Κεραμέως στον Παναγιώτη Τζένο: Τα κονδύλια για την Παιδεία αυξάνονται κατά 239 εκατ. - Δεν έχει καμία σχέση η υπόθεση Σπυράκη με αυτήν της Καϊλή
Ο Παναγιώτης Τζένος μίλησε στην εκπομπή του στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως
«Τα κονδύλια για την Παιδεία το 2023 αυξάνονται κατά 239 εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM και στην εκπομπή «Secret» με τον Παναγιώτη Τζένο η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σημειώνοντας πως θα είναι αποτελεσματικότερη η απορρόφηση και ποιοτικότερη η κατανομή τους.
Είπε πως υπάρχουν πόροι για την ανέγερση και την ανακαίνιση σχολικών κτιρίων, τονίζοντας πως 10 πανεπιστήμια έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες οργάνωσης διοίκησης, ενώ για τα τρία ανέφερε πως έχουν χωριστεί μεταξύ τους και δεν μπορούν να προχωρήσουν στην επιλογή των εξωτερικών μελών τους.
Παράλληλα επιτέθηκε στον Νίκο Φίλη, που είπε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τις αλλαγές στην Παιδεία που έκαναν Μητσοτάκης και Κεραμέως», λέγοντας πως ο κ. Φίλης θέλει να μπαίνουν όλοι στα πανεπιστήμια.
Τόνισε πως είναι σημαντικό στην επόμενη διακυβέρνηση η αυτοδυναμία ώστε να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και υπογράμμισε πως γίνεται προσπάθεια για τον ανορθολογισμό των αποδοχών στο Δημόσιο.
Σημείωσε πως οι υποθέσεις της Eύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη δεν έχουν καμία σχέση, ξεκαθαρίζοντας πως η Ν.Δ. θέλει να είναι όλα στο φως και όσο προχωράμε στις εκλογές θα υπάρξει τοξικότητα εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ΤΖΕΝΟΣ: Έχουμε καταρχήν τον προϋπολογισμό του 2023. Θα έχει περισσότερα χρήματα η δημόσια παιδεία;
ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Εδώ και τέσσερα χρόνια κάθε χρόνο έχει και περισσότερα χρήματα, φέτος έχει 239.000.000 Ευρώ παραπάνω σε σχέση με πέρυσι και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ξεπερνάμε τα 6 δισεκατομμύρια Ευρώ για την παιδεία. Θα έλεγα ότι είναι δύο οι βασικοί άξονες του προϋπολογισμού για την παιδεία για το 2023, αφενός περισσότερα χρήματα και μεγαλύτερη απορρόφηση, για παράδειγμα πόρων ΕΣΠΑ, αρκεί να σας πω ότι στο ΕΣΠΑ από απορροφητικότητα στο 46% που ήμασταν το 2019, έχουμε φθάσει στο 91% το 2022.
Σχετικά με το τραγικό περιστατικό που συνέβη στο 9ο Δημοτικό σσχολείο των Σερρών και κόστισε τη ζωή σε έναν 11χρονο μαθητή, η κα Κεραμέως είπε: Είναι πραγματικά ένα δραματικό περιστατικό το οποίο, όπως ξέρουμε όλοι, διερευνάται πλήρως από τη δικαιοσύνη και ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Παιδείας, υπάρχει μία υποστήριξη ουσιαστική, από την πρώτη ημέρα της εκπαιδευτικής κοινότητας με ψυχολόγους, με κοινωνικούς λειτουργούς. Το σχολείο ξανάνοιξε τη Δευτέρα και υπήρχε ψυχολόγος σε κάθε τμήμα για να βοηθήσουμε ακριβώς τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς. Ξέρετε ότι ό,τι έχει να κάνει με την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων επαφίεται στις δημοτικές αρχές, υπάρχουν ειδικά κονδύλια τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν μέσω προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, μέσω ΣΔΙΤ και ούτω καθεξής.
Τον τελευταίο μήνα έχω παραστεί σε πολλά εγκαίνια νέων σχολείων, κυρίως στην περιφέρεια πρέπει να σας πω, νέα σχολεία, σύγχρονα, πολλά μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με εξαιρετικά εργαστήρια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε μεγάλο δρόμο να διανύσουμε πρέπει να ανακαινιστούν πάρα πολλά σχολεία, πρέπει να κατασκευαστούν νέα σχολεία, έχουμε μεγάλο δρόμο, αλλά υπάρχουν πολύτιμοι πόροι οι οποίοι μπορούν πλέον και είναι διαθέσιμοι προς αξιοποίηση.
