Μετά τον «Αρχύτα» έρχεται ο «Γρύπας» - Έπεσαν οι υπογραφές για την παραγωγή του νέου ελληνικού drone
Μιλώντας κατά την τελετή ο ΥΕΘΑ μεταξύ άλλων τόνισε ότι πρόκειται για ένα έργο σε στενή συνεργασία δύο υπουργείων, ενός εποπτεύοντος φορέα (ΕΑΒ), τεσσάρων πανεπιστημίων και φυσικά των Ενόπλων Δυνάμεων
Παρουσία των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Αμύνης, Χρήστου Σταϊκούρα και Νικόλαου Παναγιωτόπουλου αντιστοίχως, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή δεύτερου, πιο σύνθετου μη-επανδρωμένου αεροχήματος (drone), με την επωνυμία «Γρύπας», στο Υπουργείο Οικονομικών, παρουσία της διοικήσεως της ΕΑΒ και των πρυτανικών αρχών των τεσσάρων Πανεπιστημίων.
Η υλοποίηση του νέου προγράμματος «Γρύπας» βρίσκεται σε εξέλιξη και αξιοποιεί τη συνεπή πορεία εργασιών και την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από το πρόγραμμα «Αρχύτας» για την έρευνα, ανάπτυξη και βιομηχανική παραγωγή του πρώτου Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Στην εκδήλωση υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας ΕΑΒ και των τεσσάρων Πανεπιστημίων συμμετείχαν: Από την ΕΑΒ, ο Πρόεδρος Ιωάννης Κούτρας, ο Διευθύνων Σύμβουλος Δημήτριος Παπακώστας, το μέλος του Δ.Σ. και συντονιστής του προγράμματος «Γρύπας» Μιχαήλ Κορωναίος και άλλα στελέχη της εταιρείας, από το Α.Π.Θ. ο Πρύτανης Καθηγητής Νικόλαος Παπαϊωάννου, από το Πανεπιστήμιο Πατρών, ο Αντιπρύτανης Καθηγητής Διονύσιος Μαντζαβίνος και ο υπεύθυνος για το έργο Καθηγητής Βασίλης Κωστόπουλος, από το Δημοκρίτειο ο Πρύτανης Καθηγητής Φώτιος Μάρης, το μέλος της Διοικήσεως του Ιδρύματος, Καθηγήτρια Μαρία Μιχαλοπούλου και οι υπεύθυνοι για το έργο, Καθηγητές Αντώνιος Γαστεράτος, Γεώργιος Συρακούλης και Νικόλαος Παπανικολάου, ενώ από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Πρύτανης Καθηγητής Ζήσης Μαμούρης και ο υπεύθυνος για το έργο, Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Γεώργιος Σταμούλης.
Μιλώντας κατά την τελετή ο ΥΕΘΑ μεταξύ άλλων τόνισε ότι πρόκειται για ένα έργο σε στενή συνεργασία δύο υπουργείων (Οικονομικών και Εθνικής Αμύνης), ενός εποπτεύοντος φορέα (ΕΑΒ), τεσσάρων πανεπιστημίων και φυσικά των Ενόπλων Δυνάμεων, των οποίων ο ρόλος σε όλη τη φάση του έργου είναι καθοριστικής σημασίας. Και πρόσθεσε, προσδιορίζοντας το ρόλο των ΕΔ στην όλη προσπάθεια:
«…Εμείς, ως Υπουργείο Άμυνας, καταρχάς παρέχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις επιχειρησιακές αποστολές και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι διάφορες οι αποστολές του ενός Κλάδου από τον άλλον, αλλά ασφαλώς όλοι θα συνεισφέρουν όσον αφορά τις δικές τους απαιτήσεις.
Θα προσδιορίσουμε τα χαρακτηριστικά του προσχεδίου UCAV έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις των αποστολών. Θα διαθέσουμε εξειδικευμένο προσωπικό, ήδη κάποιος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας έχει διατεθεί σ’ αυτό το project ώστε με την ειδική του γνώση να συνεισφέρει, όπως άλλωστε το ζήτησε η ΕΑΒ. Επομένως, θα συμμετέχουμε στην ανάπτυξη και τον σχεδιασμό του UCAV.
Θα συνεισφέρουμε στην πιστοποίηση των εξωτερικών φορτίων, στη συγγραφή των επιχειρησιακών προδιαγραφών ασφαλώς και των απαιτήσεων των διαφόρων χρηστών. Θα παρέχουμε διά του εξειδικευμένου προσωπικού, ειδικές συμβουλευτικές υπηρεσίες ασφαλώς και θα συμμετάσχουμε στην εκτέλεση των τυπικών και υπηρεσιακών δοκιμών.
Θα συμμετάσχουμε στη συγγραφή των εγχειριδίων πτήσεως, τόσο για εκπαίδευση, όσο και χρήση από τους μελλοντικούς χειριστές, θα εκτελέσουμε τους επιχειρησιακούς ελέγχους και ειδικές δοκιμές, μια σειρά από εργασίες που είναι απαραίτητες στην ανάπτυξη αυτού του προϊόντος και είναι δεδομένη η συνεισφορά ασφαλώς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων φυσικά υπό την προτροπή, τη σύμφωνη γνώμη, την αρωγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας».
Από την πλευρά του ο ΥΠΟΙΚ Χρ.Σταϊκούρας επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «…Στόχος του ο σχεδιασμός και η βιομηχανική παραγωγή συστήματος μη-επανδρωμένου αεροχήματος (drone - UAV) πολλαπλών χρήσεων και τύπων.
Η υλοποίηση του προγράμματος “Αρχύτας” ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2021.
Μέχρι σήμερα, αυτή η συλλογική, εθνική προσπάθεια εξελίσσεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό.
Μετά τις επιτυχείς δοκιμαστικές πτήσεις του υπό κλίμακα αεροχήματος, τόσο με τον συμβατικό τρόπο όσο και με τον κάθετο τρόπο απογείωσης - προσγείωσης, βαίνει προς ολοκλήρωση ο τελικός σχεδιασμός του.
Παράλληλα, στην ΕΑΒ συνεχίζονται οι προμήθειες απαραίτητων υλικών και συσκευών, προχωρεί η διαμόρφωση ειδικού χώρου για τη γραμμή βιομηχανικής παραγωγής, και αρχίζει η κατασκευή των καλουπιών.
Το τρίμηνο που ξεκίνησε, θα προχωρήσει η κατασκευή του πρωτότυπου οχήματος.
Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του, θα γίνουν δοκιμαστικές πτήσεις, έλεγχοι, πιστοποιήσεις, κοστολογήσεις των εναλλακτικών τύπων οχημάτων και ανάληψη εκ μέρους της ΕΑΒ παραγγελιών για κατασκευή αεροχημάτων από χρήστες.
Η ομαλή πορεία των εργασιών του προγράμματος “Αρχύτας” και η ανάπτυξη μιας εποικοδομητικής συνεργασίας με τα Πανεπιστήμια μας έδωσε τη βάση, προκειμένου:
1)Να καλέσουμε την ελληνική επιχειρηματικότητα, που παράγει ή επιθυμεί να παράξει τα αναγκαία υλικά και τις συσκευές για τα αεροχήματα, με διεθνή ανταγωνιστικότητα ως προς την ποιότητα και τις τιμές, να συντονίσει τη δράση της με την ΕΑΒ.
2)Να κάνουμε το επόμενο φιλόδοξο βήμα.
- Θέσαμε ως στόχο τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή δεύτερου, πολύ πιο σύνθετου μη-επανδρωμένου αεροχήματος, με την ονομασία “Γρύπας”.
- Ενισχύσαμε τους εταίρους και με το Πανεπιστήμιο Πατρών.
- Συζητήσαμε επί μακρόν το συγκεκριμένο θέμα με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης.
- Η βούληση και οι εκτιμήσεις μας συνέπεσαν.
- Η αρμονική συνεργασία με υψηλής εξειδίκευσης στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, μας επιτρέπει να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι για την έκβαση του νέου, σημαντικού και υψηλών απαιτήσεων εγχειρήματος».