Την απόλυτη στήριξη στον Εκρέμ Ιμάμογλου, αλλά και τη σταθερή προσήλωση στις ευρωπαϊκές αξίες της Δημοκρατίας και του σεβασμού του Κράτους Δικαίου εξέφρασε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας σε Διεθνή Συνάντηση Αλληλεγγύης στο δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Οι δήμαρχοι της Αθήνας, της Φλωρεντίας και του Αννόβερου, καθώς και ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Eurocities -με φυσική παρουσία-, αλλά και οι δήμαρχοι του Παρισιού, της Ουτρέχτης, της Λινζ και του Αμβούργου παρείχαν έμπρακτη αλληλεγγύη στον ομόλογό τους της Κωνσταντινούπολης, στον οποίο μόλις έξι μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ ως δήμαρχοι ευρωπαϊκών πόλεων, ως δημοκράτες κι ως εκπρόσωποι της κοινής συνισταμένης των πολιτών μας. Δεν ήρθαμε για να σκορπίσουμε εύκολα και μεγάλα λόγια στον αέρα, αλλά για να εκφράσουμε έμπρακτα και με ομοψυχία τη συμπαράστασή μας στον φίλο Εκρέμ Ιμάμογλου».

Ο Κώστας Μπακογιάννης με τα λόγια αυτά έδωσε εξαρχής το στίγμα της παρουσίας του ιδίου και των άλλων Ευρωπαίων δημάρχων στην Κωνσταντινούπολη, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι «η δημοκρατία δεν είναι σημαία ευκαιρίας, ούτε οι αξίες μας είναι α λα καρτ».

«Η υπόθεση αυτή μας γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω… Το συγκεκριμένο γεγονός δεν αποτελεί απλώς προσωρινή πηγή θλίψης και αγανάκτησης, αλλά μία “ολισθηρή πλαγιά”, με σοβαρές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας». […] «Για να το πω απλά», εξήγησε ο Κώστας Μπακογιάννης, «αν σήμερα ο εκλεγμένος δύο φορές δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης λογοκρίνεται, δηλαδή καταπατάται η ελευθερία του λόγου του, τότε τι ξημερώνει αύριο για τη δημοκρατία στην Τουρκία; Τι ξημερώνει για τους πολίτες της;».

Ο δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου αποτελεί «έναν δήμαρχο που υπηρετεί άξια τη δημοκρατία στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας και στηρίζει στην πράξη τη συνεργασία, την ειρήνη και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων», προσθέτοντας με έμφαση ότι για να διασφαλιστούν αυτές οι αξίες θα πρέπει να επικρατήσει η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου.  Όπως πρόσθεσε, η δημοκρατία που διεκδικεί ο ομόλογός του στην Κωνσταντινούπολη «δεν είναι πολυτέλεια ή ανιστόρητη “επιμονή” κάποιας Δύσης. Είναι ανάγκη για ανάπτυξη, προϋπόθεση για καλύτερη ζωή».

«Θέλουμε το καλό της γειτονιάς μας, άρα και της Τουρκίας» 

Ο Κώστας Μπακογιάννης ανέδειξε μέσω της ομιλίας του τη σημασία της επικράτησης της δημοκρατίας στη γειτονική μας χώρα. «Η Τουρκία είναι γείτονάς μας και θέλουμε το καλό της γειτονιάς μας. Άρα και το καλό της Τουρκίας. Βλέπετε, μπορεί τα σύμβολα των κρατών να είναι οι σημαίες τους, όμως οι σημαίες των πόλεων είναι η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου. Δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των δημοτικών αρχών, μόνο κοινά σημεία: οι αξίες της αλληλεγγύης και της ελευθερίας», ανέφερε.

Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην αμερόληπτη κρίση του δικαστηρίου κατά τη διαδικασία της έφεσης, αλλά και την πίστη του στο πολιτικό σθένος του Ιμάμογλου, τονίζοντας ότι η δικαιοσύνη θα επικρατήσει και ότι το Κράτος Δικαίου θα κερδίσει κι αυτή τη μάχη.

«Η προσχηματική πολιτική εξουδετέρωση του Εκρέμ δεν λειτουργεί προς όφελος κανενός και καμιάς κατοίκου της Κωνσταντινούπολης. Γι’ αυτό η στάση μας είναι ξεκάθαρη και η υποστήριξή μας σταθερή. Είμαστε σύμμαχοι της δικαστικής αμεροληψίας. Είμαστε υπερασπιστές της ελευθερίας του λόγου. Στεκόμαστε στο πλευρό του Εκρέμ με τον λαό της Κωνσταντινούπολης, για τη Δημοκρατία. Στη σωστή πλευρά της ιστορίας», κατέληξε.