ΤΖΕΝΟΣ: Θέλω να πάμε τώρα στο θέμα της συνόδου των πρυτάνεων. Τι έχει γίνει εκεί; Σας ζήτησαν κάποια πανεπιστήμια, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, να κάνετε νομοθετικές ρυθμίσεις για την εκλογή συμβουλίων διοίκησης, διότι δεν μπορούν να εκλέξουν συμβούλια, από ό,τι καταλαβαίνω, ενώ κάποια πανεπιστήμια έχουν εκλέξει. Τι θα κάνετε με αυτό καταρχήν;
ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Ο νόμος ψηφίστηκε τον Ιούλιο και ξεκίνησε να εφαρμόζεται τον Αύγουστο. Τον Αύγουστο βγήκαν οι προκηρύξεις αμέσως, ξεκίνησε η εφαρμογή, δέκα πανεπιστήμια έχουν διαδικασίες ανάδειξης φέτος οργάνων διοίκησης, τα επτά από τα δέκα έχουν προχωρήσει πλήρως, έχουν ήδη αναδείξει τα νέα όργανα και ούτω καθεξής. Τα τρία έχουν, θα έλεγα, χωριστεί μεταξύ τους και δεν μπορούν να προχωρήσουν στην επιλογή των εξωτερικών μελών. Δεν μπορεί επτά να μπορούν και τρεις να μην μπορούν, κάτι δεν πηγαίνει καλά συνεπώς. Εμείς έχουμε πει ξεκάθαρα, υπάρχουν μερικοί που έρχονται και μας λένε να κάνουμε νομοθετική ρύθμιση ή να πούμε ότι παίρνει διπλή ψήφο αυτός που έχει βγει πρώτος σε ψήφους. Αυτά δεν γίνονται. Να σας πω κάτι, κύριε Τζένο, ή θέλουμε αυτοδιοίκηση στα πανεπιστήμια ή δεν θέλουμε. Δεν μπορούμε να έχουμε το αυτοδιοίκητο à la carte όποτε μας συμφέρει, να λέμε, θέλουμε αυτοδιοίκητα πανεπιστήμια και με το παραμικρό να έρχονται τα πανεπιστήμια και να λένε, θέλουμε κι άλλη ρύθμιση κ.λπ.
Εμείς θέλουμε να θωρακίσουμε το αυτοδιοίκητο, τα πανεπιστήμια λύνουν τα ίδια εκ των έσω τα ζητήματά τους. Το μόνο εύκολο θα ήταν να έρθουμε εμείς και να κατευθύνουμε με τον ένα τρόπο ή τον άλλο μία εκλογική διαδικασία, δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό, δεν πρόκειται να το κάνουμε, δεν είναι της φιλοσοφίας μας αυτό.
ΤΖΕΝΟΣ: Πάντως εγώ προσπαθώ να καταλάβω πώς πανεπιστήμια τα οποία δεν μπορούν να εκλέξουν διοικήσεις, θα εκμεταλλευτούν τους αυξημένους πόρους για τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ.
Κεραμέως: Τα πανεπιστήμια έχουν τεράστιες δυνατότητες και αυτό το έχουν αποδείξει στην πράξη, τεράστιες δυνατότητες, για παράδειγμα δείτε την τελευταία επίσκεψη των 30 κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια όπως το Harvard, το Yale, το Princeton, το Johns Hopkins, το Berkeley, πανεπιστήμια τα οποία ήρθαν να συνεργαστούν με τα δικά μας. Πρέπει να σας πω ότι τα δικά μας πανεπιστήμια έκαναν εξαιρετική εντύπωση στα αμερικάνικα. Νέες συνεργασίες, όπως για παράδειγμα αυτή του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Yale, όπου ένας φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών θα μπορεί να πάει για ένα χρόνο στο Πανεπιστήμιο Yale, προσέξτε όμως, χωρίς δίδακτρα. Αυτό είναι το καταλυτικό στοιχείο, διότι κάτι το οποίο ήταν απλησίαστο, με δίδακτρα του τύπου 80.000 δολάρια κατ’ έτος ανά φοιτητή, απλησίαστο για το 99,9% των φοιτητών της χώρας, τώρα γίνεται απτό, γίνεται εφικτό. Αυτό είναι το μεγάλο όφελος για την πανεπιστημιακή μας κοινότητα ανάμεσα σε άλλα.
Η κα Κεραμέως επιτέθηκε στο Νίκο Φίλη που είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τις αλλαγές στην παιδεία που έκαναν Μητσοτάκης και Κεραμέως, λέγοντας πως ο κ. Φίλης θέλει να μπαίνουν όλοι στα πανεπιστήμια.
ΤΖΕΝΟΣ: Θέλω καταρχήν τη δική σας άποψη εάν είμαστε κοντά στο χρόνο των εκλογών, ένα, και το δεύτερο, άκουσα τον κύριο Φίλη, τον πρώην Υπουργό και τομεάρχη παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, να λέει ότι η επόμενη προοδευτική αριστερή κυβέρνηση δεσμεύεται να καταργήσει τα νομοθετήματα Μητσοτάκη-Κεραμέως και να επαναφέρει τη δημοκρατία στην εκπαίδευση.
ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Άκουσα με μεγάλη προσοχή και τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κύριο Φίλη. Πραγματικά αναρωτιέμαι, θέλει δηλαδή ο κύριος Φίλης, για να καταλάβουμε, να καταργήσει τα αγγλικά στο νηπιαγωγείο; Θέλει ο κόσμος να πληρώνει 100 Ευρώ το μήνα αντί να κάνει δωρεάν αγγλικά το νηπιαγωγείο; Θέλει να καταργήσει τους 25.000 διορισμούς στην εκπαίδευση οι οποίοι έγιναν μετά από 12 χρόνια; Το λέω γιατί αυτές είναι ρυθμίσεις συγκεκριμένες. Θέλει να καταργήσει την ενισχυτική διδασκαλία που γίνεται στην Γ’ Λυκείου και τα παιδιά που δίνουν πανελλαδικές και που για πρώτη φορά προσφέρεται η διδασκαλία στο δημόσιο σχολείο δωρεάν, όλων των ειδικών μαθημάτων, των μουσικών μαθημάτων, των γλωσσών, ισπανικά, ιταλικά, γαλλικά, γερμανικά, του σχεδίου κ.λπ.; Προβλέπεται λοιπόν διδασκαλία όλων αυτών των μαθημάτων. Θέλει να καταργήσει τις οριζόντιες επιμορφώσεις που έγιναν στους εκπαιδευτικούς; Θέλει να καταργήσει το οριζόντιο voucher, το οποίο δόθηκε για πρώτη φορά στη χώρα οριζοντίως στους εκπαιδευτικούς; Διότι αυτές είναι αλλαγές που έγιναν αυτά τα τριάμισι χρόνια.
Από την άλλη είναι σαφές τι θέλει ο κ. Φίλης, θέλει να μπαίνουν όλοι ελεύθερα στο πανεπιστήμιο, ένα σχολείο της ήσσονος προσπάθειας, ένα σχολείο το οποίο να σας θυμίσω ότι τη σημαία δεν την κρατούσε ο καλύτερος, την κρατούσε στην παρέλαση όποιος κληρωνόταν. Αυτός ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι το παρελθόν στο οποίο δεν θέλουμε να επιστρέψουμε.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση να επιτευχθεί αυτοδυναμία, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, να διασφαλισθεί η σταθερότητα, η υπευθυνότητα, η ανέλιξη της χώρας, διότι το δίλημμα είναι ξεκάθαρο. Θέλουμε σταθερότητα; Θέλουμε υπευθυνότητα; Θέλουμε ανέλιξη ή θέλουμε αβεβαιότητα, λαϊκισμό και επιστροφή στο αποτυχημένο παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ; Σε ό,τι αφορά την παιδεία, θέλουμε ένα σχολείο της ήσσονος προσπάθειας; Θυμάμαι τις εξαγγελίες των Υπουργών που έλεγαν, ναι, το σχολείο να ξεκινά πιο αργά, να τελειώνει πιο νωρίς. Ήσσονος προσπάθεια σε κάθε πτυχή της ζωής μας.
Να σας πω κάτι, κύριε Τζένο, όταν είσαι στο Υπουργείο Παιδείας και έχεις την τιμή να υπηρετήσεις αυτή τη θέση, η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές παίρνεις αποφάσεις που σήμερα μπορεί να σε φέρουν σε δύσκολη θέση, αλλά πρέπει να σκέφτεσαι πάντοτε πώς το καλό των παιδιών θα εξυπηρετηθεί καλύτερα μακροπρόθεσμα. Πώς τα παιδιά μας θα πάρουν περισσότερα εφόδια για το μέλλον. Ναι, το μόνο εύκολο θα ήταν να πούμε, το σχολείο να ξεκινά 10 η ώρα. Δεν θα υπηρετούσαμε έτσι τα παιδιά, τα όνειρα των παιδιών, τις προσδοκίες των παιδιών.
ΤΖΕΝΟΣ: Γίνεται μία συζήτηση σε σχέση με τα μισθολογικά των εκπαιδευτικών. Είδαμε την κυβέρνηση να παίρνει μία απόφαση να δώσει κάποια χρήματα στους αστυνομικούς. Τι να περιμένουμε για τους εκπαιδευτικούς;
ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Κοιτάξτε, κύριε Τζένο, γίνεται μία προσπάθεια για συνολικό εξορθολογισμό των απολαβών στο δημόσιο επί τα βελτίω. Πρέπει να προσελκύσουμε, να κάνουμε πιο ελκυστικό το δημόσιο τομέα και να προσελκύσουμε ικανά, ακόμα πιο ικανά στελέχη, περισσότερα ικανά στελέχη τα οποία θα οδηγήσουν σε μία ποιοτική αύξηση των υπηρεσιών στο δημόσιο. Είδατε ότι ξεκινήσαμε με τους υγειονομικούς, είναι αυτονόητο γιατί, γιατί οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν για δύο χρόνια στην πρώτη γραμμή μίας τεράστιας, μία πρωτόγνωρης μάχης και ήδη έχει προβλεφθεί νομοθετικά η αύξηση κατά περίπου 10% των αποδοχών τους. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι συνολικά να επέλθει ένας εξορθολογισμός στις απολαβές του δημοσίου επί τα βελτίω, προκειμένου ακριβώς να είμαστε σε θέση, ως δημόσιο, να προσελκύσουμε περισσότερα ικανά στελέχη και εν τέλει οι παρεχόμενες υπηρεσίες να είναι ακόμα καλύτερες.
