Πιερρακάκης: Ευκαιρία για την Ελλάδα η βιομηχανία ημιαγωγών
Τόνισε ότι «η Ελλάδα διαθέτει πολύ σημαντικούς πόρους και πολύ σημαντικές δυνατότητες σε αυτόν το χώρο»
Στην ψηφιακή πρόοδο της Ελλάδας την τελευταία τριετία και στις προοπτικές της χώρας να αποτελέσει κομμάτι της νέας εφοδιαστικής αλυσίδας που διαμορφώνεται στον χώρο των ημιαγωγών (chips), με αφορμή την πρόταση κανονισμού Chips Act της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Μιλώντας στο Emerging Tech Forum που διοργάνωσε η HETIA (Hellenic Emerging Technologies Industry Association), ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης στάθηκε στις διεθνείς εξελίξεις γύρω από τα chips και τόνισε ότι «η Ελλάδα διαθέτει πολύ σημαντικούς πόρους και πολύ σημαντικές δυνατότητες σε αυτόν το χώρο».
Αρχικά, στο κομμάτι της ψηφιακής προόδου της χώρας, ο Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε ότι «έχουμε τριπλασιάσει τις υπηρεσίες που παρέχουμε ψηφιακά μέσω του gov.gr: από τις 500 στις 1.500. Επιπλέον, έχουμε εκατονταπλασιάσει τις ψηφιακές συναλλαγές: από 8,8 εκατομμύρια το 2018 σε ένα δισεκατομμύριο φέτος».
Επιπλέον, απαρίθμησε τις κυριότερες νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης την τελευταία τριετία και πώς σταδιακά η χώρα περνά από την επίλυση εκκρεμοτήτων και σε έναν διάλογο με τα πράγματα τα οποία αφορούν το σήμερα και το αύριο.
«Βήμα – βήμα, προσπαθούμε να περάσουμε σε μία νέα εποχή, να κάνουμε αυτά τα οποία αντανακλούν με τις τεράστιες δυνατότητες που έχουν οι συμπολίτες μας, η χώρα μας, τα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα και όλος ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα των chips, ο Κυριάκος Πιερρακάκης επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή συντελείται μία τεράστια γεωπολιτική ανακατάταξη στον χώρο της Τεχνολογίας.
Υπάρχουν οι αλυσίδες αξίας στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης που είχαν μία αυστηρή λογική ελαχιστοποίησης κόστους στο παρελθόν.
Πλέον – και ειδικά μετά τα γεγονότα της Ουκρανίας αλλά και με τις ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις – θέματα county risk, καθώς και θέματα αξιολόγησης και ποσοτικοποίησης του ρίσκου μπαίνουν στην εξίσωση του τι είναι εφοδιαστική αλυσίδα και πώς πρέπει να λειτουργεί.
Άρα το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να συμβαίνει στην πραγματικότητα μία "επαναβιομηχάνιση" της Δύσης και κομμάτια των εφοδιαστικών αλυσίδων να περνάνε πίσω στις χώρες από τις οποίες είχαν φύγει».
Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε ακόμη ότι «κομμάτια της αλυσίδας αυτής μεταφέρονται από την Ανατολή πίσω στη Δύση.
Βλέπουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να παίρνουν συγκεκριμένες χρηματοδοτικές και νομοθετικές προσεγγίσεις για το πώς θα μπορούσαν να δράσουν ως καταλύτες σε αυτήν τη προσπάθεια.
Και εκ των πραγμάτων με δεδομένο το Chips Act, το οποίο έρχεται, πρέπει και εμείς ως χώρα να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις για το πώς θα ενταχθούμε σε αυτή την αλυσίδα αξίας». Αναλύοντας πώς θα πραγματοποιηθεί αυτό, εξήγησε ότι η χώρα πρέπει να ανταποκριθεί σε μια σειρά από ζητούμενα.
«Το ένα είναι να κάνουμε capacity building, δηλαδή να βρούμε πώς αυτό το αποτύπωμα μπορεί να πολλαπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα γίνει μοχλεύοντας τους διαθέσιμους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, αξιοποιώντας τις πολύ σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες οι οποίες θα έρθουν τα επόμενα χρόνια μέσω του chips act και μέσω των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Ένα ακόμη κομμάτι της εξίσωσης είναι πώς μπορούμε για το συγκεκριμένο πεδίο να κάνουμε παρεμβάσεις οι οποίες να είναι "έξυπνες" σε επίπεδο νομοθεσίας ή και γενικά στο πλαίσιο ενός industrial policy που θα συμβάλει στο να παράξουμε μεγαλύτερη αξία.
Και βεβαίως να προσπαθήσουμε, όπως κάναμε σε άλλες περιπτώσεις, σε αυτή τη μεγάλη γεωπολιτική ανακατάταξη να διεκδικήσουμε και εμείς το δικό μας κομμάτι με δεδομένο ότι στη χώρα συντελείται μία πάρα πολύ σημαντική πρόοδος γενικά στον τομέα της τεχνολογίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού».
Κλείνοντας, ο Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε ότι «η καλύτερη απόδειξη ότι αυτό το σχήμα είναι ρεαλιστικό είστε εσείς, οι άνθρωποι αυτού του χώρου, είναι η φιλοδοξία που βλέπουμε από τη Hellenic Emerging Technologies Industry Association και τα μέλη της. Και σας διαβεβαιώ ότι είναι μία φιλοδοξία την οποία είμαστε απολύτως διατεθειμένοι να στηρίξουμε».