Μητσοτάκης από Βουλή: Πρόσκαιρη η κρίση - Θα κοστίσει αλλά δεν θα μας λυγίσει
«Σε μία μεγάλη καταιγίδα, αμυνόμαστε με τον καλύτερο τρόπο με μέτρα για ακρίβεια και υποστήριξη εισοδήματος στις ανατιμήσεις»
Ξεκινώντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ως «μία χαρμόσυνη στιγμή το να γεμίζουν τα θεωρεία από μαθητές», συνεχίζοντας για τον χαμό του Ολυμπιονίκη, Αλέξανδρου Νικολαϊδη.
«Θέλω να εκφράσω την οδύνη μου για την τόσο σκληρή απώλειά του. Υπέροχος αθλητής, οικογενειάρχης και ευγενκός πολιτικός αντίπαλος. Υπηρέτησε την παράταξή του με συνέπεια».
«Δέχτηκα για δύο λόγους τη σημερινή συνεδρίαση. Γιατί το θέμα που απειλεί όλες τις χώρες και τον τόπο μας, είναι η ακρίβεια. Έχετε δίκιο που λέτε ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους τους πολίτες, ήρθα να ξεκαθαρίσω αλήθειες και ψέματα. Να χτίσουμε ένα ανάχωμα ανάμεσα στην ενέργεια και τις τιμές».
«Η ερώτησή σας δεν αναφέρει τους λόγους αυτής της κρίσης. Είτε έχετε επικίνδυνη άγνοια ή επικίνδυνες προθέσεις. Στις 474 λέξεις της ερώτησής σας δεν βρήκαμε ούτε μία λέξη να κατονομάσετε την αιτία για όλα αυτά. Την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η ακρίβεια οφείλεται στους εκβιασμούς της Ρωσίας για το φυσικό αέριο. Δεν είπατε τίποτα στη μισή ώρα της ομιλίας σας γι'αυτό. Όχι πάλι συγκινητικές διακηρύξεις επί ειρήνης που εξισώνουν τον επιτιθέμενο και τον αμυνόμενο, θα περίμενα να καταγγείλετε ευθέως τη ρωσική επιθετικότητα και να παραδεχτείε ότι ο παρ'ολίγον χρηματοδότης σας το 2015 αποτελεί κίνδυνο για την ειρήνη και την ανθρωπότητα».
«Από τους ευρωπαϊκούς πινακες αποτυπώνεται αυτό που θελετε και όχι την πραγματικότητα. Ουκ ολίγες χώρες, πέντε μάλιστα έχουν πληθωρισμό πάνω από την Ελλάδα. Για να αποκαταστήσουμε την τάξη και τα πραγματικά στοιχεία. Σε μία μεγάλη καταιγίδα, η πατρίδα μας αμύνεται με τον καλύτερο τρόπο με μέτρα για την ακρίβεια και υποστήριξη του εισοδήματος στις ανατιμήσεις. 13 δις ευρώ στοίχισαν τα μέτρα στήριξης».
«Η ακρίβεια έχει όνομα και είναι η Ρωσία. Όπως η Ρωσία ανατινάζει τα σύνορα και την ασφάλεια της ηπείρου, έτσι πιέζει και με το αέριο. Οι αυξήσεις έχουν συγκεκριμένη αιτία και διεύθυνση που πρέπει να επιστραφούν. Να μην υπάρξει ένα τετελεσμένο επίθεσης και κατοχής στην καρδιά της Ευρώπης. Η πρόσκαιρη κρίση, ναι, θα κοστίσει, αλλά δε θα μας λυγίσει. Σταματήστε τα ψέματα και την παραχάραξη της αλήθειας. Επιμένετε, κ. Τσίπρα, στο ιβηρικό μοντέλο, ρωτήστε τους συνεργάτες σας πως λειτουργεί το ιβηρικό μοντέλο. Σας λέω πως θα ήταν υψηλότερες οι τιμές και η κάλυψη για τον κρατικό προϋπολογισμό. Να είστε καλύτερα ενημερωμένος όταν μιλάτε για σύνθετα τεχνικά ζητήματα. Μη δίνουμε εντυπώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
«Έχουμε εισπράξει 2,7 δισ. ευρώ από τα υπερκέρδη έχουμε εισπράξει μέσα σε 3 μήνες και έρχεστε κύριε Τσίπρα και λέτε πως δεν έχουμε εισπράξει τίποτα. Πρώτος εγώ έθεσα αυτό το θέμα στην ΕΕ για τα διυλιστήρια. Ηταν εθνική πρόταση, ελληνική πρόταση και θα γίνει μέρος ευρωπαϊκού κανονισμού Αλλά η αλήθεια ξέρετε δεν διαστρεβλώνεται εύκολα. Μηχανισμός ανάκτησης συγκυριακών εσόδων που υιοθέτησε η ΕΕ. Η αλήθεια δεν διαστρεβλώνεται με τεχνητά στοιχεία. Οι πολίτες ξέρουν πως το κράτος στήριξε με μία σειρά από αρχές Ιουνίου με αρχές Οκτωβρίου. 2 χιλ κιλοβατώρες 278 ευρω, 700 ευρω το ταμείο ενεργειακής εξάρτησης. 231 πληρωτέο, 560 ποσό κρατικής επιδότησης. 1.200 κιλοβατώρες, 407 ευρώ ενίσχυση. Αυτή είναι η έμπρακτη στήριξη αυτής της κυβέρνησης για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά στην ενεργειακή κρίση».
«Φαντάζομαι κύριε Τσίπρα θα το είδατε και στο δικό σας λογαριασμό, αφού όλα τα νοικοκυριά στηρίζονται. Να μιλήσουμε για έναν ωραίο μύθο που διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά, στο μύθο της επανακρατικοποίσησης της ΔΕΗ. Δεν γνωρίζετε τη διαφορά μπέιλ άουτ και κρατικοποίησης. Η ΔΕΗ δεν χρήζει μπέιλ άουτ, εμείς κάναμε που τη παραλάβαμε χρεοκοπημένη από εσάς. Ζημιές 1,7 δισ ευρώ το 2019. Ναι αλλάξαμε τον τρόπο με τον οποίο διοικείται Αν έμενε η ΔΕΗ στα χάλια που μας την αφήσατε, δεν θα λεγόταν ΔΕΗ, αλλά ΔΕΝ γιατί δεν θα μπορούσε να υπάρχει με τις δικές σας πολιτικές κύριε Τσίπρα».
«Σε μία Ευρώπη που δοκιμάζεται από έναν αιματηρό πόλεμο και μία ενεργειακή έκρηξη, η Ελλάδα αντιστέκεται. Ουδέποτε είπαμε ότι έχουμε μία μαγική λύση να επανέλθουν οι τιμές στην προ πολέμου κατάσταση, προσπαθούμε όμως με μέτρα στοχευμένα να περιορίσουμε τις τιμές. Η χώρα αμύνεται και προχωρά ταυτόχρονα. Να θυμίσω σε όλους ότι ήδη έχουμε επιστρέψει 300 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές καλύπτοντας μεγάλες αυξήσεις. Υλοποιήσαμε το fuel pass για ένα 6μηνο. Βλέπετε, το αποθεματικό 1 δις ευρώ για τον ίδιο σκοπό.Μας είπατε ότι δεν κάνουμε τίποτα, ότι νοιαζόμαστε μόνο για τα συμέροντα. Δεν είμαστε κόμμα των λίγων, είμαστε κόμμα των πολλών».
