Γεωργαντάς στα Παραπολιτικά 90,1: Η αποχώρηση της Ρωσίας από την συμφωνία με Ουκρανία για διατήρηση διαδρόμου τροφοδοσίας δημιουργεί νέα δεδομένα
Είπε πως από την ώρα που είχε τεθεί σε ισχύ η σχετική συμφωνία έχουν γίνει 400 δρομολόγια
«Η αποχώρηση της Ρωσίας από την συμφωνία με την Ουκρανία για τη διατήρηση ασφαλούς διαδρόμου τροφοδοσίας του πλανήτη με σιτηρά δημιουργεί νέα δεδομένα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τη Χριστίνα Κοραή και τον Δημήτρη Τάκη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς.
Είπε πως από την ώρα που είχε τεθεί σε ισχύ η σχετική συμφωνία έχουν γίνει 400 δρομολόγια, ενώ ανέφερε πως το προηγούμενο διάστημα υπήρξε μια σχετική αποκλιμάκωση στις τιμές των σιτηρών.
Τόνισε ότι η Ευρώπη έχει δικές της παραγωγές σιτηρών.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του
Αναφορικά με την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία: Η αλήθεια είναι ότι δημιουργούνται νέα δεδομένα πλέον. Πράγματι από την συμφωνία που είχε γίνει τον Ιούλιο υπό την εποπτεία και τον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ είχε από 1η Αύγουστου μέχρι σήμερα είχαν μεταφερθεί μεγάλες ποσότητες σιτηρών και αραβόσιτου, 400 περίπου δρομολόγια γίνανε με πλοία, περίπου 9 εκατομμύρια τόνοι αν θυμάμαι καλά και τα οποία πήγανε κατά βάση και σε χώρες της Βόρειας Αφρικής που τ’ είχανε πολύ ανάγκη, αλλά και σε δυτικές χώρες. Το ζήτημα είναι ότι τώρα δημιουργείται πλέον ένα νέο δεδομένο, η Ρωσία επικαλούμενη λόγους ασφαλείας των πλοίων μετά τις τελευταίες επιθέσεις στην Κριμαία όπως ανακοινώσε, αποχωρεί. Αυτό δημιουργεί πλέον ένα τελείως ασταθές πεδίο οπότε είναι πολύ δύσκολη να συνεχιστεί η εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία και αυτό δημιουργεί δεδομένα τα οποία δεν ξέρω πως ακριβώς θα εξελιχτούν, σίγουρα όμως είναι μια εξέλιξη η οποία δεν είναι καλή. Ο ΟΗΕ προσπαθεί να μεταπείσει την Ρωσία αλλά φαντάζομαι ότι αν έχουν ληφθεί κάποιες αποφάσεις θα δούμε απλά τα αποτελέσματά τους.
Ερωτηθείς αν θα μπορούσαν να μεταφερθούν οδικώς τα σιτηρά: Τα πλοία ήταν το προσφορότερο μέσο, ο πιο κλασικός τρόπος με τον οποίο φεύγανε τα σιτηρά από τη Μαύρη θάλασσα σίγουρα όμως σίγουρα υπάρχουν και άλλες δυνατότητες είναι οι λεγόμενοι «διάδρομοι αλληλεγγύης» τους οποίους είχαν επιχειρήσει και μετά το σταμάτησαν για λίγο οι ευρωπαϊκές χώρες να δημιουργήσουν στο οποίο είχαμε προσφερθεί και εμείς να συμμετάσχουμε με το σιδηροδρομικό δίκτυο και τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης. Η πρότασή μας αυτή είναι ενεργή.
Υπάρχουν μεγάλες ποσότητες σιτηρών στην Ουκρανία οι οποίες είναι αναγκαίες και για να υπάρξει επάρκεια και για να συγκρατηθούν και οι τιμές. Ενώ υπήρξε μια σχετική αποκλιμάκωση τώρα δεν ξέρω τι νέα δεδομένα δημιουργούνται πάλι.
