Στυλιανίδης: Ξεκινά το πρότυπο πιλοτικό πρόγραμμα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης της Ιθάκης
«Πρόκειται για πρωτοπόρο προσέγγιση που δεν θα περιοριστεί στην Ιθάκη», είπε ο κ. Στυλιανίδης
Ξεκινά το πρότυπο πιλοτικό πρόγραμμα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης της Ιθάκης, όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης στο πλαίσιο του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μικρών Νησιών, που πραγματοποιείται στην Ιθάκη.
Ειδικότερα, ο υπουργός παρουσίασε το νέο πιλοτικό πρόγραμμα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης μικρών νησιών που προωθεί το υπουργείο σε Ιθάκη και Σκόπελο ως πρότυπο σχέδιο για την ενίσχυση της πρόληψης - ετοιμότητας - ανθεκτικότητας των μικρών δήμων της νησιωτικής χώρας.
Παράλληλα, όπως είπε, προχωρούν στην εκπόνηση μελέτης για την προστασία των οικισμών της Ιθάκης από πλημμυρικά φαινόμενα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Δήμο Ιθάκης προκειμένου να θωρακιστεί η Ιθάκη από πλημμυρικά φαινόμενα και δασικές πυρκαγιές.
📍Σε Ιθάκη-14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών ο Υπ. @StylianidesEU ➡️Ξεκινά το πρότυπο πιλοτικό πρόγραμμα αντιπυρικής & αντιπλημμυρικής θωράκισης μικρών νησιών🇬🇷
— Civil Protection GR (@GSCP_GR) October 1, 2022
💬Συνεργασία για στιβαρή στρατηγική ενίσχυσης της ανθεκτικότητας νησιών #κλιματικήκρίση
🔗https://t.co/T6Bk54KtoQ pic.twitter.com/VZ6gqjza50
Η μελέτη έχει 2 άξονες:
- Τη μελέτη μείωσης της πλημμυρικής διακινδύνευσης σε οικισμούς της Ιθάκης, που περιλαμβάνει έργα ελέγχου και ρύθμισης των πλημμυρικών ροών (check dams) έξω από τον αστικό ιστό κάθε οικισμού.
- Τη μελέτη οριοθέτησης-διευθέτησης ρεμάτων του νησιού.
Επιπλέον, το υπουργείο προχωρά επίσης στην εκπόνηση δασικής μελέτης για την πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών, με τη συμμετοχή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Ιθάκης.
Στυλιανίδης: «Πρόκειται για πρωτοπόρο προσέγγιση που δεν θα περιοριστεί στην Ιθάκη»
Πρόκειται, όπως τόνισε ο υπουργός, «για μια πρωτοπόρο προσέγγιση που δεν θα περιοριστεί στην Ιθάκη». «Το ίδιο μοντέλο θα εφαρμοστεί και στη Σκόπελο, μια περιοχή με αντίστοιχο προφίλ επικινδυνότητας. Στόχος μας είναι να επεκταθεί μελλοντικά και σε κάθε άλλο νησί που εμφανίζει τα ίδια χαρακτηριστικά επικινδυνότητας», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.
Ο υπουργός επισήμανε ότι μέσω του πιλοτικού προγράμματος, στόχος είναι να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της Ιθάκης στην κλιματική κρίση και τις συνέπειές της. Η υλοποίηση του, όπως ανέφερε, θα γίνει σε συνεργασία με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, κ. Τριαντόπουλο «μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που αποσκοπεί στην προληπτική μείωση διακινδύνευσης καθώς και στην αντιμετώπιση των τρωτών σημείων που εντοπίσαμε κατά την αυτοψία των ρεμάτων και των δασικών εκτάσεων του νησιού».
«Στόχος είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης λύσης, και για να το πετύχουμε αυτό απαιτείται συνεργασία. Συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση που αποτελεί βασικό πυλώνα του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Έναν πολύτιμο σύμμαχο και συνεργάτη για εμάς στο υπουργείο, καθώς γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλο φορέα τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε περιοχής», υπογράμμισε.
Στυλιανίδης για δημιουργία σύγχρονου Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στη διαδικασία δημιουργίας ενός σύγχρονου Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων, το οποίο θα αξιοποιεί την επιστημονική τεκμηρίωση μέσα από μια Εθνική Βάση Δεδομένων για όλες τις φυσικές καταστροφές. Ακόμη, επισήμανε, τη σημασία που διαδραματίζει η τοπική αυτοδιοίκηση στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών, προσθέτοντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών, αποτελεί -κυρίως στα μικρά και απομακρυσμένα μέρη- τη δύναμη πρώτης απόκρισης.
«Η συνεργασία όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας πρέπει να ενισχυθεί - όχι μόνο στην άμεση αντιμετώπιση, αλλά κυρίως σε δράσεις πρόληψης και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας. Αυτό είναι το στοίχημα για την τοπική αυτοδιοίκηση και για το υπουργείο μας και αυτό κάνουμε με νέο πιλοτικό πρόγραμμα θωράκισης των μικρών νησιών της πατρίδας μας. Γιατί, χωρίς μια στιβαρή "στρατηγική" ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των νησιών μας, κυρίως των πιο μικρών, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης θα είναι δυσανάλογα μεγάλες. Και προς αυτή την κατεύθυνση στρέφονται όλες οι προσπάθειες του υπουργείου μας», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.
Τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συνοδεύει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου. Το Συνέδριο αποτελεί συνδιοργάνωση του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών, του Δήμου Ιθάκης, της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της Περιφερειακής Ένωσης δήμων Ιονίων Νήσων.