Παρακολουθήσεις: Άγρια πολιτική κόντρα στην σκιά της γνωμοδότησης Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «τραμπισμό αλά γκρέκα», την πρωτοφανή αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα
Άγρια κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχει ξεσπάσει μετά την απόφαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, να βάλει μπλόκο στους ελέγχους της ΑΔΑΕ για τυχόν άρση του τηλεφωνικού απορρήτου από την ΕΥΠ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «τραμπισμό αλά γκρέκα», την πρωτοφανή αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει ότι παραιτείται της βουλευτικής του ασυλίας, προκαλώντας τον κ. Ντογιάκο να τον συλλάβει γιατί είναι αυτός που ζήτησε από την ΑΔΑΕ τον έλεγχο στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.
«Οι επιθέσεις στη δικαιοσύνη την ίδια, οι θεατρινισμοί και οι μεγαλοστομίες στην ουσία αμφισβητούν τον πυρήνα της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Στρώνουν το χαλί σε ακραίες τάσεις».
Η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με την οποία ουσιαστικά βάζει μπλόκο στους ελέγχους της ΑΔΑΕ για τυχόν άρση του τηλεφωνικού απορρήτου από την ΕΥΠ, εκλαμβάνεται από την κυβέρνηση ως απόφαση της Δικαιοσύνης και ως τέτοια πρέπει να γίνει σεβαστή.
Από τη μεριά του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για συνταγματική εκτροπή του εισαγγελέα του Αρείου με τον τομεάρχη εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, να λέει:
«Είναι η πρώτη φορά που απειλεί Εισαγγελέας τα μέλη ανεξάρτητης αρχής με ποινές όχι απλώς φυλάκισης, αλλά κάθειρξης. Μιλάμε για συνταγματική εκτροπή γιατί γίνεται για πρώτη φορά επιχείρηση προληπτικού ελέγχου».
Δυσφορία και «γαλάζιων» στελεχών για την γνωμοδότηση Ντογιάκου
Η γνωμοδότηση Ντογιάκου αμφισβητείται και στην ουσία της, ακόμη και από «γαλάζια» στελέχη όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Κώστας Τζαβάρας, οι οποίοι δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για την παρεμπόδιση του ελέγχου.
Ο βουλευτής της Νέα Δημοκρατίας, Κώστας Τζαβάρας δήλωσε:
«Θεωρώ ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν έχει καμία αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί για τέτοιου είδους ζητήματα, που με βάση το Σύνταγμα ανάγονται αποκλειστικά στη δικαιοδοσία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μόνο εκεί ελέγχονται οι αποφάσεις των ανεξαρτήτων αρχών».
Για απόπειρα συσκότισης μέχρι κάλπες κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.
«Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση κακοποιούν βάναυσα τους θεσμούς στον βωμό της συγκάλυψης».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου δήλωσε:
«Ο κ. Ανδρουλάκης, πίσω από τα βαρύγδουπα λόγια, ομολογεί ότι θέλει μια δικαιοσύνη “ la carte”, μια δικαιοσύνη που θα κινείται με βάση τις δικές του απόψεις και πολιτικές επιδιώξεις. Η διαφορά μας είναι χαοτική και αποκαλυπτική».
Πυρά νομικών για την γνωμοδότηση Ντογιάκου
Με γνωμοδότηση στην γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τοποθετήθηκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με την ιδιότητα του συνταγματολόγου, καλώντας τον κ. Νοτγιάκο να βρει το θάρρος και να επανεξετάσει την τοποθέτησή του.
«Προσωπικά θα ήμουν πολύ ικανοποιημένος αν διάβαζα ή άκουγα επιχειρήματα που αποδεικνύουν ότι δεν κατανοήθηκε ορθά η γνωμοδότηση και ότι δεν υποστηρίζει θέσεις όπως αυτές που κατέστησαν αντικείμενο της επιστημονικής κριτικής και του νομικού σχολιασμού που προηγήθηκε.
Πυρά δέχεται ο κ. Ντογιάκος και από τον υπόλοιπο νομικό κόσμο γιατί η γνωμοδότησή του ήρθε ενώ έχουν γίνει έλεγχοι από την ΑΔΑΕ και βρίσκεται σε εκκρεμότητα η δικαστική προσφυγή, όπως αυτή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
«Τον ερμηνεύει λάθος τον νόμο. Του δίνει συνταγματική ισχύ που για μας είναι εσφαλμένη η προσέγγιση αυτή. Του δίνει αναδρομική διάσταση την οποία δεν την έχει ο νόμος», δήλωσε ο πρόεδρος ολομέλειας δικηγορικών συλλόγων, Δημήτρης Βερβέσος.
Μέλη της ΑΔΑΕ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχίσουν τους ελέγχους στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με τη στάση της ανεξάρτητης αρχής να καθορίζεται σε συνεδρίαση του προεδρείου το επόμενο διάστημα.