Βόζεμπεργκ στα Παραπολιτικά 90,1 για υπόθεση Καϊλή: Έχουμε ενδείξεις ότι υπάρχει μια συγκροτημένη εγκληματική οργάνωση
«Μένει να δούμε το βαθμό της συμμετοχής που θα της αποδώσει ο ανακριτής» ανέφερε
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, κα Ελίζα Βόζεμπεργκ, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 Fm και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Αναφορικά με την υπόθεση Καϊλή, σημείωσε: «Καταρχάς ξεκινάμε πάντοτε με το τεκμήριο της αθωότητας γιατί ελέγχεται, δεν έχουμε δει τυποποιημένες τις κατηγορίες. Αυτά τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι ότι υπάρχει μια συγκροτημένη εγκληματική οργάνωση, μένει να δούμε το βαθμό της συμμετοχής που θα της αποδώσει ο ανακριτής. Δεν ξέρουμε αν της αποδίδεται νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η διαφθορά δεν είναι αξιόποινη πράξη έτσι όπως ακούγεται, είναι ο χρηματισμός».
Και συνέχισε: «Στην Ελλάδα γίνεται έρευνα για το ξέπλυμα επειδή είδαν το φως της δημοσιότητας κάποιες επενδύσεις οι οποίες έχουν μια απόκλιση οι αντικειμενικές αξίες από τις φερόμενες ως αξίες αγοράς αυτά όμως είναι μελλοντικά. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να δούμε ποια θα είναι η θέση της, ήταν δικαίωμά της να θέλει να παρουσιαστεί η ίδια. Να πούμε ότι η αναβολή την οποία ζήτησε δεν οφειλόταν σε επιθυμία της αλλά ήταν σε αντικειμενική αδυναμία των φυλάκων να την μεταφέρουν γιατί κάνανε απεργία στις φυλακές που κρατείται επομένως μεθαύριο θα εμφανιστεί ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου για να αποφασιστεί αν θα της απαγγελθεί η προσωρινή κράτηση ή θα αφεθεί ελεύθερη με όρους».
Ερωτηθείς αν υποψιαζόταν τον ευρωβουλευτή Παντζέρι, απάντησε: «Όχι και πιστέψτε με δεν είμαι αφελής. Τίποτα δεν ξέραμε, τον Παντζέρι τον γνώρισα εγώ την περασμένη 5ετία γιατί αυτή δεν εξελέγη αλλά πρέπει να πούμε ότι ο Παντζέρι 15 χρόνια ήταν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εκλεγμένος και δεν ξέρουμε τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια. Πάντα βεβαίως ήταν στις μικτές κοινοβουλευτικές επιτροπές με τις χώρες του Κόλπου, ήταν στην επιτροπή εξωτερικών οπότε θέλω να πω ότι είχε αναπτύξει σχέσεις στο εξωτερικό αλλά αυτό είναι επ’ ωφελεία των κρατών μελών, μετέχουν πάρα πολλοί ευρωβουλευτές. Μιλάμε για ένα κοινοβούλιο που σήμερα απαρτίζεται από 705 μέλη αν υπάρχουν 2-3 διεφθαρμένοι δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι ο θεσμός αυτός είναι διάτρητος και ότι γίνεται ένα επίπεδο άνομης συναλλαγής στο οποίο εμπλέκονται πολλοί».
Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι μπορεί να βρεθούν και άλλες αποκαλύψεις στην πορεία των ερευνών λόγω της πολιτικής στάσης υπέρ του Κατάρ, είπε: «Υπάρχει από τα φιλελεύθερα κόμματα και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα η επιθυμία να δούμε σε βάθος την επόμενη μέρα της σχέσης ΕΕ-Κατάρ ή γενικά των χωρών του Κόλπου γιατί υπάρχει έντονο ενεργειακό ενδιαφέρον και μπορεί να βρείτε ευρωβουλευτές να έχουν στηρίξει τροπολογίες σαν και αυτή που είχε φέρει η κα Καϊλή. Προσωπικά δεν την στήριξα... Αν εντάσσεται αυτό το οποίο με ρωτήσατε στην ανάγκη να δούμε την επόμενη μέρα πως θα μπορούσε να υπάρχει μια συνεργασία, αν και εφόσον βεβαίως και το Κατάρ αναδιπλωθεί ως προς τις συμπεριφορές του σε βάρος των θεμελιωδών δικαιωμάτων και όχι μόνο, είναι τελείως διαφορετικό από το να διευρυνθεί ένα σκάνδαλο στο οποίο θα φανεί ότι υπήρξε χρηματισμός και εδώ και εκεί. Δηλαδή άλλο οι αξιόποινες πράξεις άλλο μια πολιτική στην οποία να ασκηθεί κριτική αν θα έπρεπε να είναι έτσι ή αλλιώς. Έτσι λειτουργεί το κοινοβούλιο».
Αναφορικά με την υπόθεση της κας Σπυράκη, ανέφερε: «Καταρχάς καμία σχέση δεν έχει το ένα με το άλλο και πρέπει να πούμε ότι τα χρήματα με τα οποία αμείβονται οι συνεργάτες μας δεν περνούν από τα χέρια μας απλώς εμείς φτιάχνουμε τις συμβάσεις μαζί τους, πληρώνονται απευθείας από την πηγή. Βεβαίως οτιδήποτε προκύψει και διαπράξουν εκείνοι αντανακλά στο πρόσωπό μας για αυτό και η κα Σπυράκη από την πρώτη στιγμή είπε και την άρση της ασυλία μου πρώτη θα ζητήσω. Προσωπικά πιστεύω ότι η άρση της ασυλίας θα έρθει στην πρώτη ολομέλεια του Ιανουαρίου και πολύ γρήγορα θα ξεκαθαρίσει».