DW: «Ελλάδα - Τουρκία: Πολεμική ρητορική, αλλά όχι πόλεμος»
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου γίνονται όλο και πιο απειλητικές σημειώνει το δημοσίευμα
Στην κλιμάκωση των ελληνο – τουρκικών σχέσεων αναφέρεται δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης της Deutsche Welle, το οποίο αναφέρεται στο ερώτημα που τίθεται διαρκώς στα δελτία ειδήσεων της Ελλάδας και αφορά το αν τελικά ο Ερντογάν θα ξεκινήσει πόλεμο εναντίον της Ελλάδας.
Στην ανταπόκριση της από την Αθήνα, η Κάκη Μπαλή, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι αυτός ο δραματικός τρόπος πρόκλησης φόβου στους Έλληνες πολίτες βοηθά την ελληνική κυβέρνηση να επικαλείται έναν «εθνικό κίνδυνο». Αντί να ασχολείται με τα δυσάρεστα εσωτερικά θέματα, όπως είναι το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ή ο υψηλός πληθωρισμός.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι πέρα από τις όποιες υπερβολές των ΜΜΕ και την πολιτική εργαλειοποίηση του θέματος, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας γίνονται όλο και πιο απειλητικές.
Η Σύνοδος της Πράγας
Όπως επισημαίνεται το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος και στην επερχόμενη πρώτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, στις 6 και 7 Οκτωβρίου, στην οποία έχουν προσκληθεί επίσης οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και η Τουρκία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Σύνοδος αυτή θα ασχοληθεί και με το αν και με ποιον τρόπο μπορεί να υπάρξει επαναπροσέγγιση της ΕΕ με την Τουρκία, υπό τη σκιά και του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.
Εννοεί τις απειλές ο Ερντογάν;
Όπως σημειώνεται στο άρθρο της DW οι ειδικοί αναλυτές συγκλίνουν στο ότι ο Ερντογάν κατά πάσα πιθανότητα δεν εννοεί στα σοβαρά τις απειλές του, διότι δεν τον συμφέρει ένας πόλεμος εναντίον της Ελλάδας, μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Με τη νίκη του να χαρακτηρίζεται περισσότερο από αβέβαιη η νίκη του, ενώ θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον Τούρκο Πρόεδρο ότι το ΝΑΤΟ και ιδίως οι ΗΠΑ ποτέ δεν θα επιτρέψουν επίθεση της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, όπως συνέβη εξάλλου και το 1996 με την κρίση στα Ίμια, όταν ΝΑΤΟ και ΗΠΑ απέτρεψαν μια περαιτέρω κλιμάκωση.
Ειδικά σε μια νέα όξυνση της κατάστασης, η παρέμβασή τους θα ήταν ακόμα πιο αποφασιστική, σημειώνει η ανταπόκριση, μια και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να επιτρέψει να προκληθεί αποδυνάμωση της Συμμαχίας από μια στρατιωτική διένεξη μεταξύ δύο εταίρων του.
Το «θερμό επεισόδιο»
Παρόλα αυτά, ένα λεγόμενο «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο, που θα μπορούσε ενδεχομένως να προκληθεί από εισβολή της Τουρκίας σε ένα μικρό ακατοίκητο ελληνικό νησί, δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως, συνεχίζει το δημοσίευμα, αν και θα επρόκειτο για το χειρότερο σενάριο.
Το βέβαιο είναι ότι ο Ερντογάν, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ακολουθεί μια πολιτική «ελεγχόμενης έντασης» έναντι της Αθήνας, ενώ και ενόψει των επικείμενων εκλογών στην Τουρκία, κλιμακώνει τη ρητορική του. Στην εκρηκτική κατάσταση θα μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη και ένα ατύχημα, δεδομένου ότι τα τουρκικά μαχητικά σχεδόν καθημερινά παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο και, παρόλο που μέχρι στιγμής τόσο οι Τούρκοι όσο και οι Έλληνες πιλότοι επιδεικνύουν ψυχραιμία, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα θανάσιμο λάθος.
Η Τουρκία απειλεί χρόνια
Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμα ότι εδώ και χρόνια η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο σε περίπτωση που η Αθήνα αποφασίσει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε δώδεκα ναυτικά μίλια, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την κατάσταση ώστε να φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι αυτή που απειλεί την Τουρκία με πόλεμο, λέγοντας ότι παίζει «επικίνδυνα παιχνίδια» με την στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.
Η πάγια απάντηση της ελληνικής διπλωματίας είναι ότι η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία, και ότι αναμένει την άρση του casus belli, ενώ είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη για διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς δικαίου για τη θάλασσα. Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Σχολιάζει δε ότι ναι μεν ο Τούρκος Πρόεδρος δεν επιδεικνύει καμία διάθεση για διάλογο με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ωστόσο ο σημαντικότερος σύμβουλός του, Ιμπραχήμ Καλίν, δεν έχει αποκλείσει ενδεχόμενη συνάντηση των δύο ηγετών στο περιθώριο της Συνόδου στην Πράγα.
Οι εκλογές και ο διάλογος
Κατά το δημοσίευμα ούτε ο πρωθυπουργός ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για ουσιαστικό διάλογο, καθώς ναι μεν είναι σημαντικό για εκείνον να εμφανίζεται διεθνώς ως καλός και αξιόπιστος εταίρος, ωστόσο παράλληλα γνωρίζει ότι το κόμμα του και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του τάσσονται κατά των διαπραγματεύσεων προς επίλυση της ελληνο-τουρκικής διένεξης.
