Σύνοδος EUMED-9: Οικονομία, ενέργεια και μεταναστευτικό στην ατζέντα των Ευρωπαίων του Νότου
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν σήμερα στο Αλικάντε της Ισπανίας
Τα ζητήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας, της ενέργειας και το μεταναστευτικό θα βρεθούν, σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές, στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που έχουν σήμερα στο Αλικάντε της Ισπανίας οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα).
Ως προς τα οικονομικά ζητήματα, το Παρίσι εκτιμά ότι οι χώρες της Νότιας Ευρώπης έχουν λίγο-πολύ κοινές αντιλήψεις στα θέματα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και του συμφώνου σταθερότητας και συνεπώς είναι εφικτό να εμφανίσουν κοινές θέσεις στις διαβουλεύσεις που θα γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο επί τη βάσει των προτάσεων που υπέβαλε πρόσφατα η Ευρωπαΐκή Επιτροπή. Η γαλλική πλευρά θα επιχειρηματολογήσει επίσης υπέρ της δημιουργίας ενός σχεδίου τόνωσης της ευρωπαϊκής βιομηχανικής παραγωγής, κατά το πρότυπο του αμερικανικού IRA.
Ως προς τα ζητήματα της ενέργειας ο Γάλλος πρόεδρος, ο Ισπανός πρωθυπουργός και ο Πορτογάλος ομόλογός του πρόκειται να επικυρώσουν επίσημα το σχέδιο BarMar για τον υποθαλάσσιο αγωγό μεταξύ Βαρκελώνης και Μασσαλίας. Ο αγωγός θα μεταφέρει υδρογόνο και όχι αέριο, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, εξηγεί το Μέγαρο των Ηλυσίων. «Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και η παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Αλικάντε είναι μια απόδειξη αυτού του γεγονότος», λέει γαλλική διπλωματική πηγή. Σε σχέση με τις τιμές της ενέργειας, το Παρίσι εκτιμά ότι οι εννέα χώρες που θα βρεθούν στο Αλικάντε «συγκλίνουν στην ιδέα ότι το προτεινόμενο ανώτατο όριο που παρουσίασε η Επιτροπή είναι ανεπαρκές».
Τέλος, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, οι σχέσεις της Γαλλίας με την Ιταλία εξακολουθούν να είναι προβληματικές μετά το πρόσφατο συμβάν με το πλοίο «Ocean Viking», το οποίο μετά την άρνηση της Ιταλίας να το υποδεχτεί έπλευσε και αποβίβασε τους μετανάστες που είχε διασώσει στην Τουλόν της Γαλλίας. Η γαλλική πλευρά θεωρεί πως η συζήτηση θα πρέπει να γίνει στο επίπεδο της Ε.Ε. και πως θα αφορά τόσο την εφεξής εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στη Μεσόγειο όσο και την αλληλεγγύη προς τις χώρες που βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή του μετώπου».