Παίρνει δραστικά μέτρα η κυβέρνηση ενάντια στις ακατάπαυστες τουρκικές προκλήσεις εις βάρος της χώρας μας με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να μεταφέρει το όλο θέμα στους κύκλους της ευρωπαϊκής ένωσης αλλά και του ΝΑΤΟ.

Άλλωστε, η Αθήνα γνωρίζει πως τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν καθόλου τη δημιουργία ενός μετώπου μετά από εκείνο στην Ουκρανία. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε, ο πρωθυπουργός επιχείρησε από την πρώτη στιγμή να βάλει στο κάδρο του αναθεωρητισμού εκτός από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου οι εταίροι μας να αντιληφθούν την σοβαρότητα των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ξεκινήσει νέο κύκλο εκστρατείας ενημέρωσης τόσο προς τους ομολόγους του όσο και προς τον Γενς Στόλντεμπεργκ. Στην κυβέρνηση δεν εφησυχάζει από τις δηλώσεις στήριξης της Ουάσιγκτον και της Γαλλία, καθώς επιθυμεί να δημιουργηθεί ένα ισχυρό διπλωματικό τείχος απέναντι σε ανιστόρητους ισχυρισμούς και την πολεμική ρητορική του Τούρκου προέδρου. Δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να στείλει επιστολές προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, στις οποίες θα αποδομεί ένα προς ένα τα fake news της Άγκυρας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ιστότοπος thetoc.gr.

Ενημερώνει την πρόεδρο της Κομισιόν

Μία πρώτη συζήτηση θα γίνει με την πρόεδρο της Κομισιόν το Σάββατο στην Σόφια που θα βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την σιδηροδρομική σύνδεση με την Βουλγαρία. Είναι ενδεικτικό πως ο πρωθυπουργός θέλησε να ενημερώσει άμεσα την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, καθώς αμέσως μετά την ακύρωση του δείπνου που ήταν να πραγματοποιηθεί χθες στην Αθήνα, ανακοινώθηκε άμεσα το νέο ραντεβού και μάλιστα το Σάββατο.
Παράλληλα μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη που θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα η άτυπη Σύνοδο Κορυφής με την συμμετοχή και της Τουρκίας, καθώς θα παραστούν και οι ηγέτες των υπό ένταξη χωρών, θέλει να έχει διαμορφώσει το κλίμα έτσι ώστε να σταλεί ένα ξεκάθαρο τελεσίγραφο προς τον Ταγίπ Ερντογάν. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει καμία αλλαγή από την πλευρά της Τουρκίας, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να συμπεριλάβει τις απειλές της Άγκυρας στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 20 Οκτωβρίου.

Κυρώσεις

Δεν αποκλείεται μάλιστα ο πρωθυπουργός να ζητήσει να βγει από το συρτάρι ο κατάλογος με τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε για το επίμαχο θέμα άφησε ουσιαστικά όλα τα σενάρια ανοιχτά. "Πάντοτε ο Πρωθυπουργός αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ανάλογα με τη συγκυρία, τη συμμετοχή του στα Συμβούλια Κορυφής ή τη συνομιλία του με ξένους ηγέτες, έτσι ώστε να προβάλλει τα δίκαια της χώρας μας και την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα, την επιβουλή της στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στην εθνική της κυριαρχία".