Αναφορικά με την επίσκεψη του στο Καζακστάν: Πριν προκύψει αυτό το ζήτημα στα πλαίσια μιας διακυβερνητικής συνεργασίας που υπάρχει με το Καζακστάν επικαιροποιήσαμε αυτή τη συνεργασία και εκεί έγινε συζήτηση με τον ομόλογό μου υπουργό για την αγορά σιτηρών από αυτούς και την προσφορά ελαιολάδου από εμάς. Δημιουργήθηκε μια ομάδα εργασίας η οποία το επόμενο διάστημα θα δει τις λεπτομέρειες για τη στενότερη συνεργασία σε πολλά προϊόντα αλλά τα βασικότερα είναι αυτά τα δύο. Είναι σημαντικό γιατί και από το Καζακστάν εξάγονται μεγάλες ποσότητες σιτηρών.
ΔΗΜ: Πιστεύετε ότι με αυτή τη συμφωνία που κάνατε θα μπορέσουν να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές σε ότι αφορά τα σιτηρά;
Είναι σημαντικό να υπάρχουν εναλλακτικές αγορές για τη χώρα μας και αυτές τις εναλλακτικές αγορές προσφέρουμε για να μπορέσουν να γίνουν οι εισαγωγές που θέλουμε. Να θυμίσω ότι για κάποιους λόγους εδώ και 23 χρόνια δεν είχε γίνει καθόλου εισαγωγή από τον Καναδά σιτηρών στη χώρα, είναι βέβαια μακριά ο Καναδάς αλλά έχει μεγάλες ποσότητες. Το έχουμε ξεπεράσει αυτό δηλαδή πλέον και αυτή την αγορά την έχουμε ανοίξει.
Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση το επόμενο διάστημα οι ευρωπαϊκές κοινωνίες να υποστούν πίεση από τις αυξημένες τιμές των σιτηρών: Για τα κράτη μέλη δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος.
ΔΗΜ: Άρα δεν θα δούμε καμια υπέρογκη αύξηση τιμών το επόμενο διάστημα
Όχι, στην Ευρώπη όχι. Η Ευρώπη έχει και δικές της παραγωγές σιτηρών αρκετά ικανοποιητικές. Την ίδια κατάσταση που βλέπουμε τώρα τη ζήσαμε ήδη από τον Φεβρουάριο και μετά, υπήρξε μια κλιμάκωση μετά μια σταθεροποίηση και στη συνέχεια βλέπαμε τελευταία μια μικρή αποκλιμάκωση. Ξαναζήσαμε χωρίς να έχουμε το σιτάρι από την Ουκρανία βεβαίως αυτό έφερε υψηλές τιμές οι οποίες πήγαιναν τώρα να αποκλιμακωθούν δυστυχώς τώρα αυτό ίσως για κάποιο διάστημα να σταματήσει αλλά περίπτωση να έχουμε κάτι πολύ διαφορετικό απ’ αυτό που είχαμε δει δεν υπάρχει. Υπάρχουν σιτηρά στην Ευρώπη, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Αποδεικνύεται ότι πολύ σοφά δεν σταματήσαμε καθόλου τη δήλωση αποθεμάτων που γίνεται στα σιτηρά την οποία την ελέγχουμε. Γίνεται συνέχεια, ανά εβδομάδες δηλώνουνε οι εταιρείες τα αποθέματά τους, τα παρακολουθούμε, σε πολλές πρώτες ύλες και βλέπουμε ότι δεν υπάρχει καμία έλλειψη άρα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί και καμία υπέρμετρη αύξηση. Εμείς το 45% του εφοδιασμού μας σε μαλακό σιτάρι το κάνουμε από τη Βουλγαρία διαχρονικά.
