ΔΕΘ 2022: Οι προτάσεις Τσίπρα για την αλλαγή μοντέλου διακυβέρνησης της χώρας
Ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει τις προτεραιότητες του προγράμματος του κόμματός του.
Τις προτεραιότητες του προγράμματος του κόμματός του, με έμφαση στην αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτώνπαρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στο Βελλίδειο, στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.
Κατά την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε για την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση.
Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας «ανακτούμε τουλάχιστον το 51%, τονίζοντας ότι η ΔΕΗ επιστρέφει από την αισχροκέρδεια στον ιδρυτικό της σκοπό της κοινής ωφέλειας: Κοινωνικά τιμολόγια, όχι κέρδη για να έχουν μερίσματα οι ιδιώτες μέτοχοι».
Αναφορικά με τις τιμές στα καύσιμα και τα τρόφιμα υποσχέθηκε:
-Μείωση τον ΕΓΚ στα καύσιμα στον χαμηλότερο συντελεστή της ΕΕ.
-Κατάργηση της καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
-Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή, 6%
-Για τους μισθωτούς δεσμεύθηκε για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.
«Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει έργα ως προϊόν υποκλοπής»
«Τέσσερα χρόνια πριν», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, «η πόλη σας, η Θεσσαλονίκη είχε την ευκαιρία να γίνει ξανά πρωταγωνίστρια ως ηγέτιδα πόλη των Βαλκανίων. Μια πόλη που άρχισε να αλλάζει πρόσωπο με μεγάλα έργα υποδομής που είχαν βαλτώσει».Και προσέθεσε: «Το Μετρό είχε πάψει να είναι ανέκδοτο, σήμερα όμως έγινε ξανά ανέκδοτο. Η επέκτασή του πάγωσε το 2019. Η σιδηροδρομική του σύνδεση, το εμπορευματικό κέντρο επίσης. Το ίδιο συνεβη με μια σειρά έργων που είχαμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Ο δυτικός προαστιακός, τα 350 καινούργια λεωφορεία, τα βιομηχανικά πάρκα, το Μουσείο Ολοκαυτώματος – έργα που έμειναν στη μακέτα, για να εξαγγελθούν και αυτά ως προιόν – όπως φαίνεται – υποκλοπής», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ειλημμένη απόφαση να γυρίσει η Ελλάδα πίσω»
Τέσσερα χρόνια από τότε, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «η Ελλάδα είναι μια αγνώριστη χώρα για τους κατοίκους της και, δυστυχώς, μια ειδική περίπτωση ξανά για την Ευρώπη, ενώ η ζωή και η καθημερινότητα των πολιτών γύρισε πίσω στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων».«Η εύκολη δικαιολογία είναι ότι ευθύνονται η πανδημία και ο πόλεμος. Ήταν όμως ειλημμένη απόφαση να γυρίσει η Ελλάδα πίσω», ανέφερε.
Και προσέθεσε: «Όταν η πολιτική ευτελίζεται από τον κυνισμό και την προπαγάνδα, τότε η κοινωνία της γυρνά την πλάτη. Είναι ανάγκη να κάνουμε πράξη την προσμονή για καλύτερες ημέρες. Εμείς είμαστε παρόντες και έτοιμοι να πρωταγωνιστήσουμε σε αυτή την προσπάθεια. Με σεβασμό στη Δημοκρατία. Διαπιστευτήριά μας είναι οι μάχες που δώσαμε. Να αμφισβητήσουμε στη πράξη την απειλή ‘όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει’. Ο ελληνικός λαός δεν θα προσαρμοστεί στη βαρβαρότητα, ούτε φυσικά θα αυτοκτονήσει. Αλλά πολύ σύντομα θα επικυρώσει και στις κάλπες την απόφασή του να μην περάσει άλλον ένα χειμώνας ανασφάλειας. Για τη μητέρα που αποφασίζει να μη στείλει φροντιστήριο το παιδί γιατί δεν βγαίνουν τα έξοδα. Για τον πατέρα που δεν ξέρει αν θα μπορεί να βάλει πετρέλαιο για να ζεστάνει την οικογένειά του. Για τη δασκάλα που αδυνατεί να βρει στέγη στο νησί που διορίστηκε. Για τον καταστηματάρχη που τον κυνηγούν οι εισπρακτικές. Για τον συνταξιούχο που δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα».
