«Η ιστορία που αναδύεται από την Κιβωτό του Κόσμου είναι σκληρή και συγκλονιστική», δήλωσε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τη Χριστίνα Κοραή και τον Δημήτρη Τάκη, ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης. Ο βουλευτής είπε πως πρέπει να δούμε ποια θα είναι η παρέμβαση του κράτους, ώστε να μη συμβούν άλλα τέτοια πράγματα, ενώ τόνισε πως χρειάζονται διαφοροποιήσεις στο θέμα της αναδοχής, αναφέροντας ότι φτάσαμε εδώ καθώς η κοινωνία δεν είχε τα μάτια της και τα αυτιά της ανοιχτά. Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, ανέφερε πως η ΝΔ καταγράφει απώλειες… ενώ τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να αναδεικνύει τα θέματα που φέρνει στην επιφάνεια η ερευνητική δημοσιογραφία, τονίζοντας πως «έχουμε ευθύνη να θέσουμε ερωτήματα στο Κοινοβούλιο».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του: 

Αναφορικά με το ζήτημα της Κιβωτού του Κόσμου:
Η ιστορία που αναδύεται από την Κιβωτό του κόσμου είναι μια σκληρή και συγκλονιστική ιστορία και γι’ αυτά τα οποία συμβαίνουν κι αποκαλύπτονται αυτές τις μέρες μ’ αυτόν το τρόπο, που μας συγκλονίζει όλους, αλλά και για πολλά τα οποία πιθανόν συμβαίνουν και ακόμα δεν έχουν αποκαλυφθεί. Θα πρέπει να δούμε ποιο είναι το σχέδιο, προκειμένου να μη συμβούν αλλά τέτοια πράγματα. Δηλαδή, ποιες είναι οι νομοθετικές διασφαλίσεις και η θεσμική παρέμβαση του κράτους, ώστε κανείς, ακόμα κι αν επικαλείται διακηρυκτικά τους πιο αγαθούς και πανανθρώπινους σκοπούς, να μη βρίσκεται ανέλεγκτος και ανεξέλεγκτος.

Χρειάζεται διαφοροποίηση στο πλαίσιο της αναδοχής και συγκεκριμένες δομές προνοίας στους Οργανισμούς Τοπικούς Αυτοδιοίκησης μέσα σε κάθε πόλη και σε κάθε χωριό, προκειμένου τα μάτια και τα αυτιά του κράτους πρόνοιας της Πολιτείας να είναι στο προβλημα και να το προλαβαίνουν. Χρειάζεται κι ελεγκτικούς μηχανισμούς μέσα σε τέτοιου είδους δομές. Βεβαίως, μπορεί να θέλει ένας ιδιώτης ή οποιοσδήποτε άλλος να κάνει ένα βοήθημα, ένα καλό έργο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα το κάνει όπως θέλει ο ίδιος. Αν θέλει κάποιος να κάνει κάτι καλό, θα το κάανει όπως νομίζει το κράτος, όπως είναι οι διεθνείς κατευθύνσεις και βεβαίως θα είναι υφιστάμενος ενός ελέγχου.

Ερωτηθείς τι πιστεύει ότι δεν έκανε σωστά η Πολιτεία: Δεν είχε τα αυτιά της και τα μάτια της η Πολιτεία μέσα στην κοινωνία. Και τη δική μας την κυβέρνηση και νομίζω και τη σημερινή κυβέρνηση την έχει απασχολήσει το γεγονός ότι κάποιες δομές στον χώρο της πρόνοιας λειτουργούν σαν άβαταρ. Βεβαίως, μας έχει απασχολήσει. Για παράδειγμα, ένα ζήτημα είναι που εμείς το είχαμε θέσει, που πηγαίνουν αυτά τα παιδιά σχολείο, γιατί δεν πηγαίνουν μαζί με άλλα παιδιά από άλλα σχολεία και πηγαίνουν μόνα τους. Τι γίνεται με τους δείκτες κοινωνικής φτώχειας, πώς αντιμετωπίζουμε τέτοια ζητήματα; Γιατί ανεβαίνουν την τελευταία τριετία οι δείκτες της φτώχειας του παιδιού, ενώ αναπτύσσεται η οικονομία, έρχονται επενδύσεις, τα πάμε τρομερά; Γιατί αυξάνεται ο κοινωνικός αποκλεισμός σε κάποια κοινωνικά στρώματα; Αυτές τις εστίες πρέπει να αναζητήσουμε και να απαντήσουμε.

Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις: Καταγράφεται πλέον σε όλες τις μετρήσεις ότι η Ν.Δ. έχει μια σταθερή και γρήγορη πτώση. Κάθε μήνα χάνει και μία μονάδα. Εάν γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας, που λέει ο Κ. Μητσοτάκης, άμα συνεχίσει με αυτόν τον ρυθμό, πιστεύω ότι θα έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Πάντα όταν φεύγει κάποιος από ένα κόμμα, πάει στην αδιευκρίνιστη ψήφο. Πολύ δύσκολα αυτός ο άνθρωπος γυρίζει πίσω εκεί που ήταν. Είναι ένα στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, για τα υπόλοιπα κόμματα, όλη αυτή τη δεξαμενή, όλη αυτή την πολιτική ρευστότητα που υπάρχει από ανθρώπους απογοητευμένους, από ανθρώπους οι οποίοι έχουν αδιέξοδα, από ανθρώπους οι οποίοι αισθάνονται κατάφωρη αδικία με αυτά τα οποία γίνονται, όπως για παράδειγμα την ιστορία με τον κ. Πάτση, να του πει «είμαι εγώ εδώ, είμαι καλύτερος, θα κυβερνήσω πιο αποτελεσματικά. Θα απαντήσω με τρόπο πιο επαρκή στις δικές σου ανάγκες».

