Ήταν φθινόπωρο του 2011 όταν η Εύα Καϊλή, ως βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, είχε αποστείλει επιστολή στον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, στην οποία του επισήµαινε πως, αν δεν παραιτηθεί, η ίδια θα ήρε την εµπιστοσύνη της στην κυβέρνησή του.

Την ίδια περίοδο «άναβε φωτιές» µε καθηµερινές παρουσίες στα τηλεοπτικά πάνελ, κάνοντας διαρκώς επιθέσεις στον Γιώργο Παπανδρέου. «Ηταν δύο φορές πιο επιθετική από τους πολιτικούς µας αντιπάλους», σηµειώνει πρώην υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου. Η ανάρτηση του Νίκου Παπανδρέου, αδερφού του πρώην πρωθυπουργού, είναι η πιο ενδεικτική για το κλίµα που επικρατούσε εκείνες τις ταραγµένες ηµέρες και για τα «κόκκινα πανιά» της εποχής για τους «παπανδρεϊκούς».

«Τρεις γυναίκες»

«Τον Γιώργο Παπανδρέου τον έριξαν τρεις γυναίκες: η Εύα Καϊλή, η Μιλένα Αποστολάκη και η Χαρά Κεφαλίδου», είχε γράψει στον προσωπικό του λογαριασµό. Το «Qatar-gate», µε πρωταγωνίστρια την Εύα Καϊλή, ξύπνησε τις µνήµες από τον τότε «εµφύλιο» «παπανδρεϊκών» - «βενιζελικών» και έγινε αφορµή για νέα επεισόδια και δηλώσεις, σε µια άτυπη ρεβάνς.

Ο υπουργός Οικονοµικών της κυβέρνησης Παπανδρέου και µέλος του Πολιτικού Συµβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης, ερωτηθείς για τη διαγραφή της Εύας Καϊλή, δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στην πρώην ευρωβουλευτή υπενθυµίζοντας τη στάση της απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου.

Η επιστολή

«Το 2011, η κ. Καϊλή ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε στείλει µια επιστολή στον πρωθυπουργό της χώρας, Γ. Παπανδρέου, στην οποία έλεγε πως η ίδια δεν µπορούσε να δώσει ψήφο εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διότι προτάσσει το εθνικό συµφέρον από το κοµµατικό και το προσωπικό. Αν όλα αυτά που της καταλογίζουν σήµερα είναι πραγµατικότητα, θα ήθελα να ξέρω: Στις επιλογές που έκανε ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ τι προέταξε; Το προσωπικό, το κοµµατικό ή το εθνικό συµφέρον;», αναρωτήθηκε µε νόηµα.

Οι αναρτήσεις των οπαδών του Γιώργου Παπανδρέου στα social media που µιλούσαν για «θεία δίκη» αµέσως µετά τη διαγραφή της δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερµηνείας: Θα ήθελαν να είχε διαγραφεί πολύ νωρίτερα. Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς τόνιζαν ότι δεν θα έπρεπε να είναι υποψήφια ευρωβουλευτής και το 2019.

Κριτική

Εντύπωση προκάλεσε και η επιλογή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη να ασκήσει την κριτική του στην ηγεσία του κόµµατος για καθυστερηµένες αποφάσεις από το βήµα της Βουλής και συγκεκριµένα κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισµό. «Υπάρχουν δύο κατηγορίες συνήθως διαγραφοµένων στελεχών: Αυτοί που διαγράφονται γιατί έχουν υψηλές ιδέες και µένουν πιστοί στις αρχές και τις αξίες τους και αυτοί που διαγράφονται όταν παραβιάζουν µε ατιµωτικό τρόπο τον όρκο τους. Η ευθύνη των ηγεσιών είναι ότι, αν δεν υποστηρίζουν ή τουλάχιστον ανέχονται αυτούς που ζουν από τα πολιτικά κόµµατα, έκπληκτοι ή τεθλιµµένοι τούς διαγράφουν όταν παραβιάζουν µε ατιµωτικές πράξεις τον όρκο τους», τόνισε.

Συγκρατημένοι

Την ίδια ώρα, ωστόσο, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος και η Νάντια Γιαννακοπούλου, παρά το γεγονός ότι συµφώνησαν µε την απόφαση για τη διαγραφή της Εύας Καϊλή, εµφανίζονται πιο συγκρατηµένοι σε ό,τι αφορά τους χαρακτηρισµούς και ειδικά στην αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη περί «∆ούρειου Ιππου».

Οι «φυλές» του ΠΑΣΟΚ έχουν εµφανιστεί ξανά µε αφορµή την υπόθεση Καϊλή, στο τέλος της ηµέρας όµως, παρά το γεγονός ότι όλοι στηρίζουν την απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη για τη διαγραφή της, η κριτική για καθυστερηµένες αποφάσεις αιωρείται. Η επιβεβαίωση από το γραφείο της προέδρου των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, Ιράτσε Γκαρσία, ότι είχε ενηµερωθεί από τον Σεπτέµβριο πως η Εύα Καϊλή δεν θα ήταν υποψήφια, λειτούργησε καταπραϋντικά.

Η αγωνία

Η κύρια αγωνία όλων αυτή την περίοδο στη Χαριλάου Τρικούπη είναι να µη δηµιουργηθεί από τους πολιτικούς τους αντιπάλους ξανά ένα τοξικό κλίµα σκανδαλολογίας γύρω από το κόµµα, που θα θυµίζει το 2012, µε τις αναφορές περί Τσοχατζόπουλου. Οι πιο αισιόδοξοι εκτιµούν ότι οι συνέπειες θα είναι προσωρινές, καθώς τα πρόσωπα της νέας ηγετικής οµάδας του κόµµατος και ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θυµίζουν τίποτα από το παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση, η ισορροπία στο τεντωµένο σχοινί και η επανεµφάνιση των «φυλών» του ΠΑΣΟΚ θα επηρεασθούν από τις επόµενες δηµοσκοπήσεις. Τα υψηλά ποσοστά ενώνουν, οι απώλειες όµως γίνονται αφορµή για περαιτέρω συγκρούσεις.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 23 Δεκεμβρίου 2023.