Βορίδης για εκλογές: Κάλπες μετά τον Απρίλιο, διάλυση Βουλής τον Μάρτιο - Θα είναι αυτοδύναμη η ΝΔ
Τι είπε για τα συνταγματικά χρονικά περιθώρια για τις εκλογές
Τον χρόνο των εκλογών και τα διακυβεύματα της πρώτης και δεύτερης κάλπης περιέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.
Σχολιάζοντας τα όσα έχει πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για εκλογές τον Απρίλιο, ο κ. Βορίδης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ τόνισε: «Ουσιαστικά είπε ότι οι εκλογές είναι μετά τον Απρίλιο» και πρόσθεσε μάλιστα ότι η διάλυση της Βουλής για να έχουμε εκλογές τον Απρίλιο πρέπει να γίνει αρχές με μέσα Μαρτίου το αργότερο.
«Θα είμαστε αυτοδύναμοι» είπε ο κ. Βορίδης για τη ΝΔ, λέγοντας πως αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Εξηγώντας την κρισιμότητα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης με απλά αναλογική, σημείωσε πως «η διαφορά της πρώτης κάλπης κρίνει το αποτέλεσμα της δεύτερης κάλπης» για να εξηγήσει: Οι πρώτες κάλπες θα κρίνουν την πρωτιά, θα κρίνουν τη διαφορά και το πόσο κοντά θα βρίσκεσαι στην αυτοδυναμία».
Όπως πρόσθεσε επικαλούμενος ξανά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν από 34% - 36% είπε πως αν επαληθευτούν, τότε «είσαι μια ανάσα από την αυτοδυναμία». Απαντώντας στο ενδεχόμενο να έχουμε και τρίτες κάλπες, ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι δεν θα έχουμε πολύμηνη εκλογική διαδικασία. «Σκεφτείτε λίγο τη βραδιά των πρώτων εκλογών: Θα έχει κριθεί η πρωτιά των επόμενων εκλογών, ο Τσίπρας θα έχει ηττηθεί, και θα έχει καταρρεύσει η θεωρία της προοδευτικής διακυβέρνησης άρα δεν θα έχει κυβερνητική πρόταση. Η μόνη πολιτική δύναμη που θα έχει πολιτική πρόταση θα είναι η ΝΔ με την πρόταση αυτοδυναμίας του Κυριάκου Μητσοτάκη».
Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε πως αυτή τη στιγμή είναι κοντά στο 10% ενώ απέρριψε τη λογική της άθροισης των ποσοστών ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες εκλογές.
Δεν υπάρχει συσχέτιση με τις εκλογές στην Τουρκία
Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει συσχέτιση με τις εκλογές στην Τουρκία όπως υποστηρίζουν τουρκικές εφημερίδες, ιδίως εάν ο Ερντογάν τις κάνει νωρίτερα (30 Απριλίου ή 14 Μαΐου, ο κ. Βορίδης απάντησε: «Δεν το πιστεύω. Προφανώς υπάρχει μια τέτοια συνεκτίμηση αλλά πρέπει κανείς να δει τα συνταγματικά περιθώρια».
Τα συνταγματικά χρονικά περιθώρια για τις εκλογές και τη διάλυση της Βουλής
Όπως εξήγησε ότι απαιτούνται κατ’ ελάχιστον 21 ημέρες από τη διάλυση της Βουλής μέχρι τις κάλπες με το απώτερο σημείο τις 30. Διευκρίνισε επίσης τα περί διερευνητικών εντολών. «Πολλοί αθροίζουν τις τρεις ημέρες των διερευνητικών που έχουν στη διάθεσή τους τα τρία πρώτα κόμματα. Αυτό μας κάνει ένα μέγιστο 10 ημερών. Το θέμα μας όμως είναι το άνοιγμα και το κλείσιμο της Βουλής. Δεν αρκούν τα αποτελέσματα της Singular, αλλά τα επίσημα αποτελέσματα από το Πρωτοδικείο κάτι το οποίο απαιτεί τουλάχιστον δέκα ημέρες. Από τις 10 ημέρες αυτές, πρέπει να γίνει ορκωμοσία της Βουλής που θα έχει προκύψει από την απλή αναλογική, να ακολουθήσει δεύτερη συνεδρίαση για εκλογή Προέδρου της Βουλής, και τρίτη συνεδρίαση για εκλογή αντιπροέδρων, κοσμητόρων, γραμματέων. Αφού ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία τότε διαπιστώνεται η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης. Υπολογίστε λοιπόν 15 ημέρες για να διαλυθεί η Βουλή, κάτι που σημαίνει συνολικά 57 ημέρες. Θέλουμε δύο μήνες δηλαδή, από την χρονική στιγμή της διάλυσης της Βουλής».
Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη απάντησε: «Δεν θέλω να σχολιάσω επ’ αυτού».
Δεν θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος για την εκλογή βουλευτών Επικρατείας από την ομογένεια
Απέκλεισε την αλλαγή του εκλογικού νόμου για την εκλογή των βουλευτών της ομογένειας στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. «Είναι δομικό ελάττωμα του νόμου απόρροια των συμβιβασμών που κάναμε με την Αριστερά για να έχουμε έναν νόμο» σχολίασε μάλιστα το γεγονός ότι θα εκλεγούν 3 βουλευτές από περίπου 3.000 μόλις ψηφοφόρους από την ομογένεια.