Kώτσηρας στον Παναγιώτη Τζένο: Έρχεται ειδικό ποινικό μητρώο για τα αδικήματα ανηλίκων
Ο Παναγιώτης Τζένος στην εκπομπή του στα Παραπολιτικά 90,1 μίλησε με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Κώτσηρα
«Η διαγραφή του Ανδρέα Πάτση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ήταν άμεση και καθαρή», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret με τον Παναγιώτη Τζένο ο υφυπουργός Δικαιοσύνης για θέματα διεθνούς συνεργασίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιώργος Κώτσηρας.
Σημείωσε ότι από το πόθεν έσχες προκύπτουν κάποια ζητήματα που πρέπει να διερευνηθούν, ενώ ανέφερε πως ο κ. Πάτσης εκλήθη να δώσει εξηγήσεις οι οποίες δεν κρίθηκαν επαρκείς.
Παράλληλα, τόνισε ότι για το βιασμό ανηλίκου η ποινή είναι τα ισόβια και δεν υπάρχει κλιμάκωση της ποινής, ενώ είπε πως η αποπλάνηση και η αιμομιξία έχουν γίνει κακούργημα με το νόμο που ψηφίστηκε το Νοέμβριο του 2021.
Ακόμη, προανήγγειλε διάταξη στη Βουλή που θα αφορά τα αδικήματα της ανηλικότητας που θα ξεκινά από την ποινική δίωξη και μετά.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του στον Παναγιώτη Τζένο
Αναφορικά με την υπόθεση του κ.Πάτση και τους ελέγχους των πόθεν έσχες: Νομίζω ότι η άμεση και αποφασιστική αντίδραση του πρωθυπουργού στην όλη διαδικασία και στο όλο ζήτημα που προέκυψε με τη διαγραφή του βουλευτή από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ήταν μια κίνηση η οποία δεν συνηθιζόταν και ήταν άμεση και αποφασιστική. Από εκεί και πέρα χθες υπήρξε και μια ανακοίνωση από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το πόθεν έσχες που προκύπτουν κάποια ζητήματα τα οποία έχουν τεθεί και θα πρέπει να διερευνηθούν επιπλέον.
Η επιτροπή πόθεν έσχες η οποία αποτελείται από βουλευτές και από εκπροσώπους της δικαστικής εξουσίας και υπάρχουν και ορκωτοί ελεγκτές οι οποίοι όταν προκύψει κάτι μπορούν να το ελέγξουν και για αυτό το λόγο από την ανακοίνωση που προέκυψε χθες φαίνεται ότι θα υπάρξει μια περαιτέρω διερεύνηση και των υφιστάμενων δεδομένων που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Από εκεί και πέρα όμως αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι ένα κομμάτι ότι πρέπει να γίνεται σωστά ο έλεγχος και όλοι μας με τη συμπεριφορά μας και τον αξιακό μας κώδικα και του κόμματος που εκπροσωπούμε πρέπει να έχουμε οπωσδήποτε μια συμπεριφορά η οποία αρμόζει σε βουλευτή και από εκεί και πέρα η αρμόδια επιτροπή έχει όλα τα δεδομένα τα οποία μπορεί να αξιολογήσει και για αυτό το λόγο γίνεται και αυτός ο έλεγχος αυτή τη στιγμή. Και επειδή τέθηκε ένα ζήτημα το οποίο προσπαθεί να εργαλειοποιηθεί από την αντιπολίτευση σας ξαναλέω ότι η αντίδραση του πρωθυπουργού στα δεδομένα που προέκυψαν ήταν και άμεση και καθαρή.
Ερωτηθείς αν ήξερε η κυβέρνηση τις δραστηριότητες του κ.Πάτση: Η συζήτηση και τα δεδομένα που προκύπτουν είναι καθαρά, ο κ. Πάτση εκλήθη από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να δώσει εξηγήσεις, δεν κρίθηκαν επαρκείς όπως ανακοινώθηκε και αμέσως προέβη ο πρωθυπουργός στη διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Ο αξιακός κώδικας της ΝΔ είναι πολύ καθαρός και πολύ σαφής και πρέπει όλοι να στέλνουμε τα σαφή μηνύματα στην ελληνική κοινωνία, και νομίζω ότι η αντίδραση του πρωθυπουργού ήταν και καθαρή και άμεση οπότε νομίζω το να προσπαθεί να γίνει μια εργαλειοποίηση αυτού του ζητήματος και μια γενίκευσή του δεν προσφέρει τίποτα ούτε στο δημόσιο διάλογο ούτε και στην πραγματική εικόνα που πρέπει να υπάρχει για το ελληνικό κοινοβούλιο.
