Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ξεκίνησε η διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ΒΜΡ-1 με τα γερμανικά Marder
«Τα γερμανικά ΤΟΜΑ θα είναι εδώ για την παρέλαση της Θεσσαλονίκης»
Στην αποκάλυψη ότι «τις προηγούμενες ημέρες παραδόθηκαν για αποστολή, τα πρώτα εκ των συνολικά 40 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-1» του Ελληνικού Στρατού, που θα αποσταλούν στην Ουκρανία, με ισάριθμα γερμανικά ΤΟΜΑ Marder-1A3, προέβη ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, στη διάρκεια της Συνόδου των ομολόγων του στο ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2022, και πιο συγκεκριμένα στη διάρκεια του δείπνου εργασίας, στο οποίο συμμετείχε και ο Ουκρανός ΥΠΑΜ Ολεξίι Ρέζνικοφ.
Στη διάρκειά του ο Έλλην ΥΕΘΑ, κατά την τοποθέτησή του, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα καταδικάζει την παράνομη προσάρτηση ουκρανικών επαρχιών του Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνας και Ζαπορίζια από τη Ρωσία, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει παράσχει στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι «τις προηγούμενες ημέρες παραδόθηκαν για αποστολή, τα πρώτα εκ των συνολικά 40 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-1».
Πηγή του ΥΠΕΘΑ, που ρωτήθηκε από τα www.parapolitika.gr περί του αν αυτό σημαίνει ότι έχει ξεκινήσει και η αποστολή των γερμανικών Marder-1A3 προς την Ελλάδα, η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι «όλα γίνονται επί τη βάσει της συμφωνίας περί αμοιβαιότητος ένα προς ένα», προσθέτοντας ότι τα γερμανικά ΤΟΜΑ θα είναι εδώ για την παρέλαση της Θεσσαλονίκης. Συμφώνως με τις πληροφορίες η αμοιβαία αποστολή αφορά 20 ΤΟΜΑ από κάθε πλευρά, από τα 40 συνολικώς αυτής της φάσεως.
Αναφορικώς με τον πυρηνικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, ο Ν.Παναγιωτόπουλος εξέφρασε τη σημασία της αποτρεπτικής πολιτικής της Συμμαχίας, λαμβάνοντας υπόψη την επιθετική ρητορική της Ρωσίας και την απειλή χρήσεως πυρηνικών όπλων.
Σε άλλο σημείο της τοποθετήσεώς του ο ΥΕΘΑ επεσήμανε ότι είναι απαραίτητη η ενδυνάμωση των αμυντικών βιομηχανιών των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, με σκοπό την επαύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων στο αναδυόμενο περιβάλλον ασφαλείας.
Υπογράμμισε επίσης τη σημασία αποφασιστικής απαντήσεως στην επιθετικότητα και αναθεωρητισμό της Ρωσίας και πλήρους σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας, που αποτελεί θεμελιώδες διακύβευμα του πολέμου.
Τέλος, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην στρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτυπώθηκε στο νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ, και επεσήμανε ότι η Ελλάς υποστηρίζει την ευρωατλαντική πορεία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, στην βάση υλοποιήσεως των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων και της εμπεδώσεως της ασφάλειας και της σταθερότητος στην χώρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο Ν.Παναγιωτόπουλος πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις, μεταξύ των οποίων με τον Γεν.Γραμματέα της Συμμαχίας Γιενς Στόλτενμπεργκ, καθώς και τους ομολόγους του των ΗΠΑ Λόιντ Ώστιν, της Τουρκίας Χαλουσί Ακάρ, της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνύ, της Γερμανίας Κριστίν Λάμπρεχτ, του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Ουάλλας και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τις οποίες συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.