«Καμία χώρα δεν έχει ανεξάντλητες δημοσιονομικές δυνατότητες. Η κυβέρνηση και εγώ δεν πρόκειται να οδηγήσουμε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό που μας οδήγησε σε 3 μνημόνια και διεθνή επιτήρηση για 12 χρόνια, το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει οριστικά. Οι λύσεις που προτείνετε κ. Τσίπρα μας οδηγούν εκεί. Τα 25 δισ. του πακέτου Θεσσαλονίκης μας οδηγούν. Αν εφαρμόζεται τότε θα είχαμε πτώχευση σε έναν μήνα. Θα περίμενα να είχατε μάθει κάτι περισσότερο από την προηγούμενη εμπειρία και τις κωλοτούμπες του δημοψηφίσματος και ενός αχρείαστου τρίτου Μνημονίου».
«Μετράμε τις δυνατότητες μας και αν είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι και για το πετρέλαιο ντίζελ Για πάντα και για όλους η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Είναι ανακούφιση για 3 εκατομμύρια εργαζόμενους που είναι συνδεδεμένοι με σταθερό μισθό. 2,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα δουν για πρώτη φορά αύξηση στις συντάξεις μετά από πολλά χρόνια. Σε μια πολύ σύνθετη πραγματικότητα σε μια χώρα όπως η δική μας που είναι εξαρτημένη από εισαγωγές χρειάζονται έξυπνες απαντήσεις και όχι να ακούγονται σκουριασμένες τιμές για πλαφόν σε μια ανοικτή οικονομία αλλά είναι μέτρα για έκτακτες περιπτώσεις όπως έγινε στα καυσόξυλα. Aπαιτείται σοβαρότητα, κ. Τσίπρα, να αποφύγετε την κινδυνολογία. Έχετε πέσει έξω εσείς και οι συνεργάτες σας σε όλες τις πρβλέψεις σας όλους τους τελευταίους μήνες»,
«Η σημερινή συνεδρίασή μας δεν είχε καμία ερώτηση, μόνο την απάντηση προς τους πολίτες που ξέρουν ποιοι μπορούν να χτίζουν μετά τις καταιγίδες, με συνέπεια, με σταθερότητα και συνέχεια».
Αναλυτικά η πρωτολογία του
Πράγματι, κ. Πρόεδρε, είναι μία χαρμόσυνη στιγμή να βλέπουμε πάλι τα θεωρεία να γεμίζουν με μαθητές από σχολεία όλης της χώρας. Είναι όμως και μία στενάχωρη μέρα η σημερινή. Και θα ήθελα κι εγώ να καταθέσω τη θλίψη μου -και πιστεύω εκφράζω την οδύνη όλων μας- για την τόσο σκληρή απώλεια του Αλέξανδρου Νικολαΐδη.Ήταν ένας πρωταθλητής της ζωής, της έδωσε νόημα ακόμα και με τα λόγια που μάς άφησε φεύγοντας από αυτήν. Ήταν ένας υπέροχος αθλητής, ένας τρυφερός οικογενειάρχης, ένας ευγενικός πολιτικός αντίπαλος. Τα θερμά μου συλλυπητήρια, εκ μέρους και της Νέας Δημοκρατίας, στους δικούς του ανθρώπους και στην παράταξη την οποία υπηρέτησε με συνέπεια.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, δέχτηκα πρόθυμα σήμερα να απαντήσω στην επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για δύο κυρίως λόγους.
Πρώτον, γιατί το θέμα της είναι η ακρίβεια. Είναι μία απειλή που πολιορκεί όλες τις χώρες και ασφαλώς και τον τόπο μας. Έχετε δίκιο να λέτε, ότι είναι το πρώτο ζήτημα το οποίο απασχολεί σήμερα όλους τους Έλληνες πολίτες. Και δεύτερον, ήθελα να έρθω σήμερα στη Βουλή για να μου δοθεί μία ευκαιρία, όχι τόσο ενώπιον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά ενώπιον του Ελληνικού λαού να ξεκαθαρίσω, αλήθειες και ψέματα, γύρω από τα μέτρα τα οποία προωθεί η πολιτεία για να χτίσουμε ένα κοινωνικό ανάχωμα, απέναντι στις συνέπειες αυτής της πρωτοφανούς διπλής κρίσης: στην ενέργεια και στις τιμές.
Το παράδοξο αυτής της συνεδρίασης, είναι ότι δεν διαφωνούμε ουσιαστικά στις διαπιστώσεις. Και πράγματι, παρά τις γενναίες παρεμβάσεις -θα μιλήσω πολύ πιο αναλυτικά για το θέμα αυτό στη συνέχεια- οι λογαριασμοί ρεύματος παραμένουν υψηλοί σε σχέση με αυτό το οποίο πλήρωναν οι Έλληνες πολίτες πριν από δύο χρόνια. Η λειτουργία των επιχειρήσεων γίνεται πιο αγχώδης. Ο οικογενειακός προϋπολογισμός γίνεται μία πιο δύσκολη εξίσωση. Ναι, οι πολίτες δοκιμάζονται και αγωνιούν για το δύσκολο χειμώνα ο οποίος έρχεται.
Με τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, βλέπουμε εντελώς διαφορετικά τόσο τις αιτίες όσο και τις απαντήσεις σε αυτό το πρόβλημα. Και λυπάμαι πραγματικά γιατί σε ένα κείμενο μιας σελίδας, στην επίκαιρη ερώτηση που μου κατέθεσε ο κ. Τσίπρας και την οποία απαντώ σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων, γιατί σε αυτό το κείμενο της μιας σελίδας μπορέσατε, κύριε Τσίπρα, να χωρέσετε τρία αυθαίρετα συμπεράσματα τα οποία καταλήγουν σε δυο αμήχανα ερωτήματα, με επιχειρήματα μάλιστα -τα επαναλάβατε και σήμερα- τα οποία δηλώνουν είτε επικίνδυνη άγνοια είτε επικίνδυνες προθέσεις, με παρούσα παντού την καταστροφολογία.
Παρούσα την καταστροφολογία αλλά με έναν απόντα. Γιατί, στις 474 λέξεις της ερώτησής σας δεν βρήκατε ούτε μία για να κατονομάσετε τον πρώτο ένοχο αυτής της παγκόσμιας επίθεσης του πληθωρισμού: τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Αν κάποιος δεν γνώριζε τίποτα για το τι έχει συμβεί στον κόσμο τους τελευταίους οκτώ μήνες και διάβαζε την ερώτησή σας, θα έμενε πράγματι με την εντύπωση ότι η ακρίβεια οφείλεται τάχα σε κάποιες σκοτεινές δυνάμεις που με την ανοχή της Κυβέρνησης κερδοσκοπούν σε βάρος των Ελλήνων. Μας τα ξαναείπατε όλα αυτά σήμερα.