Για το θέμα με τις υποκλοπές, το Qatargate και την υπόθεση της Εύας Καϊλή, αλλά και την υπόθεση της Μαρίας Σπυράκη, η κα Κεραμέως, σχολίασε: Είναι γεγονός ότι όσο πηγαίνουμε προς τις εκλογές, το κλίμα θα πολώνεται, από την αξιωματική αντιπολίτευση. Θα σας πω γιατί, γιατί δεν υπάρχουν απαντήσεις στα πολιτικά ζητήματα. Τι θα μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ορίστε, βγήκε ο κύριος Φίλης και είπε ότι θα ακυρώσει όλα τα νομοθετήματα της παιδείας και σας είπα ενδεικτικά παραδείγματα, που αυτό πραγματικά δεν στέκει καθόλου. Δηλαδή θα βγει και θα πει ότι όχι, δεν θα διορίζουμε…
ΤΖΕΝΟΣ: Ωραία, σε αυτό το καταλαβαίνω, αλλά κυρία Κεραμέως υπάρχει και φθορά. Μισό λεπτό, οι δημοσκοπήσεις που βγαίνουν τώρα τελευταία δείχνουν ότι υπάρχει φθορά της κυβέρνησης από την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Αν βγαίνουν και άλλες υποθέσεις, ξαναλέω τώρα η υπόθεση της κυρίας Σπυράκη, αμέσως ο κύριος Μητσοτάκης την έπαψε και από την κομματική της ιδιότητα, είπε ότι δεν θα είναι και υποψήφια. Πόσο μπορεί να κρατήσει όλη αυτή η ιστορία;
ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Κοιτάξτε, δεν έχει καμία σχέση η υπόθεση που έχει δει το φως της δημοσιότητας με την κυρία Καϊλή και η υπόθεση με την κυρία Σπυράκη, καμία σχέση το ένα με το άλλο. Η κύρια Καϊλή κατηγορείται, θα δούμε τι θα αποδειχθεί στην πράξη και πρέπει να κάνουμε υπομονή για να δούμε πού θα καταλήξει η εν εξελίξει έρευνα της βελγικής δικαιοσύνης, αλλά οι κατηγορίες είναι πάρα πολύ σοβαρές, με ευρήματα πάρα πολλών χρημάτων, δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο, μην μπλέκουμε άσχετα πράγματα. Από εκεί και πέρα αυτό δείχνει και η απόφαση σχετικά με την κυρία Σπυράκη δείχνει σε τι βαθμό το κόμμα μας είναι διαφανές, δεν θέλουμε καμία σκιά μέχρι να διερευνηθούν τα πάντα. Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία, αυτή είναι η παράταξη η οποία πραγματικά δεν φοβάται καμία διερεύνηση, όλα στο φως, να μην υπάρχει απολύτως καμία σκιά. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο όμως. Αλλά να είστε βέβαιος ότι όσο προχωράμε προς τις εκλογές δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, καμία, ότι θα υπάρξει τοξικότητα εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα υπάρξει ένταση, θα υπάρξουν όλα αυτά γιατί; Γιατί δεν υπάρχει πολιτική απάντηση, κύριε Τζένο. Τι να απαντηθεί; Στο εξαιρετικό πρόγραμμα εμβολιασμού που εφαρμόστηκε; Το εξαιρετικό πρόγραμμα υποδομών που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αν δεν κάνω λάθος; Την εξαιρετική εξωτερική πολιτική της χώρας με την οποία η χώρα έχει γίνει μεγαλύτερη; Τι να απαντήσει κανείς; Τις αλλεπάλληλες μειώσεις φόρων; Τις συντάξεις που βγαίνουν πιο γρήγορα; Για να αναφέρω μόνο μερικούς από τους τομείς. Το ψηφιακό κράτος ; Αυτό είναι το έργο, όμως, κύριε Τζένο.
Σκάνδαλο υπάρχει όταν κάτι έχει αποδειχθεί. Εγώ δεν έχω δει κάποια απόδειξη για κάποιο σκάνδαλο.
ΤΖΕΝΟΣ: Καλά, τώρα μην περιμένουμε τον Άρειο Πάγο για να δούμε αν είναι σκάνδαλο κάτι ή όχι.
ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Εχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και ευτυχώς από ό,τι φαίνεται έχουμε όλοι εμπιστοσύνη, διότι με χαρά άκουσα τον κύριο Τσίπρα να λέει ότι έχει εμπιστοσύνη. Βέβαια άλλα λέει εδώ, άλλα λέει έξω, αλλά αυτό το αφήνω στην άκρη, διότι τον θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά να βγαίνει από τη συνάντηση με τον κύριο Ντογιάκο και να λέει ότι έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Ας δούμε τι έχει να πει η ελληνική δικαιοσύνη, αλλά εγώ σκάνδαλο δεν έχω δει ως προς αυτό, έχω δει αλλεπάλληλες δημοσιεύσεις. Ας περιμένουμε να δούμε τι έχει να πει η δικαιοσύνη.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Νίκης Κεραμέως στα Παραπολιτικά 90,1:
Τα κονδύλια για την παιδεία το 2023 αυξάνονται κατά 239 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως, σημειώνοντας πως θα είναι αποτελεσματικότερη η απορρόφηση και ποιοτικότερη η κατανομή τους.ΤΖΕΝΟΣ: Έχουμε καταρχήν τον προϋπολογισμό του 2023. Θα έχει περισσότερα χρήματα η δημόσια παιδεία;
ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Εδώ και τέσσερα χρόνια κάθε χρόνο έχει και περισσότερα χρήματα, φέτος έχει 239.000.000 Ευρώ παραπάνω σε σχέση με πέρυσι και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ξεπερνάμε τα 6 δισεκατομμύρια Ευρώ για την παιδεία. Θα έλεγα ότι είναι δύο οι βασικοί άξονες του προϋπολογισμού για την παιδεία για το 2023, αφενός περισσότερα χρήματα και μεγαλύτερη απορρόφηση, για παράδειγμα πόρων ΕΣΠΑ, αρκεί να σας πω ότι στο ΕΣΠΑ από απορροφητικότητα στο 46% που ήμασταν το 2019, έχουμε φθάσει στο 91% το 2022.
Σχετικά με το τραγικό περιστατικό που συνέβη στο 9ο Δημοτικό σσχολείο των Σερρών και κόστισε τη ζωή σε έναν 11χρονο μαθητή, η κα Κεραμέως είπε: Είναι πραγματικά ένα δραματικό περιστατικό το οποίο, όπως ξέρουμε όλοι, διερευνάται πλήρως από τη δικαιοσύνη και ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Παιδείας, υπάρχει μία υποστήριξη ουσιαστική, από την πρώτη ημέρα της εκπαιδευτικής κοινότητας με ψυχολόγους, με κοινωνικούς λειτουργούς. Το σχολείο ξανάνοιξε τη Δευτέρα και υπήρχε ψυχολόγος σε κάθε τμήμα για να βοηθήσουμε ακριβώς τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς. Ξέρετε ότι ό,τι έχει να κάνει με την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων επαφίεται στις δημοτικές αρχές, υπάρχουν ειδικά κονδύλια τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν μέσω προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, μέσω ΣΔΙΤ και ούτω καθεξής.
Τον τελευταίο μήνα έχω παραστεί σε πολλά εγκαίνια νέων σχολείων, κυρίως στην περιφέρεια πρέπει να σας πω, νέα σχολεία, σύγχρονα, πολλά μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με εξαιρετικά εργαστήρια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε μεγάλο δρόμο να διανύσουμε πρέπει να ανακαινιστούν πάρα πολλά σχολεία, πρέπει να κατασκευαστούν νέα σχολεία, έχουμε μεγάλο δρόμο, αλλά υπάρχουν πολύτιμοι πόροι οι οποίοι μπορούν πλέον και είναι διαθέσιμοι προς αξιοποίηση.
ΤΖΕΝΟΣ: Θέλω να πάμε τώρα στο θέμα της συνόδου των πρυτάνεων. Τι έχει γίνει εκεί; Σας ζήτησαν κάποια πανεπιστήμια, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, να κάνετε νομοθετικές ρυθμίσεις για την εκλογή συμβουλίων διοίκησης, διότι δεν μπορούν να εκλέξουν συμβούλια, από ό,τι καταλαβαίνω, ενώ κάποια πανεπιστήμια έχουν εκλέξει. Τι θα κάνετε με αυτό καταρχήν;
ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Ο νόμος ψηφίστηκε τον Ιούλιο και ξεκίνησε να εφαρμόζεται τον Αύγουστο. Τον Αύγουστο βγήκαν οι προκηρύξεις αμέσως, ξεκίνησε η εφαρμογή, δέκα πανεπιστήμια έχουν διαδικασίες ανάδειξης φέτος οργάνων διοίκησης, τα επτά από τα δέκα έχουν προχωρήσει πλήρως, έχουν ήδη αναδείξει τα νέα όργανα και ούτω καθεξής. Τα τρία έχουν, θα έλεγα, χωριστεί μεταξύ τους και δεν μπορούν να προχωρήσουν στην επιλογή των εξωτερικών μελών. Δεν μπορεί επτά να μπορούν και τρεις να μην μπορούν, κάτι δεν πηγαίνει καλά συνεπώς. Εμείς έχουμε πει ξεκάθαρα, υπάρχουν μερικοί που έρχονται και μας λένε να κάνουμε νομοθετική ρύθμιση ή να πούμε ότι παίρνει διπλή ψήφο αυτός που έχει βγει πρώτος σε ψήφους. Αυτά δεν γίνονται. Να σας πω κάτι, κύριε Τζένο, ή θέλουμε αυτοδιοίκηση στα πανεπιστήμια ή δεν θέλουμε. Δεν μπορούμε να έχουμε το αυτοδιοίκητο à la carte όποτε μας συμφέρει, να λέμε, θέλουμε αυτοδιοίκητα πανεπιστήμια και με το παραμικρό να έρχονται τα πανεπιστήμια και να λένε, θέλουμε κι άλλη ρύθμιση κ.λπ.
Εμείς θέλουμε να θωρακίσουμε το αυτοδιοίκητο, τα πανεπιστήμια λύνουν τα ίδια εκ των έσω τα ζητήματά τους. Το μόνο εύκολο θα ήταν να έρθουμε εμείς και να κατευθύνουμε με τον ένα τρόπο ή τον άλλο μία εκλογική διαδικασία, δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό, δεν πρόκειται να το κάνουμε, δεν είναι της φιλοσοφίας μας αυτό.
ΤΖΕΝΟΣ: Πάντως εγώ προσπαθώ να καταλάβω πώς πανεπιστήμια τα οποία δεν μπορούν να εκλέξουν διοικήσεις, θα εκμεταλλευτούν τους αυξημένους πόρους για τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ.
Κεραμέως: Τα πανεπιστήμια έχουν τεράστιες δυνατότητες και αυτό το έχουν αποδείξει στην πράξη, τεράστιες δυνατότητες, για παράδειγμα δείτε την τελευταία επίσκεψη των 30 κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια όπως το Harvard, το Yale, το Princeton, το Johns Hopkins, το Berkeley, πανεπιστήμια τα οποία ήρθαν να συνεργαστούν με τα δικά μας. Πρέπει να σας πω ότι τα δικά μας πανεπιστήμια έκαναν εξαιρετική εντύπωση στα αμερικάνικα. Νέες συνεργασίες, όπως για παράδειγμα αυτή του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Yale, όπου ένας φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών θα μπορεί να πάει για ένα χρόνο στο Πανεπιστήμιο Yale, προσέξτε όμως, χωρίς δίδακτρα. Αυτό είναι το καταλυτικό στοιχείο, διότι κάτι το οποίο ήταν απλησίαστο, με δίδακτρα του τύπου 80.000 δολάρια κατ’ έτος ανά φοιτητή, απλησίαστο για το 99,9% των φοιτητών της χώρας, τώρα γίνεται απτό, γίνεται εφικτό. Αυτό είναι το μεγάλο όφελος για την πανεπιστημιακή μας κοινότητα ανάμεσα σε άλλα.
Η κα Κεραμέως επιτέθηκε στο Νίκο Φίλη που είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τις αλλαγές στην παιδεία που έκαναν Μητσοτάκης και Κεραμέως, λέγοντας πως ο κ. Φίλης θέλει να μπαίνουν όλοι στα πανεπιστήμια.
ΤΖΕΝΟΣ: Θέλω καταρχήν τη δική σας άποψη εάν είμαστε κοντά στο χρόνο των εκλογών, ένα, και το δεύτερο, άκουσα τον κύριο Φίλη, τον πρώην Υπουργό και τομεάρχη παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, να λέει ότι η επόμενη προοδευτική αριστερή κυβέρνηση δεσμεύεται να καταργήσει τα νομοθετήματα Μητσοτάκη-Κεραμέως και να επαναφέρει τη δημοκρατία στην εκπαίδευση.
ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Άκουσα με μεγάλη προσοχή και τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κύριο Φίλη. Πραγματικά αναρωτιέμαι, θέλει δηλαδή ο κύριος Φίλης, για να καταλάβουμε, να καταργήσει τα αγγλικά στο νηπιαγωγείο; Θέλει ο κόσμος να πληρώνει 100 Ευρώ το μήνα αντί να κάνει δωρεάν αγγλικά το νηπιαγωγείο; Θέλει να καταργήσει τους 25.000 διορισμούς στην εκπαίδευση οι οποίοι έγιναν μετά από 12 χρόνια; Το λέω γιατί αυτές είναι ρυθμίσεις συγκεκριμένες. Θέλει να καταργήσει την ενισχυτική διδασκαλία που γίνεται στην Γ’ Λυκείου και τα παιδιά που δίνουν πανελλαδικές και που για πρώτη φορά προσφέρεται η διδασκαλία στο δημόσιο σχολείο δωρεάν, όλων των ειδικών μαθημάτων, των μουσικών μαθημάτων, των γλωσσών, ισπανικά, ιταλικά, γαλλικά, γερμανικά, του σχεδίου κ.λπ.; Προβλέπεται λοιπόν διδασκαλία όλων αυτών των μαθημάτων. Θέλει να καταργήσει τις οριζόντιες επιμορφώσεις που έγιναν στους εκπαιδευτικούς; Θέλει να καταργήσει το οριζόντιο voucher, το οποίο δόθηκε για πρώτη φορά στη χώρα οριζοντίως στους εκπαιδευτικούς; Διότι αυτές είναι αλλαγές που έγιναν αυτά τα τριάμισι χρόνια.
Από την άλλη είναι σαφές τι θέλει ο κ. Φίλης, θέλει να μπαίνουν όλοι ελεύθερα στο πανεπιστήμιο, ένα σχολείο της ήσσονος προσπάθειας, ένα σχολείο το οποίο να σας θυμίσω ότι τη σημαία δεν την κρατούσε ο καλύτερος, την κρατούσε στην παρέλαση όποιος κληρωνόταν. Αυτός ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι το παρελθόν στο οποίο δεν θέλουμε να επιστρέψουμε.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση να επιτευχθεί αυτοδυναμία, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, να διασφαλισθεί η σταθερότητα, η υπευθυνότητα, η ανέλιξη της χώρας, διότι το δίλημμα είναι ξεκάθαρο. Θέλουμε σταθερότητα; Θέλουμε υπευθυνότητα; Θέλουμε ανέλιξη ή θέλουμε αβεβαιότητα, λαϊκισμό και επιστροφή στο αποτυχημένο παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ; Σε ό,τι αφορά την παιδεία, θέλουμε ένα σχολείο της ήσσονος προσπάθειας; Θυμάμαι τις εξαγγελίες των Υπουργών που έλεγαν, ναι, το σχολείο να ξεκινά πιο αργά, να τελειώνει πιο νωρίς. Ήσσονος προσπάθεια σε κάθε πτυχή της ζωής μας.
Να σας πω κάτι, κύριε Τζένο, όταν είσαι στο Υπουργείο Παιδείας και έχεις την τιμή να υπηρετήσεις αυτή τη θέση, η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές παίρνεις αποφάσεις που σήμερα μπορεί να σε φέρουν σε δύσκολη θέση, αλλά πρέπει να σκέφτεσαι πάντοτε πώς το καλό των παιδιών θα εξυπηρετηθεί καλύτερα μακροπρόθεσμα. Πώς τα παιδιά μας θα πάρουν περισσότερα εφόδια για το μέλλον. Ναι, το μόνο εύκολο θα ήταν να πούμε, το σχολείο να ξεκινά 10 η ώρα. Δεν θα υπηρετούσαμε έτσι τα παιδιά, τα όνειρα των παιδιών, τις προσδοκίες των παιδιών.
ΤΖΕΝΟΣ: Γίνεται μία συζήτηση σε σχέση με τα μισθολογικά των εκπαιδευτικών. Είδαμε την κυβέρνηση να παίρνει μία απόφαση να δώσει κάποια χρήματα στους αστυνομικούς. Τι να περιμένουμε για τους εκπαιδευτικούς;
ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Κοιτάξτε, κύριε Τζένο, γίνεται μία προσπάθεια για συνολικό εξορθολογισμό των απολαβών στο δημόσιο επί τα βελτίω. Πρέπει να προσελκύσουμε, να κάνουμε πιο ελκυστικό το δημόσιο τομέα και να προσελκύσουμε ικανά, ακόμα πιο ικανά στελέχη, περισσότερα ικανά στελέχη τα οποία θα οδηγήσουν σε μία ποιοτική αύξηση των υπηρεσιών στο δημόσιο. Είδατε ότι ξεκινήσαμε με τους υγειονομικούς, είναι αυτονόητο γιατί, γιατί οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν για δύο χρόνια στην πρώτη γραμμή μίας τεράστιας, μία πρωτόγνωρης μάχης και ήδη έχει προβλεφθεί νομοθετικά η αύξηση κατά περίπου 10% των αποδοχών τους. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι συνολικά να επέλθει ένας εξορθολογισμός στις απολαβές του δημοσίου επί τα βελτίω, προκειμένου ακριβώς να είμαστε σε θέση, ως δημόσιο, να προσελκύσουμε περισσότερα ικανά στελέχη και εν τέλει οι παρεχόμενες υπηρεσίες να είναι ακόμα καλύτερες.
