Τσιάρας στα Παραπολιτικά 90,1 για κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Η κυβέρνηση λειτούργησε έτσι ώστε να μην υπάρξει διχασμός της ελληνικής κοινωνίας
Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία βουλευτών στην κηδεία , απάντησε πως ο καθένας έχει τη δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης
Η κυβέρνηση, σε συμφωνία με την οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, επέλεξε να λειτουργήσει με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην υπάρξει διχασμός της ελληνικής κοινωνίας, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στη δημοσιογράφο Κέλλυ Κοντογεώργη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.
Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία βουλευτών στην κηδεία, απάντησε πως ο καθένας έχει τη δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης.
Ξεκαθάρισε ότι η Δημοκρατία στη χώρα είναι βαθιά εμπεδωμένη εδώ και δεκαετίες.
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας με την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων, είπε πως γίνεται, καθώς η κ. Σακελλαροπούλου προέρχεται από τον χώρο της Δικαιοσύνης.
Για τις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι δεν υπάρχουν αναβολές, εάν δεν προηγηθεί ο απαραίτητος έλεγχος.
Επανέλαβε ότι το 2025 θα γίνει η ψηφιοποίηση ακόμα και των αρχείων που υπάρχουν σε έγγραφη μορφή, ενώ τόνισε πως δεκάδες δικαστικά πιστοποιητικά εκδίδονται ηλεκτρονικά.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κος Κώστας Τσιάρας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην έκτακτη εκπομπή με τη δημοσιογράφο Κέλλυ Koντογεώργη.
Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Ερωτηθείς για τους χειρισμούς της κυβέρνησης αναφορικά με την κηδεία του τέως βασιλιά και αν διχάζει το εσωτερικό της ΝΔ
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Είναι λογικό σε ένα τέτοιο γεγονός να υπάρχει δυνατότητα έκφρασης διαφορετικών απόψεων, και το λεω με όλο το σεβασμό που μπορεί να δείχνει κανείς μπροστά στο γεγονός του θανάτου ενός ανθρώπου και μάλιστα ενός ιστορικού προσώπου που με το δικό του τρόπο έχει καταγραφεί την ιστορία της χώρας. Το θέμα δεν είναι εκεί, η κυβέρνηση σε συμφωνία με την οικογένεια του τέως βασιλιά επέλεξε να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει κανένας λόγος διχασμού της ελληνικής κοινωνίας. Η παρουσία του Κωνσταντίνου στην ελληνική ιστορία είναι καταγεγραμμένη, δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο. Μπροστά στο γεγονός του θανάτου νομίζω ότι όλοι στεκόμαστε με σεβασμό αλλά πολύ περισσότερο με αισθήματα υποστήριξης όλων αυτών των ανθρώπων που χάνουν το δικό τους άνθρωπο.
Ερωτηθείς αν θα δημιουργηθούν τριγμοί στη ΝΔ λόγω του ότι κάποια στελέχη της θα δώσουν το «παρών» στην κηδεία
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Όχι, αυτό δεν το πιστεύω. Νομίζω ότι ο καθένας έχει τη δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης της όποιας δικής του επιλογής ή ακόμα και συναισθηματικής προσέγγισης, από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι τίθεται τέτοιου είδους ζήτημα. Είμαστε σε μια πολιτισμένη χώρα, η δημοκρατία είναι βαθιά εμπεδωμένη εδώ και δεκαετίες, το πολιτειακό θέμα έχει επιλυθεί οριστικά με το δημοψήφισμα το ’74. Το γεγονός ότι μπορεί κάποιος με σεβασμό να βρίσκεται σε ένα γεγονός που αφορά στο θάνατο του τέως βασιλιά της Ελλάδος νομίζω ότι είναι μια επιλογή που ο καθένας την καθορίζει για τον εαυτό του. Δεν νομίζω ότι τίθεται κανένα άλλο ζήτημα από εκεί και πέρα.
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, η κυβέρνηση έκανε μια επιλογή στην κατεύθυνση του να μη διχάσει την ελληνική κοινωνία και πάντα σε συνεννόηση και με την οικογένεια του εκλιπόντος.