«Είμαστε εδώ για όσους θέλουν πίσω την περιφάνεια τους»
«Για όλους αυτούς είμαστε εδώ. Για όλους αυτούς που αναζητούν σιγουριά, ασφάλεια, ένα καλύτερο αύριο. Που θέλουν πίσω την περηφάνεια τους», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.Και συνέχισε: «Είμαστε εδώ για να δώσουμε μαζί με την κοινωνία λύσεις που οδηγούν μπροστά. Να δώσουμε χώρο στους νέους να δημιουργήσουν. Με καλύτερα σχολεία, καλύτερα πανεπιστήμια, που θα έχουν τους απαραίτητους πόρους, υποδομές, αλλά και ανοιχτές τις πόρτες τους για όσα παιδιά επιθυμούν να σπουδάσουν. Είμαστε εδώ για να προστατέψουμε το δικαίωμα στην εργασία. Να βάλουμε κανόνες και αρχές, ώστε κάθε εργαζόμενος να νιώθει ασφαλής απέναντι στην ασυδοσία και την εκμετάλλευση. Είμαστε εδώ για να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Με επίκεντρο την αύξηση των μισθών. Την παρουσία του κράτους ως εγγυητή απέναντι στην ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Με μια συνολική στρατηγική που βάζει ανάχωμα στην ενεργειακή φτώχεια. Με μια πολιτική για τη στέγαση που σήμερα γίνεται επιτακτική ανάγκη. Είμαστε εδώ για να μειώσουμε τις ανισότητες. Με ένα ισχυρό και σύγχρονο κοινωνικό κράτος. Με ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα. Με ένα καλά σχεδιασμένο και οργανωμένο κράτος πρόνοιας που θα προστατεύει τους πιο ευάλωτους. Είμαστε εδώ για να δώσουμε τη δυνατότητα στην πατρίδα μας να παράξει όσα μπορεί. Με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, μακριά από τις παθογένειες και τους κινδύνους του σημερινού. Με τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, για να ανασάνει η κοινωνία και η παραγωγή. Με στήριξη των δυναμικών τμημάτων της ελληνικής οικονομίας».
Αναλυτικά η πρόταση Τσίπρα για την αλλαγή μοντέλου διακυβέρνησης της χώρας
Πρώτη εθνική προτεραιότητα: Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης-Επανακρατικοποιούμε τη ΔΕΗ. Ανακτούμε τουλάχιστον το 51%του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο.
-Αποσυνδέουμε την τιμή της χονδρεμπορικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου.
-Θεσπίζουμε ανώτατο συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%.
-Παρεμβαίνουμε δραστικά στη στρεβλή και προβληματική λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας, με ανώτατα όρια τιμών και με την προώθηση υποχρεωτικού ποσοστού σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας.
-Θεσπίζουμε ανώτατο όριοτιμής λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας ανά μεγαβατώρα.
-Επιβάλουμε διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου προστατεύοντας τους 700.000 καταναλωτές που θερμαίνονται με φυσικό αέριο.
-Αξιοποιούμε για όσο χρειαστεί το σύνολο των εγχώριων ενεργειακών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη.
-Προστατεύουμε από τις αποκοπές ειδικά τους ευάλωτους καταναλωτές.
Για τη δραστική μείωση τιμών στα καύσιμα και τα τρόφιμα
Μειώνουμε τον ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στο χαμηλότερο συντελεστή της ΕΕ
Καταργούμε τηνκαταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο
Μειώνουμε το ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή, 6%
Δεύτερη εθνική προτεραιότητα -Ενίσχυση του εισοδήματος
Για τους μισθωτούς :
Αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό με νόμο στα 800 ευρώ.
