Παπαθανάσης στα Παραπολιτικά 90,1: Άμεσα η συνάντηση με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ για την ακρίβεια
Τι είπε για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Επιπλέον, παραδέχθηκε ότι υπάρχει αισχροκέρδεια και τόνισε ότι επιβάλλονται πρόστιμα, ενώ είπε πως κανείς έμπορος δεν μπορεί να έχει υψηλότερο ποσοστό κέρδους σε ένα προϊόν που πουλάει.
«Νέες θέσεις εργασίας»
Ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε πως από τις επενδύσεις γεννιούνται νέες θέσεις εργασίας και «για το λόγο αυτό έχουμε μείωση της ανεργίας». Τόνισε, μάλιστα, ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτικούς οίκους και Έλληνες επιχειρηματίες.Κίνητρα
Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει μια συζήτηση τα εμπορικά καταστήματα να κλείνουν νωρίτερα, ενώ ανέφερε ότι έχουν δοθεί κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.Επίσης, ο κ. Παπαθανάσης ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα ώστε να υπάρχει επάρκεια στη χώρα.
Η συνέντευξη
Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, είπε:
Για τη συνάντηση του υπουργού με τους εκπροσώπους των super market: Σήμερα στις 3:30 το μεσημέρι θα συναντηθούμε με όλα τα super market, είναι κάτι το οποίο το κάνουμε τακτικά και από την έναρξη της πανδημίας γιατί θέλαμε να έχουμε μια πραγματική ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για όλες τις αυξήσεις. Ο πληθωρισμός έχει χτυπήσει όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα και δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν περνούν δύσκολα τα νοικοκυριά για αυτό το πρόγραμμα το οποίο τρέχει το οποίο για το 2022 είναι 13,2 δις είναι ακριβώς για να δώσει στήριξη. Αυτό το οποίο έχουμε κάνει ως υπουργείο Ανάπτυξης και το οποίο μπορούμε να κάνουμε είναι να ελέγξουμε το ποσοστό κέρδους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κανένας έμπορος δεν μπορεί να έχει υψηλότερο ποσοστό κέρδους σε ένα προϊόν που πουλάει από την 01/09/21 τότε δηλαδή που λειτουργούσε ομαλά η αγορά.
Για το ότι αλλάζουν οι τιμές σε πράγματα που έχουν μπει στις αποθήκες εδώ και καιρό: Υπάρχει μια αλυσίδα που προμηθεύει τα προϊόντα, η αλυσίδα αυτή ξεκινάει από την παραγωγή του προϊόντος, τη μεταφορά, στην πώληση όλη αυτή η αλυσίδα είναι ευαίσθητη στο ενεργειακό κόστος, είναι ευαίσθητη στις αυξήσεις των πρώτων υλών επομένως η αλυσίδα αυτή επηρεάζεται από την αρχή και βεβαίως εδώ στην Ελλάδα έχουμε αρκετές εισαγωγές αρκετών προϊόντων. Όλες αυτές οι αυξήσεις έχουν περάσει μέσα στην καταναλωτική αλυσίδα από το εξωτερικό.
Για το αν υπάρχει αισχροκέρδεια και πως ελέγχεται: Υπάρχει σε ένα μικρό ποσοστό και ελέγχεται από τις υπηρεσίες. Πηγαίνουμε στα super market ζητούμε τα τιμολόγια που αγοράζουν τα προϊόντα, ελέγχουμε το ποσοστό κέρδους σε σχέση με αυτό που πωλούν και πρέπει να πούμε ότι μερικοί έχουν εφεύρει ορισμένα κόλπα όπως να αλλάξουνε τις ποσότητες ώστε να μην φαίνεται η αύξηση του προϊόντος όμως το ελέγχουμε αυτό και επιβάλλουμε πρόστιμα. Επιβάλλουμε πρόστιμα καθημερινά, 6 με 8% υπάρχει αισχροκέρδεια και πρέπει να πω ότι είναι πρώτη φορά που ορίσαμε τι σημαίνει αισχροκέρδεια, ήταν πολύ αόριστη έννοια. Τώρα έχουμε βάλει αυτό το πλαφόν στο ποσοστό κέρδους το οποίο λειτουργεί και λειτούργησε κατά τη φάση της πανδημίας αλλά όταν έχουμε αυξήσεις στις εισαγωγές, στην παραγωγή των προϊόντων καταλαβαίνετε ότι αυτό φτάνει στον καταναλωτή.
