«Η κυβέρνηση μετά το κάζο με την πανεπιστημιακή αστυνομία, ανακάλυψε συμμορίες στην Πολυτεχνειούπολη κάτι που το γνώριζε χρόνια», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

Διαφώνησε ότι στα πανεπιστήμια υπήρχαν εστίες ανομίας μεγαλύτερες από αυτές που είναι έξω από αυτά, ενώ είπε πως δεν έπρεπε να αλλάξει ο νόμος και να εισβάλουν τα ΜΑΤ στα πανεπιστήμια.

Παράλληλα, ανέφερε πως είναι πιθανό το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτος στις επόμενες εκλογές.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της κας Κεραμέως ότι επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ η πανεπιστημιούπολη και οι εκεί φοιτητικές εστίες αποτελούσαν ορμητήριο εγκληματικότητας: «Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήγαν και το βόδι». Η κυβέρνηση μετά το κάζο που έχει πάθει με την ιστορία της πανεπιστημιακής αστυνομίας, η οποία σημειωτέων αποτελεί πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία, είδατε ότι είναι τελικά ένας παράγοντας όξυνσης που οδήγησε ακόμα και σε μια αναίτια επίθεση σε μια φοιτητική συναυλία. Μετά τον λάθος χειρισμό που έγινε στην πανεπιστημιούπολη με τους πυροβολισμούς από αυτή την ανεκπαίδευτη αστυνομικό και περάσανε οι σφαίρες σύριζα από τους φοιτητές...

ΔΗΜ: Δέχτηκε επίθεση η αστυνομικός

Δέχτηκε επίθεση με κατσαβίδι είναι ασύμμετρη αυτή η αντίδραση με βάση τον κανονισμό της Αστυνομίας όταν σου επιτίθεται ο άλλος με κατσαβίδι και είσαι εκπαιδευμένος να βγάζεις εσύ πιστόλι. Δεν δικαιολογείται δηλαδή κοιτάς να αφοπλίσεις τον άλλο και όχι να τραβήξεις περίστροφο. Αλλά αυτά θα τα δει η ΕΔΕ και απ’ όσο γνωρίζω αυτή τη στιγμή είναι απολογούμενη η συγκεκριμένη αστυνομικός. Μετά τους άστοχους χειρισμούς θυμήθηκε μετά από τρία χρόνια ενώ ήξερε ότι υπάρχει ολόκληρη συμμορία μέσα εκεί να συνδέσει την επίθεση αυτή με την ιστορία που πανεπιστημιακού ασύλου που δεν έχει καμία απολύτως σχέση. Πρόκειται λοιπόν για ένα στημένο σκηνικό, ο ενορχηστρωτής αυτής της υπόθεσης είναι ο κ. Θεοδωρικάκος και ξανά πάλι μας λένε για την ανομία στα πανεπιστήμια. Η ανομία είναι κυρίως έξω από τα πανεπιστήμια αυτό το γνωρίζουν όλοι.

Διαφωνώ ότι στα πανεπιστήμια υπήρχαν εστίες ανομίας μεγαλύτερες από ότι υπάρχουν στην κοινωνία έξω από τα πανεπιστήμια. Ήταν δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου η Αστυνομία είχε όλο το νομικό πλαίσιο για να παρέμβει όπως είχε γίνει επί Τόσκα με την εξάρθρωση μεγάλης σπείρας ναρκωτικών στο ΑΠΘ δεν βγήκαμε όμως να διαλαλούμε και να κάνουμε επικοινωνιακού τύπου παραστάσεις. Η ΝΔ είναι στριμωγμένη από την ακρίβεια, από τις παρακολουθήσεις θέλει να ξανανοίξει την γνώριμη ατζέντα του πανεπιστημιακού ασύλου γιατί έτσι συσπειρώνει ένα εκλογικό της κοινό. Αποδείχτηκε λοιπόν ότι ούτε ο νόμος έπρεπε να αλλάξει και πολύ περισσότερο δεν έπρεπε να εισβάλουν τα ΜΑΤ στα πανεπιστήμια. Η αστυνομία είχε όλη τη δυνατότητα και καλά έκανε τώρα αλλά καθυστερημένα μετά από 3 χρόνια. Δεν χρειαζόταν να έχουν στρατοπεδεύσει τα ΜΑΤ στα πανεπιστήμια και να δέρνουν τους φοιτητές.

