Σε επιφυλακή το Λιμενικό μετά το επεισόδιο στη Σάμο - Η Άγκυρα «ψάχνεται» για θερμό επεισόδιο
Το επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης παρουσία πλοίου της Frontex
Επεισόδιο με το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής έλαβε χώρα ανοιχτά της Σάμου, κατά την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών.
Ειδικότερα, σκάφος του Λιμενικού ενημέρωσε εκείνο της τουρκικής ακτοφυλακής ότι βρίσκεται σε ελληνικά χωρικά ύδατα και η «απάντηση» ήταν επίδειξη… οπλισμού και επικίνδυνοι ελιγμοί.
Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Λιμενικού ξεκίνησε από τη Δευτέρα, 3,8 ναυτικά μίλια νότια της Σαμιοπούλας στη Σάμο.
Το επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης και μάλιστα παρουσία στην περιοχή πλοίου της Frontex.
«Κινούμαστε στα όρια», αυτό σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές για το περιστατικό.
«Τα νεύρα είναι τεντωμένα. Εδώ και μήνες οι προκλήσεις δεν σταματούν. Ένα επεισόδιο, ακόμη και μικρής κλίμακας, δεν είναι απίθανο να συμβεί», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Σημειώνεται πως η Ελλάδα και οι αρχές της είναι σε καθημερινή επιφυλακή, σε όλα τα μέτωπα. Σε θάλασσα και στεριά, αλλά δεν είναι εκείνη που θα προκαλέσει. Άλλωστε, όπως έχει επισημανθεί σε όλους τους τόνους, δεν είναι η Αθήνα αυτή που απειλεί, ούτε τα νησιά μας.
«Έχουμε την πόρτα του διαλόγου ανοιχτή, αλλά αυτή κλείνει όταν απειλείται η κυριαρχία μας», επαναλαμβάνει σε κάθε τόνο ο πρωθυπουργός, διαμηνύοντας ότι δεν είναι η Ελλάδα η επιτιθέμενη.
Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τη διεθνοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στα ταξίδια του στη Λιθουανία και την Εσθονία, λαμβάνοντας μάλιστα και μήνυμα στήριξης από την Εσθονή πρωθυπουργό Kaja Kallas.
«Έχουμε δεσμευθεί και βαδίζουμε στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι οποιοσδήποτε στην ήπειρό μας θα επεδίωκε να αλλάξει τα σύνορα διά της βίας», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με την Εσθονή ομόλογό του, ορμώμενος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την αναθεωρητική της στάση.
«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάμε σήμερα, χρειάζεται πλήρης συνεργασία μεταξύ των εταίρων και συμμάχων. Είναι επίσης πολύ σημαντικό για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής ασφάλειας να μη δημιουργούνται επιπρόσθετες πιέσεις και προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά μεταξύ συμμάχων», απάντησε από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Εσθονίας.
Έντονη είναι η ανησυχία της Τουρκίας λόγω της διεθνοποίησης της προκλητικότητάς της και των δηλώσεων στήριξης της Αθήνας έναντι της Άγκυρας από ισχυρούς εταίρους, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.
Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τον Γερμανό καγκελάριο να επανέλθει στο καθεστώς ουδετερότητας στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα ότι και οι δύο είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.
Σημειώνεται πως μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο Όλαφ Σολτς είχε δηλώσει κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ότι «δεν είναι αποδεκτό ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ να αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα ενός άλλου μέλους του ΝΑΤΟ».
Οι δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου φαίνεται πως ενόχλησαν τον Τούρκο πρόεδρο, με την Άγκυρα ωστόσο να επιμένει στις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο, αλλά και στην επιθετική ρητορική απέναντι στην Αθήνα.
Πάντως, αργά το βράδυ, ο Ερντογάν συνέχισε τις εμπρηστικές δηλώσεις κι αναφέρθηκε και πάλι στο όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».
«Με την αστυνομία μας, τη στρατοχωροφυλακή μας και την ακτοφυλακή μας, διαρκώς ενισχύσουμε και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε κάθε σπιθαμή των 780 χιλιάδες τ.χλμ. της πατρίδας και της Γαλάζιας Πατρίδας μας ώστε ο λαός μας να ζει εν ειρήνη», ανέφερε.
Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, από την πλευρά του, εξαπέλυσε πάλι απειλές εναντίον της χώρας μας, μιλώντας για τον πύραυλο Tayfun.
«Να, βλέπετε τον πύραυλo Tayfun. Ξέρει να εμπνέει εμπιστοσύνη στο φίλο και να στέλνει το κατάλληλο μήνυμα στις γιάφκες των εχθρών και θα συνεχίζει να το δίνει. Η Τουρκία δεν αστειεύεται», σημείωσε.