Για το θέμα με τις υποκλοπές, το Qatargate και την υπόθεση της Εύας Καϊλή, αλλά και την υπόθεση της Μαρίας Σπυράκη, η κα Κεραμέως, σχολίασε: Είναι γεγονός ότι όσο πηγαίνουμε προς τις εκλογές, το κλίμα θα πολώνεται, από την αξιωματική αντιπολίτευση. Θα σας πω γιατί, γιατί δεν υπάρχουν απαντήσεις στα πολιτικά ζητήματα. Τι θα μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ορίστε, βγήκε ο κύριος Φίλης και είπε ότι θα ακυρώσει όλα τα νομοθετήματα της παιδείας και σας είπα ενδεικτικά παραδείγματα, που αυτό πραγματικά δεν στέκει καθόλου. Δηλαδή θα βγει και θα πει ότι όχι, δεν θα διορίζουμε…
ΤΖΕΝΟΣ: Ωραία, σε αυτό το καταλαβαίνω, αλλά κυρία Κεραμέως υπάρχει και φθορά. Μισό λεπτό, οι δημοσκοπήσεις που βγαίνουν τώρα τελευταία δείχνουν ότι υπάρχει φθορά της κυβέρνησης από την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Αν βγαίνουν και άλλες υποθέσεις, ξαναλέω τώρα η υπόθεση της κυρίας Σπυράκη, αμέσως ο κύριος Μητσοτάκης την έπαψε και από την κομματική της ιδιότητα, είπε ότι δεν θα είναι και υποψήφια. Πόσο μπορεί να κρατήσει όλη αυτή η ιστορία;
ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Κοιτάξτε, δεν έχει καμία σχέση η υπόθεση που έχει δει το φως της δημοσιότητας με την κυρία Καϊλή και η υπόθεση με την κυρία Σπυράκη, καμία σχέση το ένα με το άλλο. Η κύρια Καϊλή κατηγορείται, θα δούμε τι θα αποδειχθεί στην πράξη και πρέπει να κάνουμε υπομονή για να δούμε πού θα καταλήξει η εν εξελίξει έρευνα της βελγικής δικαιοσύνης, αλλά οι κατηγορίες είναι πάρα πολύ σοβαρές, με ευρήματα πάρα πολλών χρημάτων, δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο, μην μπλέκουμε άσχετα πράγματα. Από εκεί και πέρα αυτό δείχνει και η απόφαση σχετικά με την κυρία Σπυράκη δείχνει σε τι βαθμό το κόμμα μας είναι διαφανές, δεν θέλουμε καμία σκιά μέχρι να διερευνηθούν τα πάντα. Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία, αυτή είναι η παράταξη η οποία πραγματικά δεν φοβάται καμία διερεύνηση, όλα στο φως, να μην υπάρχει απολύτως καμία σκιά. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο όμως. Αλλά να είστε βέβαιος ότι όσο προχωράμε προς τις εκλογές δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, καμία, ότι θα υπάρξει τοξικότητα εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα υπάρξει ένταση, θα υπάρξουν όλα αυτά γιατί; Γιατί δεν υπάρχει πολιτική απάντηση, κύριε Τζένο. Τι να απαντηθεί; Στο εξαιρετικό πρόγραμμα εμβολιασμού που εφαρμόστηκε; Το εξαιρετικό πρόγραμμα υποδομών που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αν δεν κάνω λάθος; Την εξαιρετική εξωτερική πολιτική της χώρας με την οποία η χώρα έχει γίνει μεγαλύτερη; Τι να απαντήσει κανείς; Τις αλλεπάλληλες μειώσεις φόρων; Τις συντάξεις που βγαίνουν πιο γρήγορα; Για να αναφέρω μόνο μερικούς από τους τομείς. Το ψηφιακό κράτος ; Αυτό είναι το έργο, όμως, κύριε Τζένο.
Σκάνδαλο υπάρχει όταν κάτι έχει αποδειχθεί. Εγώ δεν έχω δει κάποια απόδειξη για κάποιο σκάνδαλο.
ΤΖΕΝΟΣ: Καλά, τώρα μην περιμένουμε τον Άρειο Πάγο για να δούμε αν είναι σκάνδαλο κάτι ή όχι.
ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Εχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και ευτυχώς από ό,τι φαίνεται έχουμε όλοι εμπιστοσύνη, διότι με χαρά άκουσα τον κύριο Τσίπρα να λέει ότι έχει εμπιστοσύνη. Βέβαια άλλα λέει εδώ, άλλα λέει έξω, αλλά αυτό το αφήνω στην άκρη, διότι τον θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά να βγαίνει από τη συνάντηση με τον κύριο Ντογιάκο και να λέει ότι έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Ας δούμε τι έχει να πει η ελληνική δικαιοσύνη, αλλά εγώ σκάνδαλο δεν έχω δει ως προς αυτό, έχω δει αλλεπάλληλες δημοσιεύσεις. Ας περιμένουμε να δούμε τι έχει να πει η δικαιοσύνη.