«Ο εθνικισμός δεν συνιστά μόνο στην Τουρκία πρόβλημα, αλλά και στην Ελλάδα, όπου το επόμενο έτος επίσης επίκεινται βουλευτικές εκλογές», αναφέρει το δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο αν τελικά οι δύο άνδρες καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Πράγα, κανείς από τους δύο δεν θα πιέσει για έναν εποικοδομητικό διάλογο για οριστική επίλυση της διένεξης.
Στην ανταπόκριση της από την Αθήνα, η Κάκη Μπαλή, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι αυτός ο δραματικός τρόπος πρόκλησης φόβου στους Έλληνες πολίτες βοηθά την ελληνική κυβέρνηση να επικαλείται έναν «εθνικό κίνδυνο». Αντί να ασχολείται με τα δυσάρεστα εσωτερικά θέματα, όπως είναι το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ή ο υψηλός πληθωρισμός.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι πέρα από τις όποιες υπερβολές των ΜΜΕ και την πολιτική εργαλειοποίηση του θέματος, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας γίνονται όλο και πιο απειλητικές.
Η Σύνοδος της Πράγας
Όπως επισημαίνεται το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος και στην επερχόμενη πρώτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, στις 6 και 7 Οκτωβρίου, στην οποία έχουν προσκληθεί επίσης οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και η Τουρκία.Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Σύνοδος αυτή θα ασχοληθεί και με το αν και με ποιον τρόπο μπορεί να υπάρξει επαναπροσέγγιση της ΕΕ με την Τουρκία, υπό τη σκιά και του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.
Εννοεί τις απειλές ο Ερντογάν;
Όπως σημειώνεται στο άρθρο της DW οι ειδικοί αναλυτές συγκλίνουν στο ότι ο Ερντογάν κατά πάσα πιθανότητα δεν εννοεί στα σοβαρά τις απειλές του, διότι δεν τον συμφέρει ένας πόλεμος εναντίον της Ελλάδας, μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Με τη νίκη του να χαρακτηρίζεται περισσότερο από αβέβαιη η νίκη του, ενώ θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον Τούρκο Πρόεδρο ότι το ΝΑΤΟ και ιδίως οι ΗΠΑ ποτέ δεν θα επιτρέψουν επίθεση της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, όπως συνέβη εξάλλου και το 1996 με την κρίση στα Ίμια, όταν ΝΑΤΟ και ΗΠΑ απέτρεψαν μια περαιτέρω κλιμάκωση.Ειδικά σε μια νέα όξυνση της κατάστασης, η παρέμβασή τους θα ήταν ακόμα πιο αποφασιστική, σημειώνει η ανταπόκριση, μια και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να επιτρέψει να προκληθεί αποδυνάμωση της Συμμαχίας από μια στρατιωτική διένεξη μεταξύ δύο εταίρων του.
Το «θερμό επεισόδιο»
Παρόλα αυτά, ένα λεγόμενο «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο, που θα μπορούσε ενδεχομένως να προκληθεί από εισβολή της Τουρκίας σε ένα μικρό ακατοίκητο ελληνικό νησί, δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως, συνεχίζει το δημοσίευμα, αν και θα επρόκειτο για το χειρότερο σενάριο.Το βέβαιο είναι ότι ο Ερντογάν, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ακολουθεί μια πολιτική «ελεγχόμενης έντασης» έναντι της Αθήνας, ενώ και ενόψει των επικείμενων εκλογών στην Τουρκία, κλιμακώνει τη ρητορική του. Στην εκρηκτική κατάσταση θα μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη και ένα ατύχημα, δεδομένου ότι τα τουρκικά μαχητικά σχεδόν καθημερινά παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο και, παρόλο που μέχρι στιγμής τόσο οι Τούρκοι όσο και οι Έλληνες πιλότοι επιδεικνύουν ψυχραιμία, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα θανάσιμο λάθος.
Η Τουρκία απειλεί χρόνια
Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμα ότι εδώ και χρόνια η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο σε περίπτωση που η Αθήνα αποφασίσει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε δώδεκα ναυτικά μίλια, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την κατάσταση ώστε να φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι αυτή που απειλεί την Τουρκία με πόλεμο, λέγοντας ότι παίζει «επικίνδυνα παιχνίδια» με την στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.Η πάγια απάντηση της ελληνικής διπλωματίας είναι ότι η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία, και ότι αναμένει την άρση του casus belli, ενώ είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη για διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς δικαίου για τη θάλασσα. Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Σχολιάζει δε ότι ναι μεν ο Τούρκος Πρόεδρος δεν επιδεικνύει καμία διάθεση για διάλογο με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ωστόσο ο σημαντικότερος σύμβουλός του, Ιμπραχήμ Καλίν, δεν έχει αποκλείσει ενδεχόμενη συνάντηση των δύο ηγετών στο περιθώριο της Συνόδου στην Πράγα.
Οι εκλογές και ο διάλογος
Κατά το δημοσίευμα ούτε ο πρωθυπουργός ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για ουσιαστικό διάλογο, καθώς ναι μεν είναι σημαντικό για εκείνον να εμφανίζεται διεθνώς ως καλός και αξιόπιστος εταίρος, ωστόσο παράλληλα γνωρίζει ότι το κόμμα του και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του τάσσονται κατά των διαπραγματεύσεων προς επίλυση της ελληνο-τουρκικής διένεξης.«Ο εθνικισμός δεν συνιστά μόνο στην Τουρκία πρόβλημα, αλλά και στην Ελλάδα, όπου το επόμενο έτος επίσης επίκεινται βουλευτικές εκλογές», αναφέρει το δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο αν τελικά οι δύο άνδρες καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Πράγα, κανείς από τους δύο δεν θα πιέσει για έναν εποικοδομητικό διάλογο για οριστική επίλυση της διένεξης.