Ότι η ακρίβεια, η μεγαλύτερη έκρηξη του πληθωρισμού τα τελευταία 40 χρόνια παγκοσμίως, δεν οφείλεται σε ένα παράνομο πόλεμο, τον οποίο εξαπέλυσε η Μόσχα εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους, δυναμιτίζοντας την παγκόσμια σταθερότητα. Ότι αυτή η παγκόσμια έκρηξη τιμών δεν οφείλεται στους ωμούς εκβιασμούς της Ρωσίας, με μοχλό το φυσικό αέριο και με στόχο όλες τις ελεύθερες Δυτικές κοινωνίες.
Τα ξεχάσατε όλα αυτά. Δεν αναφερθήκατε καθόλου στην ομιλία σας, μιλήσατε μισή ώρα για όλα αυτά. Δεν είπατε τίποτα.
Θα περίμενα, λοιπόν, σήμερα, κατ’ ελάχιστον, κύριε Τσίπρα, έστω και αργοπορημένα, όχι πάλι συγκινητικές διακηρύξεις περί ειρήνης γενικά, που εξισώνουν τον επιτιθέμενο και τον αμυνόμενο. Θα περίμενα και σήμερα, για λόγους όχι μόνο εθνικούς αλλά και βαθύτατα οικονομικούς, μία σαφή καταδίκη του κ. Putin. Να καταγγείλετε επιτέλους ευθέως τη ρωσική επιθετικότητα η οποία πυροδοτεί τη σημερινή αναταραχή και να παραδεχτείτε επιτέλους ότι ο παρ’ ολίγον δανειστής σας το 2015 αποτελεί εχθρό της δημοκρατίας και κίνδυνο για τη σταθερότητα και την πρόοδο των λαών.
Η ακρίβεια συνεπώς, η παγκόσμια ακρίβεια και η ελληνική ακρίβεια, έχει όνομα και είναι η εκβιαστική χρήση των ορυκτών καυσίμων, πρωτίστως του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ως ασύμμετρου όπλου κατά της Ευρώπης.
Γιατί όπως η Ρωσία με τα κανόνια της ανατινάζει τα σύνορα και την ασφάλεια της ηπείρου, έτσι και με το φυσικό αέριο πιέζει για να υπονομεύσει την ευημερία των ευρωπαίων πολιτών.
Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί και οι αυξήσεις στα ράφια, λοιπόν, έχουν συγκεκριμένη αιτία, αλλά και συγκεκριμένη διεύθυνση, στην οποία πρέπει να επιστραφούν.
Αυτό άλλωστε είναι και το διπλό τίμημα που πρέπει να καταβάλει ο ελεύθερος κόσμος τώρα, ώστε να μην υπάρξει ποτέ ένα τετελεσμένο επίθεσης και κατοχής στην καρδιά της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα τα κράτη πιο γρήγορα να χαράξουν το δικό τους ενεργειακό δρόμο προς φθηνότερες και καθαρότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μακριά από εξαρτήσεις απρόβλεπτων -και όπως φάνηκε- επικίνδυνων προμηθευτών.
Όπως έχω πει, και αυτή η πρόσκαιρη κρίση ναι, θα κοστίσει, δεν θα μας λυγίσει όμως. Αντίθετα, ειδικά στον τομέα της ενέργειας θα λειτουργήσει και ως μοχλός πίεσης για να επιταχύνουμε και άλλο την πορεία μας προς την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μας μείγματος. Kαι πράγματι ήταν πολύ σημαντικό ότι την προηγούμενη Παρασκευή για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, για αρκετές ώρες, όλη η ενέργεια η οποία καταναλώθηκε στην Ελλάδα, παρήχθη αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Μίλησα για τρεις αυθαίρετους ισχυρισμούς του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, με τους οποίους επιδιώκει να κατασκευάσει εθνικούς υπευθύνους για διεθνή προβλήματα, όχι μόνο ξεχνώντας τον κύριο Putin, αλλά παραχαράσσοντας και τα στοιχεία για την Ελλάδα.
Η χώρα μας δεν είναι, όπως ισχυρίζονται συχνά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε πρώτη στον πληθωρισμό, ούτε προφανώς πρώτη στην ενεργειακή ακρίβεια. Από τους ευρωπαϊκούς πίνακες επιλέγετε εκείνους που θέλετε, αλλά όχι αυτούς οι οποίοι αποτυπώνουν την πραγματικότητα.
Η αλήθεια λοιπόν είναι πως ναι, η Ελλάδα έχει λίγο υψηλότερο πληθωρισμό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος είναι λίγο πάνω από το 10%. Εμείς είμαστε στο 12%, υπάρχουν όμως ουκ ολίγες χώρες οι οποίες έχουν πληθωρισμό άνω του 15%. 17% η Ολλανδία, 18,6% η Ουγγαρία, 17,1% η Τσεχία, 22% η Εσθονία, 21% η Λιθουανία. Για να αποκαταστήσουμε λοιπόν την τάξη και τα πραγματικά στοιχεία.
Σε μία γενική καταιγίδα, η πατρίδα μας αμύνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με μέτρα για την ακριβή ενέργεια η οποία τροφοδοτεί την ακρίβεια, αλλά και με στήριξη του εισοδήματος κόντρα στις ανατιμήσεις. Μόνο για το 2022, η δέσμη στήριξης πλησιάζει τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μιλήσατε για την ενέργεια. Μας παρουσιάσατε πάλι ότι η Ελλάδα έχει την ακριβότερη ενέργεια στην Ευρώπη, ότι εδώ ο ενεργειακός πληθωρισμός έχει ξεφύγει. Αναφερθήκατε σε κάποια στοιχεία τα οποία δείχνουν κόστος ενέργειας σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα.
Πράγματι, στα στοιχεία αυτά πάντα η Ελλάδα υπολειπόταν. Για πάμε να δούμε όμως τα απόλυτα στοιχεία της ενέργειας, κύριε Τσίπρα. Λοιπόν, «all-in electricity and user price» μαζί με ΦΠΑ, άρα τιμή ηλεκτρικής ενέργειας μαζί με το ΦΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2022. Πόλεις: Αθήνα 23,23 σεντ ανά κιλοβατώρα. Μαδρίτη; Κύριε Τσίπρα, κοιτάξτε λίγο εδώ, αυτά πληρώνουν τα νοικοκυριά. Αυτές είναι οι τιμές που πληρώνουν τα νοικοκυριά. Πόσο η Μαδρίτη; 42 η Μαδρίτη και το περιβόητο Ιβηρικό μοντέλο το οποίο συνέχεια διαφημίζετε. Βρυξέλλες 53, Ρώμη 40, Κοπεγχάγη 77, Άμστερνταμ 67. Αυτές είναι οι πραγματικές τιμές, τις οποίες πληρώνουν σήμερα οι Έλληνες καταναλωτές σε σχέση με αυτά τα οποία πληρώνουν οι Ευρωπαίοι. Σταματήστε επιτέλους τα ψέματα και την παραχάραξη της αλήθειας.
