Συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Γκαντζ στην Αθήνα για στρατιωτική διπλωματία και… εξοπλιστικά
«Η επίσκεψη παρέχει την ευκαιρία να επαναβεβαιωθεί η σημασία των ισχυρών, διαχρονικών δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ
Εξ αναβολής επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί σήμερα το απόγευμα και αύριο ο (τύποις) υπηρεσιακός αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, αντιστράτηγος ε.α. Μπέντζαμιν Γκαντζ, ύστερα από σχετική πρόσκληση του υπουργού Εθνικής Αμύνης, Νικόλαου Παναγιωτόπουλου.
Αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή του Ισραηλινού ΥΠΑΜ στο Στρατόπεδο «Παπάγου» και θα ακολουθήσουν οι συνομιλίες Παναγιωτόπουλου – Γκαντζ, τόσο οι κατ’ ιδίαν όσο και οι μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, καθώς και κοινές δηλώσεις Τύπου.
«Η επίσκεψη παρέχει την ευκαιρία να επαναβεβαιωθεί η σημασία των ισχυρών, διαχρονικών δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ και της στρατηγικής αμυντικής σχέσης τους, για την ασφάλεια και την άμυνα των δύο χωρών, αλλά και τη σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προ 20ημέρου περίπου ο Ισραηλινός ΥΠΑΜ επρόκειτο να έλθει στην Ελλάδα για να παραστεί στην τελετή των εγκαινίων του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαιδεύσεως στην Καλαμάτα, αλλά τότε ανέβαλε την επίσκεψή του την παραμονή, μερικές μέρες προ των εκλογών στην πατρίδα του και όχι μόνο αυτό, αλλά ύστερα από δύο μέρες επισκέφθηκε επίσημα την Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Χ. Ακάρ, και –εθιμοτυπικώς– με τον πρόεδρο Ερντογάν.
Οι εκλογές έγιναν, τις έχασε από τον Νετανιάχου και αυτή τη στιγμή που επισκέπτεται επίσημα την Ελλάδα είναι τύποις «υπηρεσιακός», όσο «υπηρεσιακός» μπορεί να είναι ένας υπουργός Αμύνης του Ισραήλ.
Βεβαίως και τα εξοπλιστικά θα είναι ένα βασικό κομμάτι της ατζέντας των συνομιλιών των δύο υπουργών, με κορυφαία δύο θέματα:
Πρώτον, την ακόμα μεγαλύτερη επίσπευση της λειτουργίας και γενικότερα των εργασιών του Κέντρου της Καλαμάτας.
Δεύτερον, την επίσπευση από ελληνικής πλευράς (ΓΔΑΕΕ/ΥΠΕΘΑ) των γραφειοκρατικών διαδικασιών που έχουν καθυστερήσει πολύ την πρόοδο του προγράμματος αποκτήσεως των αντιαρματικών (και όχι μόνο) βλημάτων Spike Nlos για τα επιθετικά ελικόπτερα Apache (και όχι μόνο επίσης).