ΔΗΜ: Κρατάμε τη διαβεβαίωσή σας ότι δεν θα ανεβεί η τιμή του ψωμιού
Δεν θα δούμε κάτι χειρότερο από την κλιμάκωση που είδαμε την προηγούμενη Άνοιξη, θέλω να πιστεύω ότι θα είναι και καλύτερα. Ήδη η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει τις λεγόμενες «συνδεδεμένες ενισχύσεις» στην καλλιέργεια του μαλακού σταριού για να δώσει ένα επιπλέον κίνητρο στους έλληνες αγρότες να καλλιεργήσουν και μαλακό σιτάρι άρα να έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή άρα μεγαλύτερη αυτάρκεια έτσι ώστε να υπάρχει ένας επιπλέον λόγος για τη συγκράτηση των τιμών.
Αναφορικά με τις καταγγελίες παραγωγών για τις τιμές: Τις καταγγελίες που είχα από τους παραγωγούς για την τιμή με την οποία οι ίδιοι πωλούν και στη συνέχεια βλέπουν στα ράφια τα προϊόντα τους τις μετέφερα στο υπουργείο Ανάπτυξης και είμαι σε συνεργασία μαζί τους. Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει παρέμβει ήδη και παρακολουθεί όλη την εφοδιαστική αλυσίδα έτσι ώστε να δούμε αν οι περιπτώσεις αυτές είναι στις περιπτώσεις του αθέμιτου κέρδους έτσι όπως αυτό προσδιορίζεται. Αυτό είναι εύκολο να αποδειχθεί όταν η αγορά από τον παραγωγό και η πώληση στη συνέχεια γίνεται σε πολύ μικρό χρόνο, μια εβδομάδα -10 μέρες. Η αλήθεια είναι ότι ενδιάμεσα έξω από τη μεταφορά πολλές φορές έχουμε και την αποθήκευση σε ψυγεία η οποία έχει κόστος αλλά διερευνούνται όλα.
ΔΗΜ.: Υπάρχουν καρτέλ γιατί χωρίς καρτέλ δεν μπορεί να οκταπλασιάζεται η τιμή;
Από πολλούς γίνονται οι αγορές, είναι πολλές και τα εναλλακτικά σημεία πώλησης αλλά είναι και από πολλούς που γίνονται οι αγορές.
Ερωτηθείς αν έχει κλείσει ο δρόμος των εξαγωγών προς την Αίγυπτο και αν θα ανοίξουν και νέοι δρόμοι: Η Αίγυπτος δεν έχει κλείσει, γίνονται κάποιες εξαγωγές προς την Αίγυπτο, γίνονται και προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τελευταία δηλαδή έχουμε κάποιες εναλλακτικές αγορές αλλά μας ενδιαφέρει να παρακολουθήσουμε πραγματικά την τιμή. Εγώ βλέπω πάρα πολλά πρόστιμα που έχει επιβάλλει η ΔΙ.Μ.Ε.Α το προηγούμενο διάστημα. Αν δείτε την ανάλυση που βγάζει το υπουργείο Ανάπτυξης μέχρι και το Σεπτέμβριο που έχει τα στοιχεία υπάρχουν πρόστιμα κάθε μήνα και πολλά πρόστιμα. Είχαμε ψηφίσει και μια τροπολογία για να δημοσιοποιούνται τα ονόματα των εταιρειών εκεί προϋποθέτει δύο στοιχεία ή δύο παραβάσεις στο ίδιο κατάστημα ή μια παράβαση πάνω από 50 χιλιάδες.
ΔΗΜ: Δεν υπήρξε καμία παράβαση πάνω από 50 χιλιάδες;
Γ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Δεν μπορώ να το ξέρω, βλέπω αρκετές παραβάσεις μεγαλύτερες από το ποσό που λέτε αλλά σε διαφορετικές επιχειρήσεις σίγουρα από το υπουργείο Ανάπτυξης μπορούν να σας πουν περισσότερα αλλά γίνονται συνεχείς έλεγχοι. Νομίζω ότι και το καλάθι του νοικοκυριού θα βοηθήσει πολύ σε αυτό, μια από τις βασικές αρχές είναι ότι κατά προτεραιότητα ο έλεγχος θα γίνεται στα συγκεκριμένα προϊόντα τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο καλάθι αυτό οπότε θα μπορούμε πολύ πιο εύκολα να έχουμε τα στοιχεία που χρειάζονται έτσι ώστε να παρακολουθούμε και τη διακύμανση των τιμών.
