Συνέντευξη Στέλιου Πέτσα στα «Π»: Εκτάκτως 332 εκατ. σε δήμους για την ενεργειακή κρίση
Τον τρόπο και τα μέσα με τα οποία η κυβέρνηση θα ενισχύσει δήμους και περιφέρειες για να αντιμετωπίσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος αναλύει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, αναλύει στα «Π» τις δράσεις και τα σχέδια της κυβέρνησης για τη στήριξη της Αυτοδιοίκησης, με βασικό στόχο «να διασφαλιστούν πλήρως οι ανάγκες θέρμανσης των παιδιών μας στα σχολεία»
Οι καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου» προκαλούν οργή και ταυτόχρονα ανησυχία. Πώς εποπτεύει το κράτος τέτοιες δομές και πώς ελέγχει τη δράση τους; Τι πρέπει να αλλάξει στο εξής;
Η κυβέρνηση κατέθεσε ένα συνολικό σχέδιο για τα ζητήματα της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης πριν δημοσιοποιηθούν τα περιστατικά στον Κολωνό και πριν έρθει στην επικαιρότητα το ζήτημα που αφορά την «Κιβωτό». Και είναι οι παρεμβάσεις που έγιναν από αυτή την κυβέρνηση οι οποίες μας επιτρέπουν να παρέμβουμε άμεσα με αυτόν τον τρόπο στην «Κιβωτό», τοποθετώντας ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο, με πρόσωπα υψηλού κύρους και αναγνωρισμένης «τεχνογνωσίας» στα θέματα της παιδικής προστασίας, προ[1]κειμένου να εξορθολογιστεί η δομή αυτή. Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι -αν μη τι άλλο- σε τέτοιου είδους ζητήματα, όπως αυτό που αφορά την προστασία των παιδιών μας, το πολιτικό σύστημα οφείλει να αφουγκραστεί την κοινωνία και να αυστηροποιήσει τις ποινές που επιβάλλονται για τέτοιου είδους τερατώδη εγκλήματα.
Βρισκόμαστε σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις και τα δημοσιεύματα και οι καταγγελίες πληθαίνουν. Εχετε τη βεβαιότητα ότι κανένας κρατικός φορέας δεν έχει χρησιμοποιήσει το Predator ή άλλο κακόβουλο λογισμικό;
Τι θα πράξετε για να διαλευκανθεί η σκοτεινή αυτή υπόθεση; Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το ζήτημα, είπαμε «όλα στο φως» και ζητήσαμε από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση το συντομότερο δυνατόν. Παράλληλα, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια σειρά από πολύ σημαντικές παρεμβάσεις.
Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός, πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο δεν είναι μόνο ελληνικό, καθώς παρακολουθήσεις από κακόβουλα λογισμικά γίνονται παντού στον κόσμο. Και είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που οριζόντια και καθολικά απαγορεύει την πώληση και χρήση τέτοιων κακόβουλων λογισμικών, ενώ η χρήση τους ξαναγίνεται κακούργημα.
Ηδη βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μια πολύ σημαντική νομοθετική παρέμβαση, που αναγνωρίζει υφιστάμενες, διαχρονικές αστοχίες και επιχειρεί να τις θεραπεύσει. Μέσα στους πυλώνες του νομοσχεδίου είναι και η κυβερνοασφάλεια, με συγκεκριμένη επιτροπή συντονισμού, για να συντονίζονται οι διάφορες υπηρεσίες που εμπλέκονται σε αυτό, είτε είναι η ΕΥΠ είτε το αρμόδιο υπουργείο. Εχει σημασία ότι με το προηγούμενο πλαίσιο, πριν από τις εκλογές του 2019, λίγες ημέρες πριν, η τότε κυβέρνηση του κ. Τσίπρα επέτρεψε να υπάρχουν τέτοια λογισμικά, που σήμερα τα λέμε κακόβουλα, χωρίς κανέναν νομικό αντίκτυπο.
Από το 2019, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, μέχρι και σήμερα επιτρεπόταν η εμπορία τέτοιου είδους λογισμικών παρακολούθησης. Εμείς ερχόμαστε και λέμε τώρα ότι αυτό είναι παράνομο και, εφόσον είναι παράνομο, αυτός που το κατέχει υφίσταται τις αντίστοιχες κυρώσεις. Από εκεί και πέρα, είναι άλλο πράγμα οι θεσμικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να έχουμε καλύτερη υπηρεσία πληροφοριών προς όφελος της εθνικής ασφάλειας, και άλλο πράγμα τα σενάρια που διακινούνται από μερίδα του Τύπου και υιοθετούνται άκριτα από την αξιωματική αντιπολίτευση. Οσοι διακινούν τέτοια σενάρια θα πρέπει να καταθέτουν τα στοιχεία που να τα αποδεικνύουν. Διαφορετικά, είναι κοινοί συκοφάντες, που, όσο και αν κωλυσιεργούν, τελικά θα αντιμετωπίσουν οι ίδιοι τη Δικαιοσύνη.
Στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ ακούσαμε αρκετούς δημάρχους να ζητούν επιπλέον πόρους από το κράτος - κυρίως για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Ποια είναι η δική σας θέση;
Για εμάς, ισχυρή Αυτοδιοίκηση σημαίνει ανθεκτικότητα στις κρίσεις. Κυβέρνηση, Αυτοδιοίκηση και κοινωνία αντιμετωπίσαμε διαδοχικά την υγειονομική, τη μεταναστευτική και την ενεργειακή κρίση, αλλά και συνεχώς την κλιματική κρίση. Εν μέσω πρωτοφανούς αβεβαιότητας, την οποία προκάλεσαν οι αλλεπάλληλες αυτές εξωγενείς κρίσεις, από την πλευρά μας στηρίξαμε έμπρακτα την Αυτοδιοίκηση και σταθήκαµε δίπλα στους πολίτες, σε κάθε γωνιά της πατρίδας µας. Και αυτή η στήριξη υλοποιήθηκε χάρη στην εµπιστοσύνη. Και η εµπιστοσύνη στις προοπτικές της χώρας αποκαταστάθηκε, γιατί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έφερε την Ελλάδα στην καρδιά των εξελίξεων, σε ευρωπαϊκό και παγκόσµιο επίπεδο.
Από τον Ιούλιο του 2019 µέχρι σήµερα, η κυβέρνηση φρόντισε να δώσει έκτακτες επιχορηγήσεις από τον Προϋπολογισµό και το Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ, επιπλέον των αυξηµένων τακτικών χρηµατοδοτήσεων. Πρόκειται για έκτακτες χρηµατοδοτήσεις που καλύπτουν µεγαλύτερα ζητήµατα, όπως η πανδηµία και το ενεργειακό κόστος, αλλά και µικρότερες παρεµβάσεις, όπως η ναυαγοσωστική κάλυψη.
Μόνο για την πρόληψη και αντιµετώπιση ζηµιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεοµηνίες εξαιτίας της κλιµατικής κρίσης, καθώς και για την αντιµετώπιση του φαινοµένου της λειψυδρίας, οι δήµοι και οι περιφέρειες της χώρας επιχορηγήθηκαν από το Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων µε συνολικό ποσό ύψους 275 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, σε σχέ[1]ση µε το ενεργειακό κόστος, απέναντι στην εισαγόµενη κρίση στηρίχθηκαν έγκαιρα και άµεσα όλοι οι δήµοι και οι περιφέρειες της Ελλάδας µε αυξηµένες έκτακτες χρηµατοδοτήσεις, για να αντεπεξέλθουν στο υπέρογκο ενεργειακό κόστος και να µπορέσουν να υπηρετήσουν τον κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο τους. Και, φυσικά, για να εξασφαλισθεί -ήδη από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς- η θέρµανση των παιδιών στα σχολεία µας.
Μέσα στο εννεάµηνο του 2022 το υπουργείο Εσωτερικών διέθεσε συνολικά 282 εκατ. ευρώ στους δήµους, ενώ ακολουθεί τις επόµενες ηµέρες νέα επιχορήγηση, ύψους 50 εκατ. ευρώ, σε συνεννόηση και µε το υπουργείο Οικονοµικών. Συνολικά, δηλαδή, 332 εκατ. ευρώ έκτακτες χρηµατοδοτήσεις για την αντιµετώπιση του ενεργειακού κόστους και φυσικά για να έχουν χρήµατα οι σχολικές επιτροπές και να διασφαλιστούν πλήρως οι ανάγκες θέρµανσης των παιδιών µας. Επιπλέον, ειδικά για το ενεργειακό κόστος των ∆ΕΥΑ, δροµολογείται άµεσα στήριξη ύψους 20 εκατ. ευρώ, ενώ πρόκειται σε δεύτερο χρόνο να ακολουθήσει συνεννόηση για ένα προσωρινό πλαίσιο, εφόσον εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειµένου να εξεταστεί η αύξηση της επιδότησης µέχρι τα 40 εκατ. ευρώ.
Οπως ανέφερα στο ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕ∆Ε στον Βόλο, η στήριξη δεν σταµατά ηµερολογιακά στις 31 ∆εκεµβρίου 2022, αλλά θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί, όπως αποτυπώνεται στον κρατικό προϋπολογισµό που κατατέθηκε προ ηµερών προς συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων.
