξιολόγο αριθμό δημόσιων υπηρεσιών που έχουν κρίσιμες λειτουργίες ένα σύστημα μπόνους για υπαλλήλους που πετυχαίνουν στόχους. Σε αυτούς θα προσθέσουμε τη μείωση 10% στην ηλεκτρική ενέργεια για να θεωρηθεί ότι επιτυγχάνεται ο στόχος.
- Όσες υπηρεσίες πετύχουν 15% εξοικονόμησης θα τις ενισχύσουμε κατά 5% επιπλέον αυτού του πόσου στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους είτε μέσω του αποθεματικού είτε μέσω των τακτικών δαπανών. Η βασική προϋπόθεση θα είναι να μην υπάρξουν αλλαγές στον ενεργειακό σχεδιασμό του φορέα, δεν θα κάνουμε τυφλή εφαρμογή των κανόνων αλλά με κρίση αγαθή.
«Αυτή είναι μια απόφαση που ελήφθη κατ' εντολήν του πρωθυπουργού στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο. Ενημέρωσα τους συναδέλφους υπουργούς για το πού βρίσκεται η εξοικονόμηση ενέργειας ανά φορέα του υπουργείου τους» κατέληξε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Έκκληση στους φορείς του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης να εφαρμόσουν τα εγκυκλίως προβλεπόμενα για την εξοικονόμηση ενέργειας, ενόψει της επικείμενης περιοδου, απηύθυνε πριν από λίγο ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τυπου με τους αρμόδιους υπουργους Κώστα. Σκρέκα και Θόδωρο Σκυλακάκη υπό τον συντονισμό του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου.
Οπως είπε, η σχετική υπουργική απόφαση έχει υπογραφει από τις 2 Ιουλίου ωστόσο έως σήμερα εφαρμόζεται μόνον από 226 φορείς του δημοσίου σε συνολο 2.395. Το κυριότερο ζητουμενο είναι ο ορισμός ενεργειακού υπεύθυνου σε κάθε κτίριο ο οποίος θα μέριμνα, κατ ουσια, για το σβήσιμο των κλιματιστικών, των φώτων και γενικώς των ενεργοβορων συσκευών. «Ζητάμε στοιχειώδη πραγματα και δεν μπορεί το δημόσιο να μην πρωτοστατει σε αυτήν την προσπάθεια», επεσημανε ο κ. Βορίδης λέγοντας ότι από τους 2.395 φορείς οι 1.800 είναι οργανισμοι τοπικής αυτοδιοίκησης και ΝΠΙΔ. " Θα είμαστε επιμονοι στην εφαρμογή του μέτρου. Δεν έχει νόημα να συζητάμε για ενεργειακα και οικονομικά όταν κάποιος δεν μπαίνει στον κόπο να σβήνει το φως στο δημόσιο κτίριο ή στους δήμους " Είπε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με το κόστος ρευματος ο αν υπουργός Οικονομικών.
Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε ότι το 2021 ανήλθε στα 700 εκατ ευρώ τονίζοντας ότι αν εφαρμοστουν οι εν λόγω δράσεις θα εξασφαλιστουν κονδυλια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ μόνον από τη συγκεκριμένη δαπάνη. Όσον δε για τη συνολική εικονα, ο υπουργός ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε πως πρόκειται για τη χειρότερη και τη μεγαλυτερη σε διάρκεια κρίση ακόμη και σε σχέση με την πετρελαϊκή της δεκαετίας του 1970 ενώ η κυβέρνηση έχει δώσει μέχρι στιγμής πανω απο 8 δις ευρώ για στήριξη νοικοκυριων και επιχειρήσεω
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ανοίγοντας την συνέντευξη τύπου το σχέδιο είναι σε δύο άξονες: η στήριξη των επιχειρήσεων και νοικοκυριών και η εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο.
Σκρέκας: H Ευρώπη καθυστέρησε χαρακτηριστικά
Ξεκινώντας, ο υπουργός Ενέργειας, μίλησε για μια τριπλή ενεργειακή κρίση σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και καύσιμα και τόνισε ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος οξύνει την κρίση. Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση, ακόμα έλαβε μέτρα για την ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας με πάνω από 8 δις για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Για τα υπερέσοδα έχει εισπραχθεί πάνω από 1,5 δις το οποίο επιστρέφεται στους πολίτες. Η Ελλάδα θα ζητήσει από την ΕΕ γενναίες αποφάσεις, σημείωσε και τόνισε ότι η Ευρώπη καθυστέρησε χαρακτηριστικά.Στόχοι η ενεργειακή επάρκεια και η απεξάρτηση από την Ρωσία και η μείωση του λογαριασμού, είπε επίσης. Για την εξοικονόμηση στην δημόσια διοίκηση τόνισε ότι αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% της κατανάλωσης.