Είπε πως από την ώρα που είχε τεθεί σε ισχύ η σχετική συμφωνία έχουν γίνει 400 δρομολόγια, ενώ ανέφερε πως το προηγούμενο διάστημα υπήρξε μια σχετική αποκλιμάκωση στις τιμές των σιτηρών.
Τόνισε ότι η Ευρώπη έχει δικές της παραγωγές σιτηρών.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του
Αναφορικά με την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία: Η αλήθεια είναι ότι δημιουργούνται νέα δεδομένα πλέον. Πράγματι από την συμφωνία που είχε γίνει τον Ιούλιο υπό την εποπτεία και τον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ είχε από 1η Αύγουστου μέχρι σήμερα είχαν μεταφερθεί μεγάλες ποσότητες σιτηρών και αραβόσιτου, 400 περίπου δρομολόγια γίνανε με πλοία, περίπου 9 εκατομμύρια τόνοι αν θυμάμαι καλά και τα οποία πήγανε κατά βάση και σε χώρες της Βόρειας Αφρικής που τ’ είχανε πολύ ανάγκη, αλλά και σε δυτικές χώρες. Το ζήτημα είναι ότι τώρα δημιουργείται πλέον ένα νέο δεδομένο, η Ρωσία επικαλούμενη λόγους ασφαλείας των πλοίων μετά τις τελευταίες επιθέσεις στην Κριμαία όπως ανακοινώσε, αποχωρεί. Αυτό δημιουργεί πλέον ένα τελείως ασταθές πεδίο οπότε είναι πολύ δύσκολη να συνεχιστεί η εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία και αυτό δημιουργεί δεδομένα τα οποία δεν ξέρω πως ακριβώς θα εξελιχτούν, σίγουρα όμως είναι μια εξέλιξη η οποία δεν είναι καλή. Ο ΟΗΕ προσπαθεί να μεταπείσει την Ρωσία αλλά φαντάζομαι ότι αν έχουν ληφθεί κάποιες αποφάσεις θα δούμε απλά τα αποτελέσματά τους.Ερωτηθείς αν θα μπορούσαν να μεταφερθούν οδικώς τα σιτηρά: Τα πλοία ήταν το προσφορότερο μέσο, ο πιο κλασικός τρόπος με τον οποίο φεύγανε τα σιτηρά από τη Μαύρη θάλασσα σίγουρα όμως σίγουρα υπάρχουν και άλλες δυνατότητες είναι οι λεγόμενοι «διάδρομοι αλληλεγγύης» τους οποίους είχαν επιχειρήσει και μετά το σταμάτησαν για λίγο οι ευρωπαϊκές χώρες να δημιουργήσουν στο οποίο είχαμε προσφερθεί και εμείς να συμμετάσχουμε με το σιδηροδρομικό δίκτυο και τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης. Η πρότασή μας αυτή είναι ενεργή.
Υπάρχουν μεγάλες ποσότητες σιτηρών στην Ουκρανία οι οποίες είναι αναγκαίες και για να υπάρξει επάρκεια και για να συγκρατηθούν και οι τιμές. Ενώ υπήρξε μια σχετική αποκλιμάκωση τώρα δεν ξέρω τι νέα δεδομένα δημιουργούνται πάλι.
