Γεωργιάδης: Τη Δευτέρα τα επίσημα εγκαίνια στο Ελληνικό - Επαναλειτουργία Ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά το 2023
Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε την σημαντικότητα της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα
Στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά μίλησε το βράδυ της Τρίτης ο Άδωνις Γεωργιάδης και αναφέρθηκε στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και στα εγκαίνια του Ελληνικού, ενώ υπογράμμισε την σημαντικότητα της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα
Ελευσίνα και Σκαραμαγκά θα λειτουργούν το 2023
Ο υπουργός Ανάπτυξης εκτίμησε ότι το αργότερο μέχρι το Μάρτιο θα γίνει η μεταβίβαση των ναυπηγείων Ελευσίνας στον Πάνο Ξενοκώστα και την ΟΝΕΧ. Άρα, από τον Μάρτιο και μετά θα μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία επαναλειτουργίας των ναυπηγείων Ελευσίνος και το 2023 θα είναι σε πλήρη λειτουργία. Άρα, το 2023 θα λειτουργούν και τα δύο ναυπηγεία
«Από την άλλη πλευρά», συνέχισε, «είμαι πάρα πολύ υπερήφανος διότι εν μέσω αυτών των φοβερών δυσκολιών και αναποδιών, η ελληνική οικονομία και η Ελλάδα γενικά αυτά τα 3,5 χρόνια έχει κάνει ορισμένα σημαντικά βήματα προς τα εμπρός. Εσείς που είστε άνθρωποι της ναυτιλίας και άρα ταξιδεύετε πολύ στο εξωτερικό είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε ότι την Ελλάδα σήμερα την βλέπουν έξω με τελείως διαφορετικό τρόπο από ό,τι την έβλεπαν μέχρι πριν από λίγα χρόνια».
Αντιθέτως, η επανεκλογή μιας σταθερής κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη θα δώσει πολύ μεγάλη ώθηση στην οικονομία, τα επόμενα χρόνια», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.
Εγκαίνια τη Δευτέρα στο Ελληνικό
Πιο αναλυτικά σε ό,τι αφορά στις αλλαγές που έχουν συντελεστεί και έχει γίνει η χωρα μας επενδυτικός προορισμός ο υπουργός σημείωσε: «Η Ελλάδα πραγματικά σήμερα είναι μια διαφορετική χώρα όχι μόνο σε επίπεδο διακυβέρνησης, αλλά έχει συμβεί και μία ουσιαστική μεταβολή στην ουσία της ελληνικής κοινωνίας. Και φέρνω πάντα ως παράδειγμα την επένδυση στο Ελληνικό. Τη Δευτέρα είναι τα επίσημα εγκαίνια του έργου, το οποίο πηγαίνει πάρα πολύ καλά, προηγείται του χρονοδιαγράμματος, έχουν πουληθεί όλα τα ακίνητα της πρώτης φάσης και δεν έχει καθόλου εκκρεμότητες».
Σύντομα θα αλλάξει ο εθνικός στόχος από τα 20 στα 30 giga σε σχέση με τις ΑΠΕ
Υπό το παρόν κλίμα της πολύ μεγάλης παγκόσμιας αναταραχής, τόνισε ο υπουργός, δημιουργούνται ευκαιρίες για την ελληνική οικονομία. Το πρώτο πεδίο ενδιαφέροντος, όπως είπε ο υπουργός είναι η παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
«Ο εθνικός μας στόχος για την παραγωγή ΑΠΕ προέβλεπε ότι μέχρι το 2030 η Ελλάδα θα πρέπει να παράγει 20 giga από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με τις επενδύσεις που έχουμε ήδη εγκρίνει, κατασκευάσει και έχουμε πάρει όρους σύνδεσης, ο στόχος των 20 giga θα έχει επιτευχθεί μεταξύ Μαρτίου - Αυγούστου του 2024. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι σύντομα θα αλλάξουμε τον εθνικό μας στόχο από τα 20 στα 30 giga.