Ο κ. Μπακογιάννης, μετά την ομιλία του, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αναφέρθηκε σε μια παλαιότερη, αντίστοιχη πρωτοβουλία στήριξης με διαφορετικούς «πρωταγωνιστές» και στόχο να καταδείξει ότι η ισχύς των αρχών της δημοκρατίας είναι ανεξάρτητη από τα πρόσωπα και τους ρόλους.

«Για την Αθήνα η δημοκρατία δεν είναι σημαία ευκαιρίας» 

«Για την Αθήνα η  δημοκρατία δεν είναι σημαία ευκαιρίας, ούτε οι αξίες μας είναι α λα καρτ. Στα τέλη της δεκαετίας του '90 ένας προκάτοχός μου πολύ σωστά επισκέφτηκε τον τότε δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, που εκείνη την περίοδο είχε φυλακιστεί άδικα. Έτσι κι εγώ σήμερα στέκομαι δίπλα στον Εκρέμ με την ελπίδα να μη χρειαστεί άλλος δήμαρχος στο μέλλον να εκφράσει τόσο έμπρακτα την αλληλεγγύη του ώστε να μπορούμε να προχωράμε μπροστά για όλα αυτά που ενώνουν όχι μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά και τις ίδιες μας τις πόλεις. […] «Η δημοκρατία είναι μία αξία η οποία ξεπερνά τα εθνικά σύνορα, τα όρια των θρησκειών και των πολιτισμών. Είναι πολύ μεγαλύτερη απ' όλους εμάς. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το αντιληφθούμε και δεν το λέω μόνο επειδή έχω την τιμή να υπηρετώ την πρωτεύουσα που γέννησε τη δημοκρατία, αλλά επειδή αισθάνομαι ότι είναι μία ανάγκη, εξαιρετικά επίκαιρη στον σύγχρονο κόσμο, και όχι απλώς μια επιλογή».

klmlkmlmllk


Ιμάμογλου: «Η Ευρώπη, η Τουρκία και η Κωνσταντινούπολη θα δουν τη δημοκρατία να προοδεύει»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, στην ομιλία του, ανέφερε: «Οι πόλεις και οι δημοκρατίες αναπτύχθηκαν ιστορικά μαζί. Επομένως, οτιδήποτε υπονομεύει την εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων απειλεί τόσο τις πόλεις όσο και τη δημοκρατία. Για παράδειγμα, ο εκφυλισμός της δικαιοσύνης με ψέματα και η χρήση των δικαστών ως όπλο κατά της αντιπολίτευσης» και πρόσθεσε:

«Μια κοινωνία που χάνει το αίσθημα της δικαιοσύνης χάνει την ευκαιρία να είναι πολιτισμένη. Το γεγονός ότι η Κωνσταντινούπολη, που αγωνίζεται για δικαιοσύνη, εκτίθεται σε μια ξεκάθαρη αδικία που δεν ταιριάζει στη συνείδηση του κόσμου, είναι στην πραγματικότητα απόδειξη ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο. Η φαινομενικά νόμιμη απόπειρα πραξικοπήματος στο πρόσωπό μου, αλλά στην πραγματικότητα ενάντια στη θέληση των πολιτών της Κωνσταντινούπολης, ένωσε εκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχουν χάσει το αίσθημα της δικαιοσύνης τους σε μια πολύ ευρεία και ισχυρή πλατφόρμα. Αυτή η πλατφόρμα στηρίζεται σε μια καθολική κατανόηση που δεν ενδιαφέρεται για το ποιος διαπράττει μια παράνομη πράξη εναντίον ποιου, αλλά εστιάζει μόνο στο εάν αυτό που γίνεται είναι δίκαιο και δημοκρατικό».

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης έκανε ευρύτερη αναφορά στους αυταρχικούς ηγέτες που, όπως είπε, προσποιούνται ότι δεν ανήκουν στον 21ο αιώνα. «Ο κόσμος γνωρίζει πλέον καλά πώς πολιτικοί που ανελίχθηκαν στην ηγεσία μιας χώρας αφότου υπηρέτησαν ως δήμαρχοι, μπορούν να απομακρυνθούν από την κουλτούρα της δημοκρατίας και της συμφιλίωσης. Φυσικά και η Τουρκία έχει εμπειρία σε αυτό. Σε διάφορες χώρες του κόσμου βλέπουμε ηγέτες που προσποιούνται ότι δεν ανήκουν στον 21ο αιώνα να αγνοούν αξίες όπως η δημοκρατία και η δικαιοσύνη».

