Το Νο1 θέμα συζήτησης στις Βρυξέλλες, αυτήν τη στιγμή, είναι η υπόθεση Qatargate.

Όχι τόσο για τον φερόμενο ως εγκέφαλο Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Παντσέρι, αλλά για την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, η οποία φέρεται να έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο διαφθοράς, τραυματίζοντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η Εύα Καϊλή δεν προσήλθε χθες ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου. Ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να μελετήσει η ίδια και οι συνήγοροί της την ογκώδη δικογραφία που έχουν στα χέρια τους. Άλλωστε, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir, οι Αρχές ερευνούσαν το θέμα από το 2021.

Οι πληροφορίες θέλουν, μάλιστα, να έχουν χρησιμοποιήσει και παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, συνεργάστηκαν με τις Αρχές ακόμα 4 χωρών. Θα μπορούσε κανείς να πιθανολογήσει ότι συνεργάστηκε και με την Ελλάδα, ωστόσο αυτό είναι ένα σενάριο που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Η Εύα Καϊλή θα παραμείνει στις φυλακές του Χάρεν μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε οι δικηγόροι της θα επιχειρήσουν να ανατρέψουν τις βαριές κατηγορίες, παίζοντας όμως άλλο ένα σημαντικό υπερασπιστικό χαρτί μετά την προφυλάκιση του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Ότι υπάρχει πίσω ένα παιδί 2 ετών που δεν μπορεί να μείνει μόνο του.

Νομικοί εκτιμούν ότι ο αγώνας που θα δοθεί για την Εύα Καϊλή θα είναι αυτός της αποτροπής της προφυλάκισης και της επιβολής περιοριστικών όρων, όπως της κράτησης κατ’ οίκον ή της ηλεκτρονικής επιτήρησης. Ο χρόνος, ωστόσο, μέχρι τότε είναι μακρύς και κανείς δεν γνωρίζει τι άλλα στοιχεία θα προκύψουν γι' αυτήν την υπόθεση διαφθοράς και πόσοι άλλοι εμπλεκόμενοι.

*Πληροφορίες: thetoc.gr