Ερωτηθείς ποιο είναι το πλαίσιο για την προστασία ανηλίκων θυμάτων στον ποινικό κώδικα: Έχετε δίκιο ότι όλα αυτά τα οποία λαμβάνουν χώρο και έρχονται στο φως της δημοσιότητας και μας σοκάρουν και μας προβληματίζουν αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ ήδη από τον Νοέμβριο του 2021 με τις αλλαγές που έγιναν στον ποινικό κώδικα έθεσε την προστασία της ανηλικότητας ως κύρια προτεραιότητα. Όλα τα αδικήματα που αφορούν τους ανηλίκους και αναφέρονται στον ποινικό κώδικα πλέον έχουν το μέγιστο δυνατό των ποινών. Ενδεικτικό παράδειγμα ο βιασμός ανηλίκου ο οποίος πριν τις αλλαγές δεν υπήρχε ως αυτοτελές αδίκημα, εντασσόταν στην κατηγορία του βιασμού γενικότερα, πλέον είναι αυτοτελές αδίκημα με τη μέγιστη δυνατή των ποινών που προβλέπει το ποινικό μας σύστημα αποκλειστική ποινή ισόβια κάθειρξη. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια κλιμάκωση στην ποινή να πούμε ότι κάποιος ο οποίος έχει καταδικαστεί για βιασμό ανηλίκου μπορεί να καταδικαστεί για 5-10 χρόνια, άπαξ και υπάρχει βιασμός ανηλίκου μιλάμε για ισόβια κάθειρξη. Μετά, αποπλάνηση ανηλίκου μεταξύ 14 και 15 έτη ήταν πλημμέλημα έγινε κακούργημα. Η αιμομιξία ήταν πλημμέλημα έγινε κακούργημα. Η παραγραφή των αδικημάτων αυτών των παιδιών που τυχόν έπεσαν θύματα ξεκινάει από την ενηλικίωση τους και μετά προκειμένου να δώσουμε χώρο και χρόνο στους ανήλικους να καταγγείλουν αυτά τα φαινόμενα και να μπορούν οι δράστες τους να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.
Γιατί ξέρετε πολλές φορές ότι όταν βάζαμε ένα τρίμηνο ώστε να μπορέσει να πάει κάποιο παιδί να καταθέσει τέτοιο φαινόμενο κατά τη διάρκεια της ανηλικότητάς του αντιλαμβάνεστε ότι ήταν αδύνατο όταν αυτά τα γεγονότα συμβαίνουν σε πολύ στενά περιβάλλοντα να μπορέσει να φτάσει καν στη Δικαιοσύνη οπότε εμάς μας ενδιαφέρει με αυτό τον τρόπο να μπορέσει να φτάσει στη Δικαιοσύνη και να καταδικαστούν οι δράστες. Επίσης κατά προτεραιότητα μπορεί ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να προτάξει αυτές τις περιπτώσεις και να πάμε απευθείας στο ακροατήριο γιατί πράγματι τίθεται ένα ζήτημα ότι αυτή η διάρκεια πολλές φορές που έχουν αυτές οι δίκες δημιουργούν μια ταλαιπωρία, μια ψυχική ταλαιπωρία των θυμάτων. Και για αυτό το λόγο δείξαμε μέριμνα στο να μπορέσουν να υπάρχουν διαδικασίες που να φτάνουν αυτές οι περιπτώσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται στη Δικαιοσύνη με την ταυτόχρονη βέβαια εξασφάλιση ότι οι δράστες αυτών των αδικημάτων θα τιμωρούνται και θα τιμωρούνται αυστηρά .