Για τη δική του στάση ο κ. Ιμάμογλου ανέφερε: «Μπροστά στην αυταρχική διακυβέρνηση αυτών των ηγετών, όσοι στέκονται στο πλευρό της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της αλήθειας φαίνεται σαν να έχουν χάσει κάποιο έδαφος και να υποχωρούν λίγο. Δεν συμβαίνει αυτό. Μοιάζει σαν την κίνηση που κάνει ο ποδοσφαιριστής που οπισθοχωρεί για να χτυπήσει πιο δυνατά την μπάλα. Βάζουμε το γκολ και κερδίζουμε αυτόν τον αγώνα».

Τέλος, ευχαρίστησε εκ μέρους -όπως είπε- των 16 εκατ. πολιτών της Κωνσταντινούπολης «όλους τους αξιότιμους δημάρχους και τον γενικό γραμματέα των Eurocities που στέκονται αλληλέγγυοι με τον λαό της Κωνσταντινούπολης».

Πρόεδρος του δικτύου EUROCITIES:  «Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να εθελοτυφλεί»

Οι δήμαρχοι συμμετείχαν σε συζήτηση για τον κεντρικό ρόλο και τη συνεργασία των πόλεων σε θέματα που άπτονται της ανάγκης να προστατευθεί η δημοκρατία και να επικρατήσει το Κράτος δικαίου.

Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας και πρόεδρος του δικτύου EUROCITIES, Ντάριο Ναρντέλα, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Είμαστε εδώ για να υπογραμμίσουμε τη στήριξή μας στον Εκρέμ Ιμάμογλου, διότι οι δήμαρχοι είναι η "φωνή" της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων. Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι δεν αγνοούμε τι συμβαίνει. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να εθελοτυφλεί. Εμπρός, Εκρέμ, είμαστε μαζί σας για το καλό της ανθρωπότητας, το καλό της Ευρώπης και το καλό των κοινωνιών μας».

Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, στο γραπτό της μήνυμα, ανέφερε: «Ο Εκρέμ Ιμάμογλου έχει την πλήρη αλληλεγγύη και υποστήριξή μας απέναντι σε αυτή την απαράδεκτη μεθόδευση. Είμαι σίγουρη ότι η δικαιοσύνη θα επικρατήσει».

Ο γενικός γραμματέας του  δικτύου EURΟCITIES, Αντρέ Σομπτζάκ, μετέφερε τη στήριξη όλων των μελών του Δικτύου στον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης. «Υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου. Αυτό κάνουμε εδώ απόψε. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε. Έχετε την πλήρη υποστήριξη όλης της ισχυρής ομάδας μας», σημείωσε.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, εξάλλου, ο δήμαρχος της Λινζ, Κλάους Λούγκας, υπογράμμισε: «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για έναν καλύτερο κόσμο, αλλά προϋπόθεση όλων είναι η Δημοκρατία. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου είναι ένας από αυτούς που έχουν κάνει πολλά για τη δημοκρατία. Ελπίζω ότι αυτή (σ.σ.: η δημοκρατία) τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα νικήσει εδώ στην Κωνσταντινούπολη και στην Τουρκία».  

Από την πλευρά της η δήμαρχος της Ουτρέχτης, Σάρον Ντέιγσκμα, σημείωσε: «Ο δήμαρχος Ιμάμογλου δείχνει το θάρρος που χρειάζεται για να μεταμορφωθεί η πόλη του σε ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο μέρος. Θα πρέπει να υποστηριχθεί στην αποστολή του αντί να διωχθεί γι' αυτήν. Υποστηρίζω πλήρως τον σημαντικό ρόλο του στην προστασία των δημοκρατικών μας αξιών».

Ο δήμαρχος του Αμβούργου, Πίτερ Τσέντσερ, στο δικό του μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, ανέφερε: «Οι πόλεις πρέπει να είναι χώροι δημοκρατίας, ανεκτικότητας και ελευθερίας. Εύχομαι καλή επιτυχία στην εκπλήρωση των καθηκόντων σας ως δήμαρχος αυτής της σημαντικής, παραδοσιακής πόλης και στη συνέχιση του πολιτικού σας έργου».

Ο δήμαρχος του Αννόβερου, τουρκικής καταγωγής, Μπελίτ Ονέι, σημείωσε: «Ο δήμαρχος Ιμάμογλου απλώς κάνει ό,τι κάνουν οι καλοί δήμαρχοι για τον λαό. Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: ένα κράτος που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία αργά ή γρήγορα θα πάρει την “ανταμοιβή” από τον λαό του. Και μια δημοκρατία χωρίς διάκριση εξουσιών, χωρίς τη βεβαιότητα της ανεξάρτητης δικαιοσύνης και την αποδοχή των εκλογικών αποτελεσμάτων και εν τέλει χωρίς άμυνες βρίσκεται καθ’ οδόν προς την κατάργησή της. Είμαστε εδώ σήμερα για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους ανθρώπους αυτής της χώρας, αυτής της πόλης και πάνω απ' όλα σ' εσάς, κ. Ιμάμογλου».