Κουμουτσάκος στα Παραπολιτικά 90,1: Στα ελληνοτουρκικά υπάρχει βαριά ατμόσφαιρα που δεν έχει προηγούμενο
Υπογράμμισε πως είναι δικαίωμα και πρέπει να εξεταστεί η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.
Ειδικότερα, ανέφερε πως απόφαση της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει τις δημοσιονομικές της δυνατότητες.
Την ίδια στιγμή, για τα ελληνοτουρκικά έκανε λόγο για βαριά ατμόσφαιρα που δεν έχει προηγούμενο, χαρακτηρίζοντας αίολη την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης ενώ είπε πως με την κίνηση της η Άγκυρα κλιμακώνει περαιτέρω.
Παράλληλα, ανέφερε ότι η παρέμβαση των ΗΠΑ έχει κάποιο νόημα, υπογραμμίζοντας πως είναι δικαίωμα και πρέπει να εξεταστεί η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του
Αναφορικά με το ζήτημα της ακρίβειας: Είναι ένα από τα μέτωπα και από τα θέματα στα οποία θα δώσουμε την εκλογική μάχη για να πείσουμε ότι έχουμε κάνει αυτό που πρέπει, το ανθρωπίνως δυνατόν μέσα σε συνθήκες πάρα πολύ δυσμενείς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και το δημοσιονομικά εφικτό ταυτόχρονα. Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης έχει όχι απλώς καταγραφεί, επιβεβαιώνεται κάθε μέρα είναι βούληση στήριξης της κοινωνίας, των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, των πολιτών. Το δημοσιονομικά δυνατόν που είπα είναι οι πραγματικότητες της οικονομίας στο συγκεκριμένο περιβάλλον και απόφαση της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει τις δημοσιονομικές της δυνατότητες γιατί ένας υπεύθυνος κυβερνήτης και μια υπεύθυνη κυβέρνηση δεν εξαντλεί τις δυνατότητες στη στήριξη του σήμερα αφήνοντας έρμαιο τους πολίτες στις καταιγίδες του αύριο. Δεν μπορούμε να στηρίξουμε σήμερα και να αφήσουμε την οικονομία, την κοινωνία, τους πολίτες να αντιμετωπίσουν εφιαλτικά σενάρια σαν αυτά που ζήσαμε πριν μερικά χρόνια, εμείς αυτό δεν θα το κάνουμε.
Υπάρχει ανοχή και αντοχή ως προς την αντιμετώπιση της ακρίβειας διότι είναι κατανοητή λόγω των συνθηκών εκεί που υπάρχει οργή και ενόχληση είναι όταν η ακρίβεια φαίνεται να είναι αποτέλεσμα αισχροκέρδειας και όχι μόνο των πολιτικών και οικονομικών δυσμενών εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ένα το καταλαβαίνει ο πολίτης με το άλλο εξοργίζεται. Το μέτωπο της αισχροκέρδειας είναι το βασικό μας μέτωπο.
Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από το 1974 και μετά η διάρκεια και η ένταση αυτής της βαριάς ατμόσφαιρας δεν έχει προηγούμενο. Η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Λιβύης και της Τουρκίας είναι μια πράξη αίολη νομικά και χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Πολιτικά αυτή η τελευταία ενέργεια της Τουρκίας είναι μια εξέλιξη πρόσθετης κλιμάκωσης ως τέτοια κυρίως πρέπει να τη δούμε. Δεν πιστεύω ότι παράγει νομικά αποτελέσματα αλλά είναι μια σαφώς σοβαρή πολιτική, διπλωματική εξέλιξη πρόσθετης κλιμάκωσης για αυτό άλλωστε η ελληνική κυβέρνηση αντιδρά σε όλα τα μέτωπα δηλαδή γίνεται μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης.
Ερωτηθείς αν θα μπορούσαμε να είχαμε εμποδίσει τη συμφωνία αυτή ασκώντας διεθνείς πιέσεις στη Λιβύη και στην Τουρκία: Η εσωτερική κατάσταση της Λιβύης είναι μια κατάσταση στην οποία η Τουρκία με μια τυχοδιωκτική πολιτική έχει αυξημένη επιρροή σε ένα κομμάτι της Λιβυκής πολιτικής ηγεσίας, με αυτό το κομμάτι προχωράει και για αυτό βλέπετε ότι υπάρχει ένας διχασμός ισχυρός με τη Βουλή, με την κυβέρνηση. Η χώρα αυτή βρίσκεται σε διάλυση. Είναι μια πολύ ειδική κατάσταση.
Ερωτηθείς αν αμερικανική παρέμβαση στο θέμα της συμφωνίας Τουρκίας –Λιβύης θα μας βοηθήσει: Απολύτως.
Ερωτηθείς αν θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει στην επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων: Η επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων εκτός του ότι είναι δικαίωμά μας παραμένει ένα πολύ σοβαρό μέτρο και όπλο στη φαρέτρα της Ελλάδας. Πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο πρέπει να εξεταστεί.