Με τις επιδοτήσεις λοιπόν που δίνουμε, το κόστος ενέργειας είναι αισθητά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και επιμένετε κύριε Τσίπρα, στο Ιβηρικό μοντέλο. Ρωτήστε. Ίσως θέλετε να επικοινωνήσετε και τώρα με τους συνεργάτες σας, να σας εξηγήσουν πραγματικά πως δουλεύει το Ιβηρικό μοντέλο. Και αν σήμερα εφαρμόζαμε το Ιβηρικό μοντέλο, αν οι τιμές για τους τελικούς καταναλωτές, αλλά και η επιβάρυνση για τον εθνικό προϋπολογισμό, θα ήταν χαμηλότερη.
Σας λέω λοιπόν ότι θα ήταν και υψηλότερες οι τιμές όπως είναι και υψηλότερη η επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό. Διότι κάποιος πρέπει να καλύψει αυτή τη διαφορά μεταξύ των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και των τιμών που αγοράζουν το φυσικό αέριο οι ηλεκτροπαραγωγοί. Και κατά κανόνα είναι ο κρατικός προϋπολογισμός.
Άρα καλό θα ήταν να είστε λίγο καλύτερα ενημερωμένος, όταν μιλάτε για ζητήματα τα οποία αντιλαμβάνομαι ότι είναι σύνθετα τεχνικά. Αλλά μην αφήνετε σε αυτή την αίθουσα να πλανώνται εντυπώσεις οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Μας ξαναείπατε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να φορολογήσουμε τα υπερέσοδα των παραγωγών και ότι αφήνουμε την κερδοσκοπία παντελώς ανεξέλεγκτη, όταν από αυτό το βήμα, πρώτος εγώ μίλησα για τη φορολόγηση με 90% των υπερεσόδων για την περίοδο μέχρι τον Ιούλιο του 2022. Με βεβαιωμένα πια έσοδα τα οποία θα εισπραχθούν στο τέλος του χρόνου, βάσει των υπολογισμών της ΡΑΕ βέβαια, όχι των δικών σας αυθαίρετων υπολογισμών οι οποίοι προφανώς και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Και βέβαια, αποφεύγετε να μιλήσετε για το γεγονός ότι η πατρίδα μας έχει θέσει σε λειτουργία, πρώτη από τον Ιούλιο, έναν εθνικό μηχανισμό ανάκτησης των συγκυριακών εσόδων των εταιρειών ενέργειας, αυτών που αποκαλείτε «ουρανοκατέβατα κέρδη».
Πόσα έχουμε εισπράξει, κύριε Τσίπρα, από αυτόν τον μηχανισμό; 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ έχουμε εισπράξει. Και έρχεστε και λέτε ότι δεν έχουμε πάρει τίποτα. 2,7 δισεκατομμύρια σε τρεις μήνες.
Και αυτός ο μηχανισμός είναι μια εθνική επιτυχία, όχι μόνο γιατί αποδίδει. Διότι αυτό το μοντέλο ανάκτησης των υπερεσόδων, κύριε Τσίπρα, υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γίνεται πια υποχρεωτικό για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Άρα κάτι καλό κάναμε.
Εσείς επιμένετε στο ισπανικό μοντέλο. Εντάξει, το εισηγήθηκε μία σοσιαλιστική κυβέρνηση, θα μας στοίχιζε κάτι παραπάνω. Επιτρέψτε μας να μπορέσουμε εμείς να χαράξουμε τον δικό μας δρόμο.
Κάνατε μία αναφορά και στα υπερέσοδα των διυλιστηρίων, των εταιρειών επεξεργασίας πετρελαιοειδών. Και εδώ πάλι θα σας στεναχωρήσω, κύριε Τσίπρα.
Πρώτος εγώ έθεσα το ζήτημα αυτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πειστεί. Και στον κανονισμό ο οποίος θα εκδοθεί εντός των επόμενων εβδομάδων θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων και το ποσό αυτό θα εισπραχθεί στο τέλος του 2022, όπως θα συμβεί σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.
Και αυτό ήταν εθνική πρόταση, ελληνική πρόταση. Και θα γίνει μέρος Ευρωπαϊκού Κανονισμού, θα έχει δηλαδή στοιχεία υποχρεωτικότητας για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.
Αλλά η αλήθεια, ξέρετε, δεν διαστρεβλώνεται εύκολα με γενικής χρήσης στατιστικά στοιχεία. Διότι όλοι οι πολίτες σήμερα γνωρίζουν, εισπράττοντας τον λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας, ότι το κράτος δαπανά ένα σημαντικό ποσό προκειμένου να επιδοτήσει ένα μεγάλο μέρος της αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.
Έχω εδώ μία σειρά από λογαριασμούς. Περίοδος, για να μην λέτε ότι χρησιμοποιώ στοιχεία του παρελθόντος, αρχές Ιουνίου με αρχές Οκτωβρίου. 2.000 κιλοβατώρες. Ποσό πληρωμής, 278 ευρώ. Ποσό κρατικής επιδότησης Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, 700 ευρώ.
Αυτό τι είναι, κύριε Τσίπρα; Δεν είναι στήριξη της κοινωνίας; Άλλος λογαριασμός. Ίδια περίοδος, λίγη χαμηλότερη κατανάλωση. 231 ευρώ πληρωτέο ποσό. Ποσό κρατικής επιδότησης, 564 ευρώ.
Ακόμα μικρότερη κατανάλωση, 1.200 κιλοβατώρες. Ποσό πληρωμής, 191 ευρώ. Ποσό κρατικής επιδότησης ταμείου ενεργειακής μετάβασης, 407 ευρώ. Αυτή είναι η έμπρακτη πολιτική στήριξης αυτής της κυβέρνησης για να μειώσουμε την επίπτωση μιας παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.
Φαντάζομαι, κύριε Τσίπρα, θα τα έχετε δει και εσείς στο δικό σας λογαριασμό. Διότι όλα τα ελληνικά νοικοκυριά επιδοτούνται σήμερα μέσω του μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων, ο οποίος συμμετέχει κατά τα 2/3 στη στήριξη αυτής της μεγάλης προσπάθειας. Κατά το 1/3 περίπου συμμετέχει ο κρατικός προϋπολογισμός.
Αλλά για πάμε να μιλήσουμε και λίγο για έναν ακόμα ωραίο μύθο τον οποίον επιμένει να διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η αριστερά ως την μαγική λύση, την πανάκεια η οποία ως δια μαγείας θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα των υψηλών τιμών ενέργειας.
Και αναφέρομαι στο μύθο της επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ. Μάλιστα, κάνετε και συχνές αναλογίες με περιπτώσεις αναγκαστικής κρατικής διάσωσης, μιας γερμανικής εταιρείας φυσικού αερίου η οποία κατέρρεε, διότι αγόραζε τιμές φυσικού αερίου σε εξωφρενικά υψηλές τιμές.
