Στην ξεκάθαρη κυριαρχία του έναντι οποιασδήποτε μορφής σύγκρισης με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως αυτή αποτυπώνεται στο σύνολο των τελευταίων δημοσκοπήσεων, θα επενδύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε επίπεδο στρατηγικής και ρητορικής το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά την αντεπίθεση που πραγματοποίησε τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού, με επίκεντρο την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, η Ν.Δ. όχι μόνο φαίνεται να ανακτά τις ούτως ή άλλως περιορισμένες απώλειες του Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα αυξάνει τη διαφορά από την αξιωματική αντιπολίτευση και το άλλοτε κραταιό Κίνημα. Το σημαντικότερο βεβαίως στοιχείο που προέκυψε και το οποίο εξηγεί εν πολλοίς τη συγκεκριμένη εικόνα δεν είναι άλλο από την αναλλοίωτη υπεροχή του πρωθυπουργού απέναντι στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, και δη στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αδυνατεί να επωφεληθεί από τη δύσκολη για την κυβέρνηση παρούσα συγκυρία και την όποια φθορά και δυσαρέσκεια συνεπάγεται η άσκηση της διακυβέρνησης.

mitsotakis
Στελέχη στο Μέγαρο Μαξίμου αποδίδουν το κλίμα που διαμορφώνεται στο πεδίο των μετρήσεων, καθώς και της ίδιας της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας, στην όλο και πιο σαφή εικόνα που αποκτούν οι πολίτες σχετικά με τα διλήμματα των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

«Πλέον, καταλαβαίνουν όλοι ότι στις προσεχείς κάλπες οι Έλληνες θα κληθούν να διαλέξουν πριν και πέρα απ’ όλα τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα τις πρωτοφανείς διεθνείς κρίσεις που έχουν ενσκήψει, αλλά και την πλέον επιθετική τακτική της Τουρκίας έναντι της χώρας εδώ και δεκαετίες ταυτόχρονα αυτών που θα δημιουργήσει το περιβάλλον εκείνο που θα δώσει στη χώρα ακόμα πιο ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική. Σε αυτούς τους δείκτες, ο Μητσοτάκης δεν χάνει, όπως φαίνεται, με τίποτα από τον Τσίπρα με τα τωρινά δεδομένα, παρότι όλες οι αντιπολιτευτικές πρωτοβουλίες παρακάμπτουν πια τους αρμόδιους υπουργούς και στοχεύουν ευθέως στην αποδόμηση του ιδίου», τονίζουν στα «Π» συνομιλητές της ηγετικής ομάδας της κυβέρνησης, αποτυπώνοντας τις αναλύσεις που λαμβάνουν χώρα αυτό το διάστημα σε Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς.

Στο πλαίσιο αυτό, η προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ. θα επικεντρωθεί τεχνικά, πέραν βεβαίως της αντιμετώπισης των οικονομικών και ενεργειακών προκλήσεων, αλλά και της τουρκικής απειλής, σε μια επιχειρηματολογία διαρκούς σύγκρισης μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση μάλιστα και τα πεπραγμένα του ενός και του άλλου στην περίοδο της διακυβέρνησής τους.

«Ο Τσίπρας προσπάθησε να εξασφαλίσει με πρωτοφανή ψέματα την εμπιστοσύνη και την ψήφο των Ελλήνων και πορεύθηκε με ανευθυνότητα και ουκ ολίγες θεσμικές εκτροπές σε όλη τη διάρκεια της θητείας του. Αντιθέτως, ο Μητσοτάκης μπορεί να λέει χωρίς περιστροφές πως οι βασικές γραμμές του κυβερνητικού του σχεδίου υλοποιήθηκαν, έστω και υπό τις αντίξοες συνθήκες της τελευταίας τριετίας», σημειώνουν στελέχη του στενού πρωθυπουργικού πυρήνα.

Με τον τρόπο αυτό, οι επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρούν πως, εκτός των άλλων, θα ενισχυθεί περισσότερο, όσο περνάει ο καιρός, και το επιχείρημα για την επίτευξη της «γαλάζιας» αυτοδυναμίας, στη βάση της άποψης ότι η ανάγκη για «καθαρές λύσεις» είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

«Το είπαμε, το πράξαμε»

Η στρατηγική αυτή με την οποία θα πορευθεί το κυβερνών κόμμα τους αμέσως επόμενους μήνες θα γίνει εμφανής με τις πρώτες περιοδείες και ομιλίες που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός μετά τον κύκλο των κρίσιμων συναντήσεών του στο εξωτερικό και αφού πια σχηματοποιηθεί μια όσο το δυνατόν πιο συνολική αντίδραση από την πλευρά της Ευρώπης στο θέμα της ενέργειας και των γενικότερων ανατιμήσεων.

«Το είπαμε, το πράξαμε», θα είναι το μότο γύρω από το οποίο θα κινηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης (μια πρώτη γεύση δόθηκε στη ΔΕΘ) στους πρώτους σταθμούς αυτού του νέου προεκλογικού ταξιδιού. Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθούν και όλοι οι κορυφαίοι υπουργοί, οι οποίοι θα περιοδεύσουν ανά την ελληνική επικράτεια.

Μάλιστα, όπως έχουν γράψει τα «Π», ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, έχει ήδη ετοιμάσει πίνακες που καταδεικνύουν τις κυβερνητικές στοχεύσεις του 2019, οι οποίες έχουν ήδη επιτευχθεί και ως εκ τούτου θα αποτελέσουν κατά μία έννοια «πολιτικό ευαγγέλιο» σε ό,τι αφορά τα επιχειρήματα που θα αναπτύξουν δημόσια τα κυβερνητικά στελέχη.