Ερωτηθείς αν τον προβληματίζει η συμμετοχή του κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Καθόλου, αντίθετα πιστεύω ότι ένας άνθρωπος ο οποίος είχε μια ενεργό συμμετοχή στην ιστορική εξέλιξη της Ελλάδος είναι λογικό να συγκεντρώνει και τη συμπάθεια και ενδεχομένως τη θλίψη κάποιων πολιτών σε σχέση με την απώλεια και του θανάτου του από εκεί και πέρα νομίζω ότι όλα αυτά περισσότερο τα εντοπίζει κανείς στη σφαίρα της ανθρώπινης συμπεριφοράς, της συναισθηματικής συμπεριφοράς παρά της πολιτικής συμπεριφοράς. Όταν το πολιτειακό ζήτημα στην Ελλάδα έχει λυθεί με δημοψήφισμα το 1974, όταν υπήρξε απόλυτος σεβασμός στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος από την πλευρά του εκλιπόντος και όταν η δημοκρατίας μας πλέον έχει στηριχτεί εδώ και δεκαετίες σε πραγματικά γερά θεμέλια δεν νομίζω ότι υπάρχει χώρος για οποιαδήποτε άλλη συζήτηση.
Αναφορικά με τη συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας με την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Είναι μια συνάντηση η οποία έχει κυρίως ως λόγο το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέρχεται από το χώρο της Δικαιοσύνης από εκεί και πέρα όμως δεν νομίζω ότι είναι μια συνάντηση η οποία θα είχε σχέση με την εμπλοκή της εκτελεστικής εξουσίας δηλαδή της ίδιας της κυβέρνησης, σε μια τέτοια διαδικασία. Την κα Πρόεδρο της Δημοκρατίας την έχω συναντήσει αρκετές φορές, την έχω ενημερώσει για όλα αυτά τα οποία επιχειρούμε στο χώρο της Δικαιοσύνης και νομίζω ότι είναι κοινωνός όλων αυτών των ζητημάτων και όλων αυτών των προβλημάτων.
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Τα τελευταία 3,5 χρόνια έχουμε επιλέξει ρυθμίσεις οι οποίες θα αλλάξουν πραγματικά το τοπίο στη Δικαιοσύνη το επόμενο χρονικό διάστημα. Το λεω αυτό γιατί αφενός μεν το αποτέλεσμα δεν μπορεί να φανεί από τη μια μέρα στην άλλη αφετέρου η περίοδος της πανδημίας με το lockdown που υπήρχε ακόμα και στη Δικαιοσύνη στο βαθμό που εν πάση περιπτώσει δεν πλήττονταν τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών νομίζω ότι ήταν οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους δεν είδαμε τα αποτελέσματα μέχρι τώρα.
Σας λεω ότι οι αναβολές πλέον δεν μπορεί να δίνονται χωρίς να υπάρχει κανενας έλεγχος. Με τον νέο κώδικα οργανισμού δικαστηρίων για πρώτη φορά θέσαμε κριτήρια κατα την αξιολόγηση και την επιθεώρηση των δικαστών μεταξύ των οποίων είναι και οι αναβολές ή οι καθυστερήσεις ή ακόμα και τα επιμορφωτικά σεμινάρια τα οποία οφείλει να παρακολουθεί ο κάθε δικαστής. Έχουμε προωθήσει τους εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης διαφορών για να αποφορτιστεί από όγκο και ύλη το δικαστικό μας σύστημα. Συστήσαμε το γραφείο στατιστικών στο υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να υπάρχει ένας πραγματικός έλεγχος με βάση τις διαδικασίες, τους χρόνους αλλά και τα πραγματικά δεδομένα που υπάρχουν σε όλους τους δικαστικούς σχηματισμούς, και βεβαίως από την άλλη τρέχουμε με ταχύτατους ρυθμούς την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης που πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του 2025 που θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα ψηφιακά προγράμματα σε όλα τα επίπεδα της Δικαιοσύνης θα έχουμε τη λεγόμενη εποχή της ψηφιακής Δικαιοσύνης. Όλα θα αλλάξουν, δεν θα υπάρχουν δικαιολογίες και πολλά πράγματα θα καλυτερεύσουν προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Θα γίνει ψηφιοποίηση ακόμη και των αρχείων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε έγχαρτη μορφή. Και το λεω αυτό γιατι μέσα από όλα αυτά τα οποία εξελίσσονται και προωθούνται σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Κοινωνία της πληροφορίας νομίζω ότι μπαίνουμε σε μια εντελώς διαφορετική εποχή. Εντός των ημερών θα υπάρχουν οι ανάδοχοι του ΟΣΔΔΥ-ΠΠ 2 όπου είναι στην πραγματικότητα η επέκταση του ολοκληρωμένου συστήματος των δικαστικών υποθέσεων για τα πολιτικά και τα ποινικά δικαστήρια και αφορά σε όλα τα δικαστήρια της χώρας πλην των τεσσάρων που συμμετείχαν στην πρώτη φάση του ΟΣΔΔΥ-ΠΠ, και βεβαίως από εκεί και πέρα υπάρχει επέκταση του ΟΣΔΔΥ-ΔΔ που αφορά στα διοικητικά δικαστήρια και ο εκσυγχρονισμός του ψηφιακού προγράμματος που αφορά στο ελεγκτικό συνέδριο. Μιλάμε για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση ψηφιακής μετάβασης σε όλα τα δικαστήρια της χώρας που θα αλλάξει συνολικά την εικόνα και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Πλέον δεκάδες δικαστικά πιστοποιητικά εκδίδονται ψηφιακά, έχουμε ήδη την ηλεκτρονική ροή μήνυσης, έχουμε το ηλεκτρονικό πινάκιο μέσα από το οποίο τα εκθέματα μπορεί να τα παρακολουθεί κανείς μέσα από το κινητό του τηλέφωνο, αφορά τους διαδίκους και τους δικηγόρους. Έχουμε την ψηφιακή απομαγνητοφώνηση των ποινικών δικαστηρίων, όλα αυτά που μπορεί να είναι μικρά βήματα θα ολοκληρωθούν με την εγκατάσταση των νέων ψηφιακών συστημάτων τα οποία είναι σε μια διαδικασία εξέλιξης αυτή τη στιγμή για αυτό και πιστεύω ότι στο τέλος του 2025 η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα θα έχει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο. Αν αυτά τα συνδυάσει κανείς με τη δικαστική αστυνομία, διαγωνισμό για την οποία έχουμε ήδη σε άμεση προτεραιότητα, τις επόμενες μέρες θα έχουμε την πρώτη προκήρυξη, με το γεγονός ότι έχουμε συστήσει κατεύθυνση δικαστικών υπαλλήλων στην εθνική σχολή δικαστών για να έχουμε κάθε χρόνο τους απαραίτητους δικαστικούς υπαλλήλους οι οποίοι θα εκπαιδεύονται, θα επιμορφώνονται πριν αναλάβουν την υπηρεσιακή τους ιδιότητα αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά είναι στοιχεία τα οποία σύντομα θα αλλάξουν την εικόνα της Δικαιοσύνης.
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Δυστυχώς επειδή προερχόμαστε από μια περίοδο που η εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης ήταν μια βασική επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης έπρεπε να δημιουργήσουμε αφενός μεν το χρονο της ηρεμίας που ήταν απαραίτητος ούτως ώστε η Δικαιοσύνη να ξαναβρεί τους δικούς της ρυθμούς κι εγώ προσωπικά πιστεύω ότι θα έπρεπε πάντα να βρίσκουμε τον κοινό τόπο και να κάνουμε επιλογές οι οποίες λόγω του ότι θα έχουν την ομοφωνία του πολιτικού συστήματος θα μπορούσαν να δείχνουν ως μονόδρομος και να ενισχύουν γενικότερα και το χώρο της Δικαιοσύνης μέσα από τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Θα σας πω χαρακτηριστικά ότι τα περισσότερα νομοσχέδια τα οποία ψηφίσαμε για το υπουργείο Δικαιοσύνης, και αυτό το θεωρώ πολύ μεγάλη υπόθεση, είχαν μια γενικότερη πολιτική συναίνεση. Δηλαδή είχαμε μια ευρεία πολιτική συναίνεση τουλάχιστον τα τρία από τα έξι κόμματα του κοινοβουλίου υποστήριζαν τα συγκεκριμένα νομοσχέδια και τις συγκεκριμένες προτάσεις.
