Βασανιστικά αργά περνούν για την Εύα Καϊλή οι ώρες μέσα στις βελγικές φυλακές. Η 44χρονη ευρωβουλευτής, που είδε τη ζωή της να αλλάζει δραματικά στις 9 Δεκεμβρίου, όταν η βουλευτική της ασυλία δεν στάθηκε ικανή να την προστατεύσει από τη σύλληψη, βρίσκεται ήδη 20 ημέρες μακριά από την κόρη της, Αριάδνη.

Η καθαιρεθείσα εν μια νυκτί αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για πρώτη φορά περνάει τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων μακριά από την οικογένειά της, γεγονός που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη άσχημη ψυχολογική της κατάσταση.

Σχεδόν βυθισμένη στην απόγνωση και την αγωνία, φέρεται να έχει καταρρεύσει, να κλαίει διαρκώς και να τρώει με το ζόρι, θεωρώντας άδικη την παραμονή της στις φυλακές Haren. Τελείως απομονωμένη, δέχεται μόνο επισκέψεις από τον πατέρα της, Αλέξανδρο, ενώ έχει τακτική τηλεφωνική επαφή με τους δικηγόρους της, από τους οποίους ενημερώνεται για τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση.

Πλέον, φαίνεται πως μετράει αντίστροφα τις ημέρες που τη χωρίζουν από τη στιγμή που θα έχει το δικαίωμα να καταθέσει νέο αίτημα αποφυλάκισης. Σύμφωνα με το βελγικό Δίκαιο, αυτό δεν προβλέπεται να γίνει πριν συμπληρωθεί ένας μήνας από την τελευταία απόφαση του προδικαστικού συμβουλίου, με την οποία παρατάθηκε η προσωρινή της κράτηση, κάτι που έγινε στις 22 Δεκεμβρίου.

Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου η ανεξάρτητη πλέον ευρωβουλευτής θα πρέπει να εμφανιστεί εκ νέου στο Δικαστικό Μέγαρο των Βρυξελλών, όπου θα δώσει νέα μάχη για να αφεθεί ελεύθερη.

Σύμφωνα με τον νόμο, μόλις 48 ώρες πριν από την εμφάνισή της στο δικαστήριο, οι συνήγοροι υπεράσπισής της θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στον φάκελο που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση και πιθανώς θα περιλαμβάνει και νεότερα στοιχεία.

Ο δικηγόρος της Ελληνίδας ευρωβουλευτού Μιχάλης Δημητρακόπουλος μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della sera» ανέφερε πως η Εύα Καϊλή στη φυλακή «ζει έναν εφιάλτη, μια καταστροφή», επειδή, όπως λέει, «είναι αθώα». Μάλιστα, είπε πως το μόνο άτομο που την επισκέφθηκε την ημέρα των Χριστουγέννων ήταν ο πατέρας της. Είπε ακόμα πως «μετά από όσα διάβασε στους φακέλους της έρευνας, αισθάνεται προδομένη, το όνομά της χρησιμοποιήθηκε εν αγνοία της», ενώ «δεν γνώριζε τίποτα για τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι. Τα χρήματα δεν ήταν δικά της, ούτε τα φύλαγε».

Σύμφωνα πάντως με το κλίμα που φέρεται να έχει διαμορφωθεί στη βελγική πρωτεύουσα, όπου οι αποκαλύψεις που φτάνουν από τον ευρωπαϊκό Τύπο είναι συνεχείς, τα πράγματα δεν δείχνουν αισιόδοξα για την έκβαση της υπόθεσης της 44χρονης Ελληνίδας πολιτικού. Κι αυτό γιατί εάν προκύψουν περαιτέρω επιβαρυντικά στοιχεία, θεωρείται πολύ δύσκολο να αφεθεί ελεύθερη ακόμα και με «βραχιολάκι» σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Από την πρώτη στιγμή, πάντως, η Εύα Καϊλή επέμενε πως δεν έχει καμία σχέση με το περίφημο «Qatar gate», στο οποίο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, φέρεται να την ενέπλεξε ο 35χρονος Ιταλός σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, δεξί χέρι του Αντόνιο Παντσέρι, πρώην ευρωβουλευτή και φερόμενου ως «εγκέφαλου» της «κλίκας» της διαφθοράς. Από την πλευρά του, ο Τζόρτζι είχε προσπαθήσει να την αθωώσει από κάθε κατηγορία χρηματισμού, μαύρου χρήματος και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, αναλαμβάνοντας όλη την ευθύνη και ζητώντας από τις Αρχές να την αφήσουν ελεύθερη για να επιστρέψει στη μόλις 22 μηνών κόρη τους, Αριάδνη.


Οι φωτογραφίες που «καίνε» τον Ιταλό σύντροφο της Εύας

Στο μεταξύ, φωτογραφίες που «καίνε» τον ίδιο και τον άλλοτε μέντορά του δημοσίευσε χθες η εφημερίδα «La Repubblica». Στα στιγμιότυπα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία διακρίνεται ο Τζόρτζι μαζί με τον Παντσέρι σε πολυτελές ξενοδοχείο στις Βρυξέλλες. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Αλί Μπεν Σάμιχ αλ Μάρι, τον περασμένο Οκτώβριο. Ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής φαίνεται να μπαίνει στο ξενοδοχείο «Steigenberger Wiltcher’s» κρατώντας στο χέρι έναν άδειο χαρτοφύλακα, ενώ κατά την έξοδό του ο ίδιος χαρτοφύλακας φαίνεται παραγεμισμένος. Ημερομηνία της συνάντησης: 10 Οκτωβρίου.

«Η ώρα είναι περίπου 5.30 το απόγευμα. Τρεις μαύρες Μερσεντές καταφθάνουν και παρκάρουν μπροστά από το ξενοδοχείο. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Ντόχα, με επικεφαλής τον υπουργό Εργασίας, βγαίνουν από τα αυτοκίνητα. Τον υπουργό συνοδεύουν πέντε άλλοι άνδρες και ο ένας κουβαλάει μια βαλίτσα, κάτι που μάλλον δεν προκαλεί έκπληξη», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ ανεβαίνει στον 4ο όροφο, όπου βρίσκεται η σουίτα του. Λίγο αργότερα φτάνουν εκεί ο Παντσέρι και ο Τζόρτζι. «Ο πρώην βοηθός του εμφανίζεται με την 20 μηνών κόρη του στο καρότσι. Η μητέρα της είναι η Εύα Καϊλή, που εκείνη την περίοδο ήταν ακόμη αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου», προσθέτει ο αρθρογράφος.

«Σχεδόν μισή ώρα αργότερα, ο Τζόρτζι φεύγει από το δωμάτιο. Κατεβαίνει μερικούς ορόφους, αφήνει σε κάποιο πρόσωπο την κόρη του και μετά επιστρέφει αμέσως στον 4ο όροφο. Μία ώρα αργότερα, η συνάντηση τελειώνει. Ο Παντσέρι φεύγει από το ξενοδοχείο κρατώντας τον ίδιο χαρτοφύλακα με τον οποίο είχε έρθει». Η Εισαγγελία έχει επισημάνει τον χαρτοφύλακα με έναν κόκκινο κύκλο. Γιατί; «Επειδή δείχνει πιο γεμάτος», γράφει η σχετική αναφορά. «Εν συντομία, η υποψία των δικαστικών Αρχών ήταν ότι η εν λόγω συνάντηση ήταν μία από τις οργανωμένες παραδόσεις χρημάτων, με τη μεταφορά τους να γίνεται έτσι, από μια τροχήλατη βαλίτσα σε έναν χαρτοφύλακα».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time στις 28/12/2022