Όταν ο Παρασκευάς Αυγερινός νομοθετούσε την ίδρυση του ΕΣΥ στη χώρα, κατά τη διάρκεια της πρώτης διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, επί Ανδρέα Παπανδρέου ως πρωθυπουργού, ήξερε ότι δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί και να επιβιώσει αυτό το σύστημα, εάν δεν τύγχανε αξιολόγησης και προσαρμογών κάθε τέσσερα έτη.

Το αναφέρει αυτό ρητώς και κατηγορηματικώς ο ίδιος στο βιβλίο του «Η Αλλαγή τελείωσε νωρίς» (Εκδόσεις Εστία, Αθήνα, 2013). «Είχα πει πως “θα ’πρεπε να εκτιμάται η πορεία εφαρμογής του ανά τετραετία και να διορθώνεται”. Πέρασαν δεκαετίες και ουσιαστική αποτίμηση της απόδοσής του δεν έγινε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος (σελ. 189).

Ο πρώτος υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, ο Παρασκευάς Αυγερινός, καταγράφει στο βιβλίο του ανάγλυφα όλον τον «πόλεμο» που δέχθηκε τότε από το «κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ», δηλαδή από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, καθώς και από όλους τους συμβούλους του Ανδρέα Παπανδρέου, προκειμένου το νομοσχέδιο για την ίδρυση του ΕΣΥ να μη φτάσει ποτέ στη Βουλή προς ψήφιση.

Η σκληρή μάχη την οποία έδωσε τότε ο Παρασκευάς Αυγερινός για την ίδρυση του ΕΣΥ είχε τελικά αίσιο τέλος, με το ΕΣΥ, όμως, να μην έχει αξιολογηθεί ποτέ από τότε...

Αξιολόγηση

Μια τέτοια αναγκαία αξιολόγηση, λοιπόν, και μια τέτοια απαραίτητη προσαρμογή, και μάλιστα έπειτα από τόσες δεκαετίες λειτουργίας και προσφοράς στον τόπο, αποτελεί για το ΕΣΥ το νέο νομοσχέδιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, το οποίο ετέθη σε δημόσια διαβούλευση.

Το νομοσχέδιο συγκέντρωσε τις... αναμενόμενες αρνητικές κριτικές των συνδικαλιστών γιατρών, των μελών των Δ.Σ. ορισμένων ιατρικών συλλόγων, καθώς και των κομμάτων της Αριστεράς, με την πρόσφατη πανελλαδική απεργία την οποία είχε προκηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) να σημειώνει ισχνή συμμετοχή εκ μέρους των γιατρών του ΕΣΥ, αγγίζοντας μόλις 10% των μελών της ομοσπονδίας. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των στόχων του εν λόγω νομοσχεδίου περιλαμβάνονται:
  1. Η ενίσχυση της κλινικής εκπαίδευσης των αποφοίτων Ιατρικής μέσω προγράμματος εξάμηνης, αμειβόμενης κλινικής άσκησης σε κλινικές καθώς και σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε επιλεγμένα δημόσια νοσοκομεία. Μετά την ολοκλήρωση της κλινικής άσκησης, οι νέοι γιατροί θα είναι καλύτερα εφοδιασμένοι για την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό), ενώ θα μπορούν και πιο εύκολα να προσανατολιστούν στην επιλογή ειδικότητας.
  2. Η αναβάθμιση της ιατρικής εξειδίκευσης με δύο τρόπους: α) Η διαδικασία τοποθέτησης γιατρών για ειδίκευση μεταφέρεται από το υπουργείο Υγείας στα νοσοκομεία που αποτελούν εκπαιδευτικά κέντρα και δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων και την τήρηση σειράς χρονικής προτεραιότητας. β) Ορίζονται ομάδες νοσοκομείων ανά ειδικότητα και οι προς εξειδίκευση γιατροί θα ασκούνται κυκλικά σε όλα τα νοσοκομεία της ίδιας ομάδας, με στόχο την απόκτηση μεγαλύτερης εμπειρίας. Επιπλέον, ο αριθμός των θέσεων ανά ειδικότητα και ανά νοσοκομείο καθορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες του συστήματος Υγείας της χώρας.
  3. Ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου που διέπει το καθεστώς απασχόλησης των γιατρών κλάδου ΕΣΥ. Προβλέπεται η δυνατότητα προκήρυξης θέσεων μερικής απασχόλησης, οι οποίες θα καλύπτονται από γιατρούς που θα έχουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος. Οι γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία θα έχουν τη δυνατότητα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με πρώτιστο γνώμονα τη στήριξη του δημόσιου συστήματος, να ασκούν περιορισμένα ιδιωτικό έργο ή να παρέχουν υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, για λόγους ίσης μεταχείρισης, επιτρέπεται σε πανεπιστημιακούς γιατρούς που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας να παρέχουν ιδιωτικές υπηρεσίες, κατόπιν χορήγησης ειδικής άδειας από τη Σύγκλητο του ΑΕΙ.
  4. Για πρώτη φορά δίνεται ένα επιπλέον επίδομα, το οποίο προορίζεται για τους γιατρούς που θα βρίσκονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Χωρίς καθυστέρηση

Το νομοσχέδιο στοχεύει στο να μπορούν τα ΤΕΠ να χειρίζονται άμεσα τα περιστατικά που αναλαμβάνουν ή προσέρχονται, καθώς μπορεί να έρθει κάποιος πολυτραυματίας και να υπάρχει καθυστέρηση στα Επείγοντα. Επίσης, να δοθούν πολυποίκιλα κίνητρα στους γιατρούς που θέλουν να παραμείνουν στα ΤΕΠ.

*Δημοσιεύτηκε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 5 Νοεμβρίου 2022.