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Η Δικαιοσύνη εκπροσωπώντας μια απόλυτα θεσμική και βασική διαδικασία του ίδιου του πολιτεύματος αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας θα έπρεπε να είναι έξω από την κομματική αντιπαράθεση, αλλά δυστυχώς επειδή ζήσαμε μια πολύ δύσκολη και περίεργη περίοδο τα προηγούμενα χρόνια, μιλάω για την περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης, όλη αυτή η συζήτηση έχει μετατοπιστεί και δυστυχώς γίνεται πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.
Αναφορικά με την νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση για το κόμμα Κασιδιάρη
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση. Όπως έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πολύ σύντομα θα υπάρχει ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας και νομίζω ότι πρέπει με σοβαρότητα και ευθύνη να σταθεί το σύνολο του πολιτικού συστήματος ούτως ώστε να μην ξαναζήσουμε στιγμές όπως αυτές που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια.
Αναφορικά με τη γνωμοδότηση Ντογιάκου και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Με βάση το τι προβλέπεται στο σύνταγμα ο ρόλος, οι αρμοδιότητες και το έργο των ανεξαρτήτων αρχών προσδιορίζονται από τον κοινό νομοθέτη δηλαδή από την ελληνική Βουλή και βεβαίως από τις κυβερνήσεις που κατά καιρούς φέρνουν δικές τους νομοθετικές πρωτοβουλίες. Οι ανεξάρτητες αρχές έχουν θεσπιστεί με την ευρεία συναίνεση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια και ας μην ξεχνάμε ότι ειδικά στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν φέρει πολλές φορές «αλλεργία» μιας και υπάρχουν πολλαπλές δηλώσεις περί κατάργησης των ανεξαρτήτων αρχών, περί ανεξαρτήτων αρχών οι οποίες δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, ότι δεν συμβάλλουν πουθενά και ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση από μόνη της να κάνει το έργο και να μη στηρίζεται στις ανεξάρτητες αρχές. Το να έρχεται κανείς όψιμα και να λεει οτιδήποτε ή να υπερασπίζεται οτιδήποτε νομίζω ότι από τη μια συνιστά ανακολουθία και από την άλλη υποκρισία κάτι το οποίο βεβαίως δεν μας είναι ούτε άγνωστο ούτε πρωτόγνωρο ούτε μας δημιουργεί εντύπωση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εμείς έχουμε μια συγκεκριμένη αρχή, είναι η αρχή που ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι η κυβέρνηση δεν μπαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης, δεν κάνει κριτική για τις δικαστικές αποφάσεις. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, είναι κάτι το οποίο το σεβόμαστε απολύτως, λειτουργούμε με αυτό τον κανόνα και αυτή τη λογική τώρα αν κάποιοι ad hoc αντιμετωπίζουν τις όποιες αποφάσεις, επιλογές ή θέσεις της Δικαιοσύνης είναι κάτι που κρίνεται και από τους ίδιους τους πολίτες αλλά και από το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Κρίμα γιατί ενώ υπάρχει μια ευκαιρία να μπορέσουμε να βρούμε τον τόπο συναίνεσης ειδικά για επιλογές που αφορούν στη λειτουργία της Δικαιοσύνης που θα κάνουν τη δικαιοσύνη περισσότερο ευέλικτη, περισσότερο αποτελεσματική και θα δώσουν την ευκαιρία στην κοινωνία να την εμπιστευτεί και να νιώσει κατά κάποιο τρόπο ότι απέναντί της υπάρχει μια πολιτεία και μια Δικαιοσύνη η οποία λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο δυστυχώς αυτή η μικροπολιτική η οποία επαναλαμβάνεται με μια στερεότυπη διάσταση δημιουργεί αυτή την ένταση, αυτή την ανησυχία και αυτή την αμφιβολία για τη Δικαιοσύνη αλλά και για το ρόλο της συνολικά στην ελληνική πολιτεία.
Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία βουλευτών στην κηδεία, απάντησε πως ο καθένας έχει τη δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης.
Ξεκαθάρισε ότι η Δημοκρατία στη χώρα είναι βαθιά εμπεδωμένη εδώ και δεκαετίες.
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας με την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων, είπε πως γίνεται, καθώς η κ. Σακελλαροπούλου προέρχεται από τον χώρο της Δικαιοσύνης.
Για τις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι δεν υπάρχουν αναβολές, εάν δεν προηγηθεί ο απαραίτητος έλεγχος.
Επανέλαβε ότι το 2025 θα γίνει η ψηφιοποίηση ακόμα και των αρχείων που υπάρχουν σε έγγραφη μορφή, ενώ τόνισε πως δεκάδες δικαστικά πιστοποιητικά εκδίδονται ηλεκτρονικά.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Κώστα Τσιάρα στην Κέλλυ Κοντογεώργη
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κος Κώστας Τσιάρας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην έκτακτη εκπομπή με τη δημοσιογράφο Κέλλυ Koντογεώργη.Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Ερωτηθείς για τους χειρισμούς της κυβέρνησης αναφορικά με την κηδεία του τέως βασιλιά και αν διχάζει το εσωτερικό της ΝΔ
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Είναι λογικό σε ένα τέτοιο γεγονός να υπάρχει δυνατότητα έκφρασης διαφορετικών απόψεων, και το λεω με όλο το σεβασμό που μπορεί να δείχνει κανείς μπροστά στο γεγονός του θανάτου ενός ανθρώπου και μάλιστα ενός ιστορικού προσώπου που με το δικό του τρόπο έχει καταγραφεί την ιστορία της χώρας. Το θέμα δεν είναι εκεί, η κυβέρνηση σε συμφωνία με την οικογένεια του τέως βασιλιά επέλεξε να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει κανένας λόγος διχασμού της ελληνικής κοινωνίας. Η παρουσία του Κωνσταντίνου στην ελληνική ιστορία είναι καταγεγραμμένη, δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο. Μπροστά στο γεγονός του θανάτου νομίζω ότι όλοι στεκόμαστε με σεβασμό αλλά πολύ περισσότερο με αισθήματα υποστήριξης όλων αυτών των ανθρώπων που χάνουν το δικό τους άνθρωπο.
Ερωτηθείς αν θα δημιουργηθούν τριγμοί στη ΝΔ λόγω του ότι κάποια στελέχη της θα δώσουν το «παρών» στην κηδεία
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Όχι, αυτό δεν το πιστεύω. Νομίζω ότι ο καθένας έχει τη δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης της όποιας δικής του επιλογής ή ακόμα και συναισθηματικής προσέγγισης, από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι τίθεται τέτοιου είδους ζήτημα. Είμαστε σε μια πολιτισμένη χώρα, η δημοκρατία είναι βαθιά εμπεδωμένη εδώ και δεκαετίες, το πολιτειακό θέμα έχει επιλυθεί οριστικά με το δημοψήφισμα το ’74. Το γεγονός ότι μπορεί κάποιος με σεβασμό να βρίσκεται σε ένα γεγονός που αφορά στο θάνατο του τέως βασιλιά της Ελλάδος νομίζω ότι είναι μια επιλογή που ο καθένας την καθορίζει για τον εαυτό του. Δεν νομίζω ότι τίθεται κανένα άλλο ζήτημα από εκεί και πέρα.
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, η κυβέρνηση έκανε μια επιλογή στην κατεύθυνση του να μη διχάσει την ελληνική κοινωνία και πάντα σε συνεννόηση και με την οικογένεια του εκλιπόντος.