Εμείς κάναμε μια επιλογή τον Νοέμβριο του ’21, αυστηροποιήσαμε το πλαίσιο ποινών, θέσαμε την ανηλικότητα στο επίκεντρο, αυστηροποιήσαμε τα θέματα της έκτισης των ποινών. Δεν ήταν αυτονόητο ούτε έγινε απολύτως αποδεκτό από όλους η στροφή όπως την ονομάσανε εκείνη την περίοδο «η συντηρητική στροφή προς την αυστηροποίηση των ποινών»
Για το ειδικό ποινικό μητρώο: Πράγματι το επόμενο χρονικό διάστημα θα έρθει διάταξη στη Βουλή η οποία θα αφορά την προθήκη στην ουσία στο υφιστάμενο πλαίσιο του ποινικού μητρώου ενός ειδικού κομματικού που θα αφορά τα αδικήματα της ανηλικότητας και θα ξεκινάει στην ουσία και από την ποινική δίωξη και μετά προκειμένου να μπορεί να γνωρίζει και ένας τυχόν εργοδότης ο οποίος θα κληθεί να ζητήσει ποινικό μητρώο από κάποιον αν έχει εμπλοκή, αν έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως ενδεχομένως για αδικήματα που αφορούν την ανηλικότητα όπως είναι βιασμοί, ασέλγεια, η αποπλάνηση για να μπορέσουμε πραγματικά να προστατεύσουμε την κοινωνία. Και επειδή τα ζητήματα της κακοποίησης και δη των ανηλίκων είναι ζητήματα σύνθετα και έχουν ρίζες σε πολύ σκοτεινές πτυχές της ελληνικής κοινωνίας και πρέπει να υπάρχει και η πρόληψη ήδη έχει περάσει από το υπουργικό συμβούλιο το εθνικό σχέδιο κατά της σεξουαλικής κακοποίησης των ανηλίκων, τις επόμενες μέρες θα παρουσιαστεί στη Βουλή. Είναι ένα οριζόντιο σχέδιο δράσης που αφορά σε 12 υπουργεία γιατί αντιλαμβάνεστε ότι η αντιμετώπιση της βίας και ειδικά αυτής δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά προκειμένου όλοι μαζί, το σύνολο των αρχών της πολιτείας να μπορέσει και προληπτικά να αντιμετωπίζει αυτά τα φαινόμενα για να καλύπτει κενά που υπάρχουν στο υφιστάμενο σύστημα αλλά και κατασταλτικά όπου χρειάζεται οι ποινές να είναι αυστηρές, οι δράστες να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη και να τιμωρούνται με τον αυστηρότερο δυνατό τρόπο. Για εμάς ήταν καθαρή επιλογή να δημιουργηθεί,και δημιουργήθηκε, ένα ποινικό σύστημα αυστηρό για τους ανηλίκους, συμπαγές και άρτιο. Δεν υπάρχει δεύτερη συζήτηση όταν μιλάμε για ανήλικα παιδιά , η πολιτεία πρέπει να είναι από πάνω με κάθε δυνατό τρόπο και αυτό κάναμε και νομίζω το ότι οδηγούνται πλέον αυτές οι υποθέσεις με αυτό τον τρόπο στη Δικαιοσύνη και όταν προβλέπονται αυτές οι ποινές που προβλέπονται σίγουρα είναι ένα σαφές μήνυμα της ελληνικής πολιτείας. Το θέμα είναι να μπορέσουμε συνολικά να το αντιμετωπίσουμε και προληπτικά.
Αναφορικά με το ζήτημα του χημικού ευνουχισμού: Το εθνικό ποινικό μας σύστημα αυτή τη στιγμή προβλέπει συγκεκριμένα δεδομένα, εμείς σε ότι αφορά στους βιαστές ανηλίκων κάναμε τη μέγιστη δυνατή επιλογή που υπάρχει αυτή τη στιγμή διαθέσιμη δηλαδή να υπάρχει ισόβια κάθειρξη ως αποκλειστική ποινή που δεν είχε ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν για τέτοιου είδους αδικήματα. Αυτά είναι τα δεδομένα που έχουμε στο ποινικό μας σύστημα όμως έχουν διαμορφωθεί και σε συνάρτηση με πολλά άλλα ζητήματα σε ένα πανευρωπαϊκό και σε ένα διεθνές πλαίσιο οποιαδήποτε άλλη συζήτηση προφανώς τίθεται σε αξιολόγηση και από την επιτροπή παρακολούθησης που έχει συσταθεί από τον κ. Τσιάρα στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τον ποινικό κώδικα αλλά αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι μετά τις αλλαγές του Νοεμβρίου του 2021 το ποινικό μας πλαίσιο σε ότι αφορά τους ανηλίκους είναι το πιο αυστηρό που υπήρχε ποτέ, το πιο συμπαγές και το πιο προστατευτικό και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.
