Ο θάνατος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου από πολυοργανική ανεπάρκεια το βράδυ της Τρίτης, 10 Ιανουαρίου, ήταν ένα γεγονός με ιδιαίτερη σημασία, ακόμα και σε ό,τι αφορά τη λειτουργικότητα των φορέων. Η κηδεία του ως ιδιώτη στο Τατόι, τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, απασχολεί ήδη την ΕΛΑΣ, αφού πρέπει να γίνει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. 

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Star, σύμφωνα με πληροφορίες, από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου, βουλευτές και υπουργοί της Ν.Δ. έχουν το «ελεύθερο» να πάνε στην κηδεία του τέως βασιλιά, αν το θέλουν, από τη στιγμή που είναι ιδιωτική.




Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στη Μητρόπολη Αθηνών, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, η οικογένεια έχει καλέσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος δεν έχει απαντήσει ακόμα. Αν απαντήσει θετικά, θα τελεστεί από εκείνον η εξόδιος ακολουθία και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα συμπροσευχηθεί.


Την Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε τρισάγιο στην μνήμη του. Τους συνέδεε, άλλωστε, μακροχρόνια φιλία.



Από τη στιγμή που η οικογένεια επέλεξε τη Μητρόπολη κι όχι κάποια άλλη εκκλησία, η απόφαση της κυβέρνησης είναι να μη γίνει λαίκό προσκύνημα. Όμως, η κηδεία δεν θα διαρκέσει ένα «τυπικό» 40λεπτο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, μπορεί να προσεγγίσει και τις 4 ώρες, μια και οι επικήδειοι θα είναι αρκετοί, αν και προς το παρόν, δεν έχει προσδιοριστεί η χρονική παραμονή της σορού στην εκκλησία.

Μετά την κηδεία, θα ακολουθήσει η ταφή στο Τατόι.



Επειδή αναμένονται μέλη βασιλικών οικογενειών αλλά και απλός κόσμος, θα υπάρξει ισχυρή αστυνομική παρουσία και ήδη έχει ξεκινήσει ο σχετικός σχεδιασμός.