Θεσπίζουμε μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση, για μισθούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Για τους συνταξιούχους :
Επιστρέφουμε τα αναδρομικά στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις.
Μια ηθική πάνω απ’ όλα υποχρέωση, μετά την εξαπάτηση που βίωσαν από τη σημερινή κυβέρνηση.
Επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη του 2019: πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια.
Και υπενθυμίζω ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις από 1/1/23 είναι νόμος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες,
Αυξάνουμε το αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ.
Ειδικά όμως για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, εργαζόμενους με μπλοκάκια και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Θεσπίζουμε και για αυτούς αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ.
Γιατί δε πρέπει να υπάρχουν δυο μέτρα και σταθμά για εισοδήματα από εργασία.
Καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος
Αντιμετωπίζουμε το εκρηκτικό ζήτημα του ιδιωτικού χρέους που πληγώνει την ελληνική κοινωνία και ναρκοθετεί τις προοπτικές της οικονομίας μας.
Οι περιουσίες, τα μαγαζιά και τα σπίτια των πολιτών, της μεσαίας τάξης, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας δεν θα γίνονται πια βορά στα συμφέροντα.
Η σημερινή λεηλασία λαμβάνει οριστικό τέλος.
Με ρύθμιση χρεών, διαγραφή μέρους βασικής οφειλής,για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.
Και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου.
Δικαίωμα ένταξη στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019.
Τρίτη εθνική προτεραιότητα: Για την ανάκτηση της εργασίας:
Καταργούμε τους αντικοινωνικούς νόμους Χατζηδάκη, που νομιμοποίησαν τα 12ωρα, την απλήρωτη εργασία, την ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης.
Προχωράμε στη πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών. Και επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.
Μονιμοποιούμε το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή,σταματάμε τη τιμωριτική αναστολή εργασίας για υγειονομικούς και εντάσσουμε όλο το υγειονομικό προσωπικό στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Αναμορφώνουμε το μισθολόγιο του ιατρικού προσωπικού, με εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ.
Αναλογικές αυξήσεις των μισθών προβλέπουμε για το μη ιατρικό, υγειονομικό προσωπικό.
Καθιερώνουμε τη 14 χρόνη υποχρεωτική εκπαίδευση.
Ενισχύουμε με 20.000 διορισμούς μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς τους αναπληρωτές.
Αυξάνουμε το αναπηρικό επίδομα κατά 20% για 172.000 συμπολίτες μας.
Εξασφαλίζουμε προσωπικό φροντιστή ή βοηθό για 70.000 άτομα και εργαλεία αξιοπρέπειας (τεχνητά μέλη, αμαξίδια κλπ) σε όλους τους δικαιούχους χωρίς επιβαρύνσεις
Τέταρτη εθνική προτεραιότητα: Η Παραγωγική Ανασυγκρότηση.
Ενισχύουμε τη Ρευστότητα για Πολύ Μικρές και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με ανακατεύθυνση μέρους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Στόχος μας είναι να μπορούν νέες και παλιές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε δάνεια με δίκαιους όρους που θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια και τη μεγέθυνσή τους.
Μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας ενισχύουμε τις μικροπιστώσεις χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις για Αυτoαπασχολούμενους, Αγρότες και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις. Πρόκειται για έναν καινοτόμο θεσμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που όμως εδώ και 3 χρόνια παραμένει ανενεργός.
Για τη Βιομηχανία και τις Δυναμικές Υφιστάμενες και Νέες Επιχειρήσεις σε κλάδους αιχμής
Οι τράπεζες έχουν επιβιώσει χάρη σε τρεις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις, στον αναβαλλόμενο φόρος ύψους 14,4 δις, αλλά και τις εγγυήσεις Δημοσίου στις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους σχεδόν 19 δις.
Αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί.
Όπως δε γίνεται με αυτά τα δεδομένα, κάποιοι να ετοιμάζονται να μοιράσουν μέρισμα στους μετόχους από τα υψηλά κέρδη του πρώτου εξαμήνου.
