Σταμάτης στα Παραπολιτικά 90,1: Έχουμε ξεκινήσει το πρόγραμμα της αποϊδρυματοποίησης και της ενίσχυσης της αναδοχής
Ανέφερε πως ο κόσμος αισθάνεται ασφαλής στο να μιλήσει
«Εχουμε ξεκινήσει το πρόγραμμα της αποϊδρυματοποίησης και της ενίσχυσης της αναδοχής, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη και εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης.
Ακόμη, ανέφερε πως ο κόσμος αισθάνεται ασφαλής στο να μιλήσει, ενώ σημείωσε ότι στη χώρα μπήκαν κανόνες που δεν υπήρχαν.
Σε ό,τι αφορά το ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη είπε πως παύθηκε η διοίκηση και θα αντικατασταθεί με νέο.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε
«Πλέον έχουμε ξεκινήσει το πρόγραμμα της αποϊδρυματοποίησης και της ενίσχυσης της αναδοχής. Φεύγουμε από το παλιό μοντέλο της παραδοσιακής παιδικής προστασίας που ουσιαστικά δεν ιδρυματοποιούσε μόνο τα παιδιά που μέναν μέσα, ιδρυματοποιούνταν και οι εργαζόμενοι οπότε φεύγουμε από αυτό το παλιό μοντέλο το οποίο δεν είναι το καλύτερο περιβάλλον για τα παιδιά και προσπαθούμε να απορροφήσουμε το κομμάτι της αναδοχής αλλά ταυτόχρονα έχουμε ελέγχους και κανόνες» είπε αρχικά ο κ. Σταμάτης.
Και συνέχισε: «Άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο και μπήκαν προδιαγραφές για αυτές τις δομές παιδικής προστασίας και ταυτόχρονα σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας που πραγματοποιεί ανεξάρτητους ελέγχους σε όλες αυτές τις δομές και τα ιδρύματα έχουμε τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι στιγμής. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι ο κόσμος αισθάνεται ασφαλής στο να μιλήσει και να καταγγείλει, αυτό δεν ισχύει μόνο για θέματα παιδικής προστασίας αφορά και τις κακοποιήσεις γυναικών κοκ αυτό είναι το πρώτο θετικό. Το δεύτερο θετικό είναι ότι πλέον στη χώρα μας μπήκαν κανόνες που δεν υπήρχαν, και όταν άρχισαν να μπαίνουν οι κανόνες πριν θεσμοθετηθούνε θα θυμάστε ότι είχαμε και αντιδράσεις. Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στο αντι-ιδρυματικό μοντέλο, τα παιδιά αυτά να πάνε σε οικογένειες, να επανενωθούμε με τις βιολογικές οικογένειες και από τα 15 και μετά να είναι σε ημιαυτόνομα διαμερίσματα. Αυτό είναι μια απόφαση της κυβέρνησης, είναι συμβατό και με τη Unicef και με τις συνθήκες που έχει υπογράψει η χώρα μας και βέβαια είναι το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά».
Αναφορικά με τις καταγγελίες για το ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη, είπε: «Είχαμε ένα πολύ θλιβερό γεγονός από εκεί και πέρα η αρμόδια υφυπουργός η κα Μιχαηλίδου είχε προσφύγει στον Εισαγγελέα οπότε ξεκίνησαν οι έλεγχοι από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, βγάλανε ένα πόρισμα και με βάση αυτό το πόρισμα αποφασίστηκε η παύση ισχύος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας που τις επόμενες δύο μέρες θα αντικατασταθεί με καινούργιο».
«Οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα, πριν ακόμα ξεκινήσουν οι διαδικασίες με ότι γίναμε κοινωνοί για την Κιβωτό του κόσμου, από εκεί και πέρα όταν η Εθνική Αρχή Διαφάνειας κάνει ελέγχους αφήνεις την Εθνική Αρχή Διαφάνειας να κάνει ελέγχους» συνέχισε.
«Πρέπει να κρατήσουμε ότι πλέον τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει αλλάξει το τοπίο, και δυστυχώς είχαμε αντιδράσεις από φορείς που θα έπρεπε οι ίδιοι να θέλουν να προστατεύσουν τα παιδιά. Η κυβέρνηση νομοθέτησε, εφαρμόζει τον νόμο όπως ψηφίστηκε στη Βουλή από εκεί και πέρα αυτό που προέχει είναι να προχωρήσουμε πολύ περισσότερο και πρέπει να το κάνουμε στο κομμάτι της αποιδρυματοποίησης μέσω της αναδοχής» ανέφερε ακόμη.
Αναφορικά με την υπόθεση της Κιβωτού του κόσμου, είπε: «Η άλλη πλευρά θα κριθεί να απαντήσει σε όλα τα επίπεδα, από εκεί και πέρα έχουμε ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο που έχει ξεκινήσει ήδη τις εργασίες του, έχουμε τις έρευνες από την Εισαγγελία Ανηλίκων και ταυτόχρονα έχουμε και τις έρευνες που κάνει η οικονομική αστυνομία. Αυτό που πρέπει να δούμε και να εξετάσουμε είναι γιατί με βάση τον καταστατικό χάρτη της οργάνωσης ως μη κερδοσκοπική που πρέπει τα κέρδη να πηγαίνουν πάλι προς το φορέα φαίνεται ότι ένα από τα πράγματα που δεν γινόταν ήταν τα κέρδη να πηγαίνουν προς τα παιδιά. Να ξέρετε ότι με αφορμή όλα αυτά η κυβέρνηση θα πάρει όλες εκείνες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, νομοθετικές και μη, για να βελτιώσει το πλαίσιο περί προστασίας όλων αυτών των παιδιών κυρίως αλλά και εν γένει της κοινωνίας. Πρέπει να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης του πολίτη που δίνει δωρεές για να ξέρει ακριβώς που πηγαίνουν τα χρήματα».