Κύριε Τσίπρα, δεν γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ του bailout και της κρατικοποίησης; Δεν είναι ίδιες έννοιες. Το γνωρίζετε, φαντάζομαι, ότι δεν μιλάμε για το ίδιο πράγμα εδώ πέρα. Διότι η ΔΕΗ, δόξα τω Θεώ, δεν χρήζει bailout. Bailout κάναμε εμείς στη ΔΕΗ όταν την παραλάβαμε χρεοκοπημένη από τη δική σας Κυβέρνηση.
Συσσωρευμένες ζημιές, θα τα ξαναπώ, κύριε Τσίπρα και κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ να τα ακούσετε: 1,7 δις ευρώ το 2019, συνολική κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ την οποία εσείς είχατε δήθεν εξυγιάνει. Πόση ήταν κύριε Τσίπρα; Θυμάστε πόση ήταν η κεφαλοποίηση της ΔΕΗ; 400 εκατομμύρια.
Ναι, αλλάξαμε τον τρόπο με τον οποίον διοικείται η ΔΕΗ και η Επιχείρηση εξυγιάνθηκε. Η αξία της σήμερα είναι πολλαπλάσια. Αν έμενε η ΔΕΗ στα χάλια που μας την εγκαταλείψατε, δεν θα ήταν σε θέση σήμερα να στηρίζει τους πελάτες της.
Δεν θα λεγόταν ΔΕΗ, αλλά «ΔΕΝ», γιατί δεν θα μπορούσε καν να υπάρχει με τις δικές σας πολιτικές, κύριε Τσίπρα. Και φυσικά, κυρίες και κύριοι, το κράτος εξακολουθεί να ελέγχει τη ΔΕΗ και με το 34% που κατέχει. Δεν χρειάζεται το 51%.
Η κρατικοποίηση σήμερα της ΔΕΗ, προσέξτε, θα στοίχιζε, αν υπήρχε τρόπος να την κάνετε, που δεν υπάρχει προφανής τρόπος σήμερα να κάνετε αυτό το οποίο λέτε, ότι θα πάτε από το 34% στο 51%, διότι μάλλον θα πρέπει να κάνετε μια δημόσια προσφορά για όλες τις μετοχές της ΔΕΗ. Aλλά αυτά είναι μικρές λεπτομέρειες οι οποίες σας διέφυγαν.
Αλλά, για να πάμε να δούμε αυτό το 34% πόσο αξίζει σήμερα; Πόσο αξίζει σήμερα; Αυτό είναι περιουσία των Ελλήνων φορολογουμένων, είναι περιουσία του Ελληνικού λαού. Αυτό το 34% αξίζει σήμερα 680 εκατομμύρια, δηλαδή τέσσερις φορές πιο πολύ από ό,τι άξιζε το δικό σας 51% το 2019.
Άρα, τι ακριβώς μας ζητάτε εδώ; Να ζημιωθεί το Δημόσιο; Να γυρίσει ο κ. Φωτόπουλος; Ο φίλος σας, ο κ. Φωτόπουλος, με τον διακόπτη που θα κατέβαζε; Ή μήπως μία κρατική ΔΕΗ που θα δίνει προνομιακά συμβόλαια σε ορισμένα συμφέροντα;
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, τα παραπάνω νομίζω ότι καταγράφουν την πραγματικότητα, όπως την αισθάνονται σήμερα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στην καθημερινότητά τους. Σε μια Ευρώπη η οποία δοκιμάζεται από έναν αιματηρό πόλεμο, από μία πρωτόγνωρη ενεργειακή έκρηξη, η Ελλάδα αντιστέκεται.
Ουδέποτε εγώ ή οποιοδήποτε στέλεχος της Κυβέρνησής μας ισχυριστήκαμε ότι έχουμε τη μαγική λύση για να λύσουμε όλα τα προβλήματα και ότι υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος να εξαφανίσουμε τον παγκόσμιο πληθωρισμό και να επανέλθουν οι τιμές στην προ-πολέμου κατάσταση.
Προσπαθούμε, όμως, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να περιορίσουμε με δικαιοσύνη -και θα επανέλθω στη συνέχεια στην έννοια της δικαιοσύνης- τις δραστικές αρνητικές συνέπειες αυτής της παγκόσμιας κρίσης. Και το κάνουμε με μέτρα στοχευμένα, χωρίς να εξαντλούμε τα εθνικά μας εφόδια και βέβαια ούτε εκείνα για τα οποία έχουμε δεσμευθεί να μην παραμελήσουμε ποτέ. Η χώρα αμύνεται και προχωρά ταυτόχρονα.
Μίλησα εκτενώς για τα ζητήματα του κόστους ενέργειας. Θέλω απλά να θυμίσω στους συναδέλφους και στις συναδέλφισσες, ότι ήδη έχουμε επιστρέψει 300 εκατομμύρια ευρώ στους καταναλωτές, καλύπτοντας πράγματι τις μεγάλες αυξήσεις οι οποίες σημειώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Υλοποιήσαμε το «Fuel Pass» για ένα εξάμηνο. Με παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο έχουν ήδη ενισχυθεί αγρότες, ευάλωτοι πολίτες. Ενώ για το 2023 -θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε πιο αναλυτικά στον προϋπολογισμό- προβλέπεται αποθεματικό 1 δισεκατομμυρίου ευρώ ακόμα για τον ίδιο σκοπό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επειδή μας είπατε τι κάνετε εσείς, δεν κάνετε τίποτα, νοιάζεστε μόνο για τα συμφέροντα, λες και θα ήταν αυτό έξυπνη στρατηγική για ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα όπως είναι η Νέα Δημοκρατία. Θα σας το λέμε συνέχεια: Είμαστε ένα κόμμα της ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας. Δεν είμαστε κόμμα των λίγων, είμαστε κόμμα των πολλών.
Άρα τι κάναμε λοιπόν εμείς σε σχέση με την Ευρώπη. Ένα από τα τρία μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης της κοινωνίας σύμφωνα με το Ινστιτούτο Bruegel. Δείτε τα, κ. Τσίπρα, αυτούς τους πίνακες. Έχουν νομίζω το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Και όπως είπα, τα 2/3 των ενισχύσεων που δίνουμε ειδικά στον τομέα της ενέργειας προέρχονται από τις κρατικές εταιρείες, από τις εταιρείες ενέργειας, το 1/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και αν υπάρχουν και στρεβλώσεις στον τρόπο με τον οποίο εταιρείες ενέργειας τιμολογούν την ηλεκτρική ενέργεια μέσω του μηχανισμού ανάκτησης υπερέσοδων, έχουμε τη δυνατότητα και αυτές να τις εντοπίσουμε και να συλλέξουμε ακόμα πρόσθετα έσοδα όταν κάνουμε την τελική εκκαθάριση στο τέλος της χρονιάς.
Και βέβαια είναι, κ. Τσίπρα, η δυναμική ανάπτυξη η οποία μας δίνει τα πολεμοφόδια να στηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά χωρίς να αυξήσουμε τα ελλείμματά μας.