Δεν θα το επιτρέψουμε.
Όπως δε θα επιτρέψουμε -και ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους- να προχωρήσουν στη πλήρη ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας.
Την Εθνική Τράπεζα, με το ποσοστό του Δημοσίου στο 40%, τη μετατρέπουμε σε ισχυρό Δημόσιο Πυλώνα του τραπεζικού συστήματος.
Πέμπτη εθνική προτεραιότητα: Ισχυρό Δημοκρατικό Κράτος.
Στη Δικαιοσύνη:
Αποκαθιστούμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στη λειτουργία της Δικαιοσύνης με ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο.
Αποκαθιστούμε τις μισθολογικές, φορολογικές αδικίες σε όλους τους λειτουργούς της δικαιοσύνης.
Ενισχύουμε τη στελέχωση, τις κτιριακές υποδομέςκαι την επέκταση της «Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης».
Κόβουμε τον ομφάλιο λώρο μεταξύ της δικαστικής και της εκτελεστικής εξουσίας.
Στα ΜΜΕ:
Ορίζουμε ένα νέο πλαίσιο ενίσχυσή τους και εξασφάλισης της ελεύθερης έκφρασης.
Ενισχύουμε οικονομικά εφημερίδες και ηλεκτρονικά ΜΜΕ με βάση τις πραγματικές ανάγκες και με διαφανή κριτήρια, χωρίς εύνοιες και εξαιρέσεις.
Επαναφέρουμε την υποχρέωση για 400 εργαζόμενους σε όλους τους σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.
Θεσπίζουμε έλεγχο της αδιαφανούς και αδικαιολόγητης χρηματοδότησης και των δανείων που δόθηκαν σε ΜΜΕ.
Επανεκκινούμετη διαδικασία αδειοδότησης των περιφερειακών ΜΜΕ.
Επιλέγουμε τη Διοίκηση της ΕΡΤ και του ΑΠΕ από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Για την ΕΥΠ:
-Επαναφέρουμε την ΕΥΠ στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
-Καταργούμε την κατάπτυστη τροπολογία που δεν επιτρέπει τη γνωστοποίηση παρακολούθησης από την ΕΥΠ μετά την ολοκλήρωσή της.
-Ορίζουμε νομοθετικά τους λόγους «εθνικής ασφάλειας».
-Θεσπίζουμε έλεγχο από Δικαστικό συμβούλιο και έγκριση με αιτιολογημένη απόφασή της άρσης του απορρήτου.
-Εξασφαλίζουμε την Ουσιαστική συμμετοχή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της ΑΔΑΕ στον ορισμό του Διοικητή της ΕΥΠ.
Έκτη εθνική προτεραιότητα: Η απάντηση στη δημογραφική πρόκληση
Αναδιαμορφώνουμε το επίδομα παιδιού και το μεταφέρουμε αποκλειστικά στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη του, ανεξαρτήτως σπουδών.
Και από τη σύνταξή της και μετά, εφόρου ζωής.
Διαμορφώνουμε το επίδομα μητέρας στα 70 ευρώ στο πρώτο παιδί, άλλα105 στο δεύτερο και 140 στο τρίτο.
Ενώ το επίδομα που θα προστίθεται στη σύνταξη θα είναι αυτό που αντιστοιχεί στο σύνολο των παιδιών που έχει η κάθε γυναίκα, γεννήσει και αναθρέψει.
Εξισώνουμε την άδεια μητρότητας στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Εξασφαλίζουμε την πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά και σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού.
Επιδοτούμε το ενοίκιο για 400.000 νέους και νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών:
Διπλασιάζοντας το επίδομα από70€ σε 140€/μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό.
Από 140€ σε 280€, για ζευγάρι με ένα παιδί.
Και από 175€ σε 350€/μήναγια ζευγάρι με δύο παιδιά.
Ενώ αυξάνουμε και τα εισοδηματικά όρια.
Τέλος, μεταρρυθμίζουμε το πλαίσιο για τη κοινωνική ένταξη των μεταναστών.