Σημείωσε ότι από το πόθεν έσχες προκύπτουν κάποια ζητήματα που πρέπει να διερευνηθούν, ενώ ανέφερε πως ο κ. Πάτσης εκλήθη να δώσει εξηγήσεις οι οποίες δεν κρίθηκαν επαρκείς.
Παράλληλα, τόνισε ότι για το βιασμό ανηλίκου η ποινή είναι τα ισόβια και δεν υπάρχει κλιμάκωση της ποινής, ενώ είπε πως η αποπλάνηση και η αιμομιξία έχουν γίνει κακούργημα με το νόμο που ψηφίστηκε το Νοέμβριο του 2021.
Ακόμη, προανήγγειλε διάταξη στη Βουλή που θα αφορά τα αδικήματα της ανηλικότητας που θα ξεκινά από την ποινική δίωξη και μετά.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του στον Παναγιώτη Τζένο
Αναφορικά με την υπόθεση του κ.Πάτση και τους ελέγχους των πόθεν έσχες: Νομίζω ότι η άμεση και αποφασιστική αντίδραση του πρωθυπουργού στην όλη διαδικασία και στο όλο ζήτημα που προέκυψε με τη διαγραφή του βουλευτή από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ήταν μια κίνηση η οποία δεν συνηθιζόταν και ήταν άμεση και αποφασιστική. Από εκεί και πέρα χθες υπήρξε και μια ανακοίνωση από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το πόθεν έσχες που προκύπτουν κάποια ζητήματα τα οποία έχουν τεθεί και θα πρέπει να διερευνηθούν επιπλέον.Η επιτροπή πόθεν έσχες η οποία αποτελείται από βουλευτές και από εκπροσώπους της δικαστικής εξουσίας και υπάρχουν και ορκωτοί ελεγκτές οι οποίοι όταν προκύψει κάτι μπορούν να το ελέγξουν και για αυτό το λόγο από την ανακοίνωση που προέκυψε χθες φαίνεται ότι θα υπάρξει μια περαιτέρω διερεύνηση και των υφιστάμενων δεδομένων που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Από εκεί και πέρα όμως αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι ένα κομμάτι ότι πρέπει να γίνεται σωστά ο έλεγχος και όλοι μας με τη συμπεριφορά μας και τον αξιακό μας κώδικα και του κόμματος που εκπροσωπούμε πρέπει να έχουμε οπωσδήποτε μια συμπεριφορά η οποία αρμόζει σε βουλευτή και από εκεί και πέρα η αρμόδια επιτροπή έχει όλα τα δεδομένα τα οποία μπορεί να αξιολογήσει και για αυτό το λόγο γίνεται και αυτός ο έλεγχος αυτή τη στιγμή. Και επειδή τέθηκε ένα ζήτημα το οποίο προσπαθεί να εργαλειοποιηθεί από την αντιπολίτευση σας ξαναλέω ότι η αντίδραση του πρωθυπουργού στα δεδομένα που προέκυψαν ήταν και άμεση και καθαρή.
Ερωτηθείς αν ήξερε η κυβέρνηση τις δραστηριότητες του κ.Πάτση: Η συζήτηση και τα δεδομένα που προκύπτουν είναι καθαρά, ο κ. Πάτση εκλήθη από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να δώσει εξηγήσεις, δεν κρίθηκαν επαρκείς όπως ανακοινώθηκε και αμέσως προέβη ο πρωθυπουργός στη διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Ο αξιακός κώδικας της ΝΔ είναι πολύ καθαρός και πολύ σαφής και πρέπει όλοι να στέλνουμε τα σαφή μηνύματα στην ελληνική κοινωνία, και νομίζω ότι η αντίδραση του πρωθυπουργού ήταν και καθαρή και άμεση οπότε νομίζω το να προσπαθεί να γίνει μια εργαλειοποίηση αυτού του ζητήματος και μια γενίκευσή του δεν προσφέρει τίποτα ούτε στο δημόσιο διάλογο ούτε και στην πραγματική εικόνα που πρέπει να υπάρχει για το ελληνικό κοινοβούλιο.