Αναφορικά με την επίσκεψη του στο Καζακστάν: Πριν προκύψει αυτό το ζήτημα στα πλαίσια μιας διακυβερνητικής συνεργασίας που υπάρχει με το Καζακστάν επικαιροποιήσαμε αυτή τη συνεργασία και εκεί έγινε συζήτηση με τον ομόλογό μου υπουργό για την αγορά σιτηρών από αυτούς και την προσφορά ελαιολάδου από εμάς. Δημιουργήθηκε μια ομάδα εργασίας η οποία το επόμενο διάστημα θα δει τις λεπτομέρειες για τη στενότερη συνεργασία σε πολλά προϊόντα αλλά τα βασικότερα είναι αυτά τα δύο. Είναι σημαντικό γιατί και από το Καζακστάν εξάγονται μεγάλες ποσότητες σιτηρών.
ΔΗΜ: Πιστεύετε ότι με αυτή τη συμφωνία που κάνατε θα μπορέσουν να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές σε ότι αφορά τα σιτηρά;
Είναι σημαντικό να υπάρχουν εναλλακτικές αγορές για τη χώρα μας και αυτές τις εναλλακτικές αγορές προσφέρουμε για να μπορέσουν να γίνουν οι εισαγωγές που θέλουμε. Να θυμίσω ότι για κάποιους λόγους εδώ και 23 χρόνια δεν είχε γίνει καθόλου εισαγωγή από τον Καναδά σιτηρών στη χώρα, είναι βέβαια μακριά ο Καναδάς αλλά έχει μεγάλες ποσότητες. Το έχουμε ξεπεράσει αυτό δηλαδή πλέον και αυτή την αγορά την έχουμε ανοίξει.
Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση το επόμενο διάστημα οι ευρωπαϊκές κοινωνίες να υποστούν πίεση από τις αυξημένες τιμές των σιτηρών: Για τα κράτη μέλη δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος.
ΔΗΜ: Άρα δεν θα δούμε καμια υπέρογκη αύξηση τιμών το επόμενο διάστημα
Όχι, στην Ευρώπη όχι. Η Ευρώπη έχει και δικές της παραγωγές σιτηρών αρκετά ικανοποιητικές. Την ίδια κατάσταση που βλέπουμε τώρα τη ζήσαμε ήδη από τον Φεβρουάριο και μετά, υπήρξε μια κλιμάκωση μετά μια σταθεροποίηση και στη συνέχεια βλέπαμε τελευταία μια μικρή αποκλιμάκωση. Ξαναζήσαμε χωρίς να έχουμε το σιτάρι από την Ουκρανία βεβαίως αυτό έφερε υψηλές τιμές οι οποίες πήγαιναν τώρα να αποκλιμακωθούν δυστυχώς τώρα αυτό ίσως για κάποιο διάστημα να σταματήσει αλλά περίπτωση να έχουμε κάτι πολύ διαφορετικό απ’ αυτό που είχαμε δει δεν υπάρχει. Υπάρχουν σιτηρά στην Ευρώπη, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Αποδεικνύεται ότι πολύ σοφά δεν σταματήσαμε καθόλου τη δήλωση αποθεμάτων που γίνεται στα σιτηρά την οποία την ελέγχουμε. Γίνεται συνέχεια, ανά εβδομάδες δηλώνουνε οι εταιρείες τα αποθέματά τους, τα παρακολουθούμε, σε πολλές πρώτες ύλες και βλέπουμε ότι δεν υπάρχει καμία έλλειψη άρα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί και καμία υπέρμετρη αύξηση. Εμείς το 45% του εφοδιασμού μας σε μαλακό σιτάρι το κάνουμε από τη Βουλγαρία διαχρονικά.
ΔΗΜ: Κρατάμε τη διαβεβαίωσή σας ότι δεν θα ανεβεί η τιμή του ψωμιού
Δεν θα δούμε κάτι χειρότερο από την κλιμάκωση που είδαμε την προηγούμενη Άνοιξη, θέλω να πιστεύω ότι θα είναι και καλύτερα. Ήδη η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει τις λεγόμενες «συνδεδεμένες ενισχύσεις» στην καλλιέργεια του μαλακού σταριού για να δώσει ένα επιπλέον κίνητρο στους έλληνες αγρότες να καλλιεργήσουν και μαλακό σιτάρι άρα να έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή άρα μεγαλύτερη αυτάρκεια έτσι ώστε να υπάρχει ένας επιπλέον λόγος για τη συγκράτηση των τιμών.