Καμία χώρα -πόσο μάλλον η Ελλάδα- δεν έχει αστείρευτες δημοσιονομικές δυνατότητες. Και σε καμία περίπτωση, εγώ προσωπικά και η Κυβέρνησή μας, δεν πρόκειται να οδηγήσουμε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, έναν εκτροχιασμό που μας οδήγησε σε τρία μνημόνια και σε διεθνή επιτήρηση για 12 χρόνια. Το κεφάλαιο αυτό για τη χώρα έχει κλείσει οριστικά.
Οι λύσεις που προτείνετε εσείς, κ. Τσίπρα, μας οδηγούν εκεί. Τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ του πακέτου της Θεσσαλονίκης, μας οδηγούν εκεί.
Εάν ποτέ εφαρμόζατε το πρόγραμμά σας αυτό, η χώρα θα χρεοκοπούσε μέσα σε ένα μήνα. Δεν θα συμβεί ποτέ αυτό, διότι ο ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί και πάλι την Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές και για αυτό έχετε και την άνεση, ξέρετε, να τάζετε ό,τι θέλετε. Δεν θα σας ζητήσει κανείς τα ρέστα αν δεν τα εφαρμόσετε. Θα περίμενα, όμως, να έχετε μάθει κάτι περισσότερο από την προηγούμενη τραυματική εμπειρία σας και τις κωλοτούμπες τις οποίες κάνατε υπό την πίεση ενός αδιανόητου δημοψηφίσματος για να μας φέρετε τελικά ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο.
Εσείς, κ. Τσίπρα, επιβαρύνατε την μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους με 29 φόρους. Δεν το ξεχνούν και δεν ξεχνούν επίσης ότι αυτή η Κυβέρνηση μείωσε 52 φόρους, φέρνοντας ανάπτυξη και περισσότερα έσοδα.
Και θα περίμενα, κ. Τσίπρα, ότι είστε πια σε θέση να διακρίνετε μεταξύ φορολογίας και εσόδων και να αντιληφθείτε ότι μία οικονομία μπορεί να αναπτύσσεται, να φέρνει περισσότερα φορολογικά έσοδα και τελικά να είναι ωφελημένα και τα κρατικά ταμεία, αλλά και η ίδια η οικονομία και η κοινωνία. Πείτε μου, κύριε Τσίπρα, μία επιχείρηση, είστε μηχανολόγος, τα πάτε καλύτερα με τους αριθμούς από ό,τι εγώ, για πείτε: μία επιχείρηση, λοιπόν, η οποία...Συγγνώμη, πολιτικός μηχανικός. Μία επιχείρηση, λοιπόν, η οποία ας πούμε ότι βγάζει 100 ευρώ κέρδη, μία μικρομεσαία επιχείρηση βγάζει 100 ευρώ, 1.000 ευρώ κέρδη. Με φορολογία 29% επί δικών σας ημερών θα πλήρωνε φόρο, πόσο; 290 ευρώ. Αν λόγω της ανάπτυξης μία τουριστική επιχείρηση βγάλει 1.500 ευρώ κέρδη με φορολογία 22%, πόσο θα πληρώσει φόρο, κ. Τσίπρα; 330 ευρώ. Αυτό δεν μπορείτε να το αντιληφθείτε; Αυτή την απλή διάσταση μιας οικονομίας η οποία αναπτύσσεται και φέρνει τελικά περισσότερα έσοδα; Τόσο δύσκολο είναι; Τόσο ξένο; Τόσο ξένη σάς είναι αυτή η έννοια;
Αυτή, λοιπόν, είναι η πραγματικότητα σήμερα. Έχουμε μία οικονομία η οποία αναπτύσσεται με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο από την Ευρωζώνη, η οποία μειώνει σημαντικά την ανεργία, με τις εξαγωγές να έχουν διπλασιαστεί -δύο φορές περισσότερες εξαγωγές σε σχέση με το πού ήμαστε τα τελευταία 12 χρόνια- τα δημόσια έσοδα να αυξάνονται και βέβαια ταυτόχρονα να είμαστε σε θέση να δρομολογούμε ένα σημαντικό πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας αλλά, προσέξτε, όχι οριζόντιο. Των πιο ασθενών κοινωνικών στρωμάτων.
Έχουμε ήδη εξαγγείλει μια σειρά από μέτρα. Θεωρώ πως είναι σημαντικά. Είναι μέτρα τα οποία δεν θα μπορούσε ποτέ η Κυβέρνηση μας να υλοποιήσει εάν δεν είχε πετύχει αυτούς τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Είναι προϋπόθεση η υψηλή ανάπτυξη και τα περισσότερα έσοδα τα οποία δημιουργεί για να μπορούμε να στηρίξουμε την κοινωνία.
Έχουμε και λέμε λοιπόν: 250 ευρώ το Δεκέμβριο σε 2.300.000 ευάλωτους συμπολίτες μας. Σημαντικά διευρυμένη η περίμετρος αυτής της στήριξης σε σχέση με το τι κάναμε στο παρελθόν.
Πρόσθετη μηνιαία δόση των δικαιούχων ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. 1,5 επιπλέον δόση στα επιδόματα παιδιού. Συνολική ενίσχυση; 1 δισεκατομμύριο ακόμα.
Επίδομα θέρμανσης. Για την περσινή χρονιά ήταν 174 εκατομμύρια. 300 εκατομμύρια φέτος θα διατεθούν για το επίδομα θέρμανσης.
Οριζόντια επιδότηση 25 λεπτών για όλους τους Έλληνες στο πετρέλαιο θέρμανσης. Άκουγα χθες και διακινούσε και η Αντιπολίτευση σενάρια ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα ανοίξει στο 1,50, στο 1,60. Που άνοιξε το πετρέλαιο θέρμανσης; Κάτω από το 1,40, από 1,33 μέχρι 1,37.
Και βέβαια μας μιλήσατε για το diesel. Αυτό το οποίο παρατηρείται στο diesel δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, κ. Τσίπρα. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο.
Παντού στην Ευρώπη οι τιμές του diesel έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερο από τις τιμές της βενζίνης. Είναι η πραγματικότητα αυτή. Δεν μπορεί να λέτε και να ισχυρίζεστε ότι αυτό είναι μία ελληνική ιδιαιτερότητα όταν αυτό συμβαίνει σε διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της διύλισης ως προς τα προϊόντα diesel.
Να το πούμε τουλάχιστον, να συμφωνήσουμε ότι δεν είναι ελληνικό πρόβλημα. Σταματήστε επιτέλους αυτήν την προπαγάνδα, ότι για ό,τι δεινό συμβαίνει στον κόσμο ευθύνεται η Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν σας πιστεύει κανείς όσο επιμένετε σε αυτή τη ρητορική. Ας καθίσουμε να συζητήσουμε ρεαλιστικές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.
Και μας απασχολεί το ζήτημα του diesel. Είναι κάτι το οποίο θα το εξετάσουμε, διότι σε αυτό έχετε δίκιο, πράγματι, οι αυξήσεις στο diesel έχουν επίπτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα και στο κόστος των προϊόντων.
