Τις ημέρες που χαροπάλευε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» η Φώφη Γεννηματά, κάποια άτομα από το στενό της περιβάλλον αποπειράθηκαν να την πείσουν πως θα έπρεπε να δώσει την έγκρισή της ώστε ο τότε νεαρός γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος, Μ. Χριστοδουλάκης, να διεκδικήσει για λογαριασμό της «γεννηματικής» πτέρυγας την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης ήλπιζε πως θα εξασφάλιζε το «δαχτυλίδι» της διαδοχής, ωστόσο η Φ. Γεννηματά, αν και βαριά ασθενής, εμμέσως πλην σαφώς, του ζήτησε να κάτσει φρόνιμα και να μην εμπλακεί στην κούρσα των διεκδικητών.

Αντίθεση

Έφτασε, δε, στο σημείο να εκφράσει την αντίθεσή της και στην απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να θέσει και αυτός υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος. Εκείνες τις ημέρες ο φιλόδοξος Μ. Χριστοδουλάκης, που στο τέλος στήριξε την υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου, έπεσε σε παγίδα, γιατί, ενώ ο ίδιος δεν βγήκε μπροστά ως υποψήφιος της «γεννηματικής» ομάδας, την ηγετική κίνηση την έκανε ο τότε εκπρόσωπος Τύπου της Χαριλάου Τρικούπη, Παύλος Χρηστίδης, με τον οποίο δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις το διάστημα που αμφότεροι καταγράφονταν ως στενοί συνεργάτες της Φ. Γεννηματά.

«Εν αναμονή»

Ο Μ. Χριστοδουλάκης, αν και δεν ενεπλάκη στη διεκδίκηση της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ, είχε φροντίσει να καλλιεργήσει το προφίλ του «εν αναμονή» πρωταγωνιστή των εσωκομματικών εξελίξεων, συμμετέχοντας σε δημόσιες συζητήσεις, όπου άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει στο μέλλον υποψηφιότητα για την αρχηγία.

Με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος δρομολόγησε την αντικατάστασή του από τη θέση του γραμματέα της Κ.Ε. του κόμματος, δεν διατηρεί καθόλου καλές σχέσεις, ασχέτως εάν ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα τον συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια του κόμματος για τις εθνικές κάλπες.

Στην Ανατολική Αττική

Ο Μ. Χριστοδουλάκης θα πολιτευτεί στις προσεχείς εκλογές στην Ανατολική Αττική, αλλά η υποψηφιότητά του δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως από τη Χαριλάου Τρικούπη. Και κάπου εδώ προ ημερών ξεκίνησε στο παρασκήνιο μια νέα κόντρα ανάμεσα στον ίδιο και το περιβάλλον του Νίκου Ανδρουλάκη, με φόντο και την υπόθεση της Εύας Καϊλή, που έχει προκαλέσει αποσταθεροποιητικούς τριγμούς στη δομή του κόμματος. Στο πολιτικό παιχνίδι οι κρίσεις των άλλων λειτουργούν ως ευκαιρίες για όσους υπολογίζουν να επωφεληθούν πολιτικά σε βάρος τους.

Στην προκειμένη περίπτωση, όταν ο Ν. Ανδρουλάκης αντιμετώπισε το πρόβλημα με τη διαχείριση της υπόθεσης της Ε. Καϊλή, όπου κατά γενική ομολογία δεν έπεισαν κανέναν οι ισχυρισμοί του περί «Δούρειου Ιππου» της Ν.Δ., ο Μ. Χριστοδουλάκης επιδιδόταν σε μια περιφρονητική τακτική απέναντι στον πρόεδρο του κόμματος, διοργανώνοντας τα προγραμματισμένα φαντασμαγορικά εγκαίνια του πολιτικού του γραφείου στις Αχαρνές.



Επίδειξη ισχύος

Μια εκδήλωση που έλαβε χαρακτήρα ιδιότυπης επίδειξης ηγετικής ισχύος προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος κατάφερε μέσα σε έναν χρόνο στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ να προκαλέσει τη «γέννηση» ενός νέου δελφίνου, δηλαδή του Μ. Χριστοδουλάκη, ο οποίος δεν κινείται μόνο ως υποψήφιος βουλευτής στην Ανατολική Αττική, αλλά δείχνει θέληση να διαμορφώσει μια οργανωμένη εσωκομματική αντιπολίτευση απέναντι στον Ν. Ανδρουλάκη, με επικεφαλής τον ίδιο και «συμπαραστάτες» μια πλειάδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ με αναφορά στη Φ. Γεννηματά.



Γιατί, κακά τα ψέματα, ο τρόπος που ο Ν. Ανδρουλάκης επιχείρησε να «απαρνηθεί» την Ε. Καϊλή ήταν η αφορμή να αιτιολογηθεί απέναντί του μια νέα εσωκομματική αντιπολίτευση υπό την αιγίδα του Μανώλη Χριστοδουλάκη, που ούτως ή άλλως έψαχνε τρόπο να κατοχυρώσει τον ρόλο του «αμφισβητία». Σε αυτή την προσπάθεια δεν είναι μόνος, καθώς το δίκτυο των υποστηρικτών του αρχίζει και διευρύνεται.

Δίπλα του

Στο πλευρό του έχει τον σύζυγο της Φ. Γεννηματά, Ανδρέα Τσούνη -ο οποίος δείχνει να θεωρεί κατώτερο των περιστάσεων τον Ν. Ανδρουλάκη-, τους «πράσινους» συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο και Χ. Πολυζωγόπουλο, την πρώην αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου Ζέφη Δημαδάμα και άλλους. Μάλιστα, ο Χ. Πολυζωγόπουλος, πρόσωπο που θεωρείται «ευλαβικός» εκφραστής της «γεννηματικής» τάσης του ΠΑΣΟΚ, με μια ανάρτησή του στο Facebook εκθείασε το πολιτικό ταλέντο του και με έμμεσο, πλην σαφή τρόπο την «ηγετική» του είσοδο στα εσωκομματικά πράγματα.



*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 23 Δεκεμβρίου 2023.