Ερωτηθείς αν τον προβληματίζει η συμμετοχή του κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Καθόλου, αντίθετα πιστεύω ότι ένας άνθρωπος ο οποίος είχε μια ενεργό συμμετοχή στην ιστορική εξέλιξη της Ελλάδος είναι λογικό να συγκεντρώνει και τη συμπάθεια και ενδεχομένως τη θλίψη κάποιων πολιτών σε σχέση με την απώλεια και του θανάτου του από εκεί και πέρα νομίζω ότι όλα αυτά περισσότερο τα εντοπίζει κανείς στη σφαίρα της ανθρώπινης συμπεριφοράς, της συναισθηματικής συμπεριφοράς παρά της πολιτικής συμπεριφοράς. Όταν το πολιτειακό ζήτημα στην Ελλάδα έχει λυθεί με δημοψήφισμα το 1974, όταν υπήρξε απόλυτος σεβασμός στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος από την πλευρά του εκλιπόντος και όταν η δημοκρατίας μας πλέον έχει στηριχτεί εδώ και δεκαετίες σε πραγματικά γερά θεμέλια δεν νομίζω ότι υπάρχει χώρος για οποιαδήποτε άλλη συζήτηση.
Αναφορικά με τη συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας με την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Είναι μια συνάντηση η οποία έχει κυρίως ως λόγο το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέρχεται από το χώρο της Δικαιοσύνης από εκεί και πέρα όμως δεν νομίζω ότι είναι μια συνάντηση η οποία θα είχε σχέση με την εμπλοκή της εκτελεστικής εξουσίας δηλαδή της ίδιας της κυβέρνησης, σε μια τέτοια διαδικασία. Την κα Πρόεδρο της Δημοκρατίας την έχω συναντήσει αρκετές φορές, την έχω ενημερώσει για όλα αυτά τα οποία επιχειρούμε στο χώρο της Δικαιοσύνης και νομίζω ότι είναι κοινωνός όλων αυτών των ζητημάτων και όλων αυτών των προβλημάτων.
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Τα τελευταία 3,5 χρόνια έχουμε επιλέξει ρυθμίσεις οι οποίες θα αλλάξουν πραγματικά το τοπίο στη Δικαιοσύνη το επόμενο χρονικό διάστημα. Το λεω αυτό γιατί αφενός μεν το αποτέλεσμα δεν μπορεί να φανεί από τη μια μέρα στην άλλη αφετέρου η περίοδος της πανδημίας με το lockdown που υπήρχε ακόμα και στη Δικαιοσύνη στο βαθμό που εν πάση περιπτώσει δεν πλήττονταν τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών νομίζω ότι ήταν οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους δεν είδαμε τα αποτελέσματα μέχρι τώρα.
Σας λεω ότι οι αναβολές πλέον δεν μπορεί να δίνονται χωρίς να υπάρχει κανενας έλεγχος. Με τον νέο κώδικα οργανισμού δικαστηρίων για πρώτη φορά θέσαμε κριτήρια κατα την αξιολόγηση και την επιθεώρηση των δικαστών μεταξύ των οποίων είναι και οι αναβολές ή οι καθυστερήσεις ή ακόμα και τα επιμορφωτικά σεμινάρια τα οποία οφείλει να παρακολουθεί ο κάθε δικαστής. Έχουμε προωθήσει τους εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης διαφορών για να αποφορτιστεί από όγκο και ύλη το δικαστικό μας σύστημα. Συστήσαμε το γραφείο στατιστικών στο υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να υπάρχει ένας πραγματικός έλεγχος με βάση τις διαδικασίες, τους χρόνους αλλά και τα πραγματικά δεδομένα που υπάρχουν σε όλους τους δικαστικούς σχηματισμούς, και βεβαίως από την άλλη τρέχουμε με ταχύτατους ρυθμούς την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης που πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του 2025 που θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα ψηφιακά προγράμματα σε όλα τα επίπεδα της Δικαιοσύνης θα έχουμε τη λεγόμενη εποχή της ψηφιακής Δικαιοσύνης. Όλα θα αλλάξουν, δεν θα υπάρχουν δικαιολογίες και πολλά πράγματα θα καλυτερεύσουν προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Θα γίνει ψηφιοποίηση ακόμη και των αρχείων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε έγχαρτη μορφή. Και το λεω αυτό γιατι μέσα από όλα αυτά τα οποία εξελίσσονται και προωθούνται σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Κοινωνία της πληροφορίας νομίζω ότι μπαίνουμε σε μια εντελώς διαφορετική εποχή. Εντός των ημερών θα υπάρχουν οι ανάδοχοι του ΟΣΔΔΥ-ΠΠ 2 όπου είναι στην πραγματικότητα η επέκταση του ολοκληρωμένου συστήματος των δικαστικών υποθέσεων για τα πολιτικά και τα ποινικά δικαστήρια και αφορά σε όλα τα δικαστήρια της χώρας πλην των τεσσάρων που συμμετείχαν στην πρώτη φάση του ΟΣΔΔΥ-ΠΠ, και βεβαίως από εκεί και πέρα υπάρχει επέκταση του ΟΣΔΔΥ-ΔΔ που αφορά στα διοικητικά δικαστήρια και ο εκσυγχρονισμός του ψηφιακού προγράμματος που αφορά στο ελεγκτικό συνέδριο. Μιλάμε για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση ψηφιακής μετάβασης σε όλα τα δικαστήρια της χώρας που θα αλλάξει συνολικά την εικόνα και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Πλέον δεκάδες δικαστικά πιστοποιητικά εκδίδονται ψηφιακά, έχουμε ήδη την ηλεκτρονική ροή μήνυσης, έχουμε το ηλεκτρονικό πινάκιο μέσα από το οποίο τα εκθέματα μπορεί να τα παρακολουθεί κανείς μέσα από το κινητό του τηλέφωνο, αφορά τους διαδίκους και τους δικηγόρους. Έχουμε την ψηφιακή απομαγνητοφώνηση των ποινικών δικαστηρίων, όλα αυτά που μπορεί να είναι μικρά βήματα θα ολοκληρωθούν με την εγκατάσταση των νέων ψηφιακών συστημάτων τα οποία είναι σε μια διαδικασία εξέλιξης αυτή τη στιγμή για αυτό και πιστεύω ότι στο τέλος του 2025 η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα θα έχει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο. Αν αυτά τα συνδυάσει κανείς με τη δικαστική αστυνομία, διαγωνισμό για την οποία έχουμε ήδη σε άμεση προτεραιότητα, τις επόμενες μέρες θα έχουμε την πρώτη προκήρυξη, με το γεγονός ότι έχουμε συστήσει κατεύθυνση δικαστικών υπαλλήλων στην εθνική σχολή δικαστών για να έχουμε κάθε χρόνο τους απαραίτητους δικαστικούς υπαλλήλους οι οποίοι θα εκπαιδεύονται, θα επιμορφώνονται πριν αναλάβουν την υπηρεσιακή τους ιδιότητα αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά είναι στοιχεία τα οποία σύντομα θα αλλάξουν την εικόνα της Δικαιοσύνης.
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Δυστυχώς επειδή προερχόμαστε από μια περίοδο που η εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης ήταν μια βασική επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης έπρεπε να δημιουργήσουμε αφενός μεν το χρονο της ηρεμίας που ήταν απαραίτητος ούτως ώστε η Δικαιοσύνη να ξαναβρεί τους δικούς της ρυθμούς κι εγώ προσωπικά πιστεύω ότι θα έπρεπε πάντα να βρίσκουμε τον κοινό τόπο και να κάνουμε επιλογές οι οποίες λόγω του ότι θα έχουν την ομοφωνία του πολιτικού συστήματος θα μπορούσαν να δείχνουν ως μονόδρομος και να ενισχύουν γενικότερα και το χώρο της Δικαιοσύνης μέσα από τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Θα σας πω χαρακτηριστικά ότι τα περισσότερα νομοσχέδια τα οποία ψηφίσαμε για το υπουργείο Δικαιοσύνης, και αυτό το θεωρώ πολύ μεγάλη υπόθεση, είχαν μια γενικότερη πολιτική συναίνεση. Δηλαδή είχαμε μια ευρεία πολιτική συναίνεση τουλάχιστον τα τρία από τα έξι κόμματα του κοινοβουλίου υποστήριζαν τα συγκεκριμένα νομοσχέδια και τις συγκεκριμένες προτάσεις.