Χρειάζεται σταθερότητα. Επειδή έχει μεγάλη θαλασσοταραχή, χρειάζεται ο καπετάνιος που το κάνει να κρατάει σταθερά το τιμόνι και να πηγαίνουμε με βάση αξίες και πολιτικές. Εκτιμώ λοιπόν ότι, επειδή η πολιτική μας γραμμή είναι σωστή, αυτό το οποίο χρειάζεται είναι μεγαλύτερη εξωστρέφεια, μεγαλύτερη προσπάθεια και πιο ανοιχτά αυτιά στους πολίτες. Αυτό αλλάζει το κλίμα κοινωνικά, θα το αλλάξει πολιτικά, θα το αλλάξει και δημοσκοπικά την αμέσως επόμενη περίοδο.

Αναφορικά με τη διαρροή ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ: Υπάρχει ένας κόσμος ο οποίος ιστορικά βρισκόταν στο ΠΑΣΟΚ όταν ήταν μεγάλο κόμμα και μετά ήρθε προς τα εμάς. Εμάς ο πολιτικός μας αντίπαλος είναι ο κ. Μητσοτάκης. Με τον κ. Ανδρουλάκη βεβαίως έχουμε πολιτικό ανταγωνισμό, αλλά, όταν θα τεθεί το δίλημμα της επόμενης μέρας, θα πρέπει όλοι να απαντήσουμε σε αυτό. Εμείς έχουμε καθαρή θέση και λέμε «προοδευτική κυβέρνηση, συμμαχική κυβέρνηση, πρωθυπουργός Α. Τσίπρας».

ΔΗΜ: Δεν σας πειράζει που δεν πάνε στο ΠΑΣΟΚ, ευτυχώς που δεν πάνε στη ΝΔ...

Πολλοί από αυτούς που πηγαίνουν στο ΠΑΣΟΚ είναι άνθρωποι οι οποίοι το ’19 λόγω του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου ψήφισαν Ν.Δ. και τώρα δεν θέλουν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, εγώ το βλέπω καλό. Δηλαδή αν με ρωτήσει κάποιος «δεν θέλω να ψηφίσω με τίποτα ΣΥΡΙΖΑ, τι να ψηφίσω; Να ψηφίσω ΠΑΣΟΚ, να ψηφίσω Ν.Δ., να ψηφίσω ΚΚΕ;», θα πω «μην ψηφίσεις Ν.Δ.». Καλό είναι αυτό, με τον άλλο τρόπο κερδίζεις δύο ψήφους, έτσι κερδίζεις μία.

Ερωτηθείς αν ο κ. Τσίπρας θα πει το όνομα του υπουργού που τον παρακολουθούσε και η ΕΥΠ: Η δική μας ευθύνη είναι να αναδεικνύουμε τα θέματα πρώτα από όλα που αναδεικνύει η ερευνητική δημοσιογραφία. Εμείς δεν είμαστε ούτε δημοσιογράφοι ούτε δικαστές ούτε ερευνούμε, αλλά έχουμε την ευθύνη και τη θεσμική υποχρέωση να θέσουμε αυτά τα ερωτήματα στο Κοινοβούλιο και να πάρουμε απαντήσεις. Όπως έκανε η αντίστοιχη επιτροπή στο ευρωκοινοβούλιο και πάλι δεν πήρε απαντήσεις, γιατί ο κ. Μητσοτάκης με τους γνωστούς μηχανισμούς μπλόκαρε τον κουμπάρο της μισής κυβέρνησης και δεν μπορεί κανείς να καταθέσει και να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα ζητήματα. Όμως εμείς θα επιμείνουμε, όχι γιατί αυτό είναι ένα θέμα το οποίο δημιουργεί κομματικές συσπειρώσεις και αντισυσπειρώσεις, αλλά γιατί είναι ευθύνη για κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη. Είναι ένα θέμα το οποίο τέμνει οριζόντια το πολιτικό σκηνικό, ενοχλεί τους δημοκράτες φιλελεύθερους από τον χώρο της Ν.Δ. Παρακολούθησα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την προχθεσινή εκδήλωση που παρίστατο ο πρώην πρωθυπουργός, ο κ. Καραμανλής. Θυμάμαι τις δηλώσεις που έκανε το καλοκαίρι και καταλαβαίνω ότι αυτά τα κρίσιμα ζητήματα είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με τους όρους της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της κοινωνικής λογοδοσίας. Εμείς ό,τι γνωρίζουμε το γνωρίζουμε από τον Τύπο, από τις έρευνες... Κάτι παραπάνω εγώ δεν γνωρίζω.

Εμείς δεν κοιτάμε ποιος ρωτάει, ρωτάμε τι γίνεται και θα μάθουμε τι γίνεται, το φως θα νικήσει το σκοτάδι, οι θεσμοί θα νικήσουν το παρακράτος.

ΔΗΜ.: Μ’ αρέσει αυτό που λέτε, γιατί εσείς τα ΜΜΕ δεν τα αντιμετωπίζετε ως «βοθροκάναλα» όπως άλλοι...

Βεβαίως, αν θεωρούσα για παράδειγμα την εκπομπή σας «βοθροεκπομπή», δεν θα ερχόμουν, πρώτα από όλα για λόγους αυτοσεβασμού. Στους βόθρους πηγαίνουν μόνο οι κατσαρίδες, άρα εγώ δεν θεωρώ τον εαυτό μου κατσαρίδα, να πέσει όμως ο ποταμός για να καθαρίσει η κόπρος του Αυγεία.