Οι «ενέσεις» Πιερρακάκη και Πλεύρη κατά της ταλαιπωρίας των ασθενών – Τι περιλαμβάνει η νέα υπηρεσία του gov.gr
Οι χρήστες της εφαρμογής θα έχουν ακόμη περισσότερες δυνατότητες για τη διαχείριση και την έκδοση ιατρικών εγγράφων μέχρι τα τέλη του 2022
Ακόµα περισσότερες δυνατότητες να εκδίδουν και να έχουν διαθέσιµα ψηφιακά µια σειρά από ιατρικά έγγραφα που τους αφορούν θα αποκτήσουν µέχρι το τέλος του χρόνου οι πολίτες. Ο λόγος για τις συνηθέστερες διαγνωστικές εξετάσεις και τις βεβαιώσεις νοσηλείας, που σύντοµα θα διατίθενται µέσω της εφαρµογής MyHealth και του gov.gr. Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Π», οι οµάδες εργασίας του Κυριάκου Πιερρακάκη και του Θάνου Πλεύρη ρυθµίζουν τις τελευταίες εκκρεµότητες µαζί µε τους εµπλεκόµενους φορείς (νοσοκοµεία, διαγνωστικά κέντρα κ.λπ.) και µέσα στις επόµενες εβδοµάδες αναµένονται και οι σχετικές ανακοινώσεις.
Οι εξετάσεις: Οι εργαστηριακές εξετάσεις σε νοσοκοµεία και διαγνωστικά κέντρα θα είναι διαθέσιµες στο κινητό και στην εφαρµογή MyHealth στο gov.gr. Ο αρχικός σχεδιασµός προβλέπει την ψηφιοποίηση των συνηθέστερων διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων και τη σταδιακή προσθήκη ολοένα και περισσότερων, ώστε εντέλει το σύνολο της ιατρικής πληροφορίας κάθε πολίτη να είναι ψηφιοποιηµένο και προσβάσιµο από τον ίδιο και από τους γιατρούς που επιλέγει.
Οι βεβαιώσεις νοσηλείας: Στο ίδιο µήκος κύµατος θα κινηθούν και οι βεβαιώσεις νοσηλείας, ακόµα ένα έγγραφο σχετικά µε την υγεία των πολιτών που ψηφιοποιείται. Οπως, λοιπόν, ισχύει εδώ και πάνω από έναν χρόνο µε τις ιατρικές βεβαιώσεις, τώρα και η νοσηλεία σε ένα νοσοκοµείο θα πιστοποιείται ψηφιακά. Μειώνεται, έτσι, σηµαντικά η γραφειοκρατία των νοσοκοµείων, η οποία τελικά επιβάρυνε τους ίδιους τους ασθενείς ή τις οικογένειές τους, ενώ ενισχύεται δραστικά και η διαφάνεια.
Πού θα ισχύει: Σύµφωνα µε πληροφορίες, η νέα δυνατότητα θα αφορά αρχικά εξετάσεις που θα πραγµατοποιούνται στα περισσότερα νοσοκοµεία και σε εκατοντάδες διαγνωστικά κέντρα, που βρίσκονται ήδη σε διαδικασία ευθυγράµµισης των συστηµάτων τους. Αξίζει να σηµειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που συνδέονται τα επιµέρους πληροφοριακά συστήµατα των νοσοκοµείων µε το υπουργείο Υγείας. Φυσικά, η πρόβλεψη είναι να ενταχθούν στο σύστηµα όλα τα νοσοκοµεία και τα διαγνωστικά κέντρα της χώρας, ωστόσο ο αριθµός µε τον οποίο θα ξεκινήσει το πρόγραµµα κάθε άλλο παρά αµελητέος θα είναι. Εξάλλου, σε αυτή την αρχική βάση περιλαµβάνονται και οι περισσότερες µεγάλες µονάδες υγείας, άρα η πληθυσµιακή και γεωγραφική κάλυψη θα είναι ιδιαίτερα µεγάλη.