Για τις επενδύσεις και τον αναπτυξιακό νόμο: Οι επενδύσεις σημαίνει ότι γεννιούνται νέες θέσεις εργασίας για αυτό έχουμε και μείωση της ανεργίας. Πρέπει να πω ότι και από τον προϋπολογισμό και από την κατάθεση του προσχεδίου έχουμε διπλάσια ανάπτυξη από την ευρωζώνη και από την Ευρώπη γενικά αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος και μπορούσε να συνεχίσουμε να τρέχουμε προγράμματα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών. Αφορά τους αγρότες ήδη αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτό ένα πρόγραμμα για την αγροδιατροφή που περιλαμβάνει και τον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση. Είναι ανοιχτό ένα πρόγραμμα για τον τουρισμό και προγράμματα για έρευνα, για ανάπτυξη, για νέες θέσεις εργασίας, για επιδότηση των νέων θέσεων εργασίας. Υπάρχουν πολλά προγράμματα που στηρίζουν την επιχειρηματικότητα. Το 2022 η αρχική πρόβλεψη που είχαμε ήταν για ανάπτυξη 3,1% και τώρα αναθεωρήσαμε στο 5,3% επομένως μάλλον συντηρητικά πάμε. Επιβεβαιώνουμε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτικούς οίκους αλλά και από επιχειρηματίες έλληνες που θέλουν να επενδύσουν. Αυτή τη στιγμή στο υπουργείο δεχόμαστε πολλές αιτήσεις για νέες επενδύσεις και αυτό είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το δούμε και στη μείωση της ανεργίας. Η ανεργία θα βαίνει μειούμενη, είδατε ότι τα τελευταία τρία χρόνια είχαμε μείωση κατά περίπου 6% της ανεργίας και αυτό μεταφράζεται σε διαθέσιμο εισόδημα για όλους τους έλληνες πολίτες.
Για το αν βοηθάνε οι τράπεζες στο σχεδιασμό που κάνουν: Η προσπάθεια είναι να μεγαλώσουμε την περίμετρο των εταιρειών που μπορούν να λάβουν δάνεια για αυτό έχουμε ένα νέο πρόγραμμα τώρα από την αναπτυξιακή τράπεζα που στηρίζει τις επιχειρήσεις και εγγυάται ένα μεγάλο ποσοστό του δανείου. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στη μείωση των κόκκινων δανείων δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να διευρύνουν την περίμετρό αυτή. Προφανώς βελτιώνεται η κατάσταση, προφανώς όταν φτάσουμε στην επενδυτική βαθμίδα αυτό θα γίνει ακόμα καλύτερο αλλά σήμερα εμείς για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις έχουμε προγράμματα από την αναπτυξιακή τράπεζα και βεβαίως έχουμε και το εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο δίνει δάνεια με σχεδόν μηδενικά επιτόκια. Έχουμε λοιπόν κάποια εργαλεία που στηρίζουν με εγγυοδοσία τα δάνεια για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτό ένα τέτοιο πρόγραμμα.
Για το αν υπάρχει σχεδιασμός για την μείωση του ωραρίου των καταστημάτων: Αυτό θα πρέπει να συζητηθεί με τους φορείς, αυτή τη στιγμή ξεκινάει μια συζήτηση τέτοια, δεν μπορώ να σας πω τι αποτέλεσμα θα έχει το σίγουρο είναι ότι έχουμε δώσει κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος και αυτά τα κίνητρα μεταφράζονται και με μείωση κατά 90-80-70% ανάλογα στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Πάντως συνεχίζουμε σταθερά όπως κάναμε από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και αυτό επιτυγχάνεται επειδή δημιουργείται περιθώριο μέσω της ισχυρής ανάπτυξης που έχουμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.
Για το αν υπάρχει περίπτωση διακοπών ρεύματος: Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα ώστε να μην υπάρξει τέτοιο θέμα. Αυτό το οποίο ζητούμε είναι να προσέχουμε όλοι έτσι ώστε να έχουμε τη μείωση όπου μπορούμε και βεβαίως δίνουμε τα κίνητρα για να έχουμε τη μείωση. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, έχουμε σχεδιάσει έτσι ώστε να έχουμε επάρκεια και σε φυσικό αέριο και ταυτόχρονα λειτουργούν οι λιγνιτικές μονάδες και αποδίδουν περισσότερο απ’ ότι παρήγαγαν πριν από 6 μήνες. Οι ανανεώσιμες πηγές λειτουργούν κανονικά και μπαίνουν διπλάσιες ποσοστιαία μονάδες από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη μέσα στο δίκτυο και ταυτόχρονα έχουμε εγγυημένα συμβόλαια υγροποιημένου φυσικού αερίου για να μην υπάρξει ποτέ κανένα πρόβλημα.
Για την υπόθεση που σήκωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη χρηματοδότηση, μέσω του αναπτυξιακού νόμου, μιας εταιρείας της συζύγου του βουλευτής της ΝΔ κ. Μαραβέγια: Για μια ακόμη φορά ο κ. Πολάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ προχωράει με ψέματα και τοξικότητα. Δεν έχουν υπάρξει χρήματα, δεν έχει υπάρξει καμία επιδότηση, κανένα ευρώ δεν έχει δοθεί. Θέλω να πω ότι ο προηγούμενος νόμος που ψήφισε ο κ. Πολάκης και στη συνέχεια οι διατάξεις που φέραμε εμείς περνά όλη αυτή τη διαδικασία σε υπηρεσιακό έλεγχο, δεν έχει κανένα δικαίωμα κανένας υπουργός να παρέμβει αλλά για τη συγκεκριμένη περίπτωση ούτε δάνειο έχει εγκριθεί ούτε επιδότηση έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ έχει βγει προς αυτή την κατεύθυνση και για αυτή την επένδυση.