Αναφορικά με την κριτική της κυβέρνησης προς το ΣΥΡΙΖΑ ότι αντί να κατηγορεί τα φαινόμενα ανομίας στα πανεπιστήμια αντιτίθεται σε οποιαδήποτε παρέμβαση της αστυνομίας: Απολύτως ψευδές και μπούρδες της κυβέρνησης είναι αυτά. Διαμαρτυρηθήκαμε εμείς για την επέμβαση που έκανε στη φοιτητική εστία; Απλώς λέμε ότι η φοιτητική εστία ήταν το ορμητήριο μιας συμμορίας εδώ και τρία χρόνια και δεν κάνανε τίποτα. Ο δε υπεύθυνος για τις φοιτητικές εστίες, πρώην στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και της ΝΔ το μόνο που κάνει είναι να μοιράζει χρήματα μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες. Στις 5 Αυγούστου έγινε η τελευταία τέτοιου είδους ανάθεση. Εταιρεία που δημιουργήθηκε στις 2 το μεσημέρι πήρε τη δουλειά στις 7 το απόγευμα σε σχέση με τη σίτιση των φοιτητών. Έχω ήδη καταθέσει μαζί με τον κ. Φίλη και περιμένω απαντήσεις... Εμείς δεν είπαμε ποτέ να μην μπουν μέσα εκεί, να μπουν αλλά αυτό το οποίο γίνεται ότι ο κ.Θεοδωρικάκος στήνει ολόκληρες φιέστες επειδή έτσι θεωρεί ότι θα συσπειρώσει όλο αυτό το κοινό το οποίο του αρέσει να ακούει τέτοια πράγματα δεν βοηθάει τίποτα. Θα πρέπει να κοιτάξει να κάνει τη δουλειά του, αφήστε δε που βγαίνει συνέχεια και κάνει δηλώσεις σε σχέση με τα σύνορα λες και είναι υπουργός Άμυνας. Πιο πολύ ακούμε τον κ. Θεοδωρικάκο παρά τον υπουργό Άμυνας σε σχέση με τον Έβρο.

Ερωτηθείς αν θεωρεί λανθασμένη την απόφαση διεύρυνσης του ΝΑΤΟ: Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πυρηνική απειλή και το μείζον είναι να ενισχυθούν εκείνες οι δυνάμεις στην Ευρώπη και στη χώρα μας οι οποίες θα υπερασπιστούνε την ειρήνη και θα βοηθήσουν να βρεθεί μια ειρηνευτική διέξοδος στον πόλεμο που γίνεται σήμερα στην Ουκρανία. Με αυτή την έννοια λεω ότι δεν μπορεί να ακολουθούμε τον σχεδιασμό των αμερικάνων και του ΝΑΤΟ όπου ουσιαστικά δεν βοηθούνε στην εκτόνωση της κατάστασης, δεν βοηθούνε σε μια ειρηνευτική λύση που είναι αναγκαίο να βρεθεί. Η Ευρώπη υφίσταται τις συνέπειες αυτού του πολέμου με δραματικό τρόπο, καταρρέει η οικονομία της, θα καταρρεύσουν αυτό το χειμώνα ενδεχομένως και οι κοινωνίες και δεν μπορώ να βλέπω ούτε την ελληνική κυβέρνηση ούτε τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παθητικά να ακολουθούν τους αμρικανατοικούς σχεδιασμούς.

Πιστεύετε ότι τα συμφέροντα της χώρας, της Ευρώπης στην υπόθεση της ειρήνης βοηθάει το να ικανοποιήσουμε το αίτημα Ζελένσκι για να μπει με ταχείς διαδικασίες στο ΝΑΤΟ ή φλερτάρουμε με την ιδέα ενός πυρηνικού πολέμου;

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λειτουργεί στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών της συμμαχιών: Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά όπως όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ προφανώς καταθέτουν τη δικιά τους φωνή. Έχει λοιπόν το δικαίωμα η Ελλάδα να διαφοροποιηθεί και να εκφράσει τις δικές της απόψεις. Το έχει κάνει κατά το παρελθόν ο Κων/νος Καραμανλής όταν μας είχε βγάλει από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, το έχει κάνει ο Ανδ. Παπανδρέου που πολλές φορές κατέθετε τις διαφωνίες του ή ψήφιζε με αστερίσκους άρα λοιπόν το να ακολουθούμε ένα σχεδιασμό ο οποίος δεν βοηθάει αυτή τη στιγμή είναι λάθος.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές σε περίπτωση που θα γινόντουσαν άμεσα: Είναι τόσο πυκνός ο πολιτικός χρόνος και έχουμε μπει σε μια διαδικασία ριζικών αλλαγών στο επίπεδο της συνείδησης των πολιτών όπου ναι το ενδεχόμενο πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτος στις επόμενες εκλογές είναι το πιο πιθανό.

Αναφορικά με τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ: Αυτές οι δημοσκοπήσεις θεωρώ ότι πάσχουν στην ικανότητά τους να αποτυπώνουν το σφυγμό των πραγμάτων. Δεν καταγγέλλω ότι είναι στημένες, δεν καταγγέλλω ότι κάποιος τις δωροδόκησε για να βγάλουν αλλά μου φαίνεται πολύ περίεργο τη στιγμή της κορύφωσης των προβλημάτων να δείχνουν ότι η ΝΔ κερδίζει πόντους και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι πιστευτό αυτό και δεν το πιστεύει ο κόσμος.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται να πείσει τον κόσμο ότι αποτελεί εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης: Θα φανεί, ο καθένας τελικά δεν πρέπει να τοποθετείται και να πολιτεύεται με βάση τις δημοσκοπήσεις αλλά κυρίως με βάση αυτά που έχει να πει για τα προβλήματα της κοινωνίας.

Ερωτηθείς αν θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25: Προφανώς αν έχουμε μια κυβέρνηση με ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση αυτό επιδιώκουμε απλώς αυτό το σενάριο πλέον αποκτά πιθανότητες βεβαιότητας από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα.