Δένδιας: Η Ελλάδα στηρίζει και προσπαθεί να πρωτοπορεί στη μάχη κατά του αντισημιτισμού
Χαιρετισμός του υπουργού Εξωτερικών στο διεθνές συνέδριο με θέμα την καταπολέμηση του αντισημιτισμού
«Στηρίζουμε και προσπαθούμε να πρωτοπορούμε ώστε να εισάγονται στην Ελλάδα οι καλύτερες πρακτικές στη μάχη κατά του αντισημιτισμού», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Καταπολέμηση του αντισημιτισμού, της διαστρέβλωσης και της άρνησης του Ολοκαυτώματος στο ψηφιακό πεδίο».
Το συνέδριο πραγματοποιείται στα Ιωάννινα από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου 2022.
«Θα κερδίσουμε τη μάχη, αρκεί να μην επαναπαυόμαστε. Να μη θεωρούμε ότι το φαινόμενο θα εξαλειφθεί από μόνο του», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Το συνέδριο διοργανώνεται ως συνέχεια των δράσεων που ξεκίνησαν κατά την ελληνική προεδρία στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA), η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο από το υπουργείο Εξωτερικών (Ελληνική Αντιπροσωπεία στον IHRA) και το Δήμο Ιωαννιτών, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι το συνέδριο αποτελεί μία εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας του IHRA και επεσήμανε πως η διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος στη χώρα μας είναι ένα ζήτημα που απασχολεί διαχρονικά το υπουργείο Εξωτερικών, και την ελληνική κυβέρνηση γενικότερα.
Το υπουργείο Εξωτερικών, όπως υπενθύμισε, έχει ορίσει ειδικό απεσταλμένο για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού και την Προάσπιση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος.
«Έχουμε προβεί σε ειδικές εκδόσεις και υποστηρίζουμε έμπρακτα τον IHRA, μέσω της ελληνικής αντιπροσωπείας. Στηρίξαμε την ελληνική προεδρία, υπό την καθοδήγηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Πικραμμένου. Αλλά και οι ελληνικές Αρχές στο εξωτερικό αναλαμβάνουν συχνά δράσεις για τη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος», επισήμανε.
Ανέφερε δε πως πριν από λίγες ημέρες, όταν βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, επισκέφθηκε την έκθεση της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Columbia, αφιερωμένη στην εβραϊκή κοινότητα της Κέρκυρας. «Ήταν μια συγκινητική εμπειρία για μένα, χάρηκα ιδιαίτερα που η μνήμη της κοινότητας αυτής προβάλλεται διεθνώς», σημείωσε.
«Να σταματήσουμε τη νέα πανδημία του αντισημιτισμού, όσο το δυνατόν γρηγορότερα»
«Δυστυχώς, ο αντισημιτισμός είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο. Ακόμα και στις πιο προηγμένες κοινωνίες του πλανήτη», ανέφερε ο κ. Δένδιας.
«Το κύμα των ψευδών ειδήσεων, της ρητορικής μίσους και των θεωριών συνωμοσίας εξαπλώνεται πλέον σε μεγάλο βαθμό, μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης». «Είναι καθήκον μας να σταματήσουμε αυτή τη νέα πανδημία, όσο το δυνατόν γρηγορότερα» υπογράμμισε, και σημείωσε πως το συνέδριο θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.
Στο Συνέδριο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, o δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, o πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς (Noam Katz), η πρόεδρος του IHRA πρέσβης Αν Μπερνές (Ann Bernes), με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, o πρόεδρος του κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Δαυίδ Σαλτιέλ, και ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στον IHRA, Γιώργος Πολυδωράκης.
Πρωτοπορούμε ώστε να εισάγονται στην Ελλάδα οι καλύτερες πρακτικές στη μάχη κατά του αντισημιτισμού. Θα κερδίσουμε τη μάχη, αρκεί να μην επαναπαυόμαστε ότι το φαινόμενο θα εξαλειφθεί από μόνο του (χαιρετισμός στο συνέδριο @GreeceMFA και @dimosioanniton στα Ιωάννινα). pic.twitter.com/xKcEuhINK7
— Nikos Dendias (@NikosDendias) October 7, 2022