Άρα, είναι κάτι το οποίο πρέπει να το εξετάσουμε. Δεν το είχαμε υπολογίσει πριν από δύο μήνες ότι θα συνέβαινε αυτή η απότομη αύξηση του diesel. Μετράμε τις δυνατότητές μας και θα δούμε αν είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε κάτι και για το diesel κίνησης.
Όμως έχουμε ήδη υλοποιήσει, μια σειρά από μέτρα τα οποία είναι σημαντικά μέτρα στήριξης για τους ασθενέστερους. Έως 2.000 ευρώ έχουμε δεσμευτεί και εκταμιεύουμε σπουδαστικό επίδομα στέγης για τους πιο αδύναμους φοιτητές, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν υψηλότερα ενοίκια εάν χρειαστεί να μετακινηθούν. 150 εκατομμύρια σε αγρότες και κτηνοτρόφους, θα έχουν εκταμιευθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ σε αρκετά προϊόντα και υπηρεσίες. Και βέβαια την απαλλαγή από το φόρο επιτηδεύματος ή την κάλυψη του 40% των εισφορών σε επιχειρήσεις οι οποίες κάνουν μόνιμες προσλήψεις.
Αυτή είναι μία δεύτερη γραμμή άμυνας της αγοραστικής δύναμης, η οποία συνδυάζει φορολογικές ελαφρύνσεις με την αύξηση των αμοιβών. Και βέβαια θα συνεχιστεί και το 2023, πάντα μαζί με τις επιδοτήσεις οι οποίες απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος από την αύξηση του κόστους της ενέργειας.
Μονιμοποιούμε τη μείωση των 3 μονάδων στις εργοδοτικές εισφορές. Αυξάνουμε έτσι μόνιμα -προσέξτε, αυτά είναι μόνιμα μέτρα- το διαθέσιμο εισόδημα 2,2 εκατομμυρίων εργαζόμενων, μειώνοντας ταυτόχρονα και το κόστος στις επιχειρήσεις.
Καταργούμε για πάντα και για όλους, δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Είναι μια πολύ σοβαρή ανακούφιση για 3 εκατομμύρια φορολογούμενους συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι εξαρτημένοι από ένα σταθερό εισόδημα.
Και ύστερα από πολλά χρόνια, σχεδόν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι από τα συνολικά 2,6 εκατομμύρια, θα δουν για πρώτη φορά αύξηση στις συντάξεις τους. Και σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εργασίας -θα τα καταθέσω και στα πρακτικά- 1,7 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα δουν αύξηση της τάξης του περίπου 7%.
Μισό εκατομμύριο συνταξιούχοι θα ωφεληθούν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και 265 χιλιάδες θα λάβουν το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ στο τέλος του 2022. Καταθέτω τον σχετικό πίνακα στα πρακτικά.
Να δώσουμε ένα παράδειγμα. Ένας συνταξιούχος ο οποίος λαμβάνει 750 ευρώ, με τη μόνιμη αύξηση του 7%, το μηνιαίο του όφελος θα είναι σχεδόν 53 ευρώ, το ετήσιο όφελος λίγο παραπάνω από 630 ευρώ. Παράλληλα, αυτός ο συνταξιούχος δικαιούται και την έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ. Το συνολικό όφελος ανέρχεται για τους επόμενους 12 μήνες στα 880 ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ μια επιπλέον σύνταξη.
Δεν θα επαναλάβω, κυρίες και κύριοι, αναλυτικά τον κυβερνητικό προγραμματισμό όπως ανακοινώθηκε από εμένα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Αυτό το οποίο θα πω είναι ότι σε μια πολύ σύνθετη πραγματικότητα, σε μια χώρα όπως η δική μας η οποία ακόμα είναι εξαρτημένη από εισαγωγές, χρειάζονται έξυπνες απαντήσεις και σίγουρα στον πληθωρισμό δεν μπορεί να απαντήσει κανείς με πληθωριστικά συνθήματα.
Μπορεί, για παράδειγμα, να ακούγονται σκουριασμένες φωνές για πλαφόν και διατιμήσεις σε μια Ευρώπη της ανοικτής οικονομίας και του ανταγωνισμού. Τα μέτρα αυτά μπορούν να επιβάλλονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπως κάναμε, παραδείγματος χάρη, στα καυσόξυλα. Ούτε μπορεί να πιστεύει κανείς ότι στην Ελλάδα, μπορεί να έχει ένα προϊόν μια προκαθορισμένη τιμή όταν στο εξωτερικό, όταν παντού στον κόσμο αυξάνονται οι πρώτες ύλες από τις οποίες κατασκευάζονται τα προϊόντα αυτά.
Αν κινούμασταν σε αυτή τη λογική, το μόνο αποτέλεσμα θα ήταν ελλείψεις και άδεια ράφια. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εδώ και μήνες στη χώρα μας ισχύει το πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους των επιχειρήσεων, στις πωλήσεις όλων σχεδόν των ζωτικών αγαθών και υπηρεσιών. Από τη διατροφή μέχρι τη μετακίνηση του πολίτη.
Και από την άλλη πλευρά, επειδή ακούω πολλά να λέγονται για τους ελέγχους, πείτε μου εσείς, κυρίες και κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πότε έχουν γίνει περισσότεροι έλεγχοι στην Ελλάδα από ό,τι γίνονται τα τελευταία χρόνια;
Η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου του Υπουργείου Ανάπτυξης -μια σημαντική θεσμική κατάκτηση για τον έλεγχο της αγοράς- έχει πραγματοποιήσει 44.000 ελέγχους. Έχει βεβαιώσει 4.000 σχεδόν πρόστιμα, ύψους 6.500.000 ευρώ.
Άρα σύμφωνα με τους ελέγχους του Υπουργείου Ανάπτυξης, ένας στους δέκα παρανομούν. Αυτό τουλάχιστον λένε τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Και αυτό δείχνει ότι η αγορά συνολικά δεν είναι σπαρμένη με αισχροκέρδεια όπως υπονοεί ο κ. Τσίπρας.
Πράγματι υπάρχουν προβλήματα. Συχνά αυτά έχουν κλαδικά χαρακτηριστικά, έχουν τοπικά χαρακτηριστικά. Και για αυτό και πρέπει να αναβαθμίσουμε και άλλο τους ελέγχους, όπως τους αυτοματοποιημένους ελέγχους που γίνονται στα πρατήρια των καυσίμων. Και οι έλεγχοι θα ενταθούν.
Όμως, το ξέρουμε καλά ότι η καταστολή δεν αρκεί. Το «καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο σπεύσατε, κ. Τσίπρα, με τόσο μεγάλη ευκολία να αποδομήσετε, είναι μία αντίστοιχη προσπάθεια με αυτή η οποία δρομολογείται σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Προφανώς και τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, διότι δεν νοείται παρέμβαση στη λειτουργία της αγοράς η οποία να μην εγκρίνεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Είναι, όμως, μία προσπάθεια η οποία φιλοδοξεί για ένα βασικό πακέτο προϊόντων να συγκρατήσει τις τιμές, καλύτερη επιδίωξη ή σταθερότητα, ή να τις συγκρατήσει σε μικρές αυξήσεις και ταυτόχρονα να τονώσει και τον ανταγωνισμό μεταξύ των supermarket, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες με διαφάνεια για αυτά τα προϊόντα που εντάσσονται στο καλάθι της νοικοκυράς, ποιες είναι οι τιμές και τι αυξήσεις μπορούν να περιμένουν.
