Bόζεμπεργκ στον Παναγιώτη Τζένο: Υπάρχει σιγή μετά το ένταλμα σύλληψης της Καϊλή - Ο Ανδρουλάκης μπορούσε να τη διαγράψει αν όντως «φλέρταρε» με τη ΝΔ
O Παναγιώτης Τζένος μίλησε στην εκπομπή του στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 με την ευρωβουλευτή της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ
«Υπάρχει μια σιγή, μια αναμονή, η Eύα Καϊλή κρατείται μετά το ένταλμα σύλληψης από τον ανακριτή και αντιμετωπίζει τρία κακουργήματα», δήλωσε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM και στην εκπομπή Secret με τον Παναγιώτη Τζένο η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζενμπεργκ.
Τόνισε πως θα προσαχθεί ενώπιον δικαστηρίου, το οποίο θα αποφασίσει εάν θα κρατηθεί ή θα αφεθεί ελεύθερη υπό όρους, ενώ είπε πως το δικαστήριο μπορεί να γίνει και έπειτα από έναν χρόνο.
Δήλωσε απογοητευμένη από τη σύνδεση, από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, της κ. Καιλή με τη ΝΔ, σημειώνοντας πως, εάν ο κ. Ανδρουλάκης είχε διακρίνει ένα φλερτ, θα μπορούσε να την είχε διαγράψει.
Aναλυτικά οι δηλώσεις της στον Παναγιώτη Τζένο.
Αναφορικά με τη σύλληψη της κας Καϊλή: Μόλις το άκουσα αυτό την Παρασκευή προσπάθησα να μιλήσω με την ίδια αλλά ήταν κλειστό το κινητό της. Με κανέναν συνεργάτη της δεν έχει μιλήσει, με κανέναν κι από τους συνεργάτες του γραφείου μου. Υπάρχει μια σιγή, υπάρχει μια αναμονή, είναι αντιληπτό αυτό. Κρατείται αυτή τη στιγμή, πλέον εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από τον ανακριτή, έτσι είναι το σύστημα εδώ. Είναι λίγο διαφορετικοί οι κανόνες εδώ αλλά έχει την ίδια ουσία δηλαδή επειδή αντιμετωπίζει τρία κακουργήματα σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, δηλαδή η δίωξη ασκήθηκε σε βάρος και της κας Καϊλή μεταξύ άλλων για εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος γι’ αυτό πλέον κρατείται γιατί εντός 24 ωρών έπρεπε να απαγγελθεί κατηγορία διαφορετικά δεν μπορούσε να κρατηθεί. Επομένως ασκήθηκε η δίωξη, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, συνελήφθη, νομικά και τυπικά και κρατείται τώρα στις φυλακές. Εντός 5 ημερών, μπορεί και σήμερα, μπορεί και αύριο, προσάγεται ενώπιον δικαστηρίου και το δικαστήριο αποφασίζει τυπικά αν θα κρατηθεί ή θα αφεθεί ελεύθερη υπό ορούς μέχρι να οριστεί το δικαστήριο. Το δικαστήριο που θα εξετάσει αυτά τα φερόμενα κακουργήματα, μπορεί να είναι πολύ αργότερα, μπορεί να είναι και σε ένα χρόνο. Το δικαστήριο θα γίνει εδώ. Γιατί όταν μιλάμε για εγκληματική οργάνωση αντιλαμβάνεστε ότι είναι πάνω από τρία άτομα τα οποία εμπλέκονται κι επομένως αρμόδιο είναι το δικαστήριο του τόπου όπου φέρεται ότι τελέστηκαν τα εγκλήματα.Αναφορικά με την τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη: Εμένα με απογοήτευσε αυτή η σύνδεση του κ. Ανδρουλάκη με τη ΝΔ, με το πρόσωπο της κας Καϊλή. Αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά. Ξέρουμε ότι η κα Καϊλή ανέκαθεν ήταν ΠΑΣΟΚ, έχει πολιτευτεί με το ΠΑΣΟΚ, έχει αγωνιστεί, έχει μεγαλώσει μέσα στο ΠΑΣΟΚ γιατί είναι νέα γυναίκα, 20 χρόνια είναι στο ΠΑΣΟΚ, αν είχε αντιληφθεί ο κ. Ανδρουλάκης μια συμπεριφορά που ήταν «φλερταριστική» προς τη ΝΔ ας τη διέγραφε τότε. Και σε κάθε περίπτωση ακόμη κι αν η κα Καϊλή επιθυμούσε να έρθει στη ΝΔ ή έκανε συνομιλίες αυτό τι σημαίνει ότι το ήθος της, αν υπάρχει μια συγκεκριμένη μορφή χαρακτήρα, αλλάζει από την μια μερα στην άλλη; Αυτά τα πράγματα είναι αστεία. Σε κάθε κόμμα μπορεί να υπάρχουν άτομα «ελαστικής ηθικής» και σε κάθε οργανισμό και σε κάθε συνολική ομάδα, καθένας κρίνεται ατομικά στην συμπεριφορά του την πολιτική.
Αναφορικά με τους ευρωσοσιαλιστές: Πράγματι οι σοσιαλιστές και οι δημοκράτες έχουν κι αποκλείσεις που να βλέπουν προς το Κατάρ με θετικό τρόπο. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να σας πω υπεύθυνα ότι αυτό ήταν μια συνολική γραμμή ή ότι μπορεί κάποια πρόσωπα να έχουν κάποια ιδιοτέλεια ως προς αυτό δηλαδή δεν έχουμε στοιχεία.
ΔΗΜ: Στοιχεία δεν υπάρχουν αλλά προκαλεί εντύπωση ότι υπάρχουν μια σειρά ψηφισμάτων τα οποία έρχονται από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και ότι κάθε φορά αυτοί οι οποίοι αντιδρούν είναι οι ευρωσοσιαλιστές.
Προκαλεί εντύπωση. Από την άλλη πλευρά οι βέλγικες υπηρεσίες είναι πάρα πολύ φειδωλές στο να δίνουν πληροφόρηση και αυτό το οποίο άκουσα χθες από επίσημα στόματα είναι ότι η έρευνα είναι σε εξέλιξη κι έχει πολύ βάθος. Το «πολύ βάθος» σημαίνει ότι ερευνώνται πάρα πολλά πρόσωπα όχι κατ’ ανάγκη ευρωβουλευτές, μπορεί να είναι λομπίστες, μπορεί να είναι βοηθοί ευρωβουλευτών ή διοικητικοί υπάλληλοι του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Οι λομπίστες, αυτοί δηλαδή που εκπροσωπούν συμφέροντα και έρχονται σε επαφή με πρόσωπα που είναι ικανά ή έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν πολιτικές αποφάσεις είναι σε όλο το φάσμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και της ΕΕ. Μπορεί για παράδειγμα ένας που υπηρετεί στα διοικητικά στρώματα και έχει υψηλή θέση να έχει περισσότερη δυνατότητα επιρροής από έναν ευρωβουλευτή που είναι πρόσφατος ή που είναι αδιάφορος για αυτά τα πράγματα. Οι λομπίστες έχουν μια ικανότητα να πλησιάζουν άτομα που θεωρούν ότι θα φέρουν αποτέλεσμα στους στόχους τους. ...Η ουσία είναι ότι όταν μιλάμε για αξιόποινες πράξεις πρέπει να θεμελιώνονται με βάση τα οφέλη που προσέφεραν κάποιοι σε κάποιους για να επηρεάσουν αποφάσεις.
Ερωτηθείσα αν υπάρχουν καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις των ευρωβουλευτών από τις βελγικές αρχές: Όχι βέβαια, αντίθετα επειδή είμαι η μόνη που μετέχω στην Pega από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενημερώνουμε την υποεπιτροπή η οποία ασχολείται με τα παράνομα λογισμικά, είναι το μόνο θέμα για το οποίο ασχολείται η ΕΕ και ορθώς όπως ασχολούμαστε και εμείς στην Ελλάδα... Οι νόμιμες επισυνδέσεις που μπορούν να εξιχνιάζουν εγκλήματα ή να αποκαλύπτουν πράξεις προσώπων που στρέφονται κατά του κάθε κράτους μέλους αναμφίβολα και νόμιμα είναι και δεν μπορεί να απασχολούν.
Αναφορικά με το δημοσίευμα για τον κ. Σχοινά: Δεν γνωρίζω κάτι για τον κ. Αντιπρόεδρο. Φαντάζομαι ότι κάτι τέτοιο όταν γράφεται και λέγεται πρέπει να τεκμηριώνεται διαφορετικά ίσως να μπουμε σε ένα γαϊτανάκι λάσπης από εδώ και από εκεί γιατί άκουσα ένα δημοσιογράφο σήμερα στην τηλεόραση που λεει «ίσως εμπλέκονται και άλλοι έλληνες ευρωβουλευτές». Όχι δεν έχει ακουστεί κανένα στοιχείο για κανέναν έλληνα ευρωβουλευτή οποιασδήποτε πολιτικής ομάδας μέχρι στιγμής. Αν η έρευνα δείξει κάτι εδώ είμαστε να το συζητήσουμε.
Ερωτηθείσα αν υπάρχουν έρευνες και για άλλες χώρες εκτός του Κατάρ: Μέχρι τώρα δεν έχουμε κάποιες αποφάσεις που να φαίνονται ότι είναι προϊόν επιρροής των λομπιστών αυτών ή των συμφερόντων αυτών. Η συντριπτική πλειονότητα των ευρωβουλευτών από όλες τις πολιτικές ομάδες ακολουθούν τις γραμμές των κομμάτων τους, των χωρών τους για αυτό και θεωρείται το μεγαλύτερο σκάνδαλο αυτό που έσκασε τώρα διότι δεν έχει ποτέ ακουστεί ότι υπήρξαν αποφάσεις είτε ψηφίσματα τρανταχτά τα οποία να επηρεάζουν την οικονομική πολιτική της ΕΕ προς τρίτες χώρες. Δεν έχει ακουστεί κάτι αλλά ότι υπάρχει μια συζήτηση ότι πρέπει να θωρακιστεί περισσότερο το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στους λομπίστες και στον κατάλογο των λομπιστών διότι έγκειται σε ευρύτατα ζητήματα όχι δημοκρατίας αλλά διαφάνειας που είναι πυρήνας της δημοκρατίας.