Και ήδη έχουμε γιγαντιαία προγράμματα και στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο ΕΣΠΑ για την παραγωγή ενέργειας για ιδιοκατανάλωση και στα σπίτια και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και πιστεύω ότι με το ρυθμό αυτό σε μερικά χρόνια η Ελλάδα θα είναι μία τελείως διαφορετική χώρα» είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Βιομηχανία
Το δεύτερο πεδίο ενδιαφέροντος είναι η βιομηχανία. Οι Ευρωπαίοι μέσα στην πανδημία άρχισαν να βλέπουν ότι το να έχουν τελικά όλη την παραγωγή τους στην Ασία δεν είναι τόσο καλή ιδέα και στη συζήτηση που ξεκίνησε ώστε «να φέρουν εργοστάσια προς τα εδώ», όπως είπε, «η Ελλάδα πρέπει να προσπαθήσει να πάρει ένα μερίδιο […] και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πλεονέκτημα για να το πάρουμε. Γιατί η Ευρώπη δεν θέλει μόνο να φέρει βιομηχανίες από την Ασία στην Ευρώπη, θέλει αυτές οι βιομηχανίες να δουλεύουν με "πράσινη" ενέργεια και για λόγους κόστους στην παρούσα συγκυρία αλλά και για λόγους "πράσινης" πολιτικής που είναι ο κεντρικός στόχος της Ευρώπης»
Ελευσίνα και Σκαραμαγκά θα λειτουργούν το 2023
Ο υπουργός Ανάπτυξης εκτίμησε ότι το αργότερο μέχρι το Μάρτιο θα γίνει η μεταβίβαση των ναυπηγείων Ελευσίνας στον Πάνο Ξενοκώστα και την ΟΝΕΧ. Άρα, από τον Μάρτιο και μετά θα μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία επαναλειτουργίας των ναυπηγείων Ελευσίνος και το 2023 θα είναι σε πλήρη λειτουργία. Άρα, το 2023 θα λειτουργούν και τα δύο ναυπηγείαΜία περίοδο νηνεμίας και ηρεμίας δεν είχαμε μέχρι σήμερα
Όπως υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης, «Η κυβέρνησή μας ήρθε στην εξουσία υποτίθεται σε μία Ελλάδα που επέστρεψε στην κανονικότητα για να αντιμετωπίσει στην αφετηρία της την κρίση στον Έβρο και στο Αιγαίο, την πανδημία και τις καραντίνες, την εισβολή στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, την πληθωριστική κρίση και τώρα αν μπει και η Λευκορωσία στον πόλεμο, όπως συζητείται από χθες, έναν πόλεμο πραγματικά πολύ μεγάλης κλίμακας μέσα στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Μία περίοδο νηνεμίας και ηρεμίας δεν είχαμε μέχρι σήμερα».«Από την άλλη πλευρά», συνέχισε, «είμαι πάρα πολύ υπερήφανος διότι εν μέσω αυτών των φοβερών δυσκολιών και αναποδιών, η ελληνική οικονομία και η Ελλάδα γενικά αυτά τα 3,5 χρόνια έχει κάνει ορισμένα σημαντικά βήματα προς τα εμπρός. Εσείς που είστε άνθρωποι της ναυτιλίας και άρα ταξιδεύετε πολύ στο εξωτερικό είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε ότι την Ελλάδα σήμερα την βλέπουν έξω με τελείως διαφορετικό τρόπο από ό,τι την έβλεπαν μέχρι πριν από λίγα χρόνια».
Αναγκαία η πολιτική σταθερότητα
Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε την σημαντικότητα της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα. «Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα σε μια οικονομία που είναι σε συνθήκες πολέμου να προστεθεί πολιτική αβεβαιότητα, διότι οι επενδυτές το πρώτο που δεν θέλουν είναι πολιτική αβεβαιότητα.Αντιθέτως, η επανεκλογή μιας σταθερής κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη θα δώσει πολύ μεγάλη ώθηση στην οικονομία, τα επόμενα χρόνια», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.
Εγκαίνια τη Δευτέρα στο Ελληνικό
Πιο αναλυτικά σε ό,τι αφορά στις αλλαγές που έχουν συντελεστεί και έχει γίνει η χωρα μας επενδυτικός προορισμός ο υπουργός σημείωσε: «Η Ελλάδα πραγματικά σήμερα είναι μια διαφορετική χώρα όχι μόνο σε επίπεδο διακυβέρνησης, αλλά έχει συμβεί και μία ουσιαστική μεταβολή στην ουσία της ελληνικής κοινωνίας. Και φέρνω πάντα ως παράδειγμα την επένδυση στο Ελληνικό. Τη Δευτέρα είναι τα επίσημα εγκαίνια του έργου, το οποίο πηγαίνει πάρα πολύ καλά, προηγείται του χρονοδιαγράμματος, έχουν πουληθεί όλα τα ακίνητα της πρώτης φάσης και δεν έχει καθόλου εκκρεμότητες».Σύντομα θα αλλάξει ο εθνικός στόχος από τα 20 στα 30 giga σε σχέση με τις ΑΠΕ
Υπό το παρόν κλίμα της πολύ μεγάλης παγκόσμιας αναταραχής, τόνισε ο υπουργός, δημιουργούνται ευκαιρίες για την ελληνική οικονομία. Το πρώτο πεδίο ενδιαφέροντος, όπως είπε ο υπουργός είναι η παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.«Ο εθνικός μας στόχος για την παραγωγή ΑΠΕ προέβλεπε ότι μέχρι το 2030 η Ελλάδα θα πρέπει να παράγει 20 giga από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με τις επενδύσεις που έχουμε ήδη εγκρίνει, κατασκευάσει και έχουμε πάρει όρους σύνδεσης, ο στόχος των 20 giga θα έχει επιτευχθεί μεταξύ Μαρτίου - Αυγούστου του 2024. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι σύντομα θα αλλάξουμε τον εθνικό μας στόχο από τα 20 στα 30 giga.
Και ήδη έχουμε γιγαντιαία προγράμματα και στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο ΕΣΠΑ για την παραγωγή ενέργειας για ιδιοκατανάλωση και στα σπίτια και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και πιστεύω ότι με το ρυθμό αυτό σε μερικά χρόνια η Ελλάδα θα είναι μία τελείως διαφορετική χώρα» είπε ο κ. Γεωργιάδης.