Προφυλακίστηκαν η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της  Φραντσέσκο Τζιόρτζι όπως μεταδίδουν τα βελγικά ΜΜΕενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir, ελεύθερος αφέθηκε ο πατέρας της.

Η ευρωβουλευτής είναι, σύμφωνα με πληροφορίες των βελγικών ΜΜΕ, ανάμεσα στα τέσσερα άτομα, που συνελήφθησαν για εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Υπενθυμίζεται ότι, το μεσημέρι της Κυριακής (11/12) η Εισαγγελία του Βελγίου ανακοίνωσε ότι τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών και δύο αφέθηκαν ελεύθερα, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγουν για δωροδοκία από το Κατάρ. Ωστόσο, δεν ανέφερε ονόματα ούτε των συλληφθέντων, ούτε αυτών που αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με τη Le Soir, αλλά και με την L’ echo, η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είναι ανάμεσα στους 4 συλληφθέντες που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Εισαγγελέας, χωρίς ωστόσο να τους κατονομάσει. Τα εν λόγω ΜΜΕ αναφέρουν πως η Εύα Καϊλή προφυλακίστηκε, όπως και οι άλλοι τρεις συλληφθέντες.

le_soir1

l_echo

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη Le Soir και το περιοδικό Knack, η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ύποπτη για εμπλοκή σε κύκλωμα διαφθοράς που περιλαμβάνει νυν και πρώην ευρωβουλευτές, βοηθούς και άλλα δημόσια πρόσωπα από το ευρωπαϊκό περιβάλλον στις Βρυξέλλες, είχε προσαχθεί την Παρασκευή και στη συνέχεια οδηγήθηκε σε ακρόαση. Ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, κοινοβουλευτικός βοηθός, είχε επίσης παραπεμφθεί σε ακρόαση. Στο τέλος αυτής της κράτησης, η περίοδος της οποίας δεν μπορούσε να ξεπεράσει τις 48 ώρες, η κυρία Καϊλή συνελήφθη, κατηγορούμενη για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. 

Ο σύντροφός της έχει επίσης κατηγορηθεί και έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και σε βάρος του, όπως και για τον πρώην ευρωβουλευτή του S&D Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, επισημαίνει η εφημερίδα συμπληρώνοντας ότι ο Φ., ένας λομπίστας των Βρυξελλών που είχε προσαχθεί την Παρασκευή, παραμένει επίσης στη φυλακή.

Όσον αφορά στον πατέρα της Εύας Καϊλή, τον οποίο έπιασαν με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά φεύγοντας από ξενοδοχείο των Βρυξελλών, αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, σύμφωνα με τη Le Soir.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εισαγγελίας

Συνολικά έξι άτομα στερήθηκαν την ελευθερία τους την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο «μεγάλης έρευνας απο την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Υπάρχουν υποψίες ότι τρίτα μέρη σε πολιτικές ή και στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώθηκαν με μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Βουλής.

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών που ηγείται της έρευνας. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά. Δύο αφέθησαν ελεύθξερα από τον ανακριτή.

Έρευνα έγινε και στο σπίτι δεύτερου βουλευτή γύρω στις 20:00 το βράδυ την προηγούμενη νύχτα. Οι βελγικές αρχές αναφέρουν ότι προς το παρόν δεν θα δοθούν περαιτέρω πληροφορίες, ενώ θα υπάρξουν συνεχείς ανακοινώσεις.

Για το συμφέρον της έρευνας, προς το παρόν δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες. Ο Τύπος θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις μέσω δελτίων τύπου.

Έρευνα στο σπίτι και δεύτερου ευρωβουλευτή

Παράλληλα, γίνεται γνωστό πως πραγματοποιήθηκε έρευνα σε σπίτι ενός δεύτερου ευρωβουλευτή – μετά την κα Καϊλή – το βράδυ του Σαββάτου. Κατά τη Le Soir, η έρευνα έγινε στο σπίτι του Μαρκ Ταραμπέλα, παρουσία της προέδρου της Ευρωβουλής, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Την Παρασκευή, σφραγίστηκε το γραφείο ενός πρώην συνεργάτη του Ταραμπέλα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, του Τζ.M. Το άτομο αυτό, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είχε διατελέσει βοηθός του Πιέρ Αντόνιο Πανζέρι, πρώην ευρωβουλευτή και προέδρου της ΜΚΟ Fight Impunity.

Πολιτική θύελλα στις Βρυξέλλες

Η απόφαση των βελγικών αρχών προκαλεί θύελα στις Βρυξέλλες, καθώς θεωρείται το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών.

Οι έρευνες ξεκίνησαν μετά από υποψίες ότι το Κατάρ δωροδόκησε αξιωματούχους είτε με χρήματα, είτε με σημαντικά δώρα, προκειμένου να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μετά την είδηση της εμπλοκής της Εύας Καϊλή στην υπόθεση χρηματισμού του Κατάρ, προκλήθηκε έντονος πολιτικός σεισμός, τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στην Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε τη διαγραφή της, ενώ αργότερα ακολούθησε και το S&D.

Παράλληλα, χθες το βράδυ, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, αποφάσισε, υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δικαστικών ερευνών, να αναστείλει με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες και τα καθήκοντα που ανατέθηκαν στην Εύα Καϊλή ως αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.