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Η Δικαιοσύνη εκπροσωπώντας μια απόλυτα θεσμική και βασική διαδικασία του ίδιου του πολιτεύματος αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας θα έπρεπε να είναι έξω από την κομματική αντιπαράθεση, αλλά δυστυχώς επειδή ζήσαμε μια πολύ δύσκολη και περίεργη περίοδο τα προηγούμενα χρόνια, μιλάω για την περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης, όλη αυτή η συζήτηση έχει μετατοπιστεί και δυστυχώς γίνεται πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.
Αναφορικά με την νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση για το κόμμα Κασιδιάρη
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση. Όπως έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πολύ σύντομα θα υπάρχει ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας και νομίζω ότι πρέπει με σοβαρότητα και ευθύνη να σταθεί το σύνολο του πολιτικού συστήματος ούτως ώστε να μην ξαναζήσουμε στιγμές όπως αυτές που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια.
Αναφορικά με τη γνωμοδότηση Ντογιάκου και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Με βάση το τι προβλέπεται στο σύνταγμα ο ρόλος, οι αρμοδιότητες και το έργο των ανεξαρτήτων αρχών προσδιορίζονται από τον κοινό νομοθέτη δηλαδή από την ελληνική Βουλή και βεβαίως από τις κυβερνήσεις που κατά καιρούς φέρνουν δικές τους νομοθετικές πρωτοβουλίες. Οι ανεξάρτητες αρχές έχουν θεσπιστεί με την ευρεία συναίνεση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια και ας μην ξεχνάμε ότι ειδικά στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν φέρει πολλές φορές «αλλεργία» μιας και υπάρχουν πολλαπλές δηλώσεις περί κατάργησης των ανεξαρτήτων αρχών, περί ανεξαρτήτων αρχών οι οποίες δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, ότι δεν συμβάλλουν πουθενά και ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση από μόνη της να κάνει το έργο και να μη στηρίζεται στις ανεξάρτητες αρχές. Το να έρχεται κανείς όψιμα και να λεει οτιδήποτε ή να υπερασπίζεται οτιδήποτε νομίζω ότι από τη μια συνιστά ανακολουθία και από την άλλη υποκρισία κάτι το οποίο βεβαίως δεν μας είναι ούτε άγνωστο ούτε πρωτόγνωρο ούτε μας δημιουργεί εντύπωση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εμείς έχουμε μια συγκεκριμένη αρχή, είναι η αρχή που ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι η κυβέρνηση δεν μπαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης, δεν κάνει κριτική για τις δικαστικές αποφάσεις. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, είναι κάτι το οποίο το σεβόμαστε απολύτως, λειτουργούμε με αυτό τον κανόνα και αυτή τη λογική τώρα αν κάποιοι ad hoc αντιμετωπίζουν τις όποιες αποφάσεις, επιλογές ή θέσεις της Δικαιοσύνης είναι κάτι που κρίνεται και από τους ίδιους τους πολίτες αλλά και από το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Κρίμα γιατί ενώ υπάρχει μια ευκαιρία να μπορέσουμε να βρούμε τον τόπο συναίνεσης ειδικά για επιλογές που αφορούν στη λειτουργία της Δικαιοσύνης που θα κάνουν τη δικαιοσύνη περισσότερο ευέλικτη, περισσότερο αποτελεσματική και θα δώσουν την ευκαιρία στην κοινωνία να την εμπιστευτεί και να νιώσει κατά κάποιο τρόπο ότι απέναντί της υπάρχει μια πολιτεία και μια Δικαιοσύνη η οποία λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο δυστυχώς αυτή η μικροπολιτική η οποία επαναλαμβάνεται με μια στερεότυπη διάσταση δημιουργεί αυτή την ένταση, αυτή την ανησυχία και αυτή την αμφιβολία για τη Δικαιοσύνη αλλά και για το ρόλο της συνολικά στην ελληνική πολιτεία.