Αναφορικά με τις καταγγελίες παραγωγών για τις τιμές: Τις καταγγελίες που είχα από τους παραγωγούς για την τιμή με την οποία οι ίδιοι πωλούν και στη συνέχεια βλέπουν στα ράφια τα προϊόντα τους τις μετέφερα στο υπουργείο Ανάπτυξης και είμαι σε συνεργασία μαζί τους. Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει παρέμβει ήδη και παρακολουθεί όλη την εφοδιαστική αλυσίδα έτσι ώστε να δούμε αν οι περιπτώσεις αυτές είναι στις περιπτώσεις του αθέμιτου κέρδους έτσι όπως αυτό προσδιορίζεται. Αυτό είναι εύκολο να αποδειχθεί όταν η αγορά από τον παραγωγό και η πώληση στη συνέχεια γίνεται σε πολύ μικρό χρόνο, μια εβδομάδα -10 μέρες. Η αλήθεια είναι ότι ενδιάμεσα έξω από τη μεταφορά πολλές φορές έχουμε και την αποθήκευση σε ψυγεία η οποία έχει κόστος αλλά διερευνούνται όλα.
ΔΗΜ.: Υπάρχουν καρτέλ γιατί χωρίς καρτέλ δεν μπορεί να οκταπλασιάζεται η τιμή;
Από πολλούς γίνονται οι αγορές, είναι πολλές και τα εναλλακτικά σημεία πώλησης αλλά είναι και από πολλούς που γίνονται οι αγορές.
Ερωτηθείς αν έχει κλείσει ο δρόμος των εξαγωγών προς την Αίγυπτο και αν θα ανοίξουν και νέοι δρόμοι: Η Αίγυπτος δεν έχει κλείσει, γίνονται κάποιες εξαγωγές προς την Αίγυπτο, γίνονται και προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τελευταία δηλαδή έχουμε κάποιες εναλλακτικές αγορές αλλά μας ενδιαφέρει να παρακολουθήσουμε πραγματικά την τιμή. Εγώ βλέπω πάρα πολλά πρόστιμα που έχει επιβάλλει η ΔΙ.Μ.Ε.Α το προηγούμενο διάστημα. Αν δείτε την ανάλυση που βγάζει το υπουργείο Ανάπτυξης μέχρι και το Σεπτέμβριο που έχει τα στοιχεία υπάρχουν πρόστιμα κάθε μήνα και πολλά πρόστιμα. Είχαμε ψηφίσει και μια τροπολογία για να δημοσιοποιούνται τα ονόματα των εταιρειών εκεί προϋποθέτει δύο στοιχεία ή δύο παραβάσεις στο ίδιο κατάστημα ή μια παράβαση πάνω από 50 χιλιάδες.
ΔΗΜ: Δεν υπήρξε καμία παράβαση πάνω από 50 χιλιάδες;
Γ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Δεν μπορώ να το ξέρω, βλέπω αρκετές παραβάσεις μεγαλύτερες από το ποσό που λέτε αλλά σε διαφορετικές επιχειρήσεις σίγουρα από το υπουργείο Ανάπτυξης μπορούν να σας πουν περισσότερα αλλά γίνονται συνεχείς έλεγχοι. Νομίζω ότι και το καλάθι του νοικοκυριού θα βοηθήσει πολύ σε αυτό, μια από τις βασικές αρχές είναι ότι κατά προτεραιότητα ο έλεγχος θα γίνεται στα συγκεκριμένα προϊόντα τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο καλάθι αυτό οπότε θα μπορούμε πολύ πιο εύκολα να έχουμε τα στοιχεία που χρειάζονται έτσι ώστε να παρακολουθούμε και τη διακύμανση των τιμών.