Προτάσεις:
- Αμεσα μέτρα για την μείωση της κατανάλωσης κατά 10% και σε βάθος χρόνου κατά 30% έως το 2030.
- Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας.
- Κίνητρα και αντικίνητρα στους φορείς του δημοσίου.
- Για τα κτίρια οι δημόσιοι φορείς πρέπει να ορίσουν άμεσα ενεργειακό υπεύθυνο.
- Συντήρηση κλιματιστικών καυστήρων και μονάδων και ρύθμιση θερμοκρασίας.
- Κάθε εργαζόμενος να φροντίζει να μην γίνεται άσκοπη χρήση ενέργειας στον χώρο του.
- Στην ίδια λογική όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας πρέπει να μεριμνούν για το κλείσιμο υπολογιστών και φώτων.
- Να οριστεί σε κάθε χώρο ένας υπάλληλος που να φροντίζει γι αυτό.
- Αερισμός κτιρίων το καλοκαίρι.
- Σκίαση όπου απαιτείται.
- Για τον φωτισμό πόλεων βελτιστοποίηση του χρονοπρογραμματισμού.
- Εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης βελτίωση λειτουργίας.
- Πρόγραμμα Ηλέκτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημόσιου τομέα.
- Ανάλογες συστάσεις και κίνητρα θα ανακοινωθούν για τον ιδιωτικό τομέα και τα νοικοκυριά.
Boρίδης: Oι φορείς που ενεργοποιήθηκαν είναι μόλις 221
Παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης τόνισε ότι όσα συζητάμε έχουν ενσωματωθεί από τις 02/07 σε ΚΥΑ και αυτή προβλέπει το πλαίσιο για την εξοικονόμηση ενέργειας. Είπε ακόμα ότι βασικό είναι ο ενεργειακός υπεύθυνος και πρόσθεσε ότι οι φορείς που θα πετύχουν τους στόχους θα επιβραβεύονται με ενίσχυση του προϋπολογισμού τους.
Μετά από 2 μήνες η κατάσταση είναι ως εξής: οι φορείς που ενεργοποιήθηκαν είναι μόλις 221 από τους 2495. Εκδόθηκε ήδη μια ερμηνευτική εγκύκλιος, είπε ο κ. Βορίδης, που αναφέρει ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης εκτός από τα κίνητρα θα υπάρχουν κυρώσεις.
Σε πρώτο επίπεδο αν δεν έχουν συμμορφωθεί θα εξεταστεί αν θα μπουν στον προγραμματισμό προσλήψεων. Επίσης, δεν θα ενταχθούν οι φορείς στον δεύτερο κύκλο κινητικότητας.
Θα είμαστε αυστηροί στο ζήτημα αυτό γιατί ζητείται κάτι αρκετά απλό και η αλήθεια είναι ότι πλήθος των φορέων τους δημοσίου είναι ΟΤΑ ή νομικά πρόσωπα που συνδέονται με την αυτοδιοίκηση.
Σκυλακάκης: Τα 3+1 κίνητρα και αντικίνητρα στο Δημόσιο
Τις κυρώσεις εξειδίκευσε ακόμα περισσότερο ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος αρχικά είπε ότι «αν επιτευχθεί η εξοικονόμηση θα γλιτώσουμε πληρωμές με 240 ευρώ/μεγαβατώρα, δηλαδή 12-14 φορές πάνω από ό,τι συνέβαινε πριν. Αν μιλάγαμε για βενζίνη δηλαδή θα είχαμε βενζίνη στα 10 ευρώ/λίτρο».«Στην προσπάθεια αυτή φτιάξαμε μια πλατφόρμα στην οποία πρέπει να ενταχθούν όλα τα κτήρια και οι δομές του Δημοσίου λογαριασμό-λογαριασμό και θέλουμε να ταυτίσουμε αυτούς τους λογαριασμούς με πρόσωπα και τα μέτρα εξοικονόμησης ώστε να παρακολουθούμε τι επιτυγχάνεται. Η πλατφόρμα ήδη λειτουργεί εδώ και 1,5 μήνα» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
- Για όσο καιρό ένας φορέας δεν εφαρμόζει την ΚΥΑ δεν θα αξιολογούνται αιτήματα για ενισχύσεις από ειδικό και γενικό αποθεματικό τόσο για την κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους όσο και για ανάγκες έκτακτου χαρακτήρα.