Στο επίκεντρο: Ηδη από την παρουσίαση του MyHealth, τον Αύγουστο του 2021, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε χαρακτηρίσει την εφαρµογή ως «το πρώτο βήµα του προσωπικού φακέλου υγείας». Στην αρχική της εκδοχή η εφαρµογή περιλάµβανε ιατρικές συνταγές και παραπεµπτικά, ενώ στην πορεία προστέθηκαν οι ιατρικές βεβαιώσεις και τα ραντεβού Πρωτοβάθµιας Υγείας. Οι χρήστες της εφαρµογής έχουν εδώ και αρκετό καιρό ξεπεράσει τους 300.000, ενώ πρόσφατα η Η∆ΙΚΑ, εποπτευόµενος φορέας του υπουργείου Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, βραβεύτηκε για το MyHealth από τον WITSA, τον Παγκόσµιο Σύνδεσµο Υπηρεσιών Καινοτοµίας και Τεχνολογίας, στην κατηγορία «Καινοτόµες λύσεις για την Υγεία» για τον δηµόσιο τοµέα. Το MyHealth πρόκειται να αποτελέσει το επίκεντρο των νέων δυνατοτήτων, καθώς όποιος χρήστης έχει εγκαταστήσει την εφαρµογή στο κινητό του σύντοµα θα µπορεί να εντοπίζει γρήγορα και εύκολα τα αποτελέσµατα των εξετάσεων στις οποίες θα υποβάλλεται από εδώ και στο εξής. Το ίδιο θα ισχύει, φυσικά, και για τις βεβαιώσεις νοσηλείας. Με τον τρόπο αυτόν, ο ιατρικός φάκελος του ασθενούς διευρύνεται σηµαντικά, µε αποτέλεσµα ο πολίτης να έχει πάντα µαζί του στοιχεία ιδιαίτερα σηµαντικά για τη φροντίδα της υγείας του.
Μέσω του gov.gr: Παράλληλα µε την εφαρµογή MyHealth, οι πολίτες θα µπο[1]ρούν να εκδίδουν τα παραπάνω έγγραφα και µέσω του gov.gr. Συγκεκριµένα, µέσω της νέας υπηρεσίας, ο πολίτης, εισάγοντας τον ΑΜΚΑ του, θα µπορεί να βλέπει το σύνολο των εξετάσεων και των νοσηλειών του και, φυσικά, θα είναι σε θέση να εκδίδει ψηφιακά τα αποτελέσµατα όποιων εξ αυτών επιθυµεί.
Το συνολικό πρόγραµµα: Oλα τα παραπάνω εντάσσονται στο πλαίσιο του νέου «Ψηφιακού ΕΣΥ», που είχαν παρουσιάσει αποκλειστικά πριν από έναν µήνα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». Εξάλλου, και οι δύο υπουργοί έχουν πολύ ψηλά στις προτεραιότητές τους την ψηφιοποίηση των διαδικασιών στην Υγεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Θάνος Πλεύρης έχει χαρακτηρίσει την ψηφιοποίηση διαδικασιών ως «βάση για ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας», ο δε Κυριάκος Πιερρακάκης είχε κάνει λόγο για τη συµβολή των ψηφιακών εργαλείων στην «πιο στοχευµένη πρόληψη και αποτελεσµατικότερη φροντίδα της υγείας για όλους». Με σύµµαχο τους πόρους του Ταµείου Ανάκαµψης, τα υπουργεία Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης και Υγείας επιταχύνουν την ψηφιοποίηση των ιατρικών δεδοµένων. Με τον τρόπο αυτόν, τόσο οι πολίτες όσο και οι γιατροί θα έχουν άµεση πρόσβαση στο σύνολο του ιατρικού ιστορικού, ενώ επιπλέον τα ανωνυµοποιηµένα δεδοµένα θα συµβάλλουν στον καλύτερο ανασχεδιασµό των υπηρεσιών υγείας. Υλοποιείται, έτσι, ακόµα µία εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για καλύτερες υπηρεσίες υγείας προς όλους.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