Ερωτηθείς ποιο είναι το πλαίσιο για την προστασία ανηλίκων θυμάτων στον ποινικό κώδικα: Έχετε δίκιο ότι όλα αυτά τα οποία λαμβάνουν χώρο και έρχονται στο φως της δημοσιότητας και μας σοκάρουν και μας προβληματίζουν αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ ήδη από τον Νοέμβριο του 2021 με τις αλλαγές που έγιναν στον ποινικό κώδικα έθεσε την προστασία της ανηλικότητας ως κύρια προτεραιότητα. Όλα τα αδικήματα που αφορούν τους ανηλίκους και αναφέρονται στον ποινικό κώδικα πλέον έχουν το μέγιστο δυνατό των ποινών. Ενδεικτικό παράδειγμα ο βιασμός ανηλίκου ο οποίος πριν τις αλλαγές δεν υπήρχε ως αυτοτελές αδίκημα, εντασσόταν στην κατηγορία του βιασμού γενικότερα, πλέον είναι αυτοτελές αδίκημα με τη μέγιστη δυνατή των ποινών που προβλέπει το ποινικό μας σύστημα αποκλειστική ποινή ισόβια κάθειρξη. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια κλιμάκωση στην ποινή να πούμε ότι κάποιος ο οποίος έχει καταδικαστεί για βιασμό ανηλίκου μπορεί να καταδικαστεί για 5-10 χρόνια, άπαξ και υπάρχει βιασμός ανηλίκου μιλάμε για ισόβια κάθειρξη. Μετά, αποπλάνηση ανηλίκου μεταξύ 14 και 15 έτη ήταν πλημμέλημα έγινε κακούργημα. Η αιμομιξία ήταν πλημμέλημα έγινε κακούργημα. Η παραγραφή των αδικημάτων αυτών των παιδιών που τυχόν έπεσαν θύματα ξεκινάει από την ενηλικίωση τους και μετά προκειμένου να δώσουμε χώρο και χρόνο στους ανήλικους να καταγγείλουν αυτά τα φαινόμενα και να μπορούν οι δράστες τους να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.
Γιατί ξέρετε πολλές φορές ότι όταν βάζαμε ένα τρίμηνο ώστε να μπορέσει να πάει κάποιο παιδί να καταθέσει τέτοιο φαινόμενο κατά τη διάρκεια της ανηλικότητάς του αντιλαμβάνεστε ότι ήταν αδύνατο όταν αυτά τα γεγονότα συμβαίνουν σε πολύ στενά περιβάλλοντα να μπορέσει να φτάσει καν στη Δικαιοσύνη οπότε εμάς μας ενδιαφέρει με αυτό τον τρόπο να μπορέσει να φτάσει στη Δικαιοσύνη και να καταδικαστούν οι δράστες. Επίσης κατά προτεραιότητα μπορεί ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να προτάξει αυτές τις περιπτώσεις και να πάμε απευθείας στο ακροατήριο γιατί πράγματι τίθεται ένα ζήτημα ότι αυτή η διάρκεια πολλές φορές που έχουν αυτές οι δίκες δημιουργούν μια ταλαιπωρία, μια ψυχική ταλαιπωρία των θυμάτων. Και για αυτό το λόγο δείξαμε μέριμνα στο να μπορέσουν να υπάρχουν διαδικασίες που να φτάνουν αυτές οι περιπτώσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται στη Δικαιοσύνη με την ταυτόχρονη βέβαια εξασφάλιση ότι οι δράστες αυτών των αδικημάτων θα τιμωρούνται και θα τιμωρούνται αυστηρά .
