Μιχαηλίδου: Πιο νωρίς και σε περισσότερα σχολεία από ποτέ ξεκινούν τα σχολικά γεύματα
Σύμφωνα με την Υφυπουργό, η διανομή των σχολικών γευμάτων θα ξεκινήσει κανονικά το πρώτο 15μερο του Οκτωβρίου.
Για την ένταξη 268 επιπλέον σχολικών μονάδων στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων και την αύξησή τους από 185.000 το 2019, σε 210.000 σήμερα, έκανε λόγο η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου, «επεκτείνουμε τα σχολικά γεύματα σε περισσότερες σχολικές μονάδες και διασφαλίζουμε την διανομή τους για ακόμη μια χρόνια. Όλα τα σχολεία, τα οποία συμμετείχαν στο πρόγραμμα της περασμένης σχολικής χρονιάς, έχουν ενταχθεί χωρίς καμία εξαίρεση και στο φετινό πρόγραμμα. Επιπλέον, είναι και η πρώτη φορά που τα σχολικά γεύματα θα διανεμηθούν άμεσα και ταυτόχρονα σε όλες τις σχολικές μονάδες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, οι οποίες είναι και περισσότερες από κάθε άλλη φορά».
Σύμφωνα με την Υφυπουργό, η διανομή των σχολικών γευμάτων θα ξεκινήσει κανονικά το πρώτο 15μερο του Οκτωβρίου. Ήδη από το προηγούμενο σχολικό έτος το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων προκηρύχθηκε για 2+1 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι για την τρέχουσα και την επόμενη σχολική χρονιά θα εκλείψουν οι λόγοι των καθυστερήσεων στο χρόνο έναρξης και διανομής των γευμάτων που παρατηρήθηκαν κατά το παρελθόν.
Αναφορικά με τη διαδικασία επιλογής των γεωγραφικών τμημάτων και των αντίστοιχων σχολικών μονάδων, όπως εξήγησε η κ. Μιχαηλίδου, γίνεται με κοινωνικά κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη τα ποσοστά ανεργίας, τη δυναμικότητα της αγοράς εργασίας, καθώς και τον αριθμό των δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ανά δήμο και γεωγραφικό τμήμα.
Ενώ όσον αφορά στην ποιότητα των γευμάτων, η Υφυπουργός τόνισε ότι το διατροφολόγιο έρχεται πιο κοντά στις προτιμήσεις των παιδιών, χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα των γευμάτων. Τα σχολικά γεύματα μαγειρεύονται στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, οι πρώτες ύλες επιλέγονται με βάση την διατροφική τους αξία, προτιμώνται τα τοπικά προϊόντα και όλα αυτά συμβάλλουν ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν έγκαιρα κουλτούρα υγιεινής διατροφής. Επιπλέον, οι συσκευασίες κατασκευάζονται από ανακυκλώσιμα υλικά, προστίθενται ειδικές σημάνσεις για την ημερομηνία παρασκευής και συσκευασίας, αναγράφονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά του φαγητού και τον τρόπο διατήρησής του.
Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Αναβαθμίζουμε το πρόγραμμα και να βελτιώσουμε την ποιότητα των γευμάτων. Γιατί για τις πιο ευάλωτες οικογένειες τα σχολικά γεύματα είναι πράγματι αναγκαία σήμερα παρά ποτέ. Άλλωστε από την αρχή ο σχεδιασμός του προγράμματος έγινε μέσα σ' αυτό το πλαίσιο. Βασική επιδίωξή μας είναι τα επόμενα χρόνια να επεκτείνουμε τη διανομή των γευμάτων σε περισσότερες σχολικές μονάδες, ώστε να στηρίξουμε ακόμα περισσότερες οικογένειες που έχουν ανάγκη».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου, «επεκτείνουμε τα σχολικά γεύματα σε περισσότερες σχολικές μονάδες και διασφαλίζουμε την διανομή τους για ακόμη μια χρόνια. Όλα τα σχολεία, τα οποία συμμετείχαν στο πρόγραμμα της περασμένης σχολικής χρονιάς, έχουν ενταχθεί χωρίς καμία εξαίρεση και στο φετινό πρόγραμμα. Επιπλέον, είναι και η πρώτη φορά που τα σχολικά γεύματα θα διανεμηθούν άμεσα και ταυτόχρονα σε όλες τις σχολικές μονάδες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, οι οποίες είναι και περισσότερες από κάθε άλλη φορά».
Σύμφωνα με την Υφυπουργό, η διανομή των σχολικών γευμάτων θα ξεκινήσει κανονικά το πρώτο 15μερο του Οκτωβρίου. Ήδη από το προηγούμενο σχολικό έτος το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων προκηρύχθηκε για 2+1 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι για την τρέχουσα και την επόμενη σχολική χρονιά θα εκλείψουν οι λόγοι των καθυστερήσεων στο χρόνο έναρξης και διανομής των γευμάτων που παρατηρήθηκαν κατά το παρελθόν.
Αναφορικά με τη διαδικασία επιλογής των γεωγραφικών τμημάτων και των αντίστοιχων σχολικών μονάδων, όπως εξήγησε η κ. Μιχαηλίδου, γίνεται με κοινωνικά κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη τα ποσοστά ανεργίας, τη δυναμικότητα της αγοράς εργασίας, καθώς και τον αριθμό των δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ανά δήμο και γεωγραφικό τμήμα.
Ενώ όσον αφορά στην ποιότητα των γευμάτων, η Υφυπουργός τόνισε ότι το διατροφολόγιο έρχεται πιο κοντά στις προτιμήσεις των παιδιών, χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα των γευμάτων. Τα σχολικά γεύματα μαγειρεύονται στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, οι πρώτες ύλες επιλέγονται με βάση την διατροφική τους αξία, προτιμώνται τα τοπικά προϊόντα και όλα αυτά συμβάλλουν ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν έγκαιρα κουλτούρα υγιεινής διατροφής. Επιπλέον, οι συσκευασίες κατασκευάζονται από ανακυκλώσιμα υλικά, προστίθενται ειδικές σημάνσεις για την ημερομηνία παρασκευής και συσκευασίας, αναγράφονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά του φαγητού και τον τρόπο διατήρησής του.
Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Αναβαθμίζουμε το πρόγραμμα και να βελτιώσουμε την ποιότητα των γευμάτων. Γιατί για τις πιο ευάλωτες οικογένειες τα σχολικά γεύματα είναι πράγματι αναγκαία σήμερα παρά ποτέ. Άλλωστε από την αρχή ο σχεδιασμός του προγράμματος έγινε μέσα σ' αυτό το πλαίσιο. Βασική επιδίωξή μας είναι τα επόμενα χρόνια να επεκτείνουμε τη διανομή των γευμάτων σε περισσότερες σχολικές μονάδες, ώστε να στηρίξουμε ακόμα περισσότερες οικογένειες που έχουν ανάγκη».