Είναι κάτι το οποίο δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται και στη Γαλλία και στην Ισπανία και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι πανάκεια. Όμως είναι ένα πείραμα το οποίο αξίζει να δοκιμαστεί στην πράξη και να κριθεί στη συνέχεια για την επιτυχία του.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, έχω πει πολλές φορές από αυτό το βήμα, ότι η πεμπτουσία του λαϊκισμού είναι να παρουσιάζει εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα, ανακουφίζοντας ενδεχομένως τα αυτιά αλλά αποκοιμίζοντας τα μυαλά.
Για αυτό και δεν πρέπει να κυκλοφορούν τόσο ανεύθυνα, προτάσεις για οριζόντιες μειώσεις έμμεσων φόρων, φόρων κατανάλωσης ή του φόρου προστιθέμενης αξίας.
Διότι τα μέτρα αυτά δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικά. Ξέρουμε ότι πολύ συχνά αυτές οι μειώσεις χάνονται στην εφοδιαστική αλυσίδα, η τιμή τελικά στον καταναλωτή καταλήγει να είναι η ίδια και το όφελος το εισπράττει ο παραγωγός ή ο μεσάζων. Είναι μέτρα τα οποία είναι άδικα, διότι ουσιαστικά επιβραβεύουν πιο πολύ την υψηλή κατανάλωση και είναι και μέτρα τα οποία είναι ακριβά, εξαιρετικά ακριβά για να τα αντέξει ο εθνικός προϋπολογισμός.
Η πολιτική της Κυβέρνησης ήταν και παραμένει μία πολιτική στοχευμένων μέτρων εντός του πλαισίου αντοχών του εθνικού προϋπολογισμού.
Οι προτάσεις σας, κ. Τσίπρα, για τις οριζόντιες μειώσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, στο ΦΠΑ, αλλά και η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, θα στοίχιζε παραπάνω από 5 δισεκατομμύρια. Να σηκωθείτε στη δευτερολογία σας να πείτε ποιους πολίτες θα φορολογήσετε για να βρείτε τα χρήματα αυτά, τα οποία πολύ απλά σήμερα δεν υπάρχουν.
Πως θα καλύψετε λοιπόν αυτή τη μαύρη τρύπα; Με εξωτερικό δανεισμό; Μιλήσατε για τα επιτόκια. Αυξήθηκαν λέει τα επιτόκια. Σώπα. Μα που το ανακαλύψατε αυτό; Πράγματι αυξήθηκαν τα επιτόκια. Σε όλο τον κόσμο αυξάνονται τα επιτόκια. Έχουμε την πιο ραγδαία αύξηση των επιτοκίων παγκοσμίως, καθώς όλες οι κεντρικές τράπεζες οδηγούνται σε μία πιο συσταλτική νομισματική πολιτική για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό. Και για αυτό δηλαδή -την αύξηση επιτοκίων- ο Μητσοτάκης φταίει και για αυτό. Έτσι δεν είναι;
Δεν φταίνε όλες οι κεντρικές τράπεζες που κάνουν το ίδιο. Λοιπόν, κοιτάξτε, για να κλείσω με αυτό, γιατί νομίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να τοποθετηθούμε και στις δευτερολογίες μας.
Απαιτείται σοβαρότητα και καλό θα ήταν, κ. Τσίπρα, να αποφεύγετε την κινδυνολογία διότι έχετε πέσει έξω παταγωδώς, εσείς και τα στελέχη σας, σε όλες τις προβλέψεις που έχετε κάνει τους τελευταίους 18 μήνες.
Τι έλεγε ο κ. Τσακαλώτος τον Μάιο του 2020; Δεν τον βλέπω στην αίθουσα. Ανεδαφική η πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,1% το 2021. Αυτά δεν λέγατε; Που έκλεισε η ανάπτυξη κύριε Τσίπρα; 8,3%.
Τι λέγατε τον Ιούνιο του ’20; Τα έχω εδώ όλα. Να σας τα θυμίσω. Χιλιάδες λουκέτα και ανέργους προεξοφλούσατε. Σε δύο χρόνια η ανεργία έπεσε στο 12,2%.
Εσείς πάλι μιλήσατε για χρέος. Προβλέπατε ότι το χρέος μας με την λήξη της πανδημίας, που θα ήταν, κ. Τσίπρα; Το χρέος θα ξεπεράσει το 200% και δεν θα υποχωρήσει, λέγατε με στεντόρεια φωνή. Για να φτάσουμε τώρα να έχουμε τη γρηγορότερη αποκλιμάκωση δημοσίου χρέους στην Ευρώπη και το χρέος μας να είναι στο 169% του ΑΕΠ με διαρκείς τάσεις αποκλιμάκωσης. Μπράβο σας, σε όλα μέσα πέσατε.
Ο Winston Churchill συμβούλευε, να κοιτάς τα γεγονότα γιατί σε κοιτούν και εκείνα. Αλλού η πραγματικότητα αλλού ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει η τρέχουσα ελληνική εμπειρία. Και καθώς φαίνεται ότι το μήνυμα δεν φτάνει στην Κουμουνδούρου, η Ελλάδα προχωράει δίχως να κοιτά πίσω. Συνεχίζει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης της κοινωνίας, αντιστέκεται στην ακρίβεια, αναγνωρίζει με ειλικρίνεια τις μεγάλες δυσκολίες που αυτή η διεθνής κρίση έχει επιφέρει στην ελληνική κοινωνία, δρομολογεί μια σειρά από Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες οι οποίες είναι απαραίτητες προκειμένου να προσθέσουμε πολεμοφόδια οικονομικά στα προγράμματα στήριξης.
Ενώ ταυτόχρονα θωρακίζει τις εθνικές θέσεις μας, υποδέχεται επενδύσεις, δουλειές και μεγάλα έργα. Εσείς μας είπατε ότι όλα αυτά είναι περίπου ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, γι΄ αυτό και νομίζω ότι η σημερινή συνεδρίασή μας τελικά δεν είχε καμία ερώτηση.
Είχε μόνο την απάντηση, την οποία δε δίνουμε εμείς, αλλά δίνουν οι Έλληνες πολίτες, αυτοί οι οποίοι αν και δοκιμάζονται νιώθουν τουλάχιστον την Πολιτεία να προσπαθεί να στέκεται δίπλα τους σε μια παγκόσμια περιπέτεια.
Και πιστεύουν, ναι πιστεύουν στην επόμενη μέρα, γιατί ακριβώς ξέρουν πλέον ποιοι μπορούν να χτίζουν τις επόμενες μέρες μετά τις καταιγίδες με σταθερότητα, με συνέπεια και με συνέχεια.
Σας ευχαριστώ.