Εμείς κάναμε μια επιλογή τον Νοέμβριο του ’21, αυστηροποιήσαμε το πλαίσιο ποινών, θέσαμε την ανηλικότητα στο επίκεντρο, αυστηροποιήσαμε τα θέματα της έκτισης των ποινών. Δεν ήταν αυτονόητο ούτε έγινε απολύτως αποδεκτό από όλους η στροφή όπως την ονομάσανε εκείνη την περίοδο «η συντηρητική στροφή προς την αυστηροποίηση των ποινών»
Για το ειδικό ποινικό μητρώο: Πράγματι το επόμενο χρονικό διάστημα θα έρθει διάταξη στη Βουλή η οποία θα αφορά την προθήκη στην ουσία στο υφιστάμενο πλαίσιο του ποινικού μητρώου ενός ειδικού κομματικού που θα αφορά τα αδικήματα της ανηλικότητας και θα ξεκινάει στην ουσία και από την ποινική δίωξη και μετά προκειμένου να μπορεί να γνωρίζει και ένας τυχόν εργοδότης ο οποίος θα κληθεί να ζητήσει ποινικό μητρώο από κάποιον αν έχει εμπλοκή, αν έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως ενδεχομένως για αδικήματα που αφορούν την ανηλικότητα όπως είναι βιασμοί, ασέλγεια, η αποπλάνηση για να μπορέσουμε πραγματικά να προστατεύσουμε την κοινωνία. Και επειδή τα ζητήματα της κακοποίησης και δη των ανηλίκων είναι ζητήματα σύνθετα και έχουν ρίζες σε πολύ σκοτεινές πτυχές της ελληνικής κοινωνίας και πρέπει να υπάρχει και η πρόληψη ήδη έχει περάσει από το υπουργικό συμβούλιο το εθνικό σχέδιο κατά της σεξουαλικής κακοποίησης των ανηλίκων, τις επόμενες μέρες θα παρουσιαστεί στη Βουλή. Είναι ένα οριζόντιο σχέδιο δράσης που αφορά σε 12 υπουργεία γιατί αντιλαμβάνεστε ότι η αντιμετώπιση της βίας και ειδικά αυτής δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά προκειμένου όλοι μαζί, το σύνολο των αρχών της πολιτείας να μπορέσει και προληπτικά να αντιμετωπίζει αυτά τα φαινόμενα για να καλύπτει κενά που υπάρχουν στο υφιστάμενο σύστημα αλλά και κατασταλτικά όπου χρειάζεται οι ποινές να είναι αυστηρές, οι δράστες να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη και να τιμωρούνται με τον αυστηρότερο δυνατό τρόπο. Για εμάς ήταν καθαρή επιλογή να δημιουργηθεί,και δημιουργήθηκε, ένα ποινικό σύστημα αυστηρό για τους ανηλίκους, συμπαγές και άρτιο. Δεν υπάρχει δεύτερη συζήτηση όταν μιλάμε για ανήλικα παιδιά , η πολιτεία πρέπει να είναι από πάνω με κάθε δυνατό τρόπο και αυτό κάναμε και νομίζω το ότι οδηγούνται πλέον αυτές οι υποθέσεις με αυτό τον τρόπο στη Δικαιοσύνη και όταν προβλέπονται αυτές οι ποινές που προβλέπονται σίγουρα είναι ένα σαφές μήνυμα της ελληνικής πολιτείας. Το θέμα είναι να μπορέσουμε συνολικά να το αντιμετωπίσουμε και προληπτικά.
Αναφορικά με το ζήτημα του χημικού ευνουχισμού: Το εθνικό ποινικό μας σύστημα αυτή τη στιγμή προβλέπει συγκεκριμένα δεδομένα, εμείς σε ότι αφορά στους βιαστές ανηλίκων κάναμε τη μέγιστη δυνατή επιλογή που υπάρχει αυτή τη στιγμή διαθέσιμη δηλαδή να υπάρχει ισόβια κάθειρξη ως αποκλειστική ποινή που δεν είχε ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν για τέτοιου είδους αδικήματα. Αυτά είναι τα δεδομένα που έχουμε στο ποινικό μας σύστημα όμως έχουν διαμορφωθεί και σε συνάρτηση με πολλά άλλα ζητήματα σε ένα πανευρωπαϊκό και σε ένα διεθνές πλαίσιο οποιαδήποτε άλλη συζήτηση προφανώς τίθεται σε αξιολόγηση και από την επιτροπή παρακολούθησης που έχει συσταθεί από τον κ. Τσιάρα στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τον ποινικό κώδικα αλλά αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι μετά τις αλλαγές του Νοεμβρίου του 2021 το ποινικό μας πλαίσιο σε ότι αφορά τους ανηλίκους είναι το πιο αυστηρό που υπήρχε ποτέ, το πιο συμπαγές και το πιο προστατευτικό και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.