- Η εξοικονόμηση 10% ειδικά για τον οδοφωτισμό αποτελεί δεσμευτικό στόχο για την έκτακτη βοήθεια προς τους δήμους στο τέλος του έτους. Όπου ο στόχος δεν επιτυγχάνεται δεν θα ενισχύσει την κάλυψη του ενεργειακού κόστους για το β΄ εξάμηνο όπως έγινε στο α΄ εξάμηνο οπότε και δώσαμε 90-100 εκατομμύρια ευρώ. Αν δηλαδή ένας ΟΤΑ δεν έχει πόρους και ζητα βοήθεια για τον οδοφωτισμό θα πρέπει να πετύχει αυτό τον στόχο
- Έχουμε βάλει σε ένα αξιολόγο αριθμό δημόσιων υπηρεσιών που έχουν κρίσιμες λειτουργίες ένα σύστημα μπόνους για υπαλλήλους που πετυχαίνουν στόχους. Σε αυτούς θα προσθέσουμε τη μείωση 10% στην ηλεκτρική ενέργεια για να θεωρηθεί ότι επιτυγχάνεται ο στόχος.
- Όσες υπηρεσίες πετύχουν 15% εξοικονόμησης θα τις ενισχύσουμε κατά 5% επιπλέον αυτού του πόσου στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους είτε μέσω του αποθεματικού είτε μέσω των τακτικών δαπανών. Η βασική προϋπόθεση θα είναι να μην υπάρξουν αλλαγές στον ενεργειακό σχεδιασμό του φορέα, δεν θα κάνουμε τυφλή εφαρμογή των κανόνων αλλά με κρίση αγαθή.
«Αυτή είναι μια απόφαση που ελήφθη κατ' εντολήν του πρωθυπουργού στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο. Ενημέρωσα τους συναδέλφους υπουργούς για το πού βρίσκεται η εξοικονόμηση ενέργειας ανά φορέα του υπουργείου τους» κατέληξε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Έκκληση στους φορείς του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης να εφαρμόσουν τα εγκυκλίως προβλεπόμενα για την εξοικονόμηση ενέργειας, ενόψει της επικείμενης περιοδου, απηύθυνε πριν από λίγο ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τυπου με τους αρμόδιους υπουργους Κώστα. Σκρέκα και Θόδωρο Σκυλακάκη υπό τον συντονισμό του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου.
Οπως είπε, η σχετική υπουργική απόφαση έχει υπογραφει από τις 2 Ιουλίου ωστόσο έως σήμερα εφαρμόζεται μόνον από 226 φορείς του δημοσίου σε συνολο 2.395. Το κυριότερο ζητουμενο είναι ο ορισμός ενεργειακού υπεύθυνου σε κάθε κτίριο ο οποίος θα μέριμνα, κατ ουσια, για το σβήσιμο των κλιματιστικών, των φώτων και γενικώς των ενεργοβορων συσκευών. «Ζητάμε στοιχειώδη πραγματα και δεν μπορεί το δημόσιο να μην πρωτοστατει σε αυτήν την προσπάθεια», επεσημανε ο κ. Βορίδης λέγοντας ότι από τους 2.395 φορείς οι 1.800 είναι οργανισμοι τοπικής αυτοδιοίκησης και ΝΠΙΔ. " Θα είμαστε επιμονοι στην εφαρμογή του μέτρου. Δεν έχει νόημα να συζητάμε για ενεργειακα και οικονομικά όταν κάποιος δεν μπαίνει στον κόπο να σβήνει το φως στο δημόσιο κτίριο ή στους δήμους " Είπε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με το κόστος ρευματος ο αν υπουργός Οικονομικών.
Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε ότι το 2021 ανήλθε στα 700 εκατ ευρώ τονίζοντας ότι αν εφαρμοστουν οι εν λόγω δράσεις θα εξασφαλιστουν κονδυλια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ μόνον από τη συγκεκριμένη δαπάνη. Όσον δε για τη συνολική εικονα, ο υπουργός ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε πως πρόκειται για τη χειρότερη και τη μεγαλυτερη σε διάρκεια κρίση ακόμη και σε σχέση με την πετρελαϊκή της δεκαετίας του 1970 ενώ η κυβέρνηση έχει δώσει μέχρι στιγμής πανω απο 8 δις ευρώ για στήριξη νοικοκυριων και επιχειρήσεω