Προκαλεί ξανά ο Ερντογάν: Μητσοτάκης και Δένδιας ζουν στον κόσμο τους - «Χαστούκι» από την ΕΕ για την ελληνική μειονότητα
Κριτική στον ΟΗΕ για τις πολιτικές διακρίσεων που εφάρμοσε η Τουρκία
Είχε προηγηθεί, έντονη κριτική για τις πολιτικές διακρίσεων που εφάρμοσε η Τουρκία, με επιπτώσεις στην ελληνική μειονότητα και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ από τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ Ίμον Γκίλμορ.
«Για τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών δεν μπορώ να πω πολλά, δεν είναι ομόλογος μου… Αν πρόκειται να μιλήσει, ας δει τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ας μιλήσει μαζί του. Όμως ο πρωθυπουργός, δυστυχώς, δεν γνωρίζει τη δική του κατάσταση με την Τουρκία. Δεν υπήρξαμε η κυβέρνηση που να θέλει τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού στην Τουρκία. Αντίθετα, όταν είχα ταξιδέψει στην Τένεδο και Ίμβρο, για παράδειγμα, πάντα ρωτούσα τους ελάχιστους Έλληνες που ζούσαν εκεί. ''Πού είναι τα παιδιά σου;''. ''Στην Αμερική'', μου είπαν. Τους είπα, ''Φέρτε τους να ζήσουν εδώ''. ''Δεν μπορώ να φέρω το παιδί μου από την Αμερική'', μου είπαν. Τι δείχνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν έχει καμία επιθυμία ή κόπο να ζήσει στην Τουρκία. Αν μη τι άλλο, η πόρτα μας είναι ανοιχτή. Θα δίναμε υπηκοότητα σε αυτό το παιδί, αν δεν είχε υπηκοότητα. Αλλά φυσικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν γνωρίζει τίποτα από όλα αυτά. Ζουν στον κόσμο τους», είπε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος κατά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη.
Μάλιστα, επανέλαβε, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ότι αποφάσισε να διαμεσολαβήσει για τον γάμο ενός Έλληνα με Τουρκάλα. «Στην πραγματικότητα, είχε πολύ νόημα ότι μια φορά, μια οικογένεια (Έλληνα) δεν επέτρεψε σε κάποιον να παντρευτεί μια Τουρκάλα. Είπα, ''Αν μου ζητήσετε βοήθεια, θα προσπαθήσω''. Υπάρχει και αυτό».
Επίσης, ο πρόεδρος της Τουρκίας μίλησε για «θετικό κλίμα», ωστόσο, αντίθετα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν είδε τον Τζο Μπάιντεν στη δεξίωση που παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στην εβδομάδα υψηλού επιπέδου της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
«Αυτή τη στιγμή ενδιαφερόμαστε για την αγορά του F-16. Είχαμε θετικές συζητήσεις με τον κ. Μπάιντεν για αυτό το θέμα. Είχα επίσης κάποιες συναντήσεις με Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές εδώ. Ο Υπουργός μας Χουλουσί Ακάρ έχει επίσης συνομιλίες με τον συνομιλητή του. Βαίνουμε προς θετικό κλίμα. Ελπίζουμε ότι αυτή η θετική ατμόσφαιρα θα συνεχιστεί. Πιστεύω ότι θα έχουμε αποτέλεσμα από αυτή τη δουλειά το συντομότερο δυνατό» σημείωσε.
«Φυσικά», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, «δεν είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον κ. Μπάιντεν στη δεξίωση. Αργότερα, μπορεί να έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αυτά τα θέματα με την τηλεφωνική διπλωματία. Θα παρακολουθήσουμε όμως τη διαδικασία με τις συναντήσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας και του υπουργού Εξωτερικών μας. Οι εξελίξεις κινούνται προς θετική κατεύθυνση από τώρα».
Έκκληση από το βήμα του ΟΗΕ προς την Τουρκία να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα
Nωρίτερα, ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ Ίμον Γκίλμορ κάλεσε την Τουρκία να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου, σημείωσε ότι οι πολιτικές της Τουρκίας είχαν ως αποτέλεσμα «η ελληνική μειονότητα να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της εξαφάνισης».Οι αναφορές έγιναν στην 30ή επέτειο από την υιοθέτηση της Διακήρυξης για τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε εθνικές ή εθνοτικές, θρησκευτικές και γλωσσικές μειονότητες (η επέτειος είναι στις 18 Δεκεμβρίου).
Ο Ίμον Γκίλμορ, αναφορικά με την ελληνική μειονότητα είπε: «Η ΕΕ εκφράζει τη βαθιά λύπη της για τις παλαιότερες πολιτικές διακρίσεων που εφάρμοσε η Τουρκία, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα η ελληνική μειονότητα να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της εξαφάνισης.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς την Τουρκία να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες και των νομικών προσώπων των μειονοτήτων».