Προβλέπεται αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) -συνολικά κατά 128 εκατ. ευρώ ετησίως, συµπεριλαµβανοµένης της µίας έξτρα δόσης ΚΑΠ (ύψους 8 εκατ. ευρώ) για τις περιφέρειες- και παράλληλα επαναξιολογείται ο τρόπος µε τον οποίο χορηγούνται οι ΚΑΠ, µε στόχο να είναι πιο δίκαιοι και να ανταποκρίνονται στις πραγµατικές ανάγκες των δήµων. Εποµένως, µαζί µε τη στήριξη για το ενεργειακό κόστος µιλάµε για συνολικό ποσό που προσεγγίζει το µισό δισ. ευρώ επιπλέον για όλους τους δήµους και τις περιφέρειες της χώρας. Και σε αυτό το πλαίσιο εργαζόµαστε, µαζί µε την Αυτοδιοίκηση, για µια πιο φωτεινή Ελλάδα.
Είστε ικανοποιηµένος από την πορεία του προγράµµατος «Αντώνης Τρίτσης»; Υπάρχουν το ανθρώπινο δυναµικό, η τεχνογνωσία και οι διαδικασίες για την απορρόφηση όλων των πόρων; Σε τι είδους έργα κατευθύνονται κυρίως;
Κατ’ αρχάς, αξίζει να σηµειωθεί ότι -µόνον από το υπουργείο Εσωτερικών- χρηµατοδοτούνται σε όλη την επικράτεια αναπτυξιακά έργα συνολικού ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ. Το πρόγραµµα «Αντώνης Τρίτσης» είναι ο µεγαλύτερος πυλώνας του µεγάλου αυτού χρηµατοδοτικού πακέτου για την Αυτοδιοίκηση, περιλαµβάνοντας εκατοντάδες δράσεις, που αφορούν σε έργα για την προστασία της δηµόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής, την αναβάθµιση των υποδοµών σε κρίσιµους τοµείς, όπως η ύδρευση και η αποχέτευση, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της βιώσιµης ανάπτυξης, αλλά και την Παιδεία, τον πολιτισµό, τον αθλητισµό, τον τουρισµό, την ψηφιακή σύγκλιση και την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. ∆ράσεις οι οποίες συµ[1]βάλλουν σε µια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους.
Η σηµαντική επιτάχυνση του εν λόγω προγράµµατος φαίνεται στους αριθµούς: 3,5 δισ. ενταγµένα έργα µέχρι και σήµερα, 1,8 δισ. δηµοπρατηµένα, 813 εκατ. συµβασιοποιηµένα και περίπου 287 εκατ. είναι οι εκταµιεύσεις. Και η επιτυχία αυτή εν πολλοίς οφείλεται στο γεγονός ότι τον Μάρτιο του 2021 υπογράψαµε τη δανειακή σύµβαση µε την ΕΤΕΠ, για να υπάρ[1]χει ένα λογικό επιτόκιο αποπληρωµής των δανείων που συνάπτουν οι δήµοι και να µπορεί το Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων, που χρηµατοδοτείται από εθνικούς πόρους, να αντέχει. Με σχέδιο και συνεργασία βάζουµε τα χρήµατα στο τραπέζι, χωρίς να υποθηκεύουµε το µέλλον ή να χτίζουµε παλάτια στην άµµο.
Σήµερα, στο πρόγραµµα «Αντώνης Τρίτσης» ουσιαστικά µόνον 29 δήµοι έχουν ποσοστά ανάλωσης του πλαφόν τους κάτω από 50%, ενώ αξιοποιούµε συνέργειες µε διάφορα χρηµατοδοτικά προγράµµατα, προκειµένου να διευρύνουµε περαιτέρω τον χρηµατοδοτικό φάκελο του προγράµµατος. Χάρη στις τεχνικές υπηρεσίες των δήµων, την Ειδική Υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών και την αγαστή συνεργασία µε την Αυτοδιοίκηση, τον τελευταίο ενάµιση χρόνο έχουν ενταχθεί στο «Αντώνης Τρίτσης» έργα συνολικού ύψους 2,4 δισ. ευρώ, µια πρωτοφανής επιτάχυνση του πολύ σηµαντικού αυτού χρηµατοδοτικού εργαλείου. Και συνεχίζουµε υλοποιώντας το όραµά µας, να συνδυάζουµε τη βιώσιµη ανάπτυξη µε την κοινωνική συνοχή, για µια Ελλάδα όπου αξίζει να ζούµε.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά το Σάββατο 26/11