Διπλωματικές πηγές για Τσαβούσογλου: Έωλες αιτιάσεις - Ξεπερνούν κάθε όριο λογικής και δεν πείθουν τη διεθνή κοινότητα
Προηγήθηκαν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του στις ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν
Η συνάντηση Τσαβούσογλου-Μπλίνκεν με φόντο τις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ αλλά και με τα ελληνοτουρκικά θέματα να βρίσκονται στην ατζέντα μαγνήτισε το βλέμμα των ελληνικών διπλωματικών πηγών, καθώς έγιναν σαφείς αναφορές από Τούρκους αξιωματούχους για την αποστρατικοποίηση των νησιών και για τις «προκλητικές» ενέργειες από πλευράς Ελλάδας. Οι ελληνικές διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν πως όσα ακούγονται στην Άγκυρα ξεπερνούν κάθε όριο λογικής.
«Εξίσου απορριπτέες στο σύνολό τους είναι και οι υποτιθέμενες κατηγορίες περί "ελληνικών προκλητικών ενεργειών", οι οποίες εκτοξεύονται από μια χώρα η οποία συστηματικά χρησιμοποιεί ανοιχτά την απειλή πολέμου, αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, συνάπτει ανυπόστατα και παράνομα μνημόνια αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και καθημερινά παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο και τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Οι εν λόγω κατηγορίες ξεπερνoύν κάθε όριο λογικής και δεν πείθουν τη διεθνή κοινότητα», τονίζουν.
Ειδικότερα ο κ. Τσαβούσογλου είχε αναφέρει: «Είπαμε στις ΗΠΑ ότι η ισορροπία στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας έχει χαλάσει. Δεν ήταν η πρώτη φορά που το είπαμε σήμερα. Ήραν τις κυρώσεις κατά της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Εναντίον ποιου στρέφεται αυτή η απόφαση; Εναντίον της Τουρκίας. Βλέπουμε ότι η ισορροπία Τουρκίας – Ελλάδας έχει χαλάσει στην πράξη. Δεν αναφέρομαι μόνο στη διαδικασία αγοράς των F-16. Η Ελλάδα στέλνει όπλα που προμηθεύεται από τις ΗΠΑ στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά και δεν έχουμε δει καμία δήλωση από τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό. Λέμε στις ΗΠΑ ότι πρέπει να αποκατασταθεί αυτή η ισορροπία».
Επανάληψη έωλων αιτιάσεων
«Οι πρόσφατες αναφορές Τούρκων αξιωματούχων περί αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών αποτελούν μια επανάληψη των τουρκικών έωλων αιτιάσεων, τις οποίες η Ελλάδα έχει επανειλημμένα απορρίψει στο σύνολό τους με σειρά από τεκμηριωμένα επιχειρήματα, τα οποία περιέχονται και στις σχετικές επιστολές που έχουν αποσταλεί στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ», σχολίασαν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα.«Εξίσου απορριπτέες στο σύνολό τους είναι και οι υποτιθέμενες κατηγορίες περί "ελληνικών προκλητικών ενεργειών", οι οποίες εκτοξεύονται από μια χώρα η οποία συστηματικά χρησιμοποιεί ανοιχτά την απειλή πολέμου, αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, συνάπτει ανυπόστατα και παράνομα μνημόνια αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και καθημερινά παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο και τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Οι εν λόγω κατηγορίες ξεπερνoύν κάθε όριο λογικής και δεν πείθουν τη διεθνή κοινότητα», τονίζουν.
Οι αναφορές Τσαβούσογλου
Προηγήθηκαν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του στις ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.Ειδικότερα ο κ. Τσαβούσογλου είχε αναφέρει: «Είπαμε στις ΗΠΑ ότι η ισορροπία στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας έχει χαλάσει. Δεν ήταν η πρώτη φορά που το είπαμε σήμερα. Ήραν τις κυρώσεις κατά της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Εναντίον ποιου στρέφεται αυτή η απόφαση; Εναντίον της Τουρκίας. Βλέπουμε ότι η ισορροπία Τουρκίας – Ελλάδας έχει χαλάσει στην πράξη. Δεν αναφέρομαι μόνο στη διαδικασία αγοράς των F-16. Η Ελλάδα στέλνει όπλα που προμηθεύεται από τις ΗΠΑ στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά και δεν έχουμε δει καμία δήλωση από τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό. Λέμε στις ΗΠΑ ότι πρέπει να αποκατασταθεί αυτή η ισορροπία».