Γ. Γεωργαντάς: Κομμένα στο μισό χημικά και φυτοφάρμακα ως το 2030 - Κρ. Αρσένης: «Σχέδιο για τη μετάβαση στη βιολογική καλλιέργεια»
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέφρασε την πεποίθηση ότι η μείωση χημικών και φυτοφαρμάκων για τα επόμενα οκτώ χρόνια θα είναι ραγδαία
Τη βεβαιότητά του για την πλήρη και ορθή υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής της Πράσινης Συμφωνίας και της Στρατηγικής «από το Αγρόκτημα στο πιάτο» εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη, με θέμα «Χωρίς σχέδιο η κυβέρνηση για την κλιματικά απαραίτητη σταδιακή μετάβαση στη φυτική διατροφή».
Ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι στόχος της Συμφωνίας είναι η κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, σε κάθε μορφή δραστηριότητας του πρωτογενούς τομέας είτε φυτικής είτε ζωικής, και η δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος τροφίμων, ενώ κύριοι στόχοι της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» είναι μεταξύ άλλων:
- εξασφάλιση επαρκών, οικονομικά προσιτών και θρεπτικών τροφίμων
- 50% μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων έως το 2030,
- αύξηση των εκτάσεων που διατίθενται για βιολογική γεωργία με στόχο η βιολογική παραγωγή να καταλαμβάνει το 25% των γεωργικών εκτάσεων στην ΕΕ έως το 2030
- βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων.
Όπως επεσήμανε ο κ. Γεωργαντάς, παράλληλα υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης της βιολογικής παραγωγής, ύψους 705 εκατ. ευρώ.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γεωργαντάς και στη μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνεται στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO και στηρίζεται στα φρούτα, λαχανικά, άπαχο κρέας, ψάρι και ελαιόλαδο. Θύμισε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα έχει επιλέξει ως εμβληματική κοινότητα που αντικατοπτρίζει τη διατήρηση της παράδοσης την Κορώνη.
Επεσήμανε ακόμα ότι στα ελληνικά σχολεία υλοποιούνται προγράμματα υγιεινής διατροφής, τα οποία στηρίζονται στην προώθηση φρούτων.
Τέλος, σημείωσε ότι, από τις 604.518 αγροτικές εκμεταλλεύσεις της Ελλάδας, το 85% αφορά σε εκμεταλλεύσεις φυτικής παραγωγής, το 12% σε ζωικής, ενώ το 3% είναι μικτές παραγωγές.
Από την πλευρά του, ο κ. Αρσένης είπε ότι η διαφορά της φυτικής με τη ζωική διατροφή, όσον αφορά τις κλιματικές εκπομπές, είναι «τεράστια». «Αυτήν τη στιγμή από την παραγωγή κρέατος (...) είναι όσες των μεταφορών συνολικά, το 14% των εκπομπών (…) Το 45% της συνολικής έκθεσης του πλανήτη το εκμεταλλεύονται οι κτηνοτροφικές μονάδες, πάνω από 60% της αγροτικής γης, το οποίο έχει διπλασιαστεί από το 1990, με έναν φρενήρη ρυθμό» είπε ο κ. Αρσένης, σημειώνοντας ότι «αν όλοι οι άλλοι τομείς κάνουν αυτό που πρέπει για να μειώσουμε τις εκπομπές μέχρι το 2050 και μείνει μόνο η κτηνοτροφία, τότε αυτή θα καταλάβει το 80% των επιτρεπόμενων εκπομπών».
Σύμφωνα με το βουλευτή του ΜέΡΑ25, η κυβέρνηση δεν φαίνεται ότι έχει κάποιο σχέδιο για το θέμα, που σημαίνει ότι «θα φέρετε τους κτηνοτρόφους προ τετελεσμένων κρίσεων». Όσο για το στόχο της κατά 50% μείωσης των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων μέχρι το 2030, ο κ. Αρσένης αμφισβήτησε ότι υπάρχει κάποιο μέτρο πολιτικής το οποίο να μας οδηγεί σε αυτόν, «δηλαδή να δίνει ουσιαστική στήριξη στους ανθρώπους για τη μετάβαση στη βιολογική καλλιέργεια».
Ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι στόχος της Συμφωνίας είναι η κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, σε κάθε μορφή δραστηριότητας του πρωτογενούς τομέας είτε φυτικής είτε ζωικής, και η δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος τροφίμων, ενώ κύριοι στόχοι της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» είναι μεταξύ άλλων:
- εξασφάλιση επαρκών, οικονομικά προσιτών και θρεπτικών τροφίμων
- 50% μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων έως το 2030,
- αύξηση των εκτάσεων που διατίθενται για βιολογική γεωργία με στόχο η βιολογική παραγωγή να καταλαμβάνει το 25% των γεωργικών εκτάσεων στην ΕΕ έως το 2030
- βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων.
Όπως επεσήμανε ο κ. Γεωργαντάς, παράλληλα υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης της βιολογικής παραγωγής, ύψους 705 εκατ. ευρώ.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γεωργαντάς και στη μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνεται στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO και στηρίζεται στα φρούτα, λαχανικά, άπαχο κρέας, ψάρι και ελαιόλαδο. Θύμισε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα έχει επιλέξει ως εμβληματική κοινότητα που αντικατοπτρίζει τη διατήρηση της παράδοσης την Κορώνη.
Επεσήμανε ακόμα ότι στα ελληνικά σχολεία υλοποιούνται προγράμματα υγιεινής διατροφής, τα οποία στηρίζονται στην προώθηση φρούτων.
Τέλος, σημείωσε ότι, από τις 604.518 αγροτικές εκμεταλλεύσεις της Ελλάδας, το 85% αφορά σε εκμεταλλεύσεις φυτικής παραγωγής, το 12% σε ζωικής, ενώ το 3% είναι μικτές παραγωγές.
Από την πλευρά του, ο κ. Αρσένης είπε ότι η διαφορά της φυτικής με τη ζωική διατροφή, όσον αφορά τις κλιματικές εκπομπές, είναι «τεράστια». «Αυτήν τη στιγμή από την παραγωγή κρέατος (...) είναι όσες των μεταφορών συνολικά, το 14% των εκπομπών (…) Το 45% της συνολικής έκθεσης του πλανήτη το εκμεταλλεύονται οι κτηνοτροφικές μονάδες, πάνω από 60% της αγροτικής γης, το οποίο έχει διπλασιαστεί από το 1990, με έναν φρενήρη ρυθμό» είπε ο κ. Αρσένης, σημειώνοντας ότι «αν όλοι οι άλλοι τομείς κάνουν αυτό που πρέπει για να μειώσουμε τις εκπομπές μέχρι το 2050 και μείνει μόνο η κτηνοτροφία, τότε αυτή θα καταλάβει το 80% των επιτρεπόμενων εκπομπών».
Σύμφωνα με το βουλευτή του ΜέΡΑ25, η κυβέρνηση δεν φαίνεται ότι έχει κάποιο σχέδιο για το θέμα, που σημαίνει ότι «θα φέρετε τους κτηνοτρόφους προ τετελεσμένων κρίσεων». Όσο για το στόχο της κατά 50% μείωσης των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων μέχρι το 2030, ο κ. Αρσένης αμφισβήτησε ότι υπάρχει κάποιο μέτρο πολιτικής το οποίο να μας οδηγεί σε αυτόν, «δηλαδή να δίνει ουσιαστική στήριξη στους ανθρώπους για